Είχε πάει 14:30 και το πρώτο μέρος της ξενάγησης είχε τελειώσει.
15 λεπτά διάλειμμα μέχρι οι ξεναγοί να συννενοηθούν με τα λεωφορεία που θα μας πήγαιναν στο Άουσβίτς ΙΙ
Η ψυχή μου είχε λυγίσει.. το βάρος των συναισθημάτων ήταν πολύ και αποφάσισα να αποχωρίσω απο την ξενάγηση..
Πήρα τους δρόμους για το επόμενο κάμπινγκ που θα περνούσα ακόμη μια νύχτα στην Πολωνία, προτού μπώ στα βορειοανατολικά της Σλοβακίας.
Άρχισα λοιπόν να τραβάω φωτογραφίες της διαδρομής μου, έπρεπε να καθαρίσει το μυαλό.. να διαγραφούν οι εικόνες και οι μαρτυρίες.. να ξανάρθω στα ίσα μου.
![]()
Είχε φτάσει 7 μ.μ. όταν έφτασα στο κάμπινγκ που βρισκόταν κοντα στα σύνορα Πολωνίας-Σλοβακίας.
Πάω στην ρεσεψιόν του κάμπινγκ και ρωτάω την τιμή για την διανυκτέρευση.
- "20 Ζλότυ" μου λέει... (το δικό τους νόμισμα)
- "Εχμ.. σε €υρό..?"
- "4€"
- "4€???" Με το ζόρι κρατούσα το χαμόγελο..
Πλήρωσα και πήγα να στήσω την σκηνή.
![]()
Στο διπλανό τραπέζι κάθονταν 2 Πολωνοί που μόλις είχαν παραγγείλει την δική του μπύρα και έτσι βρήκα την ευκαιρία να εξασκήσω τα λίγα Πολωνέζικα που γνώριζα.
Με δέχτηκαν στη παρέα τους καθώς δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τους Έλληνα..
Δεν είχε περάσει καλά καλά μισή ώρα και ο καιρός ξανάδειξε τα δόντια του..
![]()
Με κέρασαν ακόμη 2 μπύρες και κάτι πολωνέζικα σφηνάκια (είπαμε.. είναι πότες) και πιάσαμε την πάρλα για το € και τα "καλά" του που έκανε στην Ελλάδα και την Ευρώπη..
Είχε πάει 11 το βράδυ όταν η βροχή κάλμαρε και έπρεπε να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους που βρισκόταν δίπλα απο το κάμπινγκ.
Τους ρώτησα πόσο πληρώνουν το 3άστερο στην περιοχή και μου είπαν 20€.
Τελικά οικονομικότατη η Πολωνία στις μικρές πόλεις της.
Καληνύχτησα και επέστρεψα στην σκηνή μου με τον κλασσικό πλέον τρόπο που με είχε διδάξει η Πολωνία.. 3 βήματα μπρός, 1 βήμα πίσω..
Επόμενη στάση.. "Βορειοανατολικά της Σλοβακίας με αστυνομική συνοδεία.."
Απο αύριο..![]()
Τα καλά πράγματα κρατάνε λίγο, καλύτερα από το να μην έρθουν ποτέ...