Νομίζω οτι μπορώ να κατανοήσω οτι ένα αμορτισέρ υπό φορτίο έχει μικρότερο μήκος απ΄οτι όταν είναι ανευ φορτίου.
Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω, είναι πως θα αλλάξει η γεωμετρία μεταβάλλοντας το ολικό μήκος του αμορτισέρ...μέσω προφόρτισης και διατηρώντας σωστό sag εννοείται. Γιατί (αν ενθυμούμαι καλά), το μεταξόνιο μειώνεται είτε με κατέβασμα των πλακών στο μπροστινό, είτε με ψήλωμα του πίσω μέρους με αντάπτορες στο μοχλικό ή με ρυθμιστή ύψους στο πίσω (Νο 5-6 στο σχήμα). Και (επίσης αν θυμάμαι καλά) η μεταβολή ύψους στο πίσω αμορτισέρ είναι Χ 3 απ΄ότι αν κατεβάσουμε πλάκες στο μπροστινό.
Αν κάνω κάτι λάθος ας μου το εξηγήσετε
![]()
Έχει εξηγηθεί ήδη.
Πιο απλά: Σφίξε τέρμα προφόρτηση στο πίσω αμορτισέρ, ανέβα πανω και βάλε κάποιον να μετρήσει την απόσταση απο το κωλοφάναρο στο έδαφος (κάθετα). Σε δεύτερη φάση αποφόρτισε όσο πάει το αμορτισέρ, ξαναανέβα και ξαναμέτρα. Θα δεις διαφορά η οποία σημαίνει διαφορετική γεωμετρία. (τέρμα προφορτισμένο σημαίνει μπροσθόβαρο μοτό)
it's all a matter of perception
ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing
Αυτό που εχει γίνει κατανοητό είναι οτι υπάρχουν (ας πούμε ευγενικά) «διαφορετικές αντιλήψεις» στο τι σημαίνει ανάρτηση, τι πρέπει να κάνει, και πως μεταβάλλεται (και αν) η γεωμετρία μιας μοτό.
Όποιος έχει θέλει να πειραματιστεί, ας κάνει μια βόλτα με «μπροσθόβαρο μοτό» και με μοτό που έχει ψηλώσει από ρύθμιση ύψους 3-4mm για να καταλάβει τι λέμε.
Δεν απασχολεί το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την λειτουργία ανάρτησης. Το αποτέλεσμα όταν σετάρουμε μια ανάρτηση είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαφορά έγκειται μόνο στο ποσοστό μεταβολής της λειτουργίας.
Το τι συμβαίνει κατά την προφόρτιση πχ γράφτηκε πιστεύω τόσο απλά που μπορούν να το καταλάβουν όλοι όσοι θέλουν.
Το πως προφορτίζουμε και ο ρόλος του sag σε αυτό είναι άλλο κεφάλαιο και χωρίς να έχω διαβάσει το παλιό θρέντ φαντάζομαι πως ο oldman θα το εξήγησε επαρκώς
Πάντως επειδή το θέμα ρύθμιση ανάρτησης είναι άγνωστο στην πλειοψηφία των αναβατών και ταυτόχρονα αρκετά κρίσιμο, καλό θα ήταν οι εξηγήσεις να δίνονται όσο πιο απλά γίνεται (κατά τη γνώμη μου)
it's all a matter of perception
ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing
Το πιο απλό που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του για να τελειώνει το θέμα, είναι οτι οι αναρτήσεις και η σωστή ρύθμιση τους, έχει ως πρωταρχικό σκοπό το να κρατάει και τους δύο τροχούς στο δρόμο όσο περισσότερο γίνεται. Δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνουν το μέσο για αλλαγή γεωμετρίας.
Καλημέρες σε όλους και spyrako καλή τύχη![]()
καλημέρες.
Σπύρο εάν θες να το σετάρεις για ταξίδι 2 ατόμων προφορτίζεις το αμορτισέρ. Με αποσβέσεις δεν χρειάζεται καν να μπλέξεις εκτός και εάν είναι ήδη σουμιές το σώμα είτε από τη μη ρύθμισή του είτε γιατί το λάδι πλέον έχει "σπάσει" από τη λειτουργία του.
edit short spam:!
Για βόλτες κοντινές που χρειάστηκε να πάω ένα φίλο Ανάβυσσο, Σούνιο κλπ και αρκετά γρήγορες δεν ασχολήθηκα καθόλου με το σετάρισμα για δύο άτομα και δούλεψε αξιοπρεπέστατα και μπορώ να πω με θετική έκπληξη το πως αλλάζει η συμπεριφορά της μοτό κατά τη διάρκεια της στροφής και κυρίως στην έξοδο και όλα τα χαζογλυστρίματα λόγω κακής ποιότητας και βρώμικης ασφάλτου εξαφανίστηκαν.
Τώρα στο θέμα γεωμετρίας:
ότι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε γίνονται καθ΄ύψος όπως λέτε σωστά και με τα ρυθμιστικά ύψους που έχουν οι περισσότερες after αναρτήσεις όπου από μοντέλο σε μοντέλο διαφέρουν και τα mm ρύθμισης (μιλάω για το πίσω σώμα) και αρκετοί βάζουν και ροδέλα στα εργοστασιακά σώματα που δεν έχουν ρύθμιση καθ΄ύψος.
....Η γεωμετρία και ειδικά στα ss μοντέλα όπου έχει πέσει εξέλιξη και κανιβαλισμός στο ύψος προφίλ ελαστικών (180/60, 195/65, 190/60, 200/69, 200/55, 200/60) με κορώνες με +1,5cm από τα 190/55 και με πιέσεις από 17,2psi έως και 28psi οπότε καταλαβαίνεται από το ύψος τι γίνεται......σε αυτά τα μοτό με αυτά τα ελαστικά αλλάζουν τα πάντα
Για μπροστά είναι το κλασσικό: πάνω - κάτω πλάκες.
(δεν θέλω να σας μπλέξω με το βάλβινκ του μπροστινού καθώς και για τα συμπτώματα προφόρτισης ελατηρίου στις βαλβίδες)
Από όλα αυτά που προανάφερα κράτα κάτι
ότι η μοτό σου (αναρτησιακά) θα σε καλύψει σε ότι κι αν της ζητήσεις για δικάβαλη χρήση εκτός και εάν το βάρος φορτώματος είναι υπεραρκετό και τερματίζει η ανάρτηση όπου μπορεί και να χρειαστεί να αλλάξεις ένα ελατήριο και φυσικά και επ΄ευκαιρία να κάνεις και ένα ροδελορηβάλβινκ να κερδίσεις έως και +50% ρυθμίσεις στις αποσβέσεις σου.
Και πάλι καλημέρες
Τελευταία τροποποίηση από nktR; 05/07/2013 στις 08:12.
Η λεξη κλειδι ειναι το 'σωστο σαγκ'. Αν προφορτισεις/αποφορτισεις περαν του σωστου σαγκ, τοτε προφανως και δεν θα εχεις το σωστο σαγκ πλεον και το υψος της μηχανης σου θα εχει αλλαξει. Το κολπο με τα πηρουνια κανει την ιδια δουλεια σε σχεση με την αλλαγη υψους. Επειδη ομως δεν το κανεις με αλλαγη προφορτισης αλλα με συνολικη μεταφορα της αναρτησης δεν αλλαζει το σαγκ.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.