έλα μωρέ, όλοι μανιέτι μαρέλι έχουν!!!!
http://racingaddict.wordpress.com/20...p-electronics/
Πάρτε μια ιδέα για τι μιλάμε.
(και είναι μια πολύ μικρή ιδέα)
έλα μωρέ, όλοι μανιέτι μαρέλι έχουν!!!!
http://racingaddict.wordpress.com/20...p-electronics/
Πάρτε μια ιδέα για τι μιλάμε.
(και είναι μια πολύ μικρή ιδέα)
Όντως μια πολύ μικρή ιδέα
Αν και ένα μεγάλο μέρος του grid φοράει magneti mareli από μηχανάκι σε μηχανάκι έχουν τεράστιες διάφορες ( μιλάμε για συστήματά αυτοματισμων που έχουν 10δες μεταβαλομενες μεταβλητες -αισθητηρες πού η απόδοση τούς εξαρτάται από ταχύτητες μονάδας ταχύτητα cam-bus (σηματα ανα sec ) )
Συνήθως οι κορυφαίες ομάδες έχουν πιό εξελιγμένα συστήματά και τεχνικούς συμβούλους στην ομάδα για παράλληλη ανάπτυξη
Οι περισσοτερες ομάδες περνουν έτοιμα πακέτα πού είναι μερικά κλικ πίσω σε ανάπτυξη
Και τέλος μερικές ομάδες (νομίζω sutter ) πού χρησιμοποιουν μικρότερες εταιρίες πού φτιάχνουν ecu
![]()
Ηξερα πώς απάνω στη γή όσο ζούμε αυτό δέν είναι το λιμάνι όπου αράζεις είναι το λιμάνι απ'όπου ξεκινάς, ξανοίγεσαι σέ άγρια τρικυμισμένη θάλασσα και μάχεσαι ολοζωής ν'αράξεις
http://motomatters.com/interview/201...between_m.html
και διαβάζοντας αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμαστε.
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από παλιά και η οδήγηση αυτών των μηχανών ουδεμία σχέση έχει με των δικών μας (ακόμα και σε επίπεδο Πανελληνίου Πρωταθλήματος)
-μην ξανακούσω λοιπόν τι σχέση έχει το τράξιον, χωρίς τράξιον κοντρόλ δεν υπάρχεις-
![]()
Τράξιον - ξετράξιον, οι πέντε καλύτεροι του κόσμου κέρδιζαν πριν 20 χρόνια, οι πέντε καλύτεροι του κόσμου κέρδιζαν πριν 10 χρόνια, οι πέντε καλύτεροι του κόσμου κερδίζουν και τώρα.
Και όσο «@@δάτοι μάγκες» ήταν εκείνοι οι πέντε, ακριβώς άλλο τόσο είναι και οι τωρινοί πέντε.
Ποτέ η οδήγηση στην κορυφαία κατηγορία αγώνων ταχύτητας (σε επίπεδο διεκδίκησης βάθρου τουλάχιστον) δεν είχε καμία σχέση με τίποτα άλλο. Και ας λείπαν τα τράξια.
Τα υπόλοιπα της συζήτησης περί τα τράξια και τα λοιπά, μου θυμίζουν συζήτηση παππούδων στο καφενείο περί του πόσο καλύτερα ήταν «παλιά» τα πράγματα.
Αν πάρουμε δε τη φράση «τότε οι αγώνες ήταν για άντρες, τώρα για μπέμπηδες» και το επεκτείνουμε λιγάκι, φτάνουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως άντρες ήταν μόνο αυτοί που κυνήγαγαν αρκούδες και μαμούθ με τα ακόντια και βρίσκαν γυναίκα με τον παραδοσιακό τρόπο (ροπαλιά και κουβάλημα). Από τότε και μετά, δεν παίρνει κανέναν να μιλάει.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Μπορούν και αλλάζουν τις ρυθμίσεις στον αγώνα????
Που ζω και δε τα ξέρω αυτα?
Τις σουζες που βαράνε δλδ στους πανηγυρισμούς τις κάνουν βγάζοντας αντιγουίλι κλπ κλπ??
Κύκλους
Είναι real time συστήματά
Ναι πολλές παράμετροι αλλάζουν real time
Απλά για να καταλάβεις ενώ εσύ χρησιμοποιης pc με autotune ένα σύστημα κλειστού τυπου δηλαδή στην καλύτερη ρυθμίσεις γιά 2-3 περιοχές μεταβλητων (πχ γιά θερμοκρασιες από 20-30) ενώ αυτα των gp έχουν βήμα και ρυθμίσεις ανά μονάδα
Όσο γιά τίς σούζες σκέψου ότι έχουν γυροσκοπικους αισθητηρες όπως και ταχύτητας τροχών κλπ κλπ πού μεταβάλουν την χαρτογραφηση
Ηξερα πώς απάνω στη γή όσο ζούμε αυτό δέν είναι το λιμάνι όπου αράζεις είναι το λιμάνι απ'όπου ξεκινάς, ξανοίγεσαι σέ άγρια τρικυμισμένη θάλασσα και μάχεσαι ολοζωής ν'αράξεις
Το τράξιο έχει προρυθμιστεί απο τον τεχνικό διαφορετικά σε κάθε μοτό αναλόγως τον αναβάτη ακόμα και στην ίδια ομάδα. Επίσης ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε κάποια μόουντς τα οποία ήδη προυπάρχουν, τα γνωρίζει και αυτός κρίνει αν και πότε θα μεταβεί σε άλλο αναλόγως των συνθηκών. Σαν κάποια απο τα τα δικά μας μοτά δηλαδή.
Η διαφορά έγκειται στις δυνατότητες ρύθμισης που παρέχει η ecu των mgp και sbk. Γράφω και των sbk γιατί οι εργοστασιακές μοτό εκεί έχουν ουσιαστικά ίδιου επιπέδου και δυνατοτήτων με τα mgp ecu.
Οι ρυθμίσεις λοιπόν καταρχήν μπορούν να είναι τόσες όσες οι θύρες εισαγωγής δεδομένων της ecu. Εννοείται πως όσο περισσότερες, τόσο πιο δύσκολη η εξίσωση, τόσο πιο δύσκολο να επιτευχθεί το καλό αποτέλεσμα, γι αυτό και οι καλύτεροι προγραμματιστΑΙ πληρώνονται αδρά.
Αυτό θέλει να σταματήσει ο Εσμεράλντας και γι αυτό η κοινή ecu που προτείνει-επιβάλει είναι κάτι σαν αρχαϊκό spec σε σχέση με των εργοστασιακών. Θέλει δηλαδή να πισωγυρίσουν για να χαμηλώσει το κόστος ώστε να το αντέχουν όλοι. Εχει βάση το σκεπτικό.
Το πως έχουν ρυθμισμένα τα τράξια οι αναβάτες εννοείται πως έχει να κάνει με τον τρόπο που οδηγούν και με τις ιδιότητες του ελαστικού.
Όταν ο αναβάτης θέλει να κλείσει τη γραμμή του με το γκάζι σε κάποιες στροφές όπως συνήθιζε να κάνει ο θρύλος των motogp Casey Stoner θα πρέπει να του το επιτρέψει το τράξιο,
άρα ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ ΣΤΡΟΦΈΣ που επιθυμεί να οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο η παράμετρος της ecu που έχει να κάνει με το spin έχει προ-ορισθεί έτσι ώστε να τον αφήσει να το κάνει.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες παραμέτρους και η κάθε ρύθμιση δύναται να μεταβληθεί και να προ-ορισθεί αναλόγως της μοτό και σε ποιο σημείο της πίστας βρίσκεται.
Την ουσία την είπε με λίγα λόγια ο καταπληκτικός Rea σε εκείνη τη συνέντευξη
"In World Superbike during the race, normally I would flip the traction control to let the electronics have more control. In effect, basically you're trying to save the tire at the end of the race. Here it works the opposite way, where you have to reduce the traction control and let the bike spin more because the engine is slowing the bike down too much,"
Δεν πλαγιολισθένουν για πλάκα κάποιοι αναβάτες ξαναλέμε για πολλοστή φορά, πλαγιολισθένουν για να τοποθετήσουν τη μοτό διαφορετικά στη στροφή. Στρίβουν ΚΑΙ με το γκάζι. Φυσικά λίγοι μπορούν να το κάνουν καλά και να μείνουν πάνω αφού πλαγιολίσθηση σημαίνει φλερτ με το hi ...
Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε το είδος πλαγιολίσθησης ανάμεσα στα mgp και τα sbk θα ονόμαζα πλαγιολίσθηση ισχύος αυτή των mgp αφού κάτι τέτοιο επιτρέπεται απο την εκπληκτική διάρκεια των bridgestone, ενώ αντίθετα η πλαγιολίσθηση στα sbk επέρχεται μετά τα μέσα του αγώνα λόγω φθοράς των pirelliων.
Στα μεν mgp το βάρος της ρύθμισης της ecu πέφτει στους απόλυτους χρόνους με τον παράγοντα διάρκεια ελαστικών να παίζει σαφώς μικρότερο ρόλο σε σχέση με τα sbk όπου είναι τεράστιο θέμα.
Η μάρκα της ecu δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο, η ουσία είναι το spec δηλαδή οι δυνατότητες ρύθμισης που προσφέρονται.
Τελευταία τροποποίηση από endopandou; 07/07/2013 στις 10:33.
it's all a matter of perception
ο ορισμός του ανθρωπάκου: look on and do nothing
Η μεγάλη πλάκα είναι όταν δεν δουλεύει!
πχ οταν τα Ducati μπερδεύτηκαν και νόμιζαν οτι ειναι στην ευθεία ενω ήταν στο S.
Ο Hayden τα είχε δεί όλα!
http://www.motorsportmagazine.com/ra...logy-goes-bad/
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Ουσιαστικά δεν είναι οτι οι οδηγοί του τώρα είναι πιο αργοί από τους οδηγούς του τότε. Αντιθέτως με την ντουλάπα γεμάτη ηλεκτρονικά μπορούν να κάνουν χρόνους που οι παλιοί με τα μηχανάκια ολίγων/παλαιϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων, μόνο στα όνειρά τους.
http://www.youtube.com/watch?v=GO0pxaHKjWU&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=iQ3JLDhsMaM&feature=digest