Σελίδα 21 από 25 ΠρώτοΠρώτο ... 1116171819202122232425 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 301 έως 315 από 368

Θέμα: Ορθογραφία

Μπορεί.

Το αστείο είναι πως οι ορθογραφοι του φόρουμ δεν ζήτησαν παρα να προσπαθήσουν οι ανορθογραφοι να συμμορφωθούν με τα ισχύοντα της γλώσσας. Η απάντηση ηταν, χαλαστε τη γλώσσα να βολευτουμε. Και ακόμα μια φορά, δεν είναι ν'απορρεις γιατί η χώρα ειναι εδώ που είναι.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από amyroukai Προβολή μηνύματος
    Μπορεί.

Το αστείο είναι πως οι ορθογραφοι του φόρουμ δεν ζήτησαν παρα να προσπαθήσουν οι ανορθογραφοι να συμμορφωθούν με τα ισχύοντα της γλώσσας. Η απάντηση ηταν, χαλαστε τη γλώσσα να βολευτουμε. Και ακόμα μια φορά, δεν είναι ν'απορρεις γιατί η χώρα ειναι εδώ που είναι.
    αυτή η απάντηση πάντως δεν δόθηκε από εμένα (σε καμμία περίπτωση, τουναντίον μάλιστα) και ναι συμφωνώ και στην τελευταία σου πρόταση...

εκει που μάλλον μπορεί να διαφωνούμε (με εσένα ή με/και άλλους) είναι ο τρόπος προσέγγισης των ανορθόγραφων, η αποδοχή τους (αν και εφόσον είναι επιλογή τους η ανορθογραφία) και στην ανάλυση του "πώς φτάσαμε εδώ - τις πταίει"....

καλημέρα είπαμε?

το μπουρί το έβγαλες ή ακόμα????

Μέσα σε ένα φορουμ που γράφουν τόσοι άγνωστοι μεταξύ τους ,η πρώτη εικόνα που έχεις για τον «άλλον» είναι ο γραπτός του λόγος…
    Όπως όταν συνομιλείς με κάποιον δεν είναι ωραίο να φτύνεις , να βγάζεις κακάδια από την μύτη , να ρεύεσαι , έτσι και στον γραπτό λογο είναι ένδειξη σεβασμού (στον εαυτό σου και στους άλλους)η προσπάθεια ενός ορθογραφημένου και δομημένου σωστά κειμένου…

Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες ορθογραφίας και γραμματικής και αυτό (πρέπει να) είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΟ.
    Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τουλάχιστον στην ορθογραφία ενός κειμένου και κάλο θα είναι να τα χρησιμοποιούμε..

Όμως ,ο ευτελισμός του γραπτού λόγου είναι γενικότερο πρόβλημα μιας και έχουμε παψει πια να γράφουμε (και να διαβαζουμε)… Από την κάρτα στις γιορτές μέχρι την «γραφειοκρατική» αίτηση…
    Λεμε για το φορουμ , αλλά πότε διαβάσατε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα που να αγγίζει ή να ξεπερνά τα όρια της λογοτεχνίας ? παλιά , αυτό ήταν ο κανόνας …
    σας εχει τυχει ,οταν υπάρχει η ανάγκη σύνταξης ενός επίσημου κειμένου , να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον που να έχει τελειώσει φιλολογία-νομικη ενώ παλιά το έκανε μια γραμματέας με απολυτήριο λυκείου…?

Έτσι είναι … κάτι πρέπει να θυσιάσουμε στον βωμό της ταχύτητας , της ευκολίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής και επικοινωνίας ….

Όμως , τούτο το thread δεν μου αρέσει…
    Διακρίνω να υφέρπει ένας «ελιτισμός» (και όχι ρατσισμός) από τους «λόγιους» και μια αδικαιολόγητη και αβάσιμη προσπάθεια «άμυνας» από τους «άλλους» …

Και για να φοδράρω το σεντόνι…. (μας έχει κάνει σαν τα μούτρα του ο pipe)

Το επίπεδο μόρφωσης και ο χειρισμός του γραπτού και προφορικού λόγου πάντα ήταν ΤΑΞΙΚΟ θέμα…
    έκλεισε λιγο η ψαλίδα τα τελευταία χρόνια , αλλά ανοίγει πάλι με γοργούς ρυθμούς…

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Προφανώς κανείς από εμάς δεν προφέρει σωστά τα ελληνικά καθότι ο τονισμός και τα (ει) (η) (ι) (οι) (ε) (αι) σήμαιναν διαφορετική προφορά στο λόγο, ο Έ

Μακριά από εμένα τα περί ελίτ, απλά κατέθεσα την άποψή μου.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Αυτο που ειπε ο Bladerunner παραπανω!
    Κατανοητο και δεκτό να μη μπορεις, αλλα οχι να θες να το περασεις και σαν αποψη! ελεος ρε σονικ!
    Και ειδικα εσυ που εισαι εξυπνος ανθρωπος και το εννοω, δεν ειρωνευομαι!

Το να μη μπορω να παω γρήγορα σε μια πίστα που ειναι εκει, σχεδιασμένη και υπαρχει πριν εγω καν πιασω τιμονι στα χερια μου, και να ΑΠΑΙΤΩ (λεγοντας τους και μαλακες αυτους που την εφτιαξαν) να επιτρέπεται να κόψω απο τα χωράφια γιατί έτσι θα φτάσω πιο γρήγορα, ε... νομιζω ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ οτι δε στέκει!

Και αν το παραδειγμα μου σου φάνηκε αστείο, τότε να σου πω οτι υπαρχει και η εννοια του πολιτισμού στο γαμωπλανητη μας αλλα κι αυτή θελει προσπαθεια για να κατανοησουμε το λογο υπαρξης αυτου

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από el_hymador Προβολή μηνύματος
    Προφανώς κανείς από εμάς δεν προφέρει σωστά τα ελληνικά καθότι ο τονισμός και τα (ει) (η) (ι) (οι) (ε) (αι) σήμαιναν διαφορετική προφορά στο λόγο, ο Έ
    Τα αρχαία Ελληνικά άλλωστε γράφονταν μόνο κεφαλαία χωρίς κενά.
    Η οξεία και η βαρεία (που καθιερώθηκε η γραφή τους αργότερα) συμβόλιζαν ότι η τονιζόμενη συλλαβή
    προφέρεται ένα ημιτόνιο πάνω ή ένα κάτω αντίστοιχα, ναι, τραγουδιστά.

Η δασεία (πνεύματα) συμβόλιζε την προφορά ενός -h- στην αρχή του φωνηέντου (π.χ το Υ στην αρχή μιας λέξης είχε πάντα δασεία,
    δηλαδή η σωστή προφορά της ύαινας είναι (χ)ύαινα).

Αυτά από τα λίγα που θυμάμαι, αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με, δε θα γκουγκλάρω* τώρα, βαριέμαι.

*"χρησιμοποιήσω την διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης της εταρείας Google" - καμμιά φορά οι λέξεις δημιουργούνται και έχουν απόλυτο
    νόημα και λόγο ύπαρξης.

Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από ggs Προβολή μηνύματος
    ο επίπεδο μόρφωσης και ο χειρισμός του γραπτού και προφορικού λόγου πάντα ήταν ΤΑΞΙΚΟ θέμα…
    έκλεισε λιγο η ψαλίδα τα τελευταία χρόνια , αλλά ανοίγει πάλι με γοργούς ρυθμούς…
    Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
    Οι προσπάθειες των γονέων-παππούδων-προγόνων μας, να μορφώσουν τους απογόνους τους, δεν είχε ως κίνητρο την διάσωση της ελληνικής ορθογραφίας αλλά την άνοδο/διατήρηση (ταξικού) κοινωνικού επιπέδου.
    Τελευταία τροποποίηση από byron; 05/03/2014 στις 11:01.
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από byron Προβολή μηνύματος
    Οι προσπάθειες των γονέων-παππούδων-προγόνων μας, να μορφώσουν τους απογόνους τους, δεν είχε κίνητρο την διατήρηση της ελληνικής ορθογραφίας αλλά την άνοδο/διατήρηση (ταξικού) κοινωνικού επιπέδου.
    +1300

δεν λέγανε πάντως, γίνε παιδί μου αστος, αλλά μάθε παιδί μου γράμματα (για να γίνεις αστός).....

Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από DimChios Προβολή μηνύματος
    Αυτο που ειπε ο Bladerunner παραπανω!
    Κατανοητο και δεκτό να μη μπορεις, αλλα οχι να θες να το περασεις και σαν αποψη! ελεος ρε σονικ!
    Και ειδικα εσυ που εισαι εξυπνος ανθρωπος και το εννοω, δεν ειρωνευομαι!
    Υπάρχει βελτίωση πάντως. Σαφέστατη βελτίωση...

Πρίν 8 χρόνια, ο sonic έγραφε greeklish από άποψη, τώρα γράφει ελληνικά με κάποια λαθάκια.

http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=21338

Όποιος έχει κουράγιο να διαβάσει τα επιχειρήματα των τότε ενεργών μελών του moto.gr θα βρει εξαιρετικές ομοιότητες με το παρόν. Και μερικά εξαιρετικά post.
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από nikos_abel Προβολή μηνύματος
    Η οξεία και η βαρεία (που καθιερώθηκε η γραφή τους αργότερα) συμβόλιζαν ότι η τονιζόμενη συλλαβή
    προφέρεται ένα ημιτόνιο πάνω ή ένα κάτω αντίστοιχα, ναι, τραγουδιστά.

Η δασεία (πνεύματα) συμβόλιζε την προφορά ενός -h- στην αρχή του φωνηέντου (π.χ το Υ στην αρχή μιας λέξης είχε πάντα δασεία,
    δηλαδή η σωστή προφορά της ύαινας είναι (χ)ύαινα).

Αυτά από τα λίγα που θυμάμαι, αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με, δε θα γκουγκλάρω* τώρα, βαριέμαι.

*"χρησιμοποιήσω την διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης της εταρείας Google" - καμμιά φορά οι λέξεις δημιουργούνται και έχουν απόλυτο
    νόημα και λόγο ύπαρξης.

A γεια σου! Και τελικά όλα είναι θέμα πληροφορίας και αισθητικής. Πληροφορίας γιατί υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ των συμβόλων και της προφοράς των λέξεων με το σημαινόμενο που επικοινωνούν και αισθητικής όχι με την έννοια του πόσο ωραίο είναι ταγιέρ της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά του κάλλους, που οι αρχαίοι το είχαν πολύ ψηλά στην υπόληψη τους και πάσχιζαν να το εισάγουν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας τους.

Π.χ. η Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν, μπορείς να "ειπωθεί" έτσι: http://www.youtube.com/watch?v=xW8qz_9ZX7c αλλά και έτσι: http://www.youtube.com/watch?v=XFX8S9aAgvw
    όπως επίσης αν θέλω να επικοινωνήσω την ιδέα μια γυναίκας που κάθεται μπορώ να το κάνω έτσι:

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	Χωρίς τίτλο.jpg 
Προβολές:	83 
Μέγεθος:	48,4 KB 
ID:	311013

ή έτσι:

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched.jpg 
Προβολές:	83 
Μέγεθος:	61,6 KB 
ID:	311014

... σε κάθε περίπτωση η μια από τις δύο εκδοχές είναι πολύ πιο πλούσια σε πληροφορία και αισθητική και το ίδιο συμβαίνει και με την γλώσσα. Τα ελληνικά είναι ας πούμε 64bit, η δημοτική 32bit ke ayto poy pame na kanume ke protinete apo polus edo mesa ine τ΄@@δια μου bit...

Σε ότι αφορά στον ελιτισμό, έλεος μάγκες, δεν είμαστε στη δεκαετία του 50 όπου η εκπαίδευση ήταν προνόμοιο λίγων. Τα βασικά (ανάγνωση και γραφή) τα γνωρίζουμε σχεδόν όλοι σήμερα και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο εύκολη, άμεση και μεγαλύτερη σε όγκο από ποτέ, το να το παίζουμε βασιλάκης καίλας για να δικαιολογήσουμε τον σταρχιδισμό μας δεν το δέχομαι, δέχομαι ωστοσό τον σταρχιδισμό ατόφιο και χωρίς περιστροφές ως άποψη και θέση. Αλλά όχι και ελιτίστες όσοι προσπαθούν και ψάχνουν κάτι περισσότερο, ήμαρτον!
    Τελευταία τροποποίηση από el_hymador; 05/03/2014 στις 11:44.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από notakos600 Προβολή μηνύματος
    Με ενοχλεί αφάνταστα η ανορθογραφία, δεν είναι μόνο ότι μου βγαίνουν τα μάτια, είναι και το γεγονός πως αποκλείεται να πάρω τον άλλο στα σοβαρά όταν είναι ανορθόγραφος. Μπορεί να είμαι σκληρός και απόλυτος αλλά στο θέμα της ορθογραφίας έτσι ήμουν από πάντα. Η ανορθογραφία ενός ανθρώπου δηλώνει στην τελική την παιδεία του.

Κι εμένα με ενοχλεί, αλλά βάλε λίγο νεράκι στο κρασί σου. Όλοι κάνουμε λάθη (εσύ δεν κάνεις;*), το θέμα είναι να το ψάχνουμε και να βελτιωνόμαστε.

*Ερώτηση - παγίδα
    safety doesn't happen by accident

Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Υπάρχει βελτίωση πάντως. Σαφέστατη βελτίωση...
    .
    Μα το ξερω οτι υπαρχει βελτιωση και μπραβο του! Στον τροπο σκεψης του διαφωνουμε!

Παλαιό μέλος
    Ουδείς άσφαλτος!

http://www.youtube.com/watch?v=MIVzEunIgbo

Παλαιό μέλος Το avatar του/της fkol k4
    Διακρίνω να υφέρπει ένας «ελιτισμός» (και όχι ρατσισμός) από τους «λόγιους» και μια αδικαιολόγητη και αβάσιμη προσπάθεια «άμυνας» από τους «άλλους» …
    Ο ελιτισμός είναι ο ένας τρόπος ερμηνείας. Όχι εντελώς αβάσιμος μεν, αλλά όχι απαραίτητα σωστός.
    Θα προτιμούσα τον παρακάτω:
    Το επίπεδο μόρφωσης και ο χειρισμός του γραπτού και προφορικού λόγου πάντα ήταν ΤΑΞΙΚΟ θέμα…
    Οι προσπάθειες των γονέων-παππούδων-προγόνων μας, να μορφώσουν τους απογόνους τους, δεν είχε ως κίνητρο την διάσωση της ελληνικής ορθογραφίας αλλά την άνοδο/διατήρηση (ταξικού) κοινωνικού επιπέδου.
    Αυτό ακριβώς. Και γι αυτό δεν υπάρχει λόγος να δεχόμαστε να προσδιοριζόμαστε ταξικά από το πως εκφέρουμε τον λόγο μας συντηρώντας τα κακά στερεότυπα που συνήθως κάποιος προσάπτει σε μια τάξη.
    Κι εγώ στην εργατική τάξη ανήκω. Απόφοιτος λυκείου, τεχνική σχολή, υδραυλικός.
    Τι θα μου προσφέρει το να ακολουθήσω όλα τα στερεότυπα που έχουν χαρακτηρίσει τον κλάδο και την τάξη μου εκτός από το να περιορίσει το εύρος των ατόμων με τα οποία θα μπορώ να επικοινωνήσω;
    Και το κυριότερο, γιατί να κάνω αυτό το κακό στον εαυτό μου;

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από el_hymador Προβολή μηνύματος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από nikos_abel Προβολή μηνύματος
    Η οξεία και η βαρεία
    ...
    αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με, δε θα γκουγκλάρω* τώρα, βαριέμαι.
    ...
    καμμιά φορά οι λέξεις δημιουργούνται και έχουν απόλυτο νόημα και λόγο ύπαρξης.
    Εντάξει μωρέ, μια χαρά τα προφέρουμε τα ελληνικά, ας μη γινόμαστε αυστηροί αρχαιολάτρες. Η δημοτική προφορά είναι φυσική εξέλιξη, δεν την επέβαλε κανένας με το ζόρι.
    Ακόμα και έτσι όμως, η ορθογραφία έχει το νόημά της. Αν καταργηθεί, θα δημιουργηθεί το γλωσσικό παράδοξο του να διαβάσεις σε sms την ερώτηση
    «ρε μλκ θελο να αγορασω ενα λαδοτιρι καλο, που να παο;» και να μην ξέρεις αν θα πρέπει να απαντήσεις «στον Λαμπριανίδη (λαδωτήρι)» ή «στο πρατήριο τυριών Λέσβου (λαδοτύρι)».
    Επίσης, θα δημιουργηθεί και η απορία του γιατί για δύο τόσο διαφορετικά πράγματα χρησιμοποιούμε την ίδια λέξη.

Και για όποιον αναρωτιέται το τι προσέφερε το πολυτονικό στη δημοτική αν και δεν προφερόταν, προσέφερε μια καταγραφή του γιατί σε μια σύνθεση λέξεων άλλαζε η γραφή και πως.
    Κάτι το οποίο το έκανε ευκολότερο να εντοπίσεις τα συστατικά μιας λέξης, οπότε από τα συστατικά αυτά να δημιουργείς νέες.
    Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!

Παρόμοια θέματα

1. Internet - Έλληνες & Ορθογραφία... Οι αγράμματοι!
    από RapidShade στο forum Αναζητήσεις, σκέψεις & προβληματισμοί
    Απαντήσεις: 72
    Τελευταίο μήνυμα: 20/11/2006, 22:24

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF