Μιχάλης από Ηράκλειο Κρήτης
Ευχαριστώ που λύνετε τις απορίες μου
Καλημέρα.
Χθές ασχολήθηκα επιμελώς με τα πλαστικά.
Ειδικότερα αφού από προχθές είχα περάσει τα πλαστικά μου με 1-2 χέρια διαλυτικό νίτρου και τα άφησα λίγο να τραβήξουν, χθές τα σαπούνισα, τα καθάρισα με καθαρό νερό, τα άφησα να στεγνώσουν ώστε να προχωρήσω στο επόμενο βήμα που είναι πέρασμα με αστάρι πλαστικών. Αστάρι πλαστικών, όπως έχει πει και ο μαστρο-σπυρος, βάζουμε σε μη βαμμένα πλαστικά ή σε βαμμένα πλαστικα που για κάποιο λόγω τρίψαμε κα φάνηκε καθαρό πλαστικο.
Πριν ρίξουμε όμως plastofix, περνάμε με 770 antisil:
Αφού έχουμε μονώσει πάνω κάτω από τα προστατευτικά trim των θυρών, καλύπτω και με λεπτη ταινία (μπλε χρώμα) το νίκελ γιατι δεν θέλω να το βάψω. Θέλω να βάψω μόνο το πλαστικό/ελαστικο μέρος του τριμ. Προηγουμένως έχω καθαρίσει και γυαλίσει το νικελ του τριμ. Μετά το μόνωμα λοιπόν, και αφού έχω σαπουνίσει και ξεβγάλει με καθαρό νερό, αφήνω να στεγνώσει καλά και περνάω ένα χέρι καθαριστικό με πανάκι:
Τώρα, αφού το αφήσουμε να στεγνώσει καλά, είμαστε έτοιμοι και ρίχνουμε plastofix:
![]()
Οπότε είμαστε κάπως έτσι, μόλις πέσει:
Μόνο λίγο προσοχή γιατί το σπρέυ ρίχνει αρκετη ποσότητα και δεν θέλει να επιμείνουμε σε ένα σημείο. Καλό είναι να κάνουμε γρήγορες κινήσεις και από απόσταση περίπου 20-30 εκ. Εγώ πέρασα 2 χέρια, με περισσότερη έμφαση στο πρώτο. Μόλις στεγνώσει, θέλει πάνω από 20 λεπτα εκει που δουλεύω εγώ, είμαστε έτοιμοι για το χρώμα που έχουμε επιλέξει να βάψουμε τα πλαστικά μας.
Λόγω μικρών επιφανειών επέλεξα ένα semigloss spray για πλαστικα της body που μου άρεσε:
Προσοχή! Δεν το πλακώνουμε από το πρώτο χέρι γιατί θα "δακρύσει". Προσωπικά, επέλεξα να ρίξω 3 χέρια. Το πρώτο και το τελευταίο το έριξα από μεγαλύτερη απόσταση και με λιγότερο παρατεταμένη πίεση στου στομίου, για να βγαίνει πιο λίγο χρωμα. Το δεύτερο χέρι το έριξα από πιο κοντά, και επέμεινα κάπως περισσότερο. Να θυμάστε όμως, θέλει υπομονή, να μην έχουμε νεύρα και σκοτούρες, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να το γουστάρουμε. Θέλει και αυτοπεποίηθηση!! Μεταξύ των διαδοχικών χεριών, περιμένουμε λίγο να στεγνώσει, και πριν στεγνώσει τελείως (εγώ αυτό έκανα), ρίχνουμε το επόμενο χέρι.
Και βγαίνει κάπως έτσι, όπως φαίνεται παρακάτω. Εμένα μου αρέσει, νομίζω έγινε καλό για πρώτη φορά και για ερασιτεχνική εργασία.
![]()
Και το τριμ καλό έγινε, αλλά θέλει λίγο περισσότερο χρόνο να στεγνώσει, καθώς είναι άλλο υλικό από ότι τα υπόλοιπα πλαστικά που σας έδειξα προηγουμένως. Οπότε πριν πάμε να ρίξοουμε το επόμενο χέρι, κοιτάμε αν έχει τραβήξει καλά το προηγούμενο χέρι. Ανάλογα με τα υλικά που θα βάψουμε, μεταβάλλονται και οι χρόνοι. Εγώ αυτό διαπίστωσα.
Επίσης κάτι άλλο σημαντικό που διαπίστωσα. Ολες αυτές οι εργασίες καλό είναι να γίνονται σε χώρο που να έχει καλό αερισμό. Εγω χρησιμοποιώ και μια μάσκα της 3Μ με 2 φίλτρα και πραγματικά δεν νιώθεις τίποτα. Ολα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι χημικά. Καλό είναι να προσέχουμε. Εγω μόλις τελείωνα την εργασία μου, έβγαινα από την αποθήκη και άνοιγα την πόρτα να αεριστεί ο χώρος.
Προχωράμε λοιπον σιγά σιγά, γιατί τόσο καιρό με διάφορα που μου έτυχαν είχα βαλτώσει...
Εχω και διάφορα άλλα μέρη, πλαστικά και μεταλλικά, τα οποία όμως είναι βαμμένα.
Εδώ όμως ακολουθούμε άλλη διαδικασία. Τα έχω τρίψει αρχικά με κοκκινο scotch, λόγω κοίλων και κυρτών επιφανειών, και μετά με 320 ξηράς. Θα πλυθούν, θα καθαριστούν καλά, θα περαστούν με καθαριστικό και στεγνό πανάκι και θα ασταρωθούν. Ρώτησα τον χρωματοπώλη μου και μου είπε ότι ένα αστάρι (στόκος πιστολιού) της body, το 5:1, κάνει και για να ασταρώσω όλο το αυτοκίνητο που έχει τριφτεί με 320 ξηράς, αλλά και τα μέρη που ανέφερα παραπάνω.
αλλο ασταρι 5/1 αλλο στοκος πιστολιου...
Αυτό έχω:
https://www.google.com/search?q=5:1+...2F%3B400%3B400
Εσύ λές άλλο;
αυτο.δες το video προσεχτικα
https://www.youtube.com/watch?v=Lf-ynOo_Znc
Τελευταία τροποποίηση από limas; 04/04/2014 στις 17:25.
Σήμερα είχε αστάρι το πρόγραμμα. Αφου το αυτοκίνητο φυσυχτηκε καλα, το πέρασα και με μια νωπη πετσέτα και μετα με το 770 της body που σας έδειξα και παραπάνω.
Πρωτα χέρια:
Και πέρασμα και ένα στοκάκι. Ηδη με το πρώτο χέρι ίσα ίσα που φαίνεται το τριμμένο στοκάκι απο πίσω. Θα περάσω άλλο ένα χέρι μπορεί και τρίτο, αναλόγως το αποτέλεσμα:
Να σημειώσω δυο λαθάκια που έκανα και τα είδα στην πράξη:
1) Εβαλα 15% διαλυτικό, και μαλλον ηταν πολύ. Ηθελε πιο λίγο. Στο επόμενο χέρι έβαλα 10% και το αποτέλεσμα ήταν πιο καλό. Μπορεί να ήθελε και λιγότερο. Ετσι είχα κάποια "τρεξιματάκια". Δάκρυσε λίγο σε κάποιες κυριώς κάθετες επιφάνειες, αν και δεν επέμεινα σε ένα σημείο, το χερι μου κινούνταν συνεχώς.
2) Οταν ανακάτεψα όλα τα υλικα τα έβαλα στο πιστόλι και μετά από λίγο άρχισα να ρίχνω. ΛΑΘΟΣ. Αν αφήσουμε λίγο τα υλικα να δράσουν το αποτελεσμα βγαίνει πολυ καλύτερο.
Οπότε, τα τρεξιματάκια πως να τα διορθώσω;; Να τρίψω τοπικά με 600 νερού και να ξαναασταρώσω τοπικά και διακριτικά;
Τα τρεξιματάκια να τα τριψω τωρα ή μετα οταν θα τριφτει όλο το αυτοκίνητο; Αν ναι, με τι νούμερα;; Θα περάσω άλλο ένα χέρι ασταρι να καλύψω καποιες ατέλειες.
Τρίψιμο με 500αρι ξηράς σε μερικά τρεξιματάκια του ασταριού. Το γράφει πάνω και το αστάρι. Και μετά θα περάστει ένα ελαφρύ χέρι αστάρι απο την τριμένη αυτη επιφάνεια. Μπορεί να τρίψω όμως και με 400 ξηρας. Πάντως πιο μεγάλο νούμερο από 360 και πιο μικρό από 600, που θα τρίψω αργότερα.
Κάτι με έχει μπερδέψει εδω πέρα....
Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχεις βάψει και τι όχι και πως....
Αν δεν σου είναι κόπος, ανέλυσε τι έχεις τρίψει, με τι εχεις τρίψει, τι εχεις βάψει (μέσα / έξω / πλαστικά κλπ) να χουμε ενα μπούσουλα!