Πολλές γνώμες ακούστηκαν, με αρκετές συμφωνώ. Είμαι φοβερά ζωόφιλος και επίσης τα συγκεκριμένα σκυλιά στη Ζέα τα χω αντιμετωπίσει 2 φορές τη 1 με ποδήλατο και την άλλη με μηχανή.
Οι περιπτώσεις είναι 2:
α) Έχεις εντοπίσει πρώτος τα σκυλιά από μακριά πριν σε ακούσουν/δουν, ή
β) σε έχουν έχουν εντοπίσει και στοχοποιήσει αυτά πρώτα χωρίς να έχεις αντιληφθεί πού βρίσκονται.
Το α) είναι πιθανότερο αν η μηχανή δε κάνει ιδιαίτερο θόρυβο και είσαι σε δρόμο με αρκετά ακόμα οχήματα, ενώ το β) είναι πιθανότερο αν έρχεσαι κάνοντας φασαρία σε σχέση με την ησυχία του δρόμου.
Και στις 2 περιπτώσεις η ισσοροπία έχει να κάνει με το αν ξεχωρίζεις εισερχόμενος στη περιοχή που ''ελέγχουν''.
Το 99% των αδέσποτων έχουν άσχημες εμπειρίες από μηχανές γιατί αν και ξεκίνησε σα παιχνίδι απλού κυνηγητού, οι περισσότεροι έχουμε μια τάση να απλώνουμε πόδι να προφυλαχθούμε κλωτσώντας τα οπότε και πλέον έχουν μάθει οτι ο μηχανόβιος είναι κάποιος που θέλει να μας σπάσει τη μούρη. Πλέον λοιπόν από παιχνίδι γυρνάει σε στοίχημα εξουσίας της περιοχής για το ποιος είναι ο δυνατότερος.
Ας πάω λίγο όμως πάλι στις περιπτώσεις α) και β)
Καταρχάς το σημαντικότερο είναι να εντοπίσεις τα σκυλιά πριν σε εντοπίσουν αυτά και να προλάβεις να μετρήσεις την διάθεσή τους. Η αγέλη αν είναι όρθια είναι σε φάση περιπολίας και εγρήγορσης. Αν είναι ξάπλα αραχτή στο πλάι οι πιθανότητες γέρνουν προς το μέρος του μηχανόβιου και στο κατά πόσο θα προκαλέσει ο ίδιος.
Στην περίπτωση της εγρήγορσης της αγέλης αν υπάρχει ελεύθερο πεδίο απλά ανοίγουμε γκάζι, το σκυλί όσο γρήγορο και να είναι δε μπορεί να συγχρονίσει τρέξιμο, κεφάλι και άνοιγμα/κλείσιμο στους κυνόδοντες με κάτι που τρέχει σχετικά γρήγορα, το πλησιάζει υπό γωνία ερχόμενο από το πλάι και επιταχύνει σαν ένα σώμα κολλημένο. Το να φάτε δαγκωνιά δηλαδή θα γίνει είτε γιατί δε μπορείτε να επιταχύνετε αρκετά γιατί μπροστά ο δρόμος έχει κίνηση, είτε γιατί αποφασίσατε να ξεκολλήσετε τη μύτη του ποδιού από το μασπιέ και τα γόνατα δε κολλάνε στο τεπόζιτο. Οι πιθανότητες να σας δαγκώσει το πόδι που γίνεται ένα σώμα με τη μηχανή είναι απειροελάχιστες και να σας πετύχει δε θα καταφέρει να καρφώσει δόντια αλλά απλά θα νιώσετε τα δόντια ή τη μουσούδα να σας ακουμπάνε με το πολύ τραβηγμένο σενάριο επιφανειακής γρατσουνιάς πάνω από το τζιν ή την κορντούρα. (για όσους είναι με εξοπλισμό καλοκαιρινής παραλίας οκ εκεί πάω πάσο.
Στο κακό σενάριο που η αγέλη είναι σε εγρήγορση και δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος το σωστό είναι στάση, σβήσιμο μηχανής για μερικά δευτερόλεπτα.Αν συνεχίσουν να γαυγίζουν και να πλησιάζουν stand your ground. Επιβολή του χώρου σας. Αργές κινήσεις ξεκαβαλάμε απλώνουμε χέρια για δυνατά παλαμάκια με δυνατή φωνή. Εκεί όλα θα κάνουν πίσω. Μοναδικό υπο-σενάριο να μείνει μπροστά είναι ο αρχηγός της αγέλης. Εφόσον πλέον είστε 1v1 σταματάτε τις φωνές και ξεκινάτε αναγνώριση. Γονατίζουμε για να έχει ο αρχηγός με μας άμεση επαφή με τα μάτια και τον προσκαλούμε και όχι προκαλούμε ευγενικά να έρθει κοντά. Θα έρθει θα μυρίσει, θα δει οτι δεν είστε απειλη και θα δώσει το οκ στην αγέλη να αποχωρήσει σιγά σιγά και να βάλετε ξανά μπρος τη μηχανή ήρεμα να φύγετε.
Στην περίπτωση που η αγέλη δεν είναι σε εγρήγορση αλλά αράζει ξάπλα κάπου στο πλάι προσπαθούμε να περάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται και πιο αργά χωρίς να δείχνουμε απειλή για την ησυχία τους. Θορυβώδεις εξατμίσεις δε βοηθάνε και τα άσκοπα μαρσαρίσματα φέρνουν την εγρήγορση. Το προτιμότερο είναι συμπλεκταρισμένα αν δεν υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια της οδήγησης αλλιώς με μεγαλύτερη σχέση για χαμηλότερες στροφές.
Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει αγέλες καμιά 10αριά φορές, οι 2 στα συγκεκριμένα στη Ζέα έξω από Φλόκα/Όκιο και δεν έχω ποτέ αρνητικές συνέπειες.
Αυτά από μένα.![]()
Πέρυσι πέρναγα δικάβαλο με την κοπελιά μπροστά από τη Βουλή στην Αμαλίας. Στο σημείο κυκλοφορούσαν τότε κλασσικά αρκετά σκυλιά (έχω καιρό να τα πετύχω πλέον). Εκεί που περνάγαμε με καμιά 30αριά χλμ με το scooter (οπότε δεν έπαιζε δυνατότητα ξερόγκαζου) και αμάξι μπροστά, έρχονται καταπάνω μας 3-4 κόπροι γαβγίζοντας. Επειδή είμαστε και οι 2 φιλόζωοι και έχουμε άνεση με τα σκυλιά, δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό και απλά λέω οκ δεν τρέχει τίποτα, κλασσικοί μούργοι που κάνουν το χαβαλέ τους γαβγίζοντας και τρέχοντας παράλληλα με τα οχήματα, σε φάση να τους κάνω και γούτσου γούτσου, μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ε εκεί που σχεδόν έχουμε περάσει πατάει η κοπέλα μου μια τσιρίδα, τραβώντας με και αρχίζουμε να τραμπαλιζόμαστε στο μηχανάκι. Το ένα μπάσταρδο είδε φορεματάκι να ανεμίζει, του γύρισε το μάτι και της πάτησε μια ξεγυρισμένη στη γάμπα. Ευτυχώς δεν την έπιασε γεμάτη γτ δεν φόραγε και παντελόνι να προστατεύσει κάπως και θα της έκοβε κομμάτι με τη φόρα που είχαμε. Κλασσικά αντιτετανικοί και @@, το σημάδι υπάρχει ακόμα κοντά ένα χρόνο μετά.
Πλέον όταν βλέπω σκυλιά στο δρόμο μακριά κι αγαπημένοι, ανοίγω με τη μία γκάζι και φεύγω, αν κανένα κάνει ότι πλησιάζει σε απόσταση βολής θα φάει τέτοιο σουτ που θα κάνει σβούρα το κεφάλι του. Σιγά μην κάτσω να διακινδυνεύσω να τραυματιστώ από δαγκωματιά ή ακόμα χειρότερα να έχω πτώση για να μη δημιουργήσω ψυχολογικά στον εκάστοτε μούργο.
I suppose it will all make sense when we grow up
Φίλος μου είχε έναν σκύλαρο που όποιον επισκέπτη περνούσε την πόρτα , τον κλείδωνε με τα μπροστινά του πόδια και προσπαθούσε να … τον πηδήσει .. τις κοπέλες κυρίως αλλά και με τους αρσενικούς δεν χαμπάριαζε.
- Τι θα γίνει με τον παπάρα τον σκύλο σου ?
Τον ρώτησα μια φορά.
- Τράβα του μια κλωτσιά του μαλάκα και θα φύγει.
Σύμφωνα με την άποψη μερικών ίσως θα έπρεπε να το διευκολύνω το ζωάκι.
Κατσε να αρχισει η σαιζον να ρθουν τιποτα πλοια με μουαμελουκους και να δεις πως θα λιγοστεψουν
ανανήψαντας
εχω παθει το ιδιο 3+ φορες (με θηρία σκυλιά μόνα τους αλλα και με αγέλη) πονάει αρκετά το μικρο δαχτυλάκι του ποδιου αν δαγκωθεί απο κατι που μοιάζει με πιτμπουλ ενω φοράς σαγιονάρα
πάντα κατεβαίνω απο το μοτο και αρχίσω να τα κυνηγάω με σκοπό να σκοτώσω (αν προλαβω κανενα)
σχεδον αμέσως ακομα και αγέλη να ειναι θα αρχίσουν να τρεχουν να ξεφύγουν καθος αυτο τους λεει το ένστικτο να κανουν αν δουν κατι μεγαλητερο απο αυτα να τα απειλει
(μια φορα ειχα κυνηγήσει και με την μηχανη ενα σε απομερο μερος)
ευκολα γινεται ατυχημα ειδικα αν εισαι σε φαναρι και σε κυνηγάνε καθος ξεκινας
αν δαγκωσουν το ποδι σου δεν το αφινουν και μπορει να σου αλλαξουν την πορεια σου
μπορουν να τρεξουν μεχρι και με 50km/h (τοσο ειχα μετρισει εγω) με δαγκασε με κοκκινο-αλλαγη σε πρασινο και απο τα 0-50km/h ειχε το ποδι μου στο στομα του και με τραβουσε ενο επιτάχυνα τερμα με 50αρι διχρονο (δεν επεσα)
αν εχω την τυχη να μου ξανασυμβει θα δοκιμασω το πως ειναι να κανεις burnout πανω σε δερμα