Χαίρετε,
Προσανατολίζομαι στην αγορά μοτοσυκλέτας μεσαίου κυβισμού, για χρήση μέσα στην πόλη. Οι μικρές εκδρομές δεν αποκλείονται, αλλά θα είναι σπάνια δραστηριότητα, οπότε με ενδιαφέρει πρωτίστως η συμπεριφορά της στον αστικό ιστό και τις λεωφόρους.
Είμαι άπειρος οδηγός μοτοσυκλέτας, η συγκεκριμένη θα είναι η πρώτη μου. Δεν είχα πριν, ούτε παπί, ούτε scooter. Οδηγώ πάνω από 15 χρόνια αυτοκίνητο και τα τελεταία 4 χρόνια οδηγώ συστηματικά ποδήλατο μέσα στην πόλη. Ο λόγος που θέλω να πάρω τη μοτοσυκλέτα είναι κυρίως για να κάνω πιο ευχάριστη τη διαδρομή προς τη δουλειά και δευτερευόντως για να κερδίσω λίγο χρόνο. Ξέρω ότι ο χρόνος που κερδίζει κανείς με τη μηχανή, δε γλιτώνεται ουσιαστικά, αφού τον επενδύει ο κάτοχος στην απόκτησή της, τη συντήρηση και την εκμάθησή της. Οπότε ο παράγοντας της ευχάριστης μετακίνησης είναι η βασική αιτία της μετάβασης από αμάξι σε μοτοσυκλέτα.
Προσπαθώντας να μάθω από την πείρα φίλων, ακούω και διαβάζω διάφορα. "Πάρε 250άρι για ένα χρόνο μέχρι να μάθεις", "Αγόρασε φθηνή μεταχειρισμένη, γιατί θα κάνεις ζημιές στην αρχή", "Ας είσαι αργός οδηγός αυτοκινήτου, στη μηχανή θα το ανοίξεις σίγουρα κάποια στιγμή όλο το γκάζι, οπότε κινδυνεύεις με μεγάλη".
Αν και στα αυτοκίνητα (και τα ποδήλατα) έχω εμπειρία και ξέρω κάπως καλύτερα τι μου ταιριάζει, στις μοτοσυκλέτες δεν έχω ιδέα. Κινούμαι διαισθητικά, οπτικά, με το συναίσθημα και δεν έχω την εμπειρία για να επιστρατεύσω τη λογική.
Τι μου αρέσει; Οι naked και ανάμεσα σε αυτές λίγο περισσότερο οι streetfighter. Π.χ. SYM Wolf, Yamaha MT-07, Honda CB1000R, CB650F. Επίσης μου αρέσει το KTM Duke 690. Ξέρω ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των προαναφερθεισών και ότι το 1000άρι βγαίνει από την εξίσωση ως επικίνδυνο, λόγω της απειρίας μου.
Ως οδηγός αυτοκινήτου είμαι σχετικά αργός. Δε μου αρέσει να πιέζω τα μηχανήματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κοιτάζω προς μηχανές μεσαίου κυβισμού. Να μπορούν δηλαδή να κινηθούν άνετα και σχετικά σβέλτα, χωρίς να πιέζονται. Να υπάρχει η άνεση της ροπής από χαμηλές στροφές κι ας περισσεύουν άλογα ψηλά που ίσως δεν τα δω ποτέ (μερικοί εδώ θα γελάτε, αλλά το πιστεύω προς το παρόν).
Έχω κάνει ατέρμονες συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, προσπαθώντας να καταστείλω τον ενθουσιασμό μου και να αγοράσω κάτι ορθολογιστικά. Ξέρω ότι για τη χρήση που κάνω το ιδανικό θα ήταν ένα scooter 125cc, αλλά θέλω οπωσδήποτε να περάσω πρώτα από το στάδιο της μοτοσυκλέτας, διότι βασικός παράγοντας είναι η ευχαρίστηση στη μετακίνηση. Καθημερινά αλλάζω σκέψεις σχετικά με το τι θα ήθελα να οδηγήσω και τείνω να πιστεύω ότι αυτό που θα αγοράσω θα το κρατήσω πολλά χρόνια, γι' αυτό και δε μου αρέσει η ιδέα "Πάρε τώρα αυτό και του χρόνου αγοράζεις άλλο".
Οι τελευταίες σκέψεις είναι για CB600F Hornet, το οποίο δε με τρελαίνει εμφανισιακά, αλλά ακούω πολύ καλά σχόλια. Λένε ότι είναι φιλικό στο χρήστη στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και μπορεί να του δώσει το κάτι παραπάνω στις υψηλές, αν κάποια στιγμή το επιθυμήσει. Επειδή όμως είμαι λάτρης της ροπής χαμηλά, δεν ξέρω κατά πόσο ένα τετρακύλινδρο 600άρι θα με ικανοποιήσει. Ούτε βέβαια αν θα μπορώ να συμβιώσω καθημερινά με ένα ροπάτο μονοκύλινδρο με τους κραδασμούς του (εννοώ το KTM Duke 690 ή κανένα XT660X).
Πέρα από τα μεταχειρισμένα, κοιτάζω και τα μοντέλα στοκ στα καταστήματα. Εκτός από τα λάστιχα που πρέπει να αλλαχθούν άμεσα, τι άλλο πρόβλημα θα μπορούσε να έχει μία μοτοσυκλέτα που είναι 6 χρόνια στη βιτρίνα ενός καταστήματος; Είναι καλή επιλογή ή είναι καλύτερο ένα αντίστοιχης χρονολογίας καλοσυντηρημένο μεταχειρισμένο δίκυκλο;
Να σημειώσω ότι έχω ήδη αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (κράνος, γάντια, μποτάκια, μπουφάν, παντελόνι).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.