Και ναι οι... "VGA" δεν λέγονται πιά έτσι αλλά τέλος πάντων, γεράματα...
Στο προκείμενο. Το υπολογιστήρι περνάει στην τρίτη ηλικία και θέλει να πάρει σύνταξη αλλά η κυρά Μέρκελ αποφάσισε να συνταξιοδοτούνται οι συσκευές στα 67 τους και όχι στα 10κάτι τους, άκου πράματα.
Μητρική η MSI K9N-Ultra με ένα PCI-E που στις προδιαγραφές λέει "Gen1 (1X16)=1". Επίσης λέει PCI-E X1=3.
Σημερινή VGA είναι η ATI X1800 ή Χ1900 δεν θυμάμαι πιά και όχι δεν την βγάζω να κοιτάξω βαριέμαι να λύνω. Παμπάλαια, ξέρω, παιχνίδια δεν παίζει πιά εδώ και χρόνια δυστυχώς.
Ποιό το πρόβλημα τώρα... (με τα παιχνίδια το ξεπέρασα, προσπαθώντας να με πείσω ότι δεν μου αρέσουν τα καινούρια

)
Πρώτον "κληρονόμησα" μιά συνταξιοδοτημένη τηλεόραση 8ετίας που γράφει fullHD 1080p και που έχει μόνο HDMI και SCART εισόδους και η VGA μου έχει
DVI-κάτι που δεν είναι ψηφιακό μου είπαν και μιά... δενξέρωπωςτηνλένε έξοδο στρογγυλή με καρφάκια αναλογική επίσης, οπότε θέλει ειδικό μετατροπέα και βράστα χαράλαμπε. Προσωρινά τροφοδοτώ εικόνα από μιά... εμ... δενξερωπωςτηλένε είσοδο με καλώδιο σαν ήχου (από την στρογγυλή με τα καρφάκια με μετατροπέα που ήταν στην συσκευασία της VGA) και παίζει αλλά το σήμα έχει διαφορά (προς το χειρότερο) ακόμα και από της επίγειας τηλεόρασης που δεν θέλει πολύ κλικ κλικ (μέσω SCART).
Δεύτερον σκάει το παραθυράκι που λέει ότι θα σας χαρίσουμε τα Win10 γιατί είστε καλά παιδιά και έχετε αγορασμένα 7&8 (ξέρω υποτίθεται θα τα πάρουν και τα πειρατεμένα αλλά δεν πειράζει) αλλά... δεν θα τρέξουν γιατί η VGA σας δεν θα δουλεύει.
ΟΠΟΤΕ...
Αναζητείται Μερκελική λύση, ήτοι μιά φτηνή VGA σε συμβατό δίαυλο. Κοιτάω σε απλικέισο γνωστού χαμηλοτιμοψαχτηριού και βλέπω PCI-E X1, PCI-E X16 στα interface που μάλλον αυτά τα δύο μου κάνουν και μάλλον το Χ16 φαντάζομαι δίνει πιο πολύ εύρος δεδομένων. Σε Μερκελικά χρήματα έχει Radeon R5 230 και Nvidia GT720 στο πενηντάρικο πάνω κάτω (νέα μονάδα μέτρησης χρήματος, μία ΑΤΜιά) και μετά περνάει στις δύο ATMιές που δεν τις δίνω. Λογικά αυτές κάνουν (ε, καλοί μου συνφορουμίτες; ) Έχω μιά συμπάθεια στην ATi/AMD αλλά τέλος πάντων δεν την έχω παντρευτεί κιόλας οπότε αν η άλλη είναι "καλύτερη"... Δεν ξέρω και πόσο "χειρότερες" θα είναι (αν θα είναι) από την σημερινή σαν επιδόσεις (θού κύριε τι ξεστόμισα πάλι ο δόλιος για τον πάτο του βαρελιού) τουλάχιστον έχουν (ή τουλάχιστον έτσι λέει το ψαχτήρι) HDMI οπότε θα απολαμβάνω ταινιούλα καλή πΧιότητα... Θέλω να σηκώνει κλασσική οθόνη υπολογιστή και τηλεόραση μαζί, νομίζω αυτό το κάνουν όλες.
ΑΤι/ΑΜD ή Nvidia? το προαιώνιο... fire away.