Παιδια το αμαξι το συγκεκριμενο οσες φορες το εχω παραζορισει εμφανιζει εντονη υποστροφη. Υπερστροφη ουτε κατα διανοια...Το θεμα με τα λαστιχα τωρα, οδηγαω 20 χρονια κ το εχω ως αυτονοητο οτι τα λαστιχα με την καλυτερη κατασταση πρεπει να βρισκονται μπροστα, στους τροχους δηλαδη που ειναι υπευθυνοι για το στριψιμο του οχηματος...Χωρις ιχνος ειρωνιας εννοειται κ χωρις να το παιζω εξυπνος περιμενω κ αλλες αποψεις επι του θεματος.
![]()
Βασικά, ναι. Σκέψου ότι αν έχεις ελάχιστες πιθανότητες να διορθώσεις το μπροστινό σου με γκάζι, λόγω φθαρμένων ελαστικών, τότε δεν έχεις απολύτως καμία, αν χάσεις το πίσω μέρος, με τα ίδια λάστιχα.
Απλή φυσική. Το γκάζι σε βοηθάει να ελέγξεις τον εμπρός άξονα, ακόμα κι αν πηγαίνεις μόνο με τις ζάντες. Ο πίσω άξονας είναι τελείως παθητικός.
Life begins at 45°.
Αν εχω φθαρμενα πισω σε προσθιοκινητο αμαξι και ξεκινησει να γλυστραει το πισω μερος πατωντας γκαζι δεν θα επανελθει; Δεν μιλαω να πηγαινεις με τις πορτες ε;
Όχι απαραίτητα. Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείς να το σώσεις με γκάζι/ανάποδο, αλλά αν το χάσεις 1 στις 100, αυτή η μία θα είναι επειδή δεν είχες πρόσφυση πίσω, όχι μπροστά.
Life begins at 45°.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Δεν έχω καταλάβει ότι μιλάτε για συγκεκριμένο αμάξι. Εγώ μιλάω γενικότερα για τα 4τροχα και για τον "κανόνα".
Life begins at 45°.
Προσθιοκινητο αμαξι ποτε εμφανιζει υπερστροφη; Γενικα ολα τα προσθιοκινητα εχω την αποψη πως εμφανιζουν 100% υποστροφη ΕΚΤΟΣ και αν πηγαινοντας στο οριο πανω στην στροφη για καποιο λογο αφησεις αποτομα το γκαζι. Στην περιπτωση αυτη οι μπροστινοι τροχοι επιβραδυνουν απο το φρενο κινητηρα και οι πισσινοι θελουν να συνεχισουν την φορα τους κ ετσι το αμαξι πεταει κωλο. Οτι συμβαινει αυτο ειμαι 100% σιγουρος καθως το δικο μου αμαξι (το αλλο ειναι της κυρας) ειναι ενα hyundai coupe και σαν γνησιος καγκουρας χρησιμοποιω την πιο πανω τεχνικη αντι για χειροφρενο για να πεταξει λιγο κωλο!
παντως ολα τα manuals εχουν σχεδιαγραμματα σταυρωματος των ελαστικων
στην πραξη αν αλλαζει κανεις λαστιχα στα 4 χρονια ή στα 40000χλμ με ενα ενδιαμεσο σταυρωμα εχει τη μεγιστη αποδοση
Υπερστροφή θα δείς αν μπείς με πολλά και αφήσεις εστω και λίγο γκάζι. Για να ξαναισιώσει πρέπει να έχεις σοβαρό γκάζι στο πόδι, καλά χέρια και χώρο.
Ενας απο τους καλύτερους αν οχι ο καλύτερος master του είδους ήταν ο Stig Blomqvist με το Saab Turbo. Ψαξε στο youtube να τον δείς.
Οταν μάθεις το κόλπο κι εχεις και τα παραπανω απαράιτητα, το χρησιμοποιείς για να στρίβεις κανοντας το πρώτα να φύγει πίσω και μετα ισιώνοντάς το.
Ενα καλό βρηκα εδω, αλλά ειναι το αμαξι του Stig δεν ειναι ο ιδιος. Δεν παιζει Youtube εδω που ειμαι.
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=eqELygo3eoo
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
τα μπρος με τα πισω στα μπροστοκινητα, τα διασταυρώνουμε σε ιδια τετραδα γιατι πολύ απλα τα μπροστινα φθειρονται περισσοτερο λογο βαρους και κινησης (τους ασκείται μεγαλυτερη δυναμη δλδ).. την προσφυση του ελαστικου, δεν την καθοριζει τοσο το βαθος του πελματος, οσο η κατασταση της γομας του.. οποτε σε 4αδα που τοποθετηθηκε ολοκληρη, ορθα μετα από καποιο διαστημα τα διασταυρώνουμε ώστε να εχουμε ομιομορφη φθορα πελματος... για αυτό το λογο εχει επικρατησει τα καλυτερα λάστιχα να μπαινουν παντα μπροστα..
ολοι οι κατασκευαστες ελαστικων ομως, συνηστουν ότι σε περιπτωση αλλαγης δυο μονο ελαστικων τα καινουργια να τοποθετουνται πισω επιση σαν πιο φρεσκια γομα εχουν καλυτερη προσφυση, παραγοντας βασικοτατος οσον αφορα στον πισω αξονα που δεν τον ελεγχεις και αμα το χασεις δεν το επαναφέρεις με την καμια!
αυτα βεβαια με δεδομενο ότι τα μπροστινα ελαστικα είναι και αυτά σε αρκετα καλη κατασταση! αν όχι τοτε πρεπει να αλλαχθουν και τα 4, και όχι να γινονται παγαποντιες του στυλ "βαλε τα λιωμιδια πισω" κτλ.. δικαιολογιε του στυλ "δεν υπαρχουν λεφτα" ειναι απλα του κωλου! αν δεν υπαρχουν λεφτα, μην κυκλοφορειτε τα αυτοκίνητα σας.. το να γινεστε δημόσιοι κίνδυνοι δεν είναι λυση! (δε μιλαω στους γράφοντες εδώ, γενικα μιλαω, μην παρεξηγηθούμε)
σαπιλα, το I30 εχει το μεγαλυτερο μεταξονιο στην κατηγορια του, 2,6 μετρα η πρωτη γενια, και λιιιιιιγο πιο μακρυ η 2η..
τογιαρ, αυτά για τις οδηγιες που γραφουν τα μανιουαλς περι σταυρωματος ελαστικων εγω σαν τεχνικος τα ακουω βερεσε και τα θεωρω μαλακιες... ο σωστος τροπος είναι παντα τα μπρος με τα πισω από τις ιδιες πλευρες.. τα περισσοτερα μανιουαλς βαζουν και τη ρεζερβα στο παιχνιδι, και μου εχουν τυχει περιπτωσεις να ερχονται πελατες, να απαιτουν να γινει το σταυρωμα όπως ακριβως λεει το μανιουαλ γιατι αυτό προτεινει ο κατασκευαστης, καιειτε το αμαξι να φοραει ρεζερβα ανάγκης, ειτε να εχει σιδερενια ενώ οι υπολοιπες είναι αλουμινένιες, ειτε να εχει εντελως άλλη διασταση, γιατι πολύ απλα ετσι βγαινει η συγκεκριμενη εκδοση του μοντελου.. (για αυτό και όλα τα μανιουαλς γραφουν ότι ορισμένες περιπτωσεις μπορει να διαφερουν αναλογα το μοντελο η τη χωρα διάθεσης του..)