αυτο δεν συμβαινει με ολα τα μεταλλα?
οσο πιο σκληρο ειναι, τοσο πιο ευκολο ειναι να σπασει και να μην παραμορφωθει οταν η δυναμη ξεπερασει τα ορια...
αν ειναι λιιιγο πιο μαλακο, τοτε παραμορφωνεται, χωρις σπασιμο...
https://en.wikipedia.org/wiki/Stiffness
Μηχανολόγος Μηχανικός είμαι .Όχι δεν ασχολήθηκα καθόλου με Β1 ,Β2. Δυστυχώς ,Πανεπιστήμιο με τομέα αεροπορικού υλικού δεν υπάρχει εκτός και αν είσαι ΣΜΑ και φύγεις μετά από χρόνια για να πας σε πολιτικό Νηολόγιο . Άλλα και πάλι υπό πολλές προϋποθέσεις . Το να δώσω modules και να πάρω το χαρτί του Β1/Β2 τι να το κάνω όταν έχει παρακολούθημα 3 έως και 5 έτη πρακτικής άσκησης . Σε περιόδους κρίσης όλα αυτά καταλαβαίνεις πως βολεύουν τα θηρία και τρίβουν τα χέρια οι εργοδότες…. βλέπε μονοπώλιο Aegean εν Ελλάδι.
Από το μεγάλο στο τσέπης !! Μέχρι στιγμής πολύ καλά!
Μια μανέλα Stahlwille 421 .Δεν μπορώ να πώ οτι είναι ιδιαιτερα δουλεμένη.Αποθηκευμένη 20 χρονια σε εργαλειοφορο οξειδώθηκε και εχει φύγει τοπικά η επιχρωμίωση.
Σίγουρα κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει αφού δεν μπορείς να αγοράσεις. Δεν γνωρίζω αν μπορείς να κάνεις register αυτόν τον καιρό στο Paypal και να συνδέσεις κάρτα . Δοκίμασε το. Βασικά σύνδεσε τον λογαριασμό που θα φτιάξεις με Πειραιώς Visa debit . Μόνο αυτή δουλεύει καμιά φορά σε εμένα !Έχει τύχει να θέλω να αγοράσω κάτι και να βάλω χρεωστικές Πειραιως, Eurobank, Αlpha και να μην δέχεται καμία . Μετά από δέκα λεπτά ξαναβάζω την Πειραιώς και την πήρε!
Η μεταλλουργία είναι ολόκληρη επιστήμη. Δες το παρακάτω βίντεο είναι πολύ καλό. Μας παρουσιάζει εφελκυστική δοκιμή σε ράβδο με πλαστική παραμόρφωση και χωρίς. Το πρώτο κράμα ράβδου είναι όλκιμο ,δηλαδή έχει μεγάλη ελαστική περιοχή ,δημιουργεί λαιμό στην πλαστική παραμόρφωση ,32mm επιμήκυνση και μετά σπάει .Στην ψαθυρή ράβδο με την μεγάλη σκληρότητα, η ελαστική περιοχή είναι ανύπαρκτη ή πολύ κοντά στο σπάσιμο .Έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή και 13mm επιμήκυνση .Γι αυτό σπάει μία κ έξω σαν καρότο.
Τελευταία τροποποίηση από Alexandross; 15/11/2015 στις 16:00.
αυτα που δεν φθειρονται αλλα σπανε κατευθειαν ειναι αυτα που εχουν μεγαλυτερη σκληροτητα
η μεγαλη σκληροτητα το κανει ανθεκτικο στη φθορα αλλα λιγοτερο ελαστικο
αν θες να ειναι και ανθεκτικο και ελαστικο θα το κανεις πιο χοντρο αρα πιο μεγαλο βαρυ και ακριβο
παντως ειτε παραμορφωθει ειτε σπασει ειναι για πεταμα
Με την μόνη διαφορά ότι δεν είναι πιο σκληρό το μέταλλο.
Το stahlwille open box 13 είναι 47 hrc
και το snap on 45.
Η μαστοριά είναι να προσδώσεις ευλυγισία σε ένα σκληρό μέταλλο. Παράλληλα το μέταλλο θέλεις να έχει μνήμη και να μην παραμορφώνεται μόνιμα.
Μα στο πως θα συμπεριφερθεί παίζει ρόλο και το κράμα.
Και απ' την άλλη πάλι η σκληρότητα που θα δώσεις δεν είναι ανεξάρτητη απ' την σχεδίαση (πάχος πχ) ώστε να συμπεριφέρεται ελεγχόμενα σε μεγάλες δυνάμεις κτλ. κτλ.
Τα hazet που όσο αφορά το μεγεθος είναι πιο κοντά στα αμερικάνικα, είναι πιο μαλακά απ' τα stahl. Η ίδια μάρκα σε άλλο μήκος κλειδιού έχει διαφορετική σκληρότητα.
Βασικά είναι πολύ πιο πολύπλοκο, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε αυτά που ξέρουν οι κατασκευαστές και δεν νομίζω ότι μας αφορά. Αυτοί που τα φτιάχνουν ξέρουν γιατί το κάνουν όπως το κάνουν και η κάθε επιλογή έχει θετικά και αρνητικά.
Sent from me using a computer.
Τα εργαλεία χαλάνε όταν δεν τα χρησιμοποιείς! Τι έκανε 20 χρόνια σε ένα συρτάρι? Δώστε τη σε μένα λοιπόν!
Η οξείδωση επίσης είναι θέμα και του κράματος και το κράμα ορίζει ως ένα βαθμό τις ιδιότητες του εργαλείου.
Θέλω να πω, πως δεν ξέρω αν έχει τόση σημασία αν κάτι σκουριάσει σε 20 χρόνια αποθήκευσης ή οι ανοχές του τετραγώνου (στο οποίο ασκούνται και πλάγιες δυνάμεις από εξίσου σκληρά μέταλλα εν αντιθέσει με την υποδοχή της βίδας) μεγαλώσουν μετά από 20 χρόνια συνεχούς χρήσης, αν σε αντιστάθμισμα όλων αυτών παίρνεις καλύτερες ιδιότητες στο μέταλλο.
Οι Αμερικάνοι την επιχρωμίωση την έχουν κάνει επιστήμη, δεν παίζονται σε αυτόν τον τομέα.
Πολύ ωραίο βίντεο.![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 16/11/2015 στις 14:30.
Sent from me using a computer.
Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving. T. Pratchett
Τελευταία τροποποίηση από Grafton 505; 15/11/2015 στις 19:53.
Άπας αήρ αετώ περάσιμος
Καλως ηρθες Αλεξανδρε, να υποθεσω αλλος ενας απο αυτους που θα μισησω οπως τους daz και μισκιν.
Τελος παντων αν ειναι να μας ξεστραβωσεις και να μας πορωσεις θα το υποστω. Ωραιο βιντεακι παρεμπιπτοντως!
εγω παντως την εκανα την παραγγελια μου στο tbs με paypal κανονικοτατα κανενα προβλημα
![]()
Γιαννης
Φίλε μου πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου το καλό εργαλείο δεν είναι μόνο όμορφα άλλα είναι η ανοχή του άλλα και το μέγεθος και η σχεδίαση του που μας επιτρέπει να δουλεύουμε εκεί που με το φτηνό δεν μπορούμε. Και κάτι ακόμη επειδή πολλοί δεν έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε σε όλα τα τοπ υπάρχουν εργαλεία που δεν χρειάζεται να είναι πολύ καλά η ακριβά. Αλλά αυτό είναι ανάλογα με τις ανάγκες μας και τις γνώσεις μας.
Επαναφέρω τη συζήτηση στη χρήση που μας ενδιαφέρει, δηλαδή ερασιτεχνική συντήρηση/επισκευή μοτό... πριν χαθούμε τελείως στην κατά τα άλλα σούπερ πληροφόρηση!
Παρακολουθώ το νήμα καιρό, δεν έγραφα γιατί ουσιαστικά έχουν καλυφθεί τα πάντα για κάποιον που θα διαβάσει με προσοχή το νήμα.
Υπάρχουν δυο βασικές σχολές φίλων των εργαλείων: α) οι φίλοι των φθηνών εργαλείων και β) οι φίλοι των ακριβών εργαλείων!
Οι πρώτοι δεν θα καταλάβουν ποτέ τους δεύτερους και ανάποδα!
Επιτρέψτε μου η μικρή μου εμπειρία από εργαλεία να σας αποτυπωθεί σε απλή γλώσσα σε σχέση με τον μοτοσυκλετισμό. Μια που ουσιαστικά έχουν συζητηθεί σχεδόν τα πάντα για τα εργαλεία (μάρκες, ποιότητες κ.τ.λ.) επιτρέψτε μου να εστιάσω στις συλλογές που αποφασίζουμε να έχουμε μαζί μας στη μοτό.
Ας αποδεχθούμε κάποιες βασικές αρχές:
α) Το εργαλείο δεν πρέπει να σε "αφήσει" την πιο κρίσιμη στιγμή και ενώ στο σπίτι/γκαράζ/υπόστεγο μπορείς να έχεις κάποια φτηνιάρικα εργαλεία καθώς η λυμένη σου μηχανή ΕΚΕΙ μπορεί να περιμένει και ένα απόγευμα/ημέρα-ες, αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί π.χ. στο βουνό. Άρα αυτό που έχω ακούσει πολλές φορές: "θα φτιάξω μια φθηνή συλλογή για να κουβαλάω στη μηχανή μαζί μου στις εξορμήσεις" είναι άκυρο.
β) Οι έτοιμες συλλογές απλά δεν κάνουν (υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες αλλά δεν θα έπαιρνα ποτέ)! Πρέπει να τσεκάρεις τη μηχανή σου σχεδόν βίδα-βίδα, ιδιαίτερα στα καίρια σημεία που μπορούν να σε αφήσουν π.χ. σε μια ον-οφάδα στο βουνό ή σε ένα μεγάλο ταξίδι στο δρόμο. Άρα πρέπει να έχεις μαζί σου τα "απαραίτητα" και όχι μια προτεινόμενη συλλογή. Εξετάζεις μανέτες, ποδιές, πλαστικά, μπουζί, ζάντες κ.τ.λ. και έχεις μαζί σου τα κατάλληλα εργαλεία στα κατάλληλα νούμερα και μεγέθη.
γ) Χμ... έγραψα μεγέθη... Εκτός λοιπόν από τα πολύ όμορφα που έγραψαν οι συμφορουμίστες για το πλεονέκτημα ισχύος και αξιοπιστίας που έχουν τα ακριβότερα εργαλεία έναντι των φθηνότερων υπάρχει και κάτι ακόμα, ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ!!! Και αν και σας έγραψα τη λέξη μέγεθος με κεφαλαία, αυτό που επιθυμούμε είναι μικρό μέγεθος και ΟΧΙ μεγάλο. Τι εννοώ όταν λέγω μικρό μέγεθος; Δεν εννοώ για παράδειγμα κοντά κλειδιά αλλά λεπτά, λεπτά και ισχυρά! Υπάρχουν λοιπόν πανίσχυρα πάμφθηνα no-name Κινέζικα κλειδιά (ναι υπάρχουν) αλλά αυτά ΠΟΤΕ δεν είναι λεπτά, είναι ΧΟΝΔΡΑ, ΠΟΛΥ ΧΟΝΔΡΑ!
Όταν η βίδα είναι κρυμμένη στα έγκατα της μηχανής κάτω από το τεπόζιτο, μεταξύ καρμπυρατέρ, σωλήνων και λοιπόν ταυτόσημων της ζούγκλας έχεις 2 επιλογές: ή λύνεις τη μισή μοτό ή έχεις μαζί σου τα λεπτά κλειδάκια της Stahlwille ή της Gedore και Ωσαννά, σώνεσαι!!!
Υπάρχουν ισχυρά φθηνά καρυδάκια αλλά τα μάγουλα τους είναι τέτοια που σπάνια χωράνε σε φωλιασμένα παξιμάδια, παίρνεις τα Gedore ή κάποια παρεμφερείς και κάνεις τη δουλειά σου.
Μια προσωπική επισήμανση για τις επιλογές μας σε καρυδάκια. Οι περισσότερες πλήρης συλλογές που μας προτείνουν οι εταιρείες σε καρυδάκια περιέχουν 1/2 + 1/4. Όντως με αυτές μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα αλλά εγώ ασυναίσθητα χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα την 3/8 (έχω και 1/2 & 1/4) γιατί οι εργασίες στη μοτό μας στο 80% των περιπτώσεων εξυπηρετούνται με τέτοια συλλογή, κατά 15% με την 1/4 και νομίζω θα πω πολύ ότι είναι το 5% για την 1/2...
Πολύ ωραίο νήμα, χάρηκα με τις γνώσεις που μοιράστηκαν με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα!
![]()
![]()
Τελευταία τροποποίηση από STF; 16/11/2015 στις 00:49.
Κατ' αρχάς μια διευκρίνιση που έπρεπε να κάνω ευθύς εξ' αρχής, δεν σνομπάρουμε κανέναν που επιλέγει τα φθηνά ή φθηνότερα εργαλεία!
Κατά τα άλλα προφανώς συμφωνώ πως πάντα υπάρχουν και εργαλεία που δεν χρειάζεται να είναι πολύ καλά και ακριβά, εστίασα στις συλλογές που θέλουμε να κουβαλάμε μαζί μας κι εκεί κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε περισσότερο τα καλά εργαλεία τα οποία μπορούμε να αγοράζουμε με μελέτη και ένα-ένα. Εγώ τη συλλογή της μοτό την έχτιζα 6 μήνες αν σου λέει κάτι αυτό.... π.χ. το πενσάκι της Gedore είναι πολύ "μαζεμένπο" και το οδοντωτό του είναι φτιαγμένο να πιάνει καλά τα παξιμάδια, είναι ένα εξειδικευμένο πενσάκι που δεν θα βρεις εύκολα σε αυτό το μέγεθος και για αυτή τη χρήση.