Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό τώρα πια αφού μπορείς να βρεις εργαλείο σχεδόν για τα πάντα, κάποια πιο εύκολα από αλλά αλά το βρίσκεις
Ας φροντισει ο Σουπιας για τα δεοντα γιατι σε λιγο μας βλεπω να ρωτάμε γιατί τα κομπλεν γινονται με γυριστό βελονακι και η γαλλική με χοντρες ισιες..
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
εγω πριν κανα μηνα προσπαθησα να λυσω ενα καινουργιο σιδερο ατμου που χαλασε. ηθελε τεσσερα διαφορετικα ειδη κατσαβιδιων. ασχετο αν εγω τα ειχα. αλλα οι μυτες δεν κανανε. δηλαδη ηταν βαθια η βιδα και μυτη με ανταπτορα δεν επαιζε ηθελε κατσαβιδι. για να σε αποτρεψει να το ανοιξεις.
πιθανον αυτο ενοει!
Γιαννης
Πιθανόν αυτό εννοεί. Οτι κατασκευάζουν έτσι τα προιόντα, που χρειάζεσαι special tool για να το ανοίξεις.
Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να ανοίξω ένα πιστολάκι μαλλιών (όχι δικό μου...) και οι βίδες ήταν βαθιά και είχαν τριγωνική εγκοπή. Με τα πολλά αφού δεν έπιανε κατσαβίδι, σκέφτηκα κάτι λίμες της πλάκας που είχα, και ΄μια απ΄αυτές ήταν τριγωνική. Την έκοψα στο μέγεθος της εγκοπής και το άνοιξα.
Fuck the official service...![]()
Ελπίζω να μην έκανες περμανάντ μετά.
Αν δεν έχετε ανοίξει μακμπουκ, δεν έχετε χρειαστεί ακόμη πραγματικά ειδικά κατσαβίδια.
Τα παλιά δεν θέλαν τπτ ειδικό. Οκ PH00 και ένα torx 6-8 (8 βασικά θέλουν τα iMac). Το ωραίο πακέτο είναι τα iPhone και τα Macbook Pro/Air μετά το 13 που θέλουν Pentalobe. Ειδική παπαρόβιδα της Apple και σε επώνυμα κατσαβίδια μόνο Wiha Wurth βρήκα να χουν τέτοιες μύτες.
Πάντως διαφορά μεταξύ PZ και PH όπως και Torx με HEX δεν κατέω. Γιατί να μην είχαμε τα μισά από δαύτα πχ.
Νομίζω ότι ο oldman λίγο πολυ το κάλυψε το θέμα. Η σύντομη απάντηση ειναι, λόγο εξέλιξης, κόστους, και μεταβλητών αναγκών οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να βάζουν διάφορες βίδες.
Ο πρώτος τύπος βίδας που δημιουργήθηκε ήταν το ίσιο. Πολύ απλό, φθηνό και εύκολο να κατασκευαστεί απ' τον καθένα.
Όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες του σκέφτηκαν κάτι άλλο. Δυο χαρακιές σε σχήμα σταυρού. οπότε όταν χαλούσε η μια έπιαναν την άλλη.
Λογικό ήταν λοιπόν κάποιος να σκεφτεί να φτιάξει ένα κατσαβίδι σταυρού. Οπότε σιγά σιγά μας προέκειψε το philips.
Ήταν πιο εύκολο να το χρησιμοποιείς γιατί το κατσαβίδι ευθυγραμμιζόταν καλύτερα χωρίς να φεύγει αριστερά ή δεξιά αλλά είχε το "ελάττωμα", όταν ασκούνταν μεγάλες ροπές να πετάει το εργαλείο έξω.
Οπότε η ίδια εταιρία εξέλιξε το pozidriv.το οποίο είχε εγκοπές ανάμεσα στον σταυρό ώστε να σταθεροποιεί καλύτερα το κατσαβίδι.
Τα κατσαβίδια για βίδες pozidriv (pz) δεν έκαναν στις βίδες philips (ph) λόγο των προεξοχών που είχαν ανάμεσα στον σταυρό. Τα κατσαβίδια ph όμως έκαναν σε βίδες pz αλλά δεν είχαν την ίδια σταθερότητα.
Αργότερα το supadriv (με 2 μόνο διαγώνιες εγκοπές αντί για 4 που έχει το pz) ούτε που ξέρω πως και γιατί προέκυψε αλλά χρησιμοποιούνταν τα ίδια εργαλεία (pz).
Οι Ιάπωνες για να αποφύγουν την απόρριψη του κατσαβιδιού στις μεγάλες δυνάμεις σχεδίασαν το γνωστό ph λίγο διαφορετικά. Και πραγματικά αν το προσέξετε στις βιδες jis (japan πρότυπο ->διαστάσεις, ανοχές, αντοχές κτλ.) το κατσαβίδι δεν βγαίνει εύκολα όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε μια βίδα. (επειδή είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει ποιός σταυρός είναι jis και ποιος όχι όλες οι βίδες που είναι jis είναι σημαδεμένες με μια κουκίδα)
Κάπου στο ενδιάμεσο κάποιος Άγγλος σχεδίασε το frearson που ήταν ένα ph με διαφορετικές γωνίες στο V και πιο μυτερό νομίζω στο βάθος, που είχε άλλα θετικά. Πάλι μεγαλύτερες δυνάμεις χωρίς απόρριψη και με ένα κατσαβίδι έπιανες όλες τις βίδες με διάφορα μεγέθη κεφαλής κ.α.
Όλα αυτά δεν βγήκαν απ' τη μια μέρα στην αλλη και δεν δημιουργήθηκαν όλα στο ίδιο μέρος. Πολλά συνυπήρχαν και λόγο διαφορετικών χαρακτηριστικών συνέχισαν να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές εφαρμογές όπως το frearson στις βαρκες.
Το ίσιο δεν εγκαταλείφθηκε όταν βγήκε ο σταυρός γιατί ήταν πολύ πιο εύκολο και φθηνό να χρησιμοποιηθεί. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στα ηλεκτρικά. Σε ένα ηλεκτρολογικό κλεμενς (σε αυτό που συνδέουμε τα καλώδια για να τα ενώσουμε) είναι προτιμότερο να βάλουμε μια ίσια βίδα γιατί είναι χωμένη μέσα στο πλαστικό το οποίο ευθυγραμμίζει το κατσαβίδι μας και επιπλέον οι ροπές είναι πολύ μικρές όπως επίσης και το ύψος της κεφαλής. Υπάρχει λόγος να το αντικαταστήσουμε με torx που είναι πιο δύσκολο και ακριβό να φτιαχτεί και απαιτεί περισσότερο υλικό στην κεφαλή της βίδας?
Όταν οι κατασκευαστές δεν ήθελαν να ασκηθεί μεγάλη ροπή κάπου (ή δεν χρειαζόταν) έβαζαν μια ph. Εκεί που χρειάζεται καλύτερη σταθεροποίηση του εργαλείου επάνω στη βίδα βάζουν pz (ξυλόβιδες και λοιπές στις οποίες χρησιμοποιούμε συχνά δράπανα κ.α)
Κάτι ανάλογο έγινε και με το τορχ. Το τετράγωνο ήταν καλή εναλλακτική του σταυρού και του ίσιου για μεγαλύτερες ροπές. Ήταν πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί απ' ότι το εξάγωνο (αλλεν) αλλά πολύ πιο δύσκολο απ' το ισιο.
Αργότερα το τετράγωνο έγινε άλλεν λόγο της ανάγκης για μεγαλύτερη αντοχή (6γωνίες). Το άλλεν έγινε τορχ επειδή οι 6 λοβοί προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής συνεπώς και αντοχής. Μετά έγιναν οι λοβοί του πιο χοντροί για να μη λυγίζουν στις μεγάλες ροπές οπότε ονομάστηκε torx plus. Παράλληλα εξελίχθηκε το ribe που έχει πιο κοφτερούς στην άκρη λοβούς και το πολύσφινο (spline) που είναι ακόμα πιο δυνατό και έχει την μεγαλύτερη αντοχή σε πολύ μεγάλες δυνάμεις.
Στις βίδες ασφαλείας το τορχ ασφαλείας (με την τρύπα) έγινε πιο κοινό και απ' τον σταυρό οπότε βγηκε τορχ με τρύπα αλλά με 5 λοβούς ενώ το τετράγωνο χρησιμοποιείται ακόμα στις κλειδαριές απ' τις πόρτες και στα πόμολα (σε κάποια παλιά).
Είναι πολυ ακριβότερο να κατασκευαστεί μια βίδα με κεφαλή spline και όσο πιο μικρή η βίδα τόσο ακριβότερη θα ήταν. Τι διαφορά έχει ένα κατσαβίδι τορχ με ένα σταυρού? Ένα καλό ανελάκι έχει μερικά ευρώ ενώ ένα τορχ έχει τουλάχιστον την τριπλάσια τιμή (αν είναι ίδιας ποιότητας), κάτι ανάλογο ισχύει και για τις βίδες.
Η προς τα πίσω συμβατότητα είναι ένας ακομα σημαντικός παράγοντας που δεν είναι εύκολο να φύγουμε από ένα πρότυπο.
Το τορχ κάνει σε torx plus αλλά όχι το αντίθετο.
O ιαπωνικός σταυρός (jis) κάνει σε ph αλλά το ph δεν πιάνει σωστά τις βιδες σε πρότυπο jis. (Δοκίμασε κανείς να λύσει Ιαπωνικό καρμπυρατέρ?)
Αφού προέκυψαν τόσα πολλά είδη σταυρού φαντάσου πόσο πιο εύκολο ήταν για όλα τα υπόλοιπα.
Τελευταία τροποποίηση από daz; 06/12/2015 στις 01:38.
Sent from me using a computer.
Pz φαίνονται οι εγκοπές ανάμεσα στον σταυρό (σε αυτή με την επίστρωση τιτανίου) και Ph.
Όλα τα επόμενα είναι απλά τορχ με το τελευταίο να είναι spline (πολύσφυνο). Αυτό είναι φτιαγμένο για βίδες Μ10 νομίζω και η βίδα με μικρότερη συνολικά κεφαλή μπορεί να έχει μεγαλύτερες αντοχές από ένα άλλεν 8μμ. Μ10 βίδες ειναι αυτές που συνήθως έχουν 17αρι κεφάλι εξάγωνο.
Άλλοι παραγοντες που ορίζουν τι κεφαλή θα χρησιμοποιηθεί είναι απ' το βάρος μέχρι την συμπεριφορά της κεφαλής στην σκουριά και στη διάβρωση.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/12/2015 στις 23:29.
Sent from me using a computer.
Έχεις δει πόσα διαφορετικά σχήματα έχουν οι τάπες λαδιών?
Πολύ συνηθισμένο είναι να έχουν xzn (το spline ή πολύσφυνο που έβαλα από πάνω) σε μέγεθος 14 και 18 (δλδ πάρα πολύ μεγάλο που υπάρχει μόνο σε καρυδάκι ή σπεσιαλ τουλ για λαδόβιδες) και μάλιστα χρειάζεται και τρύπα στη μέση.
Επίσης τις κάνουν τρίγωνες (με εσωτερικό τρίγωνο) ή τετράγωνες αλλά αρκετά μεγάλες, όχι σαν αυτές που κυκλοφορούσαν παλιότερα οι οποίες ήταν μικρές. Φυσικά και άλλα πολλά!
Όλα αυτά υπάρχουν στο εμπόριο αλλά επειδή απευθύνονται σε επαγγελματίες και όχι σε μια ευρύτερη αγορά είναι συνήθως λίγο ακριβά και ο ιδιώτης δεν τα αγοράζει για μια δουλειά που πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο. Με τον καιρό όμως γίνονται φθηνά (να ένα καλό που κάνουν οι φθηνομάρκες που πουλάνε china) οπότε βγαίνουν καινούρια.![]()
Υπάρχουν και εταιρίες που ειδικεύονται σε βίδες που ανοίγουν μόνο με τα δικά τους εργαλεία.
Πάντως δεν είναι και λίγες οι one way που μπορείς να βρεις.
Αυτή εδώ την βιδώνεις με ένα απλό ίσιο κατσαβίδι αλλά όταν πας να την ξεβιδώσεις σου σηκώνει το κατσαβίδι προς τα πάνω και έξω.
Για πες!![]()
Όλες αυτές είναι ακριβές, τα εργαλεία τους ειναι επίσης ακριβά και το ωραίο ειναι ότι δεν είναι καν σίγουρο ότι μετά από πολύ καιρό θα μπορούν να τις ξεβιδώσουν.
Που σημαίνει τουλάχιστον ότι θέλει δουλειά για να βγει οπότε δεν την βγάζει ο οποιοσδήποτε έχει στην τσέπη του ένα leatherman. Είχαν ξεβρακώσει τα ασανσέρ για να κλέβουν τις inox.Γι' αυτό τα ασανσέρ έχουν torx με τρύπα συνήθως.
Sent from me using a computer.