FEMA - προδιαγραφές εξοπλισμού αναβατών,
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα ότι η προστατευτική ενδυμασία των μοτοσυκλετιστών θα πρέπει να πληροί ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μέχρι τώρα μόνο προστατευτικά (μοτοσικλετιστικά) γάντια, μπότες και προστασίες εθεωρούντο ως προστατευτικός εξοπλισμός και έπρεπε να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει όλο τον μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό στον νέο κανονισμό περί ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE - protective personal equipment).
Αυτό σημαίνει, ότι σε λίγα χρόνια όλος ο μοτοσικλετιστικός εξοπλισμός που θα πωλείται στην Ευρώπη θα πρέπει να πληροί τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας, θα πρέπει δηλαδή να παρέχεται ένα ελάχιστο ποσοστό προστασίας από τριβή και πτώση.
Ακριβώς όπως γίνεται τώρα και με μπότες και γάντια, θα πρέπει να υπάρχει μια ετικέτα στο εσωτερικό που να επιβεβαιώνει ότι το αντικείμενο πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και το επίπεδο προστασίας που παρέχεται. Επίσης θα πρέπει να δίνονται στον αγοραστή πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη χρήση.
Οι ακριβείς προδιαγραφές και οι ημερομηνίες εφαρμογής δεν είναι ακόμη γνωστές, πιθανόν να χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια. Η FEMA θα ενημερώσει τους αναβάτες επί όλων των νέων εξελίξεων.
Αυτή η νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι οι αναβάτες θα υποχρεούνται να φορούν μόνο εγκεκριμένα ρούχα. Αυτή η ρύθμιση είναι για την πώληση εγκεκριμένου εξοπλισμού και όχι για την χρήση του. Εξ όσων γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να κάνει υποχρεωτική την χρήση εγκεκριμένου εξοπλισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας της FEMA Dolf Willigers σχολίασε: "Όταν όλος ο εξοπλισμός του αναβάτη πληροί τα κριτήρια, τότε ξέρετε το ποσοστό προστασίας που μπορείτε να περιμένετε. Αυτή είναι προστασία των καταναλωτών που δεν έχουμε τώρα. Φυσικά, τα νέα πρότυπα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αναβατών, αλλά με τις πληροφορίες που έχουμε τώρα έχω την σιγουριά ότι αυτό θα συμβεί. Εφ ' όσον οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πρότυπα για να αναγκάσει τους αναβάτες να φορούν μόνο εγκεκριμένα εργαλεία της μοτοσικλέτας, και θα φροντίσουμε κάτι τέτοιο να μην συμβεί, η τυποποίηση του εξοπλισμού είναι κάτι καλό για τους αναβάτες".
Κράνη και ζελατίνες βρίσκονται έξω από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού: καλύπτονται από τον κανονισμό UN ECE Regulation no. 22.
Από εδώ: http://www.fema-online.eu/website/in...torcycle-gear/
Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος
Πηγη.http://www.advride.gr/
amirou, pan ευχαριστώ για την προσφορά, αλλα ειλικρινά δεν είναι καθόλου κόπος. Εκτυπωτή καλό έχω στο σπίτι, δυο τρια χαρτακια θα αγοράσω και είμαι οκ...
Φοβήθηκες; we have cookies...
Eιδικά στα αστικά κέντρα, τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες είναι δυστυχώς φαινόμενο συχνό. Με δεδομένο ότι οι πιθανότητες τραυματισμού του αναβάτη είναι πολλές, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον αναβάτη - εφ όσον χτυπήσει και φυσικά να διαφυλάξουμε ότι όλα θα γίνουν με ασφάλεια.
Το προειδοποιητικό τρίγωνο.
Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, από τη στιγμή που θ αντιληφθούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας βρίσκεται στο έδαφος, πρέπει να τοποθετήσουμε το σχετικό προειδοποιητικό τρίγωνο, τουλάχιστον σε 100 μέτρα απόσταση από τον πεσμένο άνθρωπο, προκειμένου να μην τον χτυπήσει κάποιο διερχόμενο όχημα.
Τηλέφωνο στο 166 και στην Αστυνομία.
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την υγεία ενός ανθρώπου, ακόμη και αν θεωρούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας δεν έχει χτυπήσει πολύ, πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως ένα νοσοκομειακό.
Ανοίγουμε το κράνος, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ.
Αφού προσεγγίσουμε τον πεσμένο μοτοσικλετιστή, αρχικά πρέπει νανοίξουμε τη ζελατίνα του κράνους, προκειμένου να μπορεί ν αναπνεύσει καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κράνος, γιατί αν έχει τραυματιστεί στην περιοχή του αυχένα, εμείς μπορεί να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ειδική εκπαίδευση, που μόνο οι τραυματιοφορείς διαθέτουν.
Ελέγξτε το στόμα και τη γλώσσα.
Από το χτύπημα και την πτώση, ενδεχομένως στο στόμα του πεσμένου μοτοσικλετιστή να πήγε κάτι από το κράνος που έσπασε. Για να τον βοηθήσουμε, ελέγχουμε, λοιπόν, αν κάτι εμποδίζει την αναπνοή, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας του, που ίσως έχει γυρίσει. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάζουμε να την τραβήξουμε προς τα έξω. Προσοχή όμως, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη μυική δύναμη και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πράξουμε σωστά, καλύτερα να το κάνει κάποιος άλλος.
http://www.autotriti.gr/data/news/pr...iwn_131388.asp
Έχει κάτι λαθάκια το άρθρο. Το σημαντικότερο είναι αυτό που λέει γυρίζει η γλώσσα. Αγνοήστε το αυτό δε παίζει. Η γλώσσα απλά όταν κάποιος είναι αναίσθητος, δεν έχει μυικό τόνο (είναι αδρανής) και κάθεται προς τα κάτω φράσοντας το λαρυγγικό στομιο (τη τρύπα που περνάει ο αέρας πιο απλά)
Οχι ποτε,
μπορει να κανεις μεγαλυτερη ζημια αθελα
Θα έλεγα δεν υπάρχει τυφλοσούρτης για αυτό και εξηγώ.
Πχ αν ο τραυματίας έχει αισθήσεις και μετά απο κάποιες απλές ερωτήσεις διαπιστώσουμε πως εχει καλό επίπεδο συνείδησης,τον παροτρύνουμε να το κάνει μόνος του αν δεν το έχει ήδη κάνει.
Αν ο τραυματίας δεν έχει αισθήσεις
A=airway αεραγωγός (Αν κάτι δε δυσκολευει την αναπνοή του όπως πχ κάποιο ξένο σώμα στο στόμα.(Το αφαιρούμε)
Β=Breathing αναπνοή.Εφόσον δούμε αν αναπνέει,κοιτάμε πόσες αναπνοές έχει το λεπτό.Αν είναι 13<18 αναπνοές το λεπτό και είναι κανονικές δίχως ρόγχο ή συριγμό τότε όλα καλά.
C=circulation κυκλοφορικό.Αν έχει σφυγμό ο τραυματίας και αν είναι σταθερός,ταχύς ή αργός.Ένας μπούσουλας για το αν έχουμε καλή πίεση ειναι πως αν απλά νιώθουμε στον καρπό τον σφυγμό,τότε έχουμε στάνταρ το λιγότερο πίεση 9.Τα γράφω απλά ωστε να γίνουν κατανοητά το δυνατόν απο όλους.
Στο κράνος τώρα.
Χρειάζονται 2 άτομα το λιγότερο για να γίνει αυτό.
α) Αν ο αυχένας, με ήπιο πιάσιμο-ψηλάφισμα και χειρισμό με ευλάβεια έχει ελεύθερο "παίξιμο",ειναι καλό σημάδι για την αφαίρεση.
β) Αν αισθανόμαστε καποιο μη φυσιολογικό εξόγκωμα στον αυχένα ή μη φυσιολογική κίνηση,απλά περιμένουμε να φτάσει η βοήθεια.(Και εδώ υπάρχει υποκατηγορία όμως όπως,σε τι στάση είναι ο τραυματίας)
Το θέμα είναι πως βγαίνει το κράνος.
Επίσης,ποιος θα πάρει την ευθύνη να το βγάλει όσο θέληση και να έχει.Κανείς δε θα το κάνει πιστέψτε με.
Πιστευω πως δεν πρέπει να βγεί απο κάποιον που δε ξέρει πως να το κάνει.
Φίου φίου φι φι φίου