Βασικά την όλη κατάσταση την έχω πάρει από φόβο. Πριν από 2 χρόνια πήγαινα το 950 adv στην εθνική κάπου στα 210 κοντέρ για κανά 5 χιλιόμετρα. Φορούσε akrapovic. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσει η βαλβίδα εξαγωγής στον πίσω κύλινδρο. Η ζημιά δεν ήταν μεγάλη διότι το κομμάτι το πέταξε έξω και έτσι δεν έπαθε άλλη ζημιά, αλλά μια από τις πιθανές αιτίες ήταν το -ίσως- φτωχότερο μίγμα από ότι έπρεπε (μια άλλη ήταν ο συντονισμός).
Με δεδομένο ότι οδηγούσα ένα varadero του 07' από το Μιλάνο ώς τη Βενετία δικάβαλο,τριβάλιτσο, με tank bag, κοντά στα 200 για πολύ μεγάλα διαστήματα, για να προλάβω το καράβι, μου φάνηκε απίστευτη ζημιά για κινητήρα που είναι φτιαγμένος να πάει τσίτα. Έτσι έχασα την εμπιστοσύνη μου και στη μηχανή αλλά και στις εξατμήσεις. Τώρα μου δίνεται η ευκαρία να ανταλλάξω ένα παλιό ανταλλακτικό που έχω, με μια akrapovic. Το μαγαζί μου δίνει τελικό για όποια μοτοσυκλέτα θέλω (είτε το smt είτε το Husky 610ie το οποίο και προτιμώ). Άλλα δεν θέλω να αλλάξω χάρτες στο smt διότι ήδη "πίνει" και στο 610, χωρίς dynojet, δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να γίνει. Έτσι έχω κολλήσει και δεν ξέρω τι να κάνω φοβούμενος μη βάλω akrapovic στο 610 και πάθω τα ίδια με το 950.
Τοτε κατσε στ αυγα σου και ανταλλαξέ το με αλυσιδογραναζα, τακακια, λαδια, φιλτρα
πουτσ@@@@@@@@@
Αυτο φιλε μου ειναι λαθος χρηση για αυτο το μηχανακι. Δεν λεω οτι απαραιτητα η ζημια οφειλεται σ αυτο - μπορει οπως λες και συ να οφειλεται στο φτωχοτερο μειγμα ή σε κατι άλλο. Κατα τη γνωμη μου ομως ειναι λαθος χρηση μιας μηχανης που δεν εχει τις αντοχες του βαραντερο με οτι αυτο συνεπαγεται. Εν ολιγοις, ισως αδικα εχεις χασει την εμπιστοσυνη σου.![]()
Νταξει, τωρα αυτα ειναι και λιγο σχετικα. Το 950 σε τετοια χρηση εχει αρκετα περισσοτερες πιθανοτητες να παθει κατι σε σχεση με τζαπαν ή - να το πω πιο σωστα - σε σχεση μ ενα μηχανακι που ειναι τουριστας. Το μηχανακι δεν ειναι κακο· κερδιζει αλλού. Αλλά ειναι γνωστο τοις πασι οτι προκειται για ενα μηχανακι καπως πιο ειδικης χρησης και σκοπου.
Μιλάμε για 1,5min (σκάρτα), κοντά στην τελική του. Κοντά, όχι στην τελική.
Είναι δυνατόν να πάθει κάτι από αυτό;
Σίγουρα υπήρχε και άλλος λόγος.
κατ'αρχην με ενα τελικο και μαμα ρυθμιση δεν εχεις να φοβασαι πολλα, γιατι σχεδον ολα τα μηχανακια ερχονται "πλουσια" απο εργοστασιο...
με ολοσωμη και φιλτρο σαφως και θελει ρυθμισμα για να παει καλυτερα απ'οτι πριν...
αλλα και αυτο το καλυτερα ειναι λιγο σχετικο γιατι μπορει να γεμισει παντου και ψηλα να μην γουσταρει παρατεταμενο..
γενικα το παρατεταμενο γκαζι στο τερμα δεν κανει καλο σε πολλα μηχανακια και ειδικα σε μηχανακια που δεν ειναι κατασκευασμενα για τελικες (βλ. 950, varadero, κλπ)
το οτι εσπασε στο ΚΤΜ και οχι στο Honda μπορει να ειναι καθαρη τυχη, μπορει ομως και οχι...
δεν το παω παλι στην αξιοπιστια της Honda σε σχεση με της ΚΤΜ, αλλα αν το παρεις λογικα αλλιως ειναι ενα χιλιαρι δικυλινδρο να σου βγαζει 95 τροχο και αλλιως να σoυ βγαζει 80...λιγοτερο πιεσμενο το μοτερ στην δευτερη περιπτωση και με σαφως περισσοτερες αντοχες...
ριξε μια ματια και εδω...
![]()
Η acrapovic σου δινει χαρτη για εξατμίσεις και στους περνάει η αντιπροσωπεία αν θέλεις. Αυτο δεν ειναι ελαφρυα την καρδια αλλά η επίσημη διαδικασια απο την εταιρεία. Οι συγκεκριμένοι χάρτες βέβαια ειναι σε κάποια σημεία αρκετά πλούσιοι και ανεβάζουν στανταρ την κατανάλωση γιαυτό και κάποιοι ψάχνονται περισσότερο.
Πάντως δεν ειναι και το πιο σύνηθες να σπάσει μοτέρ από αλλαγή εξάτμισης..
Προφανώς υπήρχε άλλος λόγος. Αν είναι δυνατόν να θεωρούμε αναμενόμενο πως ένα μοτέρ με 100 άλογα, έσπασε επειδή πήγε με 200χλμ για 5 χιλιάδες μέτρα. Και ιδίως το 950 που δεν έχει τέτοιου είδους περιστατικά.
Σε ότι αφορά το θέμα του thread, στο Tuono η aprilia δίνει άλλο χάρτη (προφανώς πιο πλούσιο) για αλλαγή τελικών, και άλλο χάρτη για ολόσωμη akrapovic EVO-6.
μια ερώτηση που θα ήθελα να κάνω:Ας υποθέσουμε πως βάζω dynojet και μπορώ να φτιάχνω τους χάρτες. Πως διαλέγω την σωστή after market εξάτμηση?