Πιάνομαι από τον Avicenna που ανέφερες. Δεν κατάλαβα που διαφωνείς όμως.
Η βάβω μίλησε για την συμβολή των Αράβων στην διάσωση των αρχαίων κειμένων.
Δεν ανέφερε πως δεν υπήρξαν στοχαστες/φιλόσοφοι/ επιστήμονες. Πως θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο;
Αντίστοιχα (καθ αυτό θέλει να τονίσει) ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως το "πνεύμα", γνώρισε ανθιση με τους Άραβες, αντίστοιχη της κλασσικής Ελλάδας.
Άσε που ο Avicenna ήταν Πέρσης και όχι Άραβας. Τεράστια διαφορά.
Ίσως θα πρέπει να ενημερωθούμε κάποτε ότι ελέω Ελλάδος
(και συμμετοχής της στον προϋπολογισμό τους),
σε κανέναν διεθνή Οργανισμό που συμμετέχουμε,
σε κανένα έγγραφο,
σε καμία επίσημη διάσκεψη,
δεν αποκαλείται...
τπτ άλλο από FYROM.
Εκτός αν το "από όλους" αφορά αυτούς που αν αύριο το κρατίδιο αποφασίσει να αποκαλείται Βάδη-Βυρτεμβέργη αντί Μακεδονία... θα τους νοιάξει πολύ.
O στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του παρουσιάζει τον Ανδρούτσο σαν ληστή που έριξε πλούσιους Αθηναίους από την Ακρόπολη όταν αρνούνταν να του δώσουν την περιουσία τους, σε συνεργασία με τον Γκούρα ο οποίος και τον σκότωσε τελικά για ιδιοτελείς λόγους.
Επίσης αμαυρώνει τον Κολοκοτρώνη δείχνοντας μια εμπάθεια στην οικογένεια και ειδικά στον Γενναίο Κολοκοτρώνη τον υιό.
Για τον δε Καραϊσκάκη αναφέρει ότι κατά την απόβαση στο Φάληρο και τις μάχες στον Πειραιά, Ταμπούρια κτλ πολλές φορές οι στρατιώτες εκβίαζαν για γρόσια αλλιώς σταματούσαν να πολεμούν.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι ακριβώς ισχύει από το αποσπασματικό παράδειγμα παραπάνω, προφανώς δεν περιμένω να έγιναν όλα τέλεια σωστά και χωρίς ατσαλιές.
Η ιστορία είναι με αδιαόρατες γραμμές καλώς η κακώς πάντα, το ζήτημα είναι να ενδιαφερόμαστε να την μάθουμε και να ενδιαφερόμαστε γενικά αλλιώς γινόμαστε τηλεκοντρόλ και like και αναμεταδότες απλοί.
επιτρεπεται να πεφτεις επιβαλεται να σηκωνεσαι
Όσο αφορά την τυχαία η όχι εμπλοκή του στόλου των μεγάλων δυνάμεων στην καθοριστική ναυμαχία του Ναυαρίνου
και εγώ έχω διαβάσει ότι η νευρικότητα ενός Αιγυπτίου ήταν αποτέλεσμα να πέσει η πρώτη κανονιά
μπορεί να είναι έτσι, μπορεί απλά οι γεωστρατηγικοί στόχοι των μεγάλων δυνάμεων εκείνη την χρονική στιγμή να ήταν η ήτα της ΟΑ
αυτό ακριβώς που 20 χρόνια περίπου μετά δεν τους εμπόδισε να κάνουν απόβαση στον Πειραιά να καταλάβουν την Αθήνα με στρατό και να επιβάλουν τον Όθωνα και τον δημοσιονομικό έλεγχο, μέχρι σήμερα
Ο λόγος? ο κριμαϊκός πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας και το μέτωπο που άνοιξε στην Θεσσαλία για ανεξαρτησία, οι ίδιες λοιπόν δυνάμεις κατά το δοκούν συμπεριφέρονται
Δεν τους χρωστάμε τίποτε ούτε μας χρωστάνε, την δουλειά τους κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε την δική μας?
επιτρεπεται να πεφτεις επιβαλεται να σηκωνεσαι
Το θέμα είναι οτι το Ισλάμ, στις δόξες του, εντρύφυσε εις βάθος στην αρχαία Ελληνική γραμματεία. Το ξέρω οτι ο Ιμπν αλ Σινα, δεν ήταν Άραβας, σήμερα Αφγανό θα τον λέγαμε ή Ουζμπέκο, αλλά το θέμα είναι οτι το όλο Αραβικό Project Islam, έδωσε τα εφόδια για να στηθεί αυτή η κουλτουρα, είτε Πέρσικη ήταν είτε Αραβική. (που είχε συμμετοχές και των δύο)
Το να λες οτι τα Μουσλίμια μετέφρασαν μόνο όσα χρειάζονταν για την γραφειοκρατία τους ακούγεται κάπως... απαξιωτικό... you know.... στυλ- Δεν τους ενδιέφερε το πνεύμα τους βάρβαρους, την δουλειά τους θέλαν να κάνουν. Ίσως να μην το εννοούσε έτσι η Αβελέρ, και να κατάλαβα λάθος, αλλά νομίζω οτι σαφώς αυτήν την εντύπωση δίνει.
Τώρα για το υπόλοιπο... μα ρε byron, σοβαρα;;; ακόμα και παραβλέποντας οτι φάσκει και αντιφάσκει καμμια χιλιαριά φορές, δεν έχει απολύτως τίποτα να πει το άτομο, εκτός από μια διάχυτη Γκρεκο-παπαρολογία που φαντάζομαι θα έχει πέραση εκεί στη Σορβόννη.
Δεν έχω λόγο να αμφισβητίσω τον μεγαλογαιοκτήμονα στρατηγό Μαρυγιάννη ή τα όποια συμφέροντά του μπορεί να υπερασπιζόταν ο άνθρωπας.
Για να το είπε, έτσι και θα ήταν. Σίγα μη δε ξέραμε οτι οι κλέφτες ήταν ληστες και εκβιαστές.
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, όμως, στα απομνημονεύματα του, παρουσιάζει την άφιξη του Γερμανού τσογλανάκου ώς την μεγαλύτερη στιγμή τις ζωής του, την στιγμή που αιστάνθηκε για πρώτη φορά οτι ο αγώνας του έθνους επι τέλους δικαιώθηκε, που η Παναγία επιτέλους μας χαμογέλασε και μας έστείλε με την ευσπλαχνία της Βαυαρό βασηλιά. Δεν μας λέει ο Μακρυγιάνης πόσες μαλακίες τράβηξε εκείνη την μέρα, το αφήνει στην φαντασία μας. Θέλω να πώ οτι επειδή κάποιον τον κοτσάραν σώνει και καλά Εθνικό Ήρωα και εθνοπατέρα κλπ, κλπ, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είχε σώας τας φρένας.
Αυτό που έγραψες, να σου πώ, μου αρέσει πολύ, και μακάρι να μπορούσαμε να το ασπαστούμε σα λαός, ίσως τότε να πηγαίναμε μπροστα!Δεν τους χρωστάμε τίποτε ούτε μας χρωστάνε, την δουλειά τους κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε την δική μας?
Μιας και είναι κάπως επίκαιρο,και από την γρήγορη ματιά που έριξα στο θρεντ αναφέρθηκε κάπου το όνομα του γειτονικού κράτους Ματσεντόνια,
πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και ο διάλογος για την επίσημη ονομασία του κράτους που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής γνωστό παγκοσμίως (στον Δυτικό κόσμο σίγουρα καθ'ολοκληρία) ως Greece-Grecia-Γραικία.
Α σόρυ...άκυρο..είναι λυμένο το θέμα..μόνο οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτοαποκαλούνται με το όνομα μιας αφανισμένης γύρω στο 300μ.Χ. φυλής,με το πρόσχημα ότι ομιλούν μια παρηφθαρμένη μορφή της ελληνικής.
![]()
Μην απορείτε γιατί κάποιοι καβαλάν χωρίς κράνος...το κάνουν για να μη χαλάσει το τυρί που έχουν μεσ'το κεφάλι τους
Μια που λέγαμε για τον Μακρυγιάννη, από Ελληνική Βικιπαίδεια...
Αντιφατική φυσιογνωμία, ήρθε σε ρήξη με συναγωνιστές του για καθαρά οικονομικούς λόγους για τη διανομή οικοπέδων στην αθηναϊκή γη. Χαρακτηρίστηκε ισχυρά φιλοχρήματη προσωπικότητα καθώς φαίνεται πως σχετίστηκε με τις ενδοοικογενειακές αναλώσεις των δανείων που συνήψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. *
Δήλωσε, επίσης, κατά τη διάρκεια της Α’ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων (1843-1844):
«Αν είναι να μείνωμε ημείς νηστικοί, ας πάη στο διάβολο η ελευθερία» **
* Παλιά μας τέχνη κόσκινο
** Και γ_μω τα quote
Μπορεί κάποιος με ιστορική κατάρτηση να μου εξηγήσει (με δυό λόγια) αν ο πρώτος εμφύλιος (του '22) ήταν περισσότερο φάγωμα Ρουμελιωτών-Μανιάτων ή Κλεπτοπολέμαρχων-Ξενόφιλων/Κρατικιστών;
Προσπαθώ να καταλάβω τι ρόλο έπαιζε ο Κωλέττης. Ο Μακρυγιάννης μεν τον έκραζε ασύστολα, αλλά και οι δύο τους τα ίδια κουμάσια φαίνονται να ήταν. Πάντως σαν χαρακτήρας ο Κωλέττης σίγουρα φαίνεται να έχει περισσότερο βάθος απο τους τζοπαναρέους που τον περιστοίχιζαν. Ίσως γιατί ήταν Βλάχος-Αρομάνος. Τώρα αν είχε χαρακτήρα πατριώτη ή... Ιζνογκούντ άλλη υπόθεση.
Κανένα καλό βιβλίο επί του θέματος;
21 έως τέλος Όθωνος (62), τπτς; Φοβερή τεσσαρακονταετία πάντως, έ;
Τελευταία τροποποίηση από Δεινόσαυρος; 27/03/2016 στις 02:19.
εάν αυτό το θρεντ το διαβασει κανενας εθνικοφρον φασιστολεβεντης, θα βγαζει αφρους απτη λυσσα για κανα μηνα..
η απομυθοποιηση της επανάστασης του 21 σε ολο της το μεγαλειο...
γρφτηκαν πολύ ενδιαφεροντα πραγματα εδώ που αν καποιος είναι εστω και λιγο ανοιχτόμυαλος, τον βαζουν στο τριπακι να ψαχτεί λιγο με την ιστορια του...
Δεν ειμαι αριστος γνωστης της ιστοριας, οποτε σας ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες που δινετε..
αληθεια by the way.. κατι τυποι που ενιωσαν προσβεβλημένοι από το θρεντακι που ανοιξα τις προαλλες γιατι λεει διακωμοδουσε τους ηρωες της επανάστασης, και το ταραξαν στις αναφορες, που είναι τωρα να εκφερουν αποψη? μουγκα ε?? εδώ δεν τους παιρνει...
Τελευταία τροποποίηση από mikes; 27/03/2016 στις 10:22.
Οκ, τους θάψαμε όλους...
Στον πρώτο, δεν είχαν αναμειχθεί ιδιαίτερα οι ξένες δυνάμες, έτσι νομίζω. Εσωτερικό φάγωμα ήταν, και περίεργες συμμαχίες που άλλαζαν συνέχεια.
Ο Κωλέτης ήταν ο Μακιαβέλι του 1821. Σκοτεινή μορφή, που έβλαψε τον αγώνα για ιδιοτελείς σκοπούς. Υπάρχει και το βιβλίο του Σπιρομίλιου για τον Κωλέτη, που τον στολίζει εις βάθος.
Αύριο μεθαύριο, θα αγοράσω το «Η Ελληνική Επανάσταση του '21 – Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες» του Β.Κρεμμυδά.
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη, και ο Κρεμμυδάς δεν είναι κάποιος τυχαίος. Όταν το διαβάσω θα σου πω.