Έτσι όπως τα έγραψα λογικό είναι να σε μπερδέψω.
Ναι μωρέ, η διάμετρος της τρύπας είναι. Ανοίγει 2 χιλιοστά μεγαλύτερη τρύπα σε μέταλλο εννοούσα. Δλδ εκεί που το bosch δουλεύει μέχρι 10μμ τρυπάνι το μακίτα θα δουλέψει και το 12αρι. Αντίστοιχα σε τοίχο και ξύλο είναι 3 και 5μμ παραπάνω αν θυμάμαι καλά.
Sent from me using a computer.
Μιας και στη λίστα σου έχεις Bosch, να σημειώσω ότι και στα 2 Bosch (μπλε-πρασινο) που έχω, έχουν χαλάσει τα αυτόματα τσοκ. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί και σ' άλλους ή αν εγώ έκανα μ@λ@κία (με σκόνες κτλ), απλά το αναφέρω για να το έχεις υπόψη σου.
dan τα rohm είναι απ' τα καλύτερα που υπάρχουν εκεί έξω και τα χρησιμοποιούν λίγο πολύ όλες οι μάρκες. Δε ξέρω τι ήταν αυτά που χάλασαν ή γιατί χάλασαν αλλά η λύση για μένα δεν είναι να πάρεις τσοκ με κλειδί.
rohm ήταν? Τα πράσινα bosch (εξαρτάται το μοντέλο) δεν έχουν rohm.
To μεγάλο τι μηχανάκι ήταν?
Από ένα γρήγορο ψάξιμο μάλλον δεν ήταν rohm!
Αυτά τα διαόλια μπορεί να είναι ακριβότερα αλλά όχι άδικα. Φαντάζομαι ότι και αυτά μπορούν να χαλάσουν αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα εξάρτημα που μπορείς να εμπιστευτείς. Γι αυτό έγραψα και στην αρχή ότι το bosch έχει καλύτερο τσοκ.
Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτό το κλειδί για να αλλάξω τρυπάνι είναι μεγάλη ταλαιπωρία.
ειναι ταλαιπωρια το κ@λοκλειδο κι επειδη το εχανα συνεχεια το εδενα με ενα κορδονι στο καλωδιο. καποια ειχανε κι ενα λαστιχακι στην λαβη για το κλειδι αλλα μετα απο λιγο εσπαγε.
μετα το γυρισα στο αυτοματο τσοκ. καλυτερη κατασταση αλλα ετσι και μαγκωνε το τρυπανι αιντε να το λυσεις με τα χερια.
Γιαννης
Δε μου έχει μαγκώσει ποτέ.
Το πολύ πολύ πάτα τη σκανδάλη με το τρυπάνι να γυρίζει αριστερόστροφα και σφίξε απότομα το τσοκ. Και κολλημένο να είναι χαλαρώνει.
Η Makita χρησιμοποιεί rohm γενικότερα.
Δεν ξέρω αν σε κάποια φτηνή σειρά χρησιμοποιεί κάποια άλλη εταιρεία (δεν έχω προσέξει κάνα δύο Maktec που χρησιμοποιώ), αλλά όσα έχω πιάσει στα χέρια μου (και είναι μπόλικα, είτε δικά μου είτε άλλων) πάντα είχαν rohm.
Η Bosch δεν έχω προσέξει τι χρησιμοποιεί. Στο μάτι μου φαίνονται κάπως διαφορετικά.
Τα βασικά που πρέπει να ξέρουμε, είναι πως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι τσοκ.
Ο ένας τύπος είναι τα τσοκ μονού χιτωνίου:
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, σε αυτά φαίνεται μόνο το ένα κομμάτι. Για να σφίξεις το τρυπάνι δεν «κρατάς κόντρα» κάπου, απλά είτε σφίγγεις/ξεσφίγγεις με το ίδιο το εργαλείο (πατάς τη σκανδάλη και κρατάς το τσοκ) είτε εκμεταλλεύεσαι το φρένο του εργαλείου (στα μπαταρίας).
Χρησιμοποιείται κυρίως σε εργαλεία μπαταρίας όπου υπάρχει φρένο και μπορείς να σφίξεις και να ξεσφίξεις χωρίς να χρειάζεται να κρατάς κόντρα, με το ένα μόνο χέρι στο τσοκ.
Ο άλλος τύπος είναι τα τσοκ διπλού χιτωνίου:
Σε αυτά το πίσω μέρος του τσοκ λειτουργεί σαν κόντρα, οπότε σφίγγεις/ξεσφίγγεις με τα δύο χέρια στο τσοκ. Με το ένα γυρνάς το μπροστινό μέρος (επάνω μέρος στην φωτό) και με το άλλο κρατάς κόντρα.
Τα τσοκ με κλειδί λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
Εκτός από τον αριθμό των χιτωνίων, τα τσοκ επίσης μπορεί να είναι «απλά» ή «καστάνιας». Τα καστάνιας είναι αυτά που κάνουν έναν ήχο «κλικ κλικ» όταν σφίγγεις, ενώ τα απλά δεν κάνουν κάποιον ήχο.
Η λειτουργία καστάνιας δεν έχει να κάνει με το αν το τσοκ είναι μονού ή διπλού χιτωνίου ή με το αν είναι πλαστικό ή μεταλλικό. Αν και όλα τα μεταλλικά τσοκ που έχω πετύχει όντως είναι καστάνιας, εντούτοις υπάρχουν και πλαστικά (πχ το δικό μου).
Τα καστάνιας έχουν το πλεονέκτημα πως σφίγγουν καλύτερα, «κλειδώνουν» και ξεσφίγγουν πιο δύσκολα στην αριστερόστροφη λειτουργία.
To Makita HP1641 συγκεκριμένα, έχει πλαστικό τσοκ διπλού χιτωνίου χωρίς καστάνια (έχω το ίδιο). Στο δικό μου, το τσοκ δεν έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο πρόβλημα εκτός από το περιστασιακό ξέσφιγμα στην αριστερόστροφη λειτουργία (με αναδευτήρα, όχι τρυπάνι).
Ένα άλλο ολόϊδιο του αδερφού μου από την άλλη μεριά, είχε από την πρώτη μέρα θέμα και ήθελε υπερβολικό σφίξιμο (το σφίγγαμε με δύο γκαζοτανάλιες!!), μέχρι που αλλάξαμε το τσοκ (με ίδιο) και ούτε αυτό έχει πρόβλημα από τότε.
Τσοκ με καστάνια προβληματικό δεν έχω δει ποτέ, ούτε πλαστικό ούτε μεταλλικό σε καμία μάρκα. Καλό είναι να προτιμάται όποτε γίνεται. Φυσικά είναι ακριβότερο.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!