MADE IN JAPAN 日本製
Ξέχασα να το σχολιάσω αυτό.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το γουστάρω αυτό το σπορ.
Είναι γεμάτο εκπλήξεις, και μπορουν να συμβούν τα πάντα. Κυριολεκτικά!
Μπορεί να τρώει ο άλλος της χρονιάς του για 5 γύρους, και στο τέλος να βγάζει τον άλλο νοκ άουτ με μια "τυχερή" που την πέρασε από του πουθενά.
Αυτή θεωρώ είναι και η γοητεία του.
Μπορεί να είσαι ο σούπερ ντούπερ ουάου και να έχεις δείρει όλο το ρόστερ της κατηγορίας, και να μπει κάποιος 10 φορές χειρότερος αλλά με σωστό game plan, και να σε στείλει στο διάολο (βλέπε Rousey vs Holm)
Κι αυτό το παράδειγμα που φέρνεις είναι χαρακτηριστικό.
Αν και νομίζω ότι σε ένα βαθμό το κυνηγούσε κι ο Θεός Σίλβα, γιατί είχε κάνει δηλώσεις ότι θέλει να του το κλείσει για τα καλά το στόμα του Σόνεν, και να το νικήσει στο "δικό του παιχνίδι", δηλαδή στο έδαφος, όπως κι έγινε.
Γενικότερα, δεν υπάρχει το "προηγούμαι".
Κι όσες φορές υπάρχει, συνήθως ο αγώνας είναι πατάτα γιατί αυτός που προηγείται δε θέλει να ρισκάρει και το πάει στους κριτές.
Γι'αυτό και οι αγαπημένοι μου μαχητές είναι κυρίως αυτοί που, κατά κανόνα, τελειώνουν τον αγώνα.
Όχι ότι δε θέλει την τέχνη του το να μπορέσεις να "κλέψεις" πόντους και να το πάρεις το decision.
Απλά προσωπικά δε μου λέει κάτι.
Γι'αυτό και δεν πολυχωνεύω τους παλαιστές παλαιάς κοπής (τύπου Coleman, ή Mendez από τους καινούριους) που στα δύσκολα το ρίχνουν στο lay and pray για να στολάρουν την κατάσταση και να πάρουν το γύρο.
Ευτυχώς οι κανόνες έχουν αλλάξει και πλέον τους σηκώνουν από κάτω αν δεν υπάρχει δράση.
Όσο για το σημερινό αγώνα, για να πούμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα....
Ο Κόνορ είχε υπεραρκετό χρόνο για να "μάθει" τα κιλά του.
Στον πρώτο αγώνα έσκασε. Αφενός γιατί μπήκε με τα μπούνια, κι αφετέρου γιατί είχε να κουλαντρίσει 10-12 παραπάνω κιλά, τα οποία όταν μιλάμε για τέτοιες οριακές καταστάσεις, είναι "ασήκωτα".
Πλέον πρέπει να τα έχει συνηθίσει τα κιλά του, και να τα έχει γυμνάσει πλήρως.
Σαν game plan θεωρώ ότι πρέπει να παίξει υπομονετικά και να μην υπερισχύσει το "γαμώτο" και η ανάγκη να επαληθεύσει τις δηλώσεις του.
Ο Ντίαζ έχει δύο αδύνατα σημεία.
Το μπροστινό του πόδι (στο οποίο ρίχνει πάντα όλο του το βάρος και δεν μπορεί να προλάβει να το ελαφρύνει για να αμυνθεί στα leg kicks), και τον κορμό του.
Όσο κούφιο και ξερό είναι το κεφάλι του, τόσο αγύμναστο και ευαίσθητο είναι το σώμα του.
Το ιδανικό για τον Μακ θα ήταν να τον παίξει κυρίως στο σώμα, όπως είχε κάνει με το Μέντεζ.
Μέχρι να φτάσει πια να παραπατάει από τον πόνο στα παΐδια και στο συκώτι, οπότε και τον τελειώνει με όποιον τρόπο θεωρήσει καλύτερο.
Οι άμυνες θα πέσουν, και μπορεί πλέον να τον βγάλει και νοκ άουτ με ένα καλό αριστερό.
Το πρόβλημα είναι ότι το reach του Ντίαζ είναι πολύ μεγαλύτερο από του Μέντεζ, και για να μπορέσει να φτάσει να τον χτυπήσει στο σώμα κινδυνεύει να αρπάξει μερικές καλές.
Για να το αποφύγει αυτό, στο βαθμό του δυνατού, πρέπει να του πελεκήσει το γόνατο, ώστε να τον βγάλει σε ένα βαθμό εκτός ισορροπίας.
O Thompson του είχε κάνει το πόδι μπαούλο του Ντίαζ. Και φάνηκε πόσο τον εμπόδισε στο να παίξει καλή πυγμαχία που είναι και το δυνατό του σημείο.
Αυτό που φοβάμαι είναι (καλά αφενός μην μπει πάλι all guns blazing) αλλά και μην προσπαθήσει να πάει τον αγώνα στο έδαφος για την τιμή των όπλων και για να αποδείξει ότι έχει ground game.
Την κίνηση την έχει (όσο ελάχιστοι) και ξέρει να παίρνει σωστές θέσεις και γωνίες μέσα στο ρινγκ.
Στον προηγούμενο αγώνα τα σκάτωσε γιατί κυνήγαγε τον Ντίαζ γύρω γύρω κι έχανε τις αποστάσεις του.
Διατήρηση απόστασης, παιχνίδι κυρίως με leg kicks στον πρώτο γύρο για να του σπάσει τον τσαμπουκά και την ισορροπία (ο Ντίαζ τρελαίνεται όταν δε φτάνει να χτυπήσει και βαράει αέρα), και στην πορεία προσπάθεια για κάποια καλά χτυπήματα στο σώμα, ώστε να ανοίξει πλήρως ο δρόμος να κάνει μετά ό,τι γουστάρει.
Το Βάρος/γέμισμα των γαντιών υπάρχει για να προστατεύει τους αθλητές και αλλάζει ανάλογα με τις κατηγορίες βάρους τους αλλά και στο αν είναι ερασιτέχνες ή όχι.
Ένα βαρύ γάντι την ίδια στιγμή όμως δίνει μεγαλύτερη ορμή στο χτύπημα. Αν φας μπουνιά γεμάτη με δεκατεσσάρι γάντι προπόνησης θα την ακούσεις περισσότερο από ότι να την έτρωγες με δεκάρι. Στο ότι πέφτουν πιο δύσκολα οι του mma σε σχέση με το k1 έχει να κάνει με τη στάση του σώματος και τις δυνατότητες χτυπήματος των αθλητών. Δεν είναι εύκολο να κρατάς άμυνα για γκράπλιν και ταυτόχρονα να προσπαθείς να ξαπλώσεις κάποιον με ένα χτύπημα. Τα χέρια σου είναι πιο ανοιχτά το βάρος του σώματος σου πιο πίσω, τα χτυπήματα σου δεν έχουν σωστή απόσταση και τα χέρια σου είναι πιο ελαφριά. (Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και το ότι σε συντριπτική πλειοψηφία οι αθλητές του mma δεν έχουν την κατάρτιση για k1 με εξαίρεση παλιότερους ίσως. Όπως φυσικά και οι περισσότεροι αθλητές k1 δεν έχουν ιδέα από το πως είναι να παίζουν mma) Έκαστος στο είδος του λοιπόν. Όσο περνάει ο καιρός και τα χρήματα γίνονται πολλά, θα ανέβουν πολλοί περισσότεροι οι αθλητές του ufc. Θα δημιουργηθεί ξεχωριστό "άθλημα" και δε θα έχουν οι αθλητές υπόβαθρο από άλλα μαχητικά αθλήματα αλλά καθαρά υπόβαθρο για ufc. Τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά και επικίνδυνα όταν οι αθλητές αυτοί πυγμαχούν σαν πυγμάχοι, δίνουν αγκωνίες και γόνατα σαν αθλητές thai, παλεύουν σαν παλαιστές και πάει λέγοντας.
βρηκα ενα φοβερο βιντεακι σχετικο με το θεμα...
απολαυστε...
![]()
ενα μερει σωστα οσον αφορα την σταση σωματος και τις αμυνες αλλα δεν ισχυει το κομματι με τα ξεχωριστα αθληματα γιατι παλιοτερα αρκετοι επαιζαν και Κ1 και ufc..(βλ.Mirco Cro Cop, Mark Hunt, Alistair Overeem)...
ολα ξεκινουν απο boxing (χερια) και η σειρα εχει kick boxing (χερια-ποδια), thai (χερια-ποδια-αγκωνες-γονατα), judo, jiu jitsu, grappling και γενικοτερα μαχη εδαφους...
γι'αυτο ειναι και mixed martial arts...
ειναι εξαιρετικα δυσκολο να παιξει καποιος αν δεν εχει καλα χερια...
και επειδη οι περισσοτερες μαχες καταληγουν κατα 80% εδαφος, ενας μαεστρος της μηχανικης σωματος θα δεσει κομπο οποιονδηποτε..(βλ. τον Θεο επι γης Fedor Emelianenko)...
παλιοτερα πηγαιναν οι τζουντοκα στα (τοτε) κλουβια και τους ειχαν πελατες τους kick boxers...γιατι τους πηγαιναν εδαφος με το καλημερα, τους εδεναν και ταπαραν...
μετα βγηκαν αμυνες και για το grappling και μοιραστηκε το παιχνιδι...
Το κανάλι του MontageKing το προτείνω φουλ για subscribe
Φτιάχνει πολύ ωραία βιντεάκια, σύντομα, περιεκτικά, ευχάριστα.
Δε θα μάθει κανείς τα μυστικά του σύμπαντος γύρω από το ΜΜΑ, αλλά θα πληροφορηθεί και ίσως του τσγγλήσει το ενδιαφέρον.
Δεν έχει άδικο ο Σκύλαρος σε αυτό που λέει.
Οι περισσότεροι που άφησαν εποχή στο άθλημα, είχαν υπόβαθρο 3-4 πολεμικών τεχνών.
Από το Fedor μέχρι το Σιλβα.
Πλέον όμως το πράγμα έχει αλλάξει αρκετά, γιατί όντως αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστό άθλημα το ΜΜΑ.
Έχει γίνει ένα ενιαίο κομμάτι, συνδυασμός grappling και striking.
Σαφώς και ο κάθε αθλητής μπορεί να έχει ένα υπόβαθρο λίγο πιο γερό σε μία τέχνη παρά σε μια άλλη, αλλά σε λίγα χρόνια πραγματικά θα σταματήσουμε να βλέπουμε μποξέρ/κικμποξερ/παλαιστές/τζουντόκα κλπ να το γυρνάνε σε ΜΜΑ.
Το υπόβαθρό τους θα είναι καθαρά training στο ΜΜΑ σε κλουβιά.
Αν αυτή η εξέλιξη έρθει ομαλά και όπως πρέπει, μπορεί να βγει σε καλό.
Αν γίνει βιαστικά και μαλακισμένα (όπως έχει πάει να γίνει σε ένα βαθμό στην Ελλάδα) τα αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δε θα είναι.
Και μην ξεχνάμε ότι άλλο πράγμα ένας επαγγελματίας μαχητής που ζει από αυτό, κι άλλο κάποιος που το κάνει για γυμναστική κλπ.
Ο Μακγκρέγκορ κι ο Ρόκχολντ (κι ο κάθε ένας από αυτούς), ξυπνάει το πρωί, κάνει την προπόνησή του στο striking, το απόγευμα θα κάνει grappling, και το βράδυ θα βγει για τρέξιμο και κάρντιο.
Το αν όταν ήταν πιο μικρός είχε πάρει και μια μαύρη ζώνη στο τάε κβο ντο, δεν έχει να κάνει με το παρόν.
Όχι ότι δε βοηθάει ή δεν παίζει ρόλο. Αντιθέτως.
Αλλά παύει να αποτελεί τμήμα της καθημερινής του προπόνησης.
Γι'αυτό και όποιος δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με αγώνες, δεν έχει και μεγάλο λόγο να ασχοληθεί με το ΜΜΑ σαν ξεχωριστό άθλημα.
Υπάρχουν κι άλλες τέχνες/αθλήματα που να συνδυάζουν και χτυπήματα και λαβές.
Το ΜΜΑ πιο πολύ είναι ένα σύνολο κανονισμών, παρά μια ξεχωριστή πολεμική τέχνη/άθλημα.
Ένας ερασιτέχνης χέστηκε.
Ένας επαγγελματίας πιθανόν να προτιμήσει να εξασκηθεί σε ακριβώς αυτό το πράγμα, παρά να "χάνει χρόνο" περνώντας κι από άλλες πολεμικές τέχνες, αφού στο τέλος ξέρει ότι θα καταλήξει εκεί.
Nate σου στελνω εγκεφαλικα κυματα για καλη τυχη!!!
Αnime, cabrόn!!!!![]()
MADE IN JAPAN 日本製
Ένα θα πω.....
Φοβερός αγώνας!!!!
Άπειρα μπράβο και στους δυό τους!
Άντε δείτε το να τα πούμε (έχω χτυπήσει 2 red bull και δε με παίρνει ο ύπνος που να χτυπιέμαι)