Βασικά δεν είναι καθόλου ανέκδοτο!
Η αρχαιότερη αφήγηση στον κόσμο είναι το έπος του Γιλγαμές. Για πρώτη φορά το συναντάμε περίπου 2000 πχ. Ο Γιλγαμές λοιπόν ήταν υπαρκτό πρόσωπο που κυβερνούσε την Ουρούκ στην Μεσοποταμία.
Στο έπος λοιπόν αναφέρεται πως όταν μια πλημμύρα αφανίζει την ανθρωπότητα ολόκληρη, η οικογένεια του Γιλγαμές κατασκευάζει μια κιβωτό απ' την οποία στο τέλος ξεπηδά μια νέα ράτσα ανθρώπου που εποικίζει τη γη.
Η μεσοποταμία ήταν ένα μέρος που υπέφερε ανέκαθεν από πλημμύρες που προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε από που και πως προήλθε το έπος αυτό και σε τι αναφερόταν.
Φυσικά αργότερα ενσωματώθηκε παραλλαγμένο στην θρησκεία του χριστιανισμού (και όχι μόνο) μαζί με διάφορα άλλα στοιχεία από άλλες αρχαίες θρησκείες όπως η κόλαση και ο παράδεισος με τους αγγέλους και τους διαβόλους, που είναι δανεισμένα απ' τον ζωροαστρισμό. Μια μικρή θρησκεία που υπήρχε στις βορειότερες περιοχές της ινδίας. Τα περισσότερα από αυτά ενσωματώθηκαν μετά Χριστού από τους αυτοκράτορες του βυζαντίου ώστε να κάνουν την θρησκεία πιο πιασάρικη. Ήταν δύσκολο βλέπεις να κυβερνήσεις τόσο μεγάλη αυτοκρατορία με διαφορετικές θρησκείες και έπρεπε να επιβάλουν μόνο μία. (οι θρησκείες τότε ξεπηδούσαν όπως οι καφετέριες σήμερα).
Το έπος του Γιλγαμες ήταν για την εποχή του ότι αποτελούν σήμερα τα Ομηρικά έπη! (κατά κάποιον τρόπο). Ο τύπος αυτός πάντως είναι ο πρώτος ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. (τον τραγουδούσαν πολύ πριν τον βάλουν στο χαρτί).