Όλα τα mouse pad είναι ίδια σε πάχος και σκληρότητα;
Όλα τα mouse pad είναι ίδια σε πάχος και σκληρότητα;
Όχι αλλά όλα είναι ακατάλληλα. Πιο κατάλληλα μπορούν να θεωρηθούν εκείνα τα παλιά που ναι μεν είναι μαλακά αλλά έχουν σκληρή επιφάνεια. Και μόνο με ανύπαρκτη πίεση μπορούν να έχουν ένα κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο και είναι πολύ πιθανό να χτυπάμε κατά το ακόνισμα και πίσω απ' την κύρια κόψη. Το δέρμα ειναι πιο σκληρό ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και το πάχος του.
Όταν ακονίζουμε ένα μαχαίρι ασχολούμαστε με την κύρια κόψη του. Δλδ αυτή που έρχεται σε επαφή με αυτό που θέλουμε να κόψουμε. Όταν η επιφάνεια είναι μαλακή θα κάνει την κόψη πάρα πολύ χοντρή, οπότε κατεβάζουμε το μαχαίρι με αποτέλεσμα να ακονίζουμε (λεπταίνουμε) και την δευτερεύουσα κόψη (δλδ αυτή που είναι πίσω απ' την κύρια). Αυτό δεν είναι καλό να γίνεται συνέχεια.
Όταν ένα μαχαίρι δεν κόβει έχει πάθει τρία πράγματα. Ή η κόψη έχει σπάσει (μικρά μικρά σπασίματα), ή έχει γυρίσει ή και τα δύο. Συνήθως σπάει στα σκληρά ατσάλια, στα μαλακά γυρίζει. Όταν σπάει, κοβει αλλά είναι τραχύ το κόψιμο, όταν γυρίζει δεν κόβει. Τις περισσότερες φορές, σε ένα κονβεξ μαχαίρι, ένα στρόπινγκ είναι αρκετό. Δλδ δέρμα χωρίς γυαλόχαρτο, επάνω στο οποίο έχουμε απλώσει μια πάστα. Η πάστα αυτή μπορεί να έχει διάφορα γκριντ αλλά αφαιρεί απειροελάχιστο μέταλλο ενώ παράλληλα ισιώνει και την κόψη μας. Με πάστα που έχει πιο χοντρό γκριντ μπορούμε να αφαιρέσουμε και τα πολύ μικρά σπασίματα. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο αλλά αν το κάνουμε το μαχαίρι μας θα κόβει για περισσότερο χρόνο ενώ παράλληλα την επόμενη φορά θα είναι πιο δύσκολο να εμφανίσει μικροσπασίματα. Έτσι μπορούμε να έχουμε συνέχεια κοφτερό μαχαίρι για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.
Κατά περιόδους θα χρειαστεί να το ακονίσουμε και με γυαλόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση κάνουμε πάλι ότι ακριβώς κάναμε με το δέρμα, μόνο που τώρα βάζουμε από πάνω και γυαλόχαρτο που αφαιρεί περισσότερο μέταλλο αλλά και πάλι ασχολούμαστε μονο την με την κύρια κόψη. Μετά από πολλά ακονίσματα το κονβεξ θα χρειαστεί να το λεπτύνουμε λίγο και πίσω απ' την κύρια κόψη. (Αυτό μπορεί να συμβεί και στα μαχαίρια με κανονικό ακόνισμα αλλά εκεί έχουμε κι άλλες επιλογές).
Αυτό τώρα μπορούμε να το κάνουμε σε μια πιο μαλακή επιφάνεια αλλά και πάλι η σκληρή επιφάνεια μας δίνει καλύτερο έλεγχο της γωνίας αφού εμείς επιλέγουμε τι θα κάνουμε και όχι η σκληρότητα του υλικού. Ένα σκληρό υλικό που δεν υποχωρεί πολύ στην πίεση θα μας δώσει ένα άριστο αποτέλεσμα. Μπορούμε να το κάνουμε και σε κανονική πέτρα νερού με μειονέκτημα τη μεγαλύτερη δυσκολία και την εμφάνιση. Ακονίζουμε το μαχαίρι από το σημείο της λάμας που αρχίζει να γίνεται κόνβεχ, προς την κόψη και όταν φτάσουμε στην άκρη σταματάμε. Αυτό φυσικά δημιουργεί γραζτουνιές σε ολοκληρη την επιφάνεια που ακονίζουμε. Τις γρατζουνιές αυτές πρέπει να τις αφαιρέσουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Όσο πιο γυαλισμένη είναι η επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει το μαχαίρι μας και στην σκουριά (φυσικά αυτό εξαρτάται και απ' το ατσάλι). Ευτυχώς αυτή τη διαδικασία την κάνουμε σπάνια και μόνο μετά από πολλά ακονίσματα της κύριας κόψης.
Sent from me using a computer.
Κράτα σταθερή γωνία!
Θα κουνάς το μαχαίρι σα να προσπαθείς να κόψεις μια πολύ λεπτή φλούδα απ' το γυαλόχαρτο και θα σταματάς πριν φύγει η μύτη από πάνω (αλλιώς θα στομώσεις τη μύτη).
Και κράτα σταθερή γωνία!
Όσες φορές θα το κάνεις απ' την μια μεριά, θα το κάνεις και απ' την άλλη.
Και να κρατάς σταθερή τη γωνία.
Μη βάλεις απ' την αρχή χοντρό γυαλόχαρτο, το λεπτό συγχωρεί λάθη και ας θέλει περισσότερες φορές.
Σταθερή γωνία σου είπα να κρατάς?
Κλείδωσε το χέρι και μη κουνάς καρπό γιατί θα αλλάζεις την γωνία.
Υγ. κράτα σταθερή τη γωνία ακονίσματος.
Sent from me using a computer.
Ότι υλικό κι αν χρησιμοποιήσουμε, πάντα το αποτέλεσμα θα εξαρτάται κι από την πίεση που ασκούμε όταν τροχίζουμε. Όλα μπορούν να δουλέψουν κι όλοι έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αλλά και προτιμήσεις.
Θα συμπληρώσω κάτι σε αυτό που είπα ο daz. Τα μαχαίρια με ακριβό ατσάλι εκτός του ότι είναι προτιμότερο να τα ακονίζουμε σε μικρές γωνίες, είναι επίσης προτιμότερο να μην αφαιρούμε πολύ μέταλλο κάθε φορά που ακονίζουμε.
Αυτό αφορά και στα φτηνότερα ατσάλια βέβαια, αλλά στην περίπτωση των ακριβών έχουμε και ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο να προσέχουμε.
Bowleno, στο πρώτο grit που θα χρησιμοποιήσεις εκτός από ότι σου λέει ο Αποστόλης, ίσως να σε βοηθούσε αν ακόνιζες από τη μία μεριά μόνο μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και μετά να πας στην άλλη μέχρι να δημιουργηθεί γρέζι και σε αυτήν.
Μετά από αυτό κάνεις μερικές εναλλάξ (όσες στι μία μεριά τόσες και στην άλλη) και αλλάζεις grit. Το γρέζι θα αφαιρεθεί με τις αλλαγές grit και με το δέρμα αν χρησιμοποιήσεις στο τέλος. Στην περίπτωση που νιώθεις ακόμη γρέζι στο δάχτυλο,
μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι ξυλο και σε μία από τις γωνίες 90 μοιρών που έχει να κάνεις μια κίνηση σαν να προσπαθείς να κόψεις το ξύλο με το μαχαίρι. Αυτό θα αφαιρέσει το γρέζι.
Το δικό μου ποντίκι είναι δεκαπενταετιας με σκληρή επιφάνεια.
Μεγάλη σημασία έχει πως θα κρατάς το μαχαιρι. Με το δεξί χέρι κρατάς τη λαβή. Με το αριστερό τη λάμα. Τα τέσσερα δάκτυλα ανοιχτα πάνω στη λάμα, με τον αντίχειρα στην πλάτη της λάμας,μιλάμε πάντα για μαχαιρια σεφ. Το αριστερό χέρι σπρώχνει με τον αντίχειρα τη λάμα μπροστά και τα τέσσερα δάχτυλα πιεζουν όσο χρειάζεται προς τα κάτω. Η δεξιά παλάμη που κρατάει τη λαβή κανονιζει την γωνία ακονίσματος.
Ακουμπαμε τη αρχή της λάμας κοντά στη λαβή πάνω στο γυαλοχαρτο, και σπρωχνουμε τη λάμα μπροστά κάνοντας ημικυκλικη κινηση ώστε να τελειώνει το ακονισμα με τη μυτη της λάμας.
Επειδή το γυαλοχαρτο φθειρεται πιο πολύ μπροστά μας, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.
Ξεκίνα με το φθηνότερο μαχαιρι για να μην φοβάσαι την αποτυχία και σιγά σιγά θα τελειοποιηθεις.
Καλή επιτυχία. Γράψε μας τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 11/03/2018 στις 09:26.
Αποστολη γιαυτό υπάρχουν τα φόρουμ για ανταλλαγή απόψεων ακόμα και διαφορετικών. Απλά να μην είμαστε απόλυτοι γιατί αυτό γίνεται κουραστικό και απωθητικο.
Εγώ αυτά που γράφω δεν τα ξερω θεωρητικά αλλά τα εφαρμοζω στα μαχαιρια μου για περίπου 50 χρόνια. Και έχω πολλά μαχαιρια και είναι όλα άψογα.
Καλό είναι επίσης να βάζουμε και φωτο με τις εμπειρίες μας ώστε και οι <<άσχετοι >> που μας διαβάζουν να καταλαβαίνουν τι εννοούμε και να μην προσπερνανε από βαρεμάρα το κείμενο. Εγώ θα ήθελα πχ να βάλω στον Bowleno ένα φιλμ τραβηγμένο έστω με το tablet για να καταλάβει αμέσως πως κρατάμε το μαχαιρι του σεφ και πως το κινουμε πάνω στο γυαλοχαρτο. Θα του διευκολυνα πολύ το ξεκίνημα, αλλά δεν έχω άνθρωπο να το χειρίζεται.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 11/03/2018 στις 09:35.
Ναι έχεις δίκιο σε αυτό. Απ' τα γραπτά μου φαίνομαι να είμαι απόλυτος. Στην πραγματικότητα δεν είμαι, μα μου βγαίνει έτσι με πράγματα που γνωρίζω. Πάντα καλοπροαίρετα διαφωνώ και αν εντοπίσω (ή μου εντοπίσεις) το σημείο που μου διαφεύγει, είμαι πάντα έτοιμος να αποδεχθώ την άποψή σου όπως έκανα με το scandivex στη συζήτηση με τον sci.
Για το βίντεο και τις φωτο έχεις δίκιο. Δεν βαριέμαι αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Στο σωλήνα υπάρχουν βιντεάκια που όμως λιγα είναι καλά ή θα βοηθήσουν πραγματικά τον άπειρο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πολλά δε, είναι αυστηρώς ακατάλληλα είτε επειδή είναι λάθος, είτε επειδή ο άπειρος που δεν έχει μάθει καν να κρατάει σταθερή γωνία, έχει περισσότερες πιθανότητες να καταστρέψει ότι πιάσει στα χέρια του με προχωρημένες τεχνικές. Μερικές φωτό στην πρώτη ευκαιρία τις έχω στα υπόψη πάντως. Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο απλό αλλά ούτε και καμιά επιστήμη!
Sent from me using a computer.
+1 για το επιθετικό ακόνισμα σε ακριβά ατσάλια. Κάποια δε, έχουν έχτρα σκλήρυνση μόλις 1.5 cm απ' την άκρη της κόψης, που είναι υπέρ αρκετό αλλά με αυτά που έχω δει, για κάποιους είναι λίγο.
Αμφιβάλω αν ξέρει τι είναι γρέζι και αν δεν κρατάει σταθερή γωνία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα περιμένει να δει γρέζι και αυτό δε θα εμφανίζεται το σκασμένο. Για αρχή είναι καλά το 8χ8 εναλλάξ και στο τέλος μία προς μία.
Αλλά αυτό εξαρτάται και απ' την υπομονή του καθενός.
Πάντως το βασικό είναι να βρει την γωνία και να τη διατηρήσει.
Sent from me using a computer.
Το μικρότερο Puukko που εχω για το κυνήγι έχει λάμα 7 εκ, συνολικό μήκος 19 εκ,φυσικά ακονισμενο στις 15 μοίρες και παναλαφρο.
Φτιαγμένο ειδικά από τους Λαπωνες για την κατασκευή ξυλινων εργαλείων,κουταλιων, παιχνιδιων και γενικά για ψιλοδουλειες με ξύλο.
Όμως αποδείχτηκε τέλειο στους νοτιοτερους Ευρωπαίους για συντροφιά στο κυνήγι,για γδαρσιμο λαγων, κουνελιων,καθαρισμα μικρών πουλιών όπως ορτυκια η περδικες και φυσικά προετοιμασία για πρόχειρο φαγητό.
Φινλανδεζικο της Marttiini προ εικοσαετιας.
Το συγκεκριμένο το αγόρασα λόγω μικρού μεγέθους, λόγω ομορφης σημυδας στη λαβή και κυρίως γιατί μου έκατσε τέλεια η λαβή του στο χέρι.Πολυ εργονομικο.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 12/03/2018 στις 16:25.
Βρε χασάπηδες της κακιάς ώρας![]()
Βάλτε όντως κανένα βίντεο οι γνώστες, έχω δει στον σωλήνα αλλά από τα σχόλια που διαβάζω εκει δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι
Ένα απλό ακόνισμα να κάνω θέλω να μην ταλαιπωρώ τις ντομάτες και τα φιλέτα μου![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Δύο κανάλια θυμάμαι πρόχειρα που εμπιστεύομαι σχετικά. Virtuovice με μειονέκτημα ότι είναι Ιάπωνας και μιλάει όχι και πολύ αγγλικά ενώ τα δικά μου είναι τοπκαι
Michael Christy με μειονέκτημα ότι ίσως να δείχνει πολύ προχωρημένα πράγματα κι έχει περίεργο στυλ που αν το εφαρμόσει ο κάθε ένας - όπως κι εγώ - περισσσότερη ζημιά θα κάνω παρά καλό.
Ορίστε και τα αντίστοιχα links:
https://www.youtube.com/user/virtuovice
https://www.youtube.com/channel/UCC-...R--z1uUAXqMzaw
Αυτό είναι το γρέζι
![]()
https://youtu.be/lBXRkMZfIXk
Αυτός δουλεύει στεγνά την ακονοπετρα, την ίδια κίνηση κάνεις και στο γυαλοχαρτο.
Ακολουθησε και αυτά που γράφουν και οι φίλοι παραπάνω και είσαι ΟΚ.
Αλλοιως τραβα στην Ευριπίδου κάτω από την Αθηνας να στα τροχισουνε.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 12/03/2018 στις 14:33.