Το συγκεκριμένο μαχαιρι το δουλεύουν οι Αμερικανοί κυνηγοί για να γδερνουν τα μεγάλα ελαφια που είναι σαν άλογα. Βασικό χαρακτηριστικό η ανασηκωμενη μυτη όπως έχω ξαναγράψει. Το ανάποδο αγγιστρο είναι για να σχιζεις το δέρμα της κοιλιάς από τα γεννητικα οργανα του ζώου μέχρι το λαιμό. Βασικά αποφεύγεις να κόψεις κατα λαθος τα εντερα του ζώου οπότε θα βρωμιστει το κρέας.
Εμείς στα αμνοερίφια και τα γουρούνια βάζουμε τα δυο δάκτυλα του αριστερου χεριού κάτω από το δέρμα της κοιλιάς και προχωράμε τη μυτη του μαχαιριου προς το θωρακα σιγά σιγά.Αυτο το κόψιμο της κοιλιάς γίνεται με κανονικό μυτερο μαχαιρι.
Σναιπερ με προλαβες πάνω στο νήμα.
Μια ένσταση μόνο, το να σχίσεις τα έντερα δεν βρωμίζει το κρέας. Το πλένεις και δεν τρέχει τίποτα, η χολή κάνει ζημιά.
Τεσπά, νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το κυρίως θέμα του θρεντ.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
1.Το ότι ένα μαχαίρι έχει λάμα κοιλη δεν σημαίνει ότι την κόψη δεν μπορείς να την κάνεις convex.
2.Το ότι ο τύπος αυτός στο φιλμ χρησιμοποιεί το μαχαιρι αυτό για να κόψει δέρμα δεν σημαίνει τίποτα. Θα μπορουσε να κόβει και σαλάτα. Διεθνώς οι δερματαδες χρησιμοποιούν φαλτσετα για το κόψιμο των δερματων.Οι καλύτερες πριν χρόνια, όταν ακομα υπήρχαν παπουτσηδες, ήταν σφυρήλατες από την Τουρκία, έχω δύο κομμάτια. Τώρα φυσικά υπάρχουν οι φαλτσετες για μοκετες με ανταλλακτικές λεπιδες.
Έχεις δίκιο αλλά σκέψου ότι στο δάσος αυτά τα ζώα γδερνονται στο έδαφος και όχι κρεμασμενα από το τσιγκελι και φυσικά δεν έχεις δίπλα σου τρεχουμενο νερό για πλύσιμο αν λερωθει. Επίσης αν δεις την σκοπευση τους επικεντρωνετε στο στήθος/λαιμό αποφεύγοντας μεταξύ άλλων και το τρυπημα των εντερων.
Σημαδεύουμε στο στήθος γιατί :
1. Το κεφάλι είναι μικρότερος στόχος (και το θες σε ορισμένες περιπτώσεις να το κρατήσεις και δεν θες να το καταστρέψεις)
2. Στο στήθος (βασικά χτυπάς πίσω απο την σπάλα) γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά και δεν θες να υποφέρει ή να σου φύγει τραυματισμένο.
Καμία σχέση με τα έντερα.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Nieto, η ισπανική εκδοχή για το μαχαιρι γδαρσιματος μικρών και μετριων θηραματων.
Ατσάλι 440C, Full tang,λαβή από ρίζα ελιάς και φινίρισμα στο χέρι, ποιοτικό εργαλείο σε λογική τιμή.
Η κόψη είναι 8 εκ και όπως βλέπουμε δεν έχει υποφυλακτηρα στη μέση για προστασία των δακτυλων. Αυτό δεν είναι μαχαίρι επιθετικό για να χρειάζεται υποφυλακτηρα. Ετσι γίνεται ελαφρυτερο και αφήνει χώρο για μια επιπλέον θέση στα δάκτυλα ακριβώς πίσω από την κόψη. Κρατώντας το μαχαιρι όσο γίνεται πιο κοντά στην κόψη έχουμε ακρίβεια στην δουλειά που κάνουμε,όπως με τις φαλτσετες.
Το δερμάτινο κορδονι που προσθεσα έχει μεταβλητο μήκος για να αφήνουμε το μαχαιρι να κρέμεται όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο χέρια κατά το γδαρσιμο.Φρεσκογυαλισμενο για τη φωτογράφηση.
*Κοίλη διαμόρφωση λάμας και ακονισμα κλασσικο στις 20 μοίρες σε γυαλοχαρτο.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 15/03/2018 στις 16:39.
Πολύ ωραίο κυνηγετικό μαχαιράκι. Η σχεδίασή του είναι τέλεια για το σκοπό αυτό. Drop point, finger grooves και σωστό μήκος για το δάχτυλο οδηγό! Το 440C είναι αξιόλογο ατσάλι σε λογική τιμή. Το grind είναι hollow? Δε μπορώ να καταλάβω απ' τη φωτό.
Sent from me using a computer.
Εγώ hollow το βλέπω!
Χρειάζομαι ένα για σφάξιμο κουνελιών (το γδάρσιμο δε με απασχολεί γίνεται εύκολα με οποιοδήποτε μαχαίρι). Μου φαίνεται σωστό και με εύκολο τρόχισμα, αλλά βρίσκω κάτι παρεμφερές. Είναι κατάλληλο για όσο το δυνατό πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη δουλειά και δέχεται εύκολο τρόχισμα? Επίσης έχω πρόσβαση σε επαγγελματικό ηλεκτρικό ακονιστήρι με γυαλόχαρτα που μόλις βρεθώ στο χώρο θα το φωτογραφήσω για τη γνώμη σας...
To ατσαλάκι του είναι λίγο χειρότερο απ' του jnp. Είναι στο επίπεδο του 420c. Με σωστή θερμική επεξεργασία είναι μια χαρά. Στο ακόνισμα δε βλέπω γιατί μπορεί να έχεις πρόβλημα. Όσο δεν μιλάμε για πολύ σκληρά ατσάλια (πάνω από 60 hrc) δεν αλλάζει κάτι. Το τρόχισμα (grind) φαίνεται για high flat που είναι μια χαρά. Εύκολο είναι.
Εργονομικά είναι ίδιο. Εγώ δεν ασχολούμαι αλλά θα έπαιρνα στον πατέρα μου ένα αν δεν είχε κανα 3αρι mora τα οποία του είναι πιο εύκολο να τα ακονίζει. (καθότι άσχετος)
Sent from me using a computer.
Οποιοδήποτε τέτοιου τύπου μαχαιρι με λάμα 13-15 εκ είναι ΟΚ.
Αν δεν θες να δώσεις τόσα λεφτά δες και τα επαγγελματικά σε λογικές τιμές.
Τα ατσαλια τους ακονιζονται εύκολα και κόβουν φοβερά
https://www.dimtsas.eu/el/products/ε...ξίματος
Εγώ θα διάλεγα αυτό
https://www.dimtsas.eu/el/products/ε...σης-15-εκ
Όμως έχω μια αντίρρηση, τα κουνέλια δεν σφαζονται αλλά κρατώντας τα κρεμασμενα από τα πίσω πόδια με ενα κτυπημα στο σβέρκο πεθαίνουν αμέσως, ανωδυνα και χωρίς αίματα. Το κτυπημα γίνεται με ενα στρογγυλό ξύλο σαν τη λαβή του σκεπαρνιου.
Ένας θείος μου στο χωριό το έκανε με την κόψη του χεριού στυλ καράτε κιντ αλλά θέλει εμπειρία.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 15/03/2018 στις 22:30.