Ναι!
Αν μείνει πολύ καιρό αχρησιμοποίητο κάπου που έχει υγρασία, χωρίς λίγο λάδι. (φυσικά εξαρτάται και απ' το ατσάλι, δεν είναι όλα τα ίνοξ ίδια. Στο opinel θα συμβεί.)
Απλά στο hi carbon θα συμβεί πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Ενα inox που το χρησιμοποιούμε συχνά, το πλένουμε, το αποθηκεύουμε κτλ, δεν χρειάζεται κανενός είδους προστασία.
Ενα hi carbon θα αποκτήσει πατίνα ακόμα και αν μετά από κάθε χρήση το καθαρίζουμε και το αποθηκεύουμε με λάδι. Ειδικά αν κόβουμε ζαρζαβατικά, δεν το γλιτώνουμε με τίποτα. Φυσικά αυτή είναι και η ομορφιά του απ' την μια και η προστασία του απ' την άλλη. Όταν αποκτήσει πατίνα, είναι πιο δύσκολο να σκουριάσει.
Κάποιοι τους βάζουν ξύδι ή τα καρφώνουν σε μια πατάτα, για να αποκτήσουν αυτή την πατίνα. Και με πορτοκάλι γίνεται και με άλλα. Και αναλόγως του τρόπου και της τεχνικής μπορουμε να κάνουμε και διάφορα σχέδια.
Sent from me using a computer.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Μωρέ υπάρχουν προιόντα που του γμνε τα πέταλα.
πχ..
http://www.jasco-help.com/product/pr...-epoxy-remover
Το θέμα είναι οτι το απο πάνω δεν το βρίσκω Ελλάδα και δεν ξέρω ποια είναι τα αντίστοιχα που κοικλοφορούν. Θα δοκιμάσω κανένα paint remover.
Sent from me using a computer.
Βάζω ένα ενδεικτικό πινακάκι με τις ιδιότητες μερικών ανοξείδωτων. Από πολύ φθηνά μέχρι πολύ ακριβά.
Επίσης ενα λινκ με καποιες πληροφορίες.
https://knifeinformer.com/discoverin...t-knife-steel/
Κατ αρχάς να πούμε οτι δεν πρέπει να παίρνουμε αυτα' τα πινακάκια και τους οδηγούς της μετρητής. Σε γενικές γραμμές ισχύουν αυτά που γράφουν αλλά η απόδοση ενός μαχαιριού εξαρτάται και απ' την θερμική κατεργασία και όχι μονο απ' το ατσάλι. Η αντοχή του στη σκουριά μπορεί να επηρεαστεί μέχρι και από το πόσο καλά ειναι γυαλισμένη η επιφάνειά του. Σαν γενικός μπούσουλας όμως, για να μη χανόμαστε, είναι καλά.
Όπως βλέπουμε όσο ανοξείδωτο είναι ένα ατσάλι τόσο χειρότερη αντοχή έχει η κόψη του. Πχ Το Η1 που θεωρητικά δεν σκουριάζει με τίποτα έχει άθλια διατήρηση κόψης. Το απλό 420 βλέπουμε οτι είναι πολύ καλό στην σκουριά αλλά η αντοχή της κόψης ειναι άθλια.
Στη συνέχεια βλέπουμε οτι η αντοχή στην σκουριά μειώνεται ενώ η αντοχή της κόψης αυξάνεται (ας μην αναφερθούμε στα άλλα για την ώρα). Για να έχουμε αξιόλογες αντισκωριακές ιδιότητες στο ατσάλι μας και παράλληλα αντοχή και ανθεκτικότητα στην κόψη, πρέπει να ανέβουμε σε τιμή. Πχ αν συγκρίνουμε το πολύ καλό vg10 με κάποια πολύ κοινά και φθηνά ατσάλια που συναντάμε στα περισσότερα μαχαίρια της αγοράς, όπως το 440a, Aus6 και το 9cr18mov θα δούμε οτι το vg10 είναι πιο ανοξείδωτο και παράλληλα η κόψη του έχει μεγαλύτερη αντοχή. Από κει και έπειτα περνάμε σε super steel που διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά τους στον υπερθετικό βαθμό και παράλληλα έχουν πολύ καλές αντισκοριακές ιδιότητες. Αν συγκρινουμε το vg10 με το m390 θα δούμε οτι έχουν την ίδια αντοχή στη σκουριά αλλά το δευτερο είναι πολυ καλύτερο σε όλα τα υπόλοιπα. Εδώ αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα premium και ultra premium ατσάλια. Το μοναδικό τους αρνητικό εδώ είναι, οτι είναι πολυ δύσκολο να τα ακονίσουμε. Η σκληρότητά τους είναι αρκετά υψηλή και δεν τις "ακούνε" εύκολα τις ακονόπετρες ενώ παράλληλα δεν τους αρέσέσουν και οι συναναστροφές με χοντρές διαμαντόπετρες. Με λίγα λόγια θέλουν υπομονή και χρόνο.
Και εδώ έρχονται τα μη ανοξείδωτα ατσάλια να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Αντοχή, ανθεκτικότητα, ευκολία ακονίσματος "στο πεδίο", αλλά θέλουν περιποίηση για να μη σκουριάσουν. Όχι όμως πάρα πολύ προσοχή, για να αποκτήσουν "χαρακτήρα".
Βλέπουμε λοιπόν οτι το ανοξείδωτο δε σημαίνει οτι το μαχαίρι μας δε θα σκουριάσει ποτέ. Όλα είναι χημεία! Μια συνταγή! Τα γνωστά σε ολους μας victorinox σκουριάζουν πολύ δύσκολα αλλά το μέταλό τους είναι από τσίχλα. Όσο περισσότερο χρώμιο και βανάδιο βάζουμε τόσο χειρότερη αντοχή θα έχει η κόψη μας αλλά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντοχή του στη σκουριά. Όσο ο άνθρακας αυξάνεται, τόσο βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά που θέλουμε αλλά πιο επιρρεπή γίνεται στην υγρασία και στα ζαρζαβατικά.
Sent from me using a computer.
Robert Herder, ατσάλι με πατινά νς ανοξειδωτο. Σε λεπτη λάμα το ανθρακούχο έχει καλύτερες αντοχες και κατά τη γνώμη μου καλύτερο από το ανοξειδωτο.
Η πατίνα θέλει Χρονο για να γίνει αλλά μετά δε σκουριάζει, Το έχω έτσι κανα χρόνο στη κουζίνα.
Για ατσάλια κλπ είναι μεγάλη ιστορία όποτε άστο για άλλο θρεντ!
![]()
Τελευταία τροποποίηση από losvre; 10/01/2019 στις 00:05.
Δεν υπάρχει άλλο θέμα στο μοτό για ατσάλια μαχαιριών. Το ξέρω οτι είναι τεράστιο θέμα τα ατσάλια και αν το έπιασα έτσι άτσαλα, ήταν γιατί κάποιοι θεωρούν οτι όταν ένα μαχαίρι δεν σκουριάζει είναι καλύτερο ή οτι τα ανοξείδωτα δεν σκουριάζουν ή δεν καταλαβαίνουν γιατί ένα μαχαίρι είναι τόσο ακριβό.
Τα ανθρακούχα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και σίγουρα δεν υπάρχει θέμα ανοξείδωτο vs ανθρακούχο. Η χρήση του ενός ή του άλλου γίνεται ανάλογα με το μαχαίρι, τη χρήση του, το σχεδιασμό του κ.α
Sent from me using a computer.
Καλημέρα Daζ,
Τα κουζινομάχαιρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Το μεγάλο είναι Wunstoff Γερμανικό δώρο της πεθερας αλλά μαλακια, δεν κόβει τπτ λόγω γωνίας στη κόψη.
Το άλλο ειναι Αγγλικό Taylor’s Sheffield πολύ φθηνό και μ αρέσει γιατί κόβει πολύ καλά και το έχω πάνω από 15 χρόνια.
κοιταω για κανα Γιαπωνέζικο, Santoku h αλλο
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).