Εξαρτάται πως έχει χρησιμοποιηθεί. Καλό είναι να γίνεται ένας έλεγχος που και που.
Αν ο ιδιοκτήτης σου είπε οτι είναι σε καλή κατάσταση να το εμπιστευτείς. Αν σου είπε οτι το είχαν κάνει σούβλα για το πάσχα βάλε καλύτερα βαράκια.
Εξαρτάται βέβαια και τι θέλεις να μετρήσεις.
Sent from me using a computer.
πρέπει να κλείσω αυτό
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=156646
θα κάνω νομίζω μια δοκιμή , θα σφιξω μια βίδα στα 25 Nm και μια 50 Nm με την σωλήνα και 2,5 και 5 kg βάρος και μετά θα δω με το ροποκλειδο τι θα γράψει και το ανάποδο .
τον ιδιόκτητη δεν τον ξέρω άλλα τον γιό του και έτσι δεν μπορώ να πάρω πολλές πληροφορίες , πάντως το όργανο δεν έχει σημάδια κακοποίησης.
Η ΚΑΛΗ Η ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ...
....ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!!!!!
Αν θες να είσαι ακριβέστερος τα 10N ΔΕΝ ειναι 1 κιλό....κανε την μετατροπή, πρόχειρα από εδώ: https://www.convertunits.com/from/N-m/to/kg-m
edit: Αν πάλι εχεις σχιζοφρενικές τασεις ή δεν εχεις κατι καλύτερο να κάνεις δωσε γεωγραφικες συντεταγμένες και υψόμετρο να παίξουμε λίγο. Παντως μεσα στα όρια σφάλματος ενός καλού πιστοποιημένου δυναμόλειδου σε καλή κατασταση (καπου στο +-2 με 3%) θα είναι όλες οι διορθώσεις.
Τελευταία τροποποίηση από Leon67; 02/04/2019 στις 19:43.
10nm = 1,019....kgm
Τα 20 γραμμάρια τα κάνω δώρο.....
Η ΚΑΛΗ Η ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ...
....ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!!!!!
Η δουλειά θα γίνει με το ροποκλειδο μιας και από ότι έμαθα έχει χρησιμοποιηθεί λίγο και ήταν σωστά αποθηκευμένο.
Αλλά από περιέργεια κι μιας και δεν μένω στην κορυφή του Ολύμπου αλλά στην Νότια Αττική, πόση απόκλιση θα έχω λόγο υψομέτρου με την σωλήνα και τα βαράκια?
Το θέμα μου δεν είναι αν θα σφιξω με 25 ή 28nm αλλά να μην σφιξω με 19 ή 40 nm
Η ΚΑΛΗ Η ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ...
....ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!!!!!
Ναι ρε πλάκα κάνουμε. Βάλε και σωλήνα, μια χαρά θα είσαι.
Η Δουλειά έγινε! Εντυπώσεις από το ροποκλειδο.
Δύσκολο εργαλείο.... Είναι δύσκολο να σφίγγεις και ταυτόχρονα να κοιτάς την ένδειξη. Η έλλειψη καστανιας κάνει το πράμα χειρότερο.
Θα πρέπει ακόμα να προσέχεις η ράβδος να μην τρίβει πάνω στο βαθμονομημενο ταμπελακι και έχεις λάθος ένδειξη λόγο τριβής.
Στα συν ότι μπορείς ξεσφιγγοντας να πάρεις μια ένδειξη της ροπής που έχει η βίδα. Αυτό βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό και αληθές.
Η ΚΑΛΗ Η ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ...
....ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!!!!!
load tightening
Στις τελευταίες δυο σελίδες.
http://web.beta-tools.com/tightening...tightening.pdf
Sent from me using a computer.
Όχι, όχι!
Ποτέ οι τιμές δεν δίνονται για γρασσαρισμένη βίδα εκτός και αν αναφέρεται μέχρι και το είδος του λιπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προτεινόμενη ροπή.
Το coefficient της δύναμης σωστά υπέθεσες οτι έχει να κάνει την τριβή και εξαρτάται απ' τα δυο σώματα που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Μπορεί να μεταβληθεί από παράγοντες όπως η ύπαρξη ή το είδος της ροδέλας που χρησιμοποιούμε αλλά και απ' το υλικό της βίδας και του σπειρώματος. (ατσάλι, αλουμίνιο, χαλκός, διαφορετικής σκληρότητας ατσάλι κτλ)
Η διαφορά που υπάρχει εδώ και οι δύο διαφορετικές τιμές που δίνονται υποθέτω οτι αφορούν τη στατική και τη δυναμική τριβή για δεδομένο τύπο μετάλλου (ποιότητα βίδας 8,8 κτλ).
Για όσους δε θυμούνται τα μαθήματα φυσικής..
Η στατική τριβή, δλδ η τριβή που υπάρχει ανάμεσα σε δύο σώματα που ακινητούν είναι μεγαλύτερη απ' την τριβή ολίσθησης. Γι' αυτό, πχ, χρειαζόμαστε abs! Απ' τη στιγμή που μπλοκάρουμε τους τροχούς και αυτοί αρχίσουν να ολισθαίνουν στο οδόστρωμα, η τριβή μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού μειώνεται, αυξάνοντας την απόσταση ακινητοποίησης.
Ή αλλιώς, η δύναμη που χρειάζεται ένα αντικείμενο για να κινηθεί είναι μεγαλύτερη απ' αυτή που απαιτείται για να συνεχίσει να κινείται.
Γυρίζοντας τη βίδα οι τριβές αυξάνονται γιατί η τάση ανάμεσα στα δυο αντικείμενα που βιδώνει, μεγαλώνει. Για να ξεκινήσει να γυρίζει μια βίδα που είναι ήδη βιδωμένη (πχ σταμάτημα λόγο καστάνιας) χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη απ' αυτή που χρειάζεται για να συνεχίσει να κινείται μέχρι να αυξηθούν οι τριβές τόσο όσο απαιτείται και να εφαρμοστεί η τάση που χρειάζεται.
Παράδειγμα.
α.Εχουμε μια βίδα στα 4νμ και θέλουμε να τη σφίξουμε στα 10. Ρυθμίζουμε το δυναμόκλειδο στα 10 και χωρίς να σταματήσουμε το γυρίζουμε μέχρι να κάνει κλικ. Ας υποθέσουμε οτι χρειάστηκε μια πλήρη περιστροφή
β. Βιδώνουμε την ίδια βίδα αλλά πριν συμπληρωθεί η πλήρης περιστροφή και κάνει κλικ σταματάμε λόγο καστάνιας. Τώρα με το που θα πάμε να βιδώσουμε πάλι, το δυναμόκλειδο θα κάνει κλικ πριν γυρίσει η βίδα γιατί χρειάζεται πάνω από 10νμ για να υπερνικήσει τις τριβές μιας ακίνητης βίδας.
Για τον ίδιο λόγο αν βάλω 11νμ στην βίδα του α. παραδείγματος δε θα κουνηθεί, ενώ πριν την έσφιξα μέχρι τα 10. Για να αρχίσει και πάλι να κινείται θα χρειαστεί πχ 12νμ.
Συνεχίζεται γιατί πρέπει να φύγω. (Πάλι σεντόνι μου βγήκε αλλά το θέμα είναι να καταλαβαινόμαστε).
Sent from me using a computer.
τα πραγματα ειναι απλα
σημερα ειχα το μεγαλο δυναμοκλειδο στην πυλωτη για να κανω κατι σφιξιματα και ερχεται η συζυγος το βουταει και φευγει
τη ρωταω απορημενος:
-που το πας;
-εδω στη λεμονια να ριξω ενα λεμονι που ειναι ψηλα και δεν το φτανω![]()
Με αφορμή την πολύ ωραία εξήγησή σου, να τονίσουμε ότι η στατική τριβή μεταξύ ελαστικού και ασφάλτου είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από την τριβή ολίσθησης σε στεγνή άσφαλτο. Η διαφορά στατικής-ολίσθησης εκτοξεύεται στο 50% σε βρεγμένη. Δηλαδή αν οδηγείς σε βρεγμένη άσφαλτο, η οποία έχει ήδη χαμηλότερη στατική τριβή από τη στεγνή άσφαλτο και σου μπλοκάρει ο τροχός, πρέπει η σχετική ταχύτητα κίνησης να πέσει κατά 35% για να βρεις πρόσφυση. Οπότε πρέπει πάση θυσία να αφήσεις τον τροχό να ξεμπλοκάρει.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.