Σελίδα 9 από 11 ΠρώτοΠρώτο ... 4567891011 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 121 έως 135 από 160

Θέμα: Τύποι βιδών και λόγος ύπαρξής των

Παλαιό μέλος Το avatar του/της SeniorCanardo
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    Αυτά είναι αλουμινίου. Αν η βίδα είναι 8,8 μπορείς να βάλεις ότι βίδα θέλεις ίδιας σκληρότητας. Αν βάλεις βίδα αλουμινίου δε ξέρω με τι ροπές πρέπει να τη σφίξεις επάνω στο αλουμίνιο. Επίσης αλουμίνιο με αλουμίνιο δε ξέρω τι θα σου κάνει όταν θέλεις να τη λύσεις.

Κάποιες βίδες με τα χαρακτηριστικά που θέλεις έχουν κεφάλι με πολύ μικρότερη αντοχή απ' αυτά που έχεις, διότι η τρύπα που μπαίνει το άλλεν, είναι πολύ πιο ρηχή. Μπορείς όμως να βάλεις ανάλογη βίδα με κεφάλι τορξ αντί για άλλεν (αρκεί τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να είναι ίδια).

There..!
    Να το κάνω ακόμα πιο δύσκολο?

Για παράδειγμα η KTM βάζει εξάγωνη φλατζωτή αλλά με μικρότερο κεφάλι, το οποίο μάλιστα το σκάβει για να κόψει και από εκεί βάρος.

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	0015060123-hh_collar_screw_m_6x12_ws_8_ktm-1.jpg 
Προβολές:	148 
Μέγεθος:	91,9 KB 
ID:	418806

Υποθέτω ότι είναι πρακτικά δύσκολο να υπολογίσεις οποιαδήποτε αντιστοιχία σε ροπή με κάτι που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Οπότε μένουν δύο ενδεχόμενα ή ψωνίζεις τη μαμά με 1.5€/βίδα ή τις αλλάζεις με κοινές γαλβανιζέ ή ανοξείδωτες σε πολύ φθηνότερη τιμή και εύχεσαι όλα να πάνε καλά.

Έχουμε άλλη λύση;

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Γιατί, δε βρίσκεις με φλάντζα στο εμπόριο?
    Sent from me using a computer.

Γιατί, δε βρίσκεις με φλάντζα στο εμπόριο?
    Όχι όλες και πολλές φορές το κεφάλι είναι πολύ μεγαλύτερο το ίδιο και η φλάντζα.

Για παράδειγμα αυτές του καπακιού της καμπάνας είναι Μ6Χ25 και με κορμό αν θυμάμαι καλά.
    Στο εμπόριο έχει 10άρι κεφάλι αλλά η μαμά έχει 8άρι.

Βρήκα κάποιες που είναι πολύ κοντά αλλά το κεφάλι είναι τεράστιο και προεξέχει για αυτό και σκεφτόμουνα να πάω σε άλεν.

Αν θυμάμαι καλά απ' έξω 8 Nm έδινε για τις μαμά, οπότε υπέθεσα ότι ίσως και να μπορούσα να την βολέψω με κάτι πιο κομψό.

Moderator
    Το κεφάλι είναι 8αρακι γιατί η βίδα είναι jis. Κατα τ' άλλα δεν έχει καμια διαφορά από αυτές με το 10αρι κεφάλι αρκεί να επιλέξεις βίδες με την ίδια σκληρότητα.

Όσο για τις ροπές δεν ξέρω. Μεγάλο μέρος της ροπής πάει στις τριβές με την ροδέλα. Αν η ροδέλα είναι μεγαλύτερη... δεν ξέρω. Πάντως αν θυμάμαι καλά και στο δικό μου 8 με 10Νm θέλουν οι Μ6, ακόμα και αν είναι άλλεν χωρίς φλάτζα.

Αν βάλεις άλλεν να βάλεις socket cap head. Μη βάλεις τίποτα button head. Πάντως, νομίζω δεν είναι δύσκολο να βρεις jis M6.

Moderator
    Μπορεί να μην είναι jis γιατί βλέπω οτι όλες οι εκδόσεις του jis είναι ίδιες με το din. Αλλά βαριέμαι να το ψάξω περισσότερο.

jis
    http://www.globalfastener.com/standa...tailn_312.html

http://www.globalfastener.com/standa...tail_1766.html

http://www.globalfastener.com/standa...tail_5464.html

din
    http://www.chinafastener.com/products/24119.htm

Παλαιό μέλος
    Επειδή ενδέχεται να χρειαστώ κάποιες βίδες (κοχλίες πιο σωστά) για το μηχανάκι, τηλεφώνησα πριν λίγο στην αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι δεν τις στοκάρουν (ενώ στους καταλόγους ανταλλακτικών φαίνεται να υπάρχουν ως κωδικός). Οι βίδες είναι διάστασης Μ10x65 mm και μορφολογικά είναι σαν την παρακάτω (bolt flange):
    http://www.adeptpowersports.com/oem-...0-06-part.html

Στην αντιπροσωπεία μου είπαν να βρω από το εμπόριο...
    Επειδή όμως δεν είναι προφανώς όλες οι βίδες ίδιες, έχετε καμιά ιδέα τι θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στις εργοστασιακές; (DIN, κράμα κλπ). Οι βίδες (2 τον αριθμό) χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του αμορτισέρ στο πλαίσιο (οπότε προφανώς μπαίνουν ζητήματα αντοχής σε διάτμηση, υλικό κατάλληλο κλπ).

Moderator
    Δυο στοιχεία στου λείπουν. Το πάσο του σπειρώματος και η σκληρότητα.

Το κανονικό σπείρωμα για Μ10 ειναι 1,5 αλλά η δική σου μπορεί να έχει 1,25. Θα το καταλάβεις βιδώνοντας κανα δυο παξιμάδια 17αρια ή συγκρίνοντας τα σπειρώματα με βίδα Μ8χ1,25 (βάζεις τα σπειρώματα να πατήσουν το ένα πάνω στο άλλο)

Η σκληρότητα πρέπει να είναι χτυπημένη στο κεφάλι (αν και στη φωτό δε φαίνεται), αλλά δε νομίζω να είναι κάτι ιδιαίτερο. 8.8 θα είναι.

Θα βρεις εύκολα.

Μαύρη φλατζωτή Μ10χ1,25 65mm σκληρότητας 8,8 με μισό πάσο. Μέχρι και τα χρωματοπωλεία μπορεί να έχουν.

Παλαιό μέλος
    Ερώτηση. Διάμετρος κορμού Μ10 αντιστοιχεί συνήθως σε διάμετρο εξαγώνου 17 ή 15; Γιατί έχω μπερδευτεί.

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από lazarefa Προβολή μηνύματος
    Ερώτηση. Διάμετρος κορμού Μ10 αντιστοιχεί συνήθως σε διάμετρο εξαγώνου 17 ή 15; Γιατί έχω μπερδευτεί.
    Και τα δυο σωστά. Εξαρτάται το din/iso.
    Στο jis είναι 14 και στο καινούριο iso 16.

Έχεις όλες τις επιλογές!

Παλαιό μέλος
    Άρα αν θελήσω να αγοράσω μακρύ καρυδάκι για την εν λόγω βίδα τι μέγεθος να πάρω (σε 3/8 καρέ καστάνιας); 14 ή 16;

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Άρα αν θελήσω να αγοράσω μακρύ καρυδάκι για την εν λόγω βίδα τι μέγεθος να πάρω (σε 3/8 καρέ καστάνιας); 14 ή 16;
    Σπάστο λίγο αυτό και ξανά ρίξτο.... Έχεις συγκεκριμένη βίδα πάνω στο μοτέρ; Θέλεις να αγοράσεις και βίδα; Τι; Αν το πρώτο, μέτρα το κεφάλι της και πράξε ανάλογα. Αν το δεύτερο, τα αγοράζεις μαζί
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Μπορεί να μην είναι jis γιατί βλέπω οτι όλες οι εκδόσεις του jis είναι ίδιες με το din. Αλλά βαριέμαι να το ψάξω περισσότερο.
    Χθες το έψαξα, αλλά δεν κατέληξα πουθενά, δηλαδή σε συγκεκριμένο πρότυπο.
    Το μόνο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι είναι μετρικές και μάλλον ειδικές φτιαγμένες αποκλειστικά για την ΚΤΜ.
    Δεν τις βρίσκω στο εμπόριο παρά μόνο στα γνωστά κιτ. (bolt, specbolt).
    Αλουμινίου δεν είναι, μια χαρά τις τσιμπά ο μαγνήτης, ανοξείδωτες επίσης δεν είναι.

Μερικές συγκριτικές φώτο, πιο πολύ για εγκυκλοπαιδική γνώση.

Όνομα:	IMG_20200610_214527.jpg 
Προβολές:	85 
Μέγεθος:	101,0 KB 
ID:	418827

Όνομα:	IMG_20200610_214549.jpg 
Προβολές:	81 
Μέγεθος:	71,8 KB 
ID:	418828

Και εδώ μια σύγκριση με το κεφάλι της "πομπέ άλεν", την οποία απ' ότι κατάλαβα δεν προτείνεις λόγω ροπών που μπορεί να πάρει.
    Οπότε μάλλον θα πρέπει να πάω σε τυπική άλεν (socket), αν και η άλλη μου φαίνεται πιο κομψή.

Όνομα:	IMG_20200611_082122.jpg 
Προβολές:	83 
Μέγεθος:	59,3 KB 
ID:	418829

Παλαιό μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Σπάστο λίγο αυτό και ξανά ρίξτο.... Έχεις συγκεκριμένη βίδα πάνω στο μοτέρ; Θέλεις να αγοράσεις και βίδα; Τι; Αν το πρώτο, μέτρα το κεφάλι της και πράξε ανάλογα. Αν το δεύτερο, τα αγοράζεις μαζί
    Για να καταλάβεις, έχω το μηχανάκι σε νησί και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή (που είμαι εκτός) να μετρήσω τι μέγεθος καρυδάκι πιάνει πάνω στο κεφάλι της βίδας (εξάγωνο), απλά ξέρω ότι είναι βίδα 10Χ65 χιλιοστά. Ο Daz πιο πάνω μου έγραψε ότι σε αυτή τη διάσταση μπορεί να είναι είτε 14 είτε 16 νούμερο το κεφάλι της. Ρωτώ γιατί θέλω να κατεβάσω καρυδάκια στο νησί που έχω το μηχανάκι για να το πιάσω και δεν είμαι σίγουρος για το μέγεθος του εξαγώνου (έχω βέβαια εργαλεία κι εκεί απλά δεν έχω μακριά καρυδάκια που ενδέχεται να μου χρειαστούν.

Στρογγυλοφάναρος Το avatar του/της sapila racing
    Moderator
    Για να καταλάβεις, έχω το μηχανάκι σε νησί και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή (που είμαι εκτός) να μετρήσω τι μέγεθος καρυδάκι πιάνει πάνω στο κεφάλι της βίδας (εξάγωνο), απλά ξέρω ότι είναι βίδα 10Χ65 χιλιοστά. Ο Daz πιο πάνω μου έγραψε ότι σε αυτή τη διάσταση μπορεί να είναι είτε 14 είτε 16 νούμερο το κεφάλι της. Ρωτώ γιατί θέλω να κατεβάσω καρυδάκια στο νησί που έχω το μηχανάκι για να το πιάσω και δεν είμαι σίγουρος για το μέγεθος του εξαγώνου (έχω βέβαια εργαλεία κι εκεί απλά δεν έχω μακριά καρυδάκια που ενδέχεται να μου χρειαστούν.
    Αν το μηχανάκι είναι Japan τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είναι 16.
    sapila racing team

bimota SB6 1995

Hornet 900 2005
    Yamaha SR500 1981
    BMW R75/6 1975
    BMW R26 1957

Moderator
    Δεν κατάλαβες. Εγραψα οτι είναι σωστά και τα δυο που είπες + τα δυο νούμερα ακόμα.

Δλδ μια βίδα μ10 μπορεί να είναι από 14 μέχρι 17 ανάλογα με την προδιαγραφή της.

Και το έγραψα για την βίδα που θέλεις να πάρεις. Αυτή που έχει το μηχανάκι σου, δε μπορώ να ξέρω τι κεφάλι έχει αλλά δε σε ενδιαφέρει απ' τη στιγμή που βρίσκεις βίδα ίδιων χαρακτηριστικών με εξάγωνο κεφάλι.

Σελίδα 9 από 11 ΠρώτοΠρώτο ... 4567891011 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Οξειδωση βιδων και σκελετου.
    από edmarios στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 29/04/2014, 14:49
  2. Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 25/03/2013, 11:47
  3. Απαντήσεις: 27
    Τελευταίο μήνυμα: 15/07/2010, 15:59
  4. Απαντήσεις: 6