δεν ειμαι σιγουρος και εγω στο ψαξιμο ειμαι
καλα σιγουρα μια ροπη 1000 σε καλυπτει στα παντα πιστευω,αλλα ισως και να μην ειναι απαραιτητη τοσο μεγαλη ροπη (ανεβαινει και το κοστος πολυ).πιστευω πως ειναι και θεμα κρουσεων
αν εχει καλη κρουση και με μικροτερη ροπη πιστευω θα ξεβιδωνει
εχω ενα αεροκλειδο οπως προανεφερα. παρα πολυ δυνατο δεν μου εχει αντισταθει τιποτα (οταν εχω καλη παροχη αερα).θα ψαξω να βρω τι προδιαγραφες εχει αυτο σε κρουσεις,ροπη και θα συγκρινω αντιστοιχα με τα ηλεκτρικα και θα ενημερωσω αν βγαλω συμπερασμα
edit
τζιφος το γκουγκλαρισα δεν υπαρχει πουθενα,η αγορα του εχει γινει προ ιντερνετ![]()
Τελευταία τροποποίηση από Eiver; 08/04/2020 στις 16:21.
Ένα καλό κομπρεσέρ 50 λίτρων μπορεί να λύσει και να δέσει μπουλόνια αυτοκινήτου. Και γενικά για εργασίες μοτό μια χαρά είναι. Λόγω μικρής δεξαμενής μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα που έτσι και αλλιώς τα δίνεις από μπουλόνι σε μπουλόνι. Μετά είναι θέμα ταχύτητας αναπλήρωσης του κομπρεσέρ. Κάποια Oil Free είναι αρκετά καλά για ερασιτεχνικές εργασίες αλλά μιλάμε για μινίμουμ 50 λίτρα, όχι 24άρια κτλ.
Για παράδειγμα, κάποια στιγμή θέλω να πάρω το παρακάτω... δεν το βρίσκεις Ελλάδα ούτε σου το στέλνουν λόγω βάρους. Οπότε σε μια από τις βόλτες μου στη Γερμανία θα το φέρω εγώ.
https://www.youtube.com/watch?v=LeFP6zcumxc
Για ποιο δύσκολες εργασίες ναι δε κάνει, αλλά πόσοι ερασιτέχνες θα χρειαστούν τέτοιες δύσκολες εργασίες;
Τελευταία τροποποίηση από STF; 08/04/2020 στις 22:20.
Τα κρουστικά καρυδάκια ειναι για κρουστικά εργαλεία και τα υπόλοιπα για εργαλεία χειρός και για καστάνιες αέρος. Φυσικά αν δεν έχουμε κάποιο, χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε αλλά αν έχουμε το κατάλληλο χρησιμοποιούμε αυτό.
Τα κρουστικά είναι πιο χοντρά και πιο μαλακά ώστε να μη σπάνε απ' τις κρούσεις. Τα επιχρωμιωμένα ή τα βιομηχανικά έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα γιατί δε χρειάζεται να απορροφούν κρούσεις.
Τα κρουστικά δεν είναι ποτέ επιχρωμιωμένα γιατί το χρώμιο δε θα άντεχε εφ' όσον το σώμα τους είναι φτιαγμένο ώστε να παραμορφώνεται όταν δέχεται μεγάλες ροπές.
Sent from me using a computer.
Νίκο η ερώτησή σου πήγε σε καινούριο θρεντ.
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=158390
Sent from me using a computer.
Για όποιον ψάχνεται για ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο, βλέπω ότι στο Σκρουτζ έχει προσφορές αυτή την περίοδο, τόσο σε ρεύματος όσο και μπαταρίας, από σοβαρές εταιρίες (Metabo, DeWalt, Milwaukee). Οι τιμές δεν ξέρω αν όντως αξίζουν, αλλά το αναφέρω.
Πριν ενάμιση δύο χρόνια αγόρασα ένα ηλεκτρικό μπουλονοκλειδο Parkside 450watt για χρήση μόνο στα μπουλονια των τροχών του αυτοκινήτου. Λόγω lock down χρειαστηκα όλο αυτό το χρόνο για να κάνει το αμάξι 15000 χλμ και σήμερα αποφάσισα να αλλάξω τους τροχούς μπρος πίσω και να πλύνω μέσα έξω τις ζάντες.Ευκαιρία και για πρεμιέρα της 1/2", 60εκ, μανελας force. Το μπουλονοκλειδο είχε μαζί του 4 καρυδακια 17,19,21,24χιλ και ένα ζευγάρι καρβουνακια. Οι προδιαγραφές του λένε ότι ξεβιδώνει μέχρι 320Nm και βιδώνει μέχρι 100 Nm. Εμένα πιο πολύ με ενδιέφερε το βιδωμα να είναι κάτω από 113 Nm που δίνει το μανιουαλ του αυτοκινήτου για τα μπουλονια των 17χιλ.
Ο ένας τροχός είχε προ μηνός αφαιρεθεί σε συνεργείο για μια εργασία και ο τεχνιταρας εσφιξε με το μπουλονοκλειδο αέρα από δύο φορές κάθε μπουλόνι πριν να τον προλάβω,καπου 180-200Nm θα στοιχηματιζα. Τον ρωτάω αν τελειώσαμε και επειδή ξέρει ότι κάτι καταλαβαίνω, μου λέει όχι ακόμα. Πάει φέρνει το ροποκλειδο, του λέω βάλε 113 και με γράφει κανονικά... Κάνει ότι σφίγγει και με είδε που γέλαγα, μου λέει να σφιξω κι άλλο;! Όχι βρε του λέω μην κουράζεσαι!
Την μια πλευρά με τα εργοστασιακά σφιξιματα η 60αρα μανέλα ξεσφιγγε λες και τα μπουλονια ήταν χωμένα σε βούτυρο! Πάω και στην ρόδα που εσφιξε ο τεχνιταρας και αμέσως φάνηκε η διαφορά, 200 Nm σίγουρα, με τον λεβιέ του αυτοκινήτου δεν ξεσφιγγε με τίποτα. Τον τέταρτο τροχό τον ξεσφιξα πολύ άνετα με το ηλ μπουλονοκλειδο. Όλα τα σφιξιματα μετά έγιναν άψογα με το Parkside και το τελικό σφίξιμο με το ροποκλειδο 40-200 Nm GEDORE στα 113Nm. Το ροποκλειδο γύρναγε καμμια 20αρια μοιρες και τερμάτιζε με κλικ, άρα το σφίξιμο του ηλ μπουλονοκλειδου ήταν κοντά στα 100 οπως έλεγε. Ευχαριστημένος λοιπόν για τα 60 ευρώ του Parkside και ο χρόνος θα δείξει τις αντοχές του.
Σημ. Στη φωτο φαίνεται η διαφορά πάχους μεταξύ των καρυδιών, της GEDORE το μπλε και της Parkside το μαύρο πάνω στην προέκταση της μανελας( αναιμικο αλλά δούλεψε). Το καρυδακι της gedore έχει ενισχυμένο το πάνω μέρος που μπαίνει το καρέ και το υπόλοιπο έχει επένδυση πλαστική για να μην γρατζουνάει τις αλουμινενιες ζάντες. Το ροποκλειδο έχει ακόμα δύο καρυδακια 19 και 21 Χιλ.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 20/02/2021 στις 17:17.
Παιδιά ερώτηση ...αποφάσισα να πάρω ένα Μπουλόνοκλειδο ρεύματος να υπάρχει (μπαταρίας καλό θέλει χρήμα τα φτηνά οι μπαταρίες είναι άθλιες )..οπότε υπάρχουν σε λογική τιμή 450watt και 1100watt ...
Να προτιμήσω το μικρό για χρήση μηχανής για να μη σφίγγει πολύ ? Η είναι το ίδιο πραμμα ? Το 450watt από ότι είδα έχει μάξιμουμ ροπή σύσφιξης 100nm πολύ περισσότερο από τη ροπή που θέλουν σφίξιμο μπουλόνια στο μοτεράκι ..οπότε σκευτομαι ότι το μικρό θα είναι ασφαλέστερο αν πατάω με σύνεση και μετά σφίγγω με ροποκλειδο ...γνώμες ? Ρωτάω επειδή έχουν μόνο 20ε διάφορα τα 450 με το 1100 watt (bormann pro)
Εγω αυτο εδω ζαχαρώνω, πριν μερες ειχε κανα 150αρι με δωρεαν μτφ, βγαλε εξω και το φπα καλη τιμη μου φαινεται.
600Νμ λεει λύνει. Μπαταριες εχω 5αρες
https://www.skroutz.gr/s/35182256/De...dochi-1-2.html
Το 921 με το 922 διαφερον μπροστα, το ενα εχει μπίλια, το άλλο έχει δαχτυλίδι για να κραταει τα καρυδακια, δεν νομίζω οτι ειναι τρελη διαφορα
Εσύ είσαι λαρζ ...εγώ πάω σε.μια.κατηγορια 50 το ένα 70 το άλλο ..και καλωδιο φυσικά...κυρίως για την καμπάνα από το παπί το θέλω που πρέπει να το έχει σφίξει ο χουλκ με το κλασικό αυτοσχέδιο κλειδακι πάει να σπάσει και δε θέλω να το πιέσω άλλο ...
Κατατχάς κάπου κάνεις λάθος. Αποκλείεται να βγάζει 100νμ το μικρό. Τόσο βγάζουν τα μπαταρίας 12v.
Να έχουν 100nm διαφορά μπορεί!
350 και 450 nm είναι πολλά.
Δευτερον αυτά τα εργαλεία είναι για να χαλαρώνεις της βίδες. Αυτό που λες μπορείς να το κάνεις σε μπουλόνια από άξονες και τροχούς αλλά όχι σε γενική χρήση. Και πάλι, θέλεις ράβδους κρούσης για να μη ξεφύγεις (απορροφούν μέρος της κρούσης) . Δε μπορείς να υπολογίσεις τη δύναμη απ' τη σκανδάλη σε εργαλεία που βγάζουν τόση δύναμη.
Οπότε πάρε όποιο θες κοιτώντας τιμή, βάρος, όγκο αν και νομίζω ούτε αυτά σε ενδιαφέρουν στο παπί.
Sent from me using a computer.
Daz στο μανιουαλ γράφει ότι η ροπή για σφίξιμο είναι στα 100 nm για να μη κάνει ζημιά και στο ξεσφιγμα 350 τα 450βατ και 550νμ τα 1100.βατ οπότε νομίζω με υπερκαλυπτουν τα 450 για μοτεροδουλειες έτσι ?.
Πχ μόνο για παπί παίζουν διάφορα πρότζεκτακια μικρά βέβαια ..άνοιξα δύο μοτέρ και με τυρανισσαν μπουλόνια όπως της καμπάνας
Και άσχετα βιδωματα σε πχ μοτέρ χλοοκοπτικου που δεν μπορούσες να το μαγκωσεις με τίποτα .. κάνα δυο φορές το χρόνο που χρειάζεται όχι τίποτα τρελό ..από ότι κατάλαβα πάω στο μικρό