Ναι αμέ. Είσαι σίγουρος ότι το 40αρι είναι οκ;
Για τη δικιά μου χρήση πχ είναι μεγάλο.
Τι χρήση θα του κανεις;
Ναι αμέ. Είσαι σίγουρος ότι το 40αρι είναι οκ;
Για τη δικιά μου χρήση πχ είναι μεγάλο.
Τι χρήση θα του κανεις;
Sent from me using a computer.
Αν μιλάμε για ψιλά καλώδια και πλακέτες και το 25αρι της Antex σε καλύπτει καλύτερα.Στα 30+ ευρω.
https://www.pilianidis.gr/el/kolliti...is-souko-11176
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 28/11/2021 στις 13:07.
Ούτε του λιντλ κρατάει σταθερή θερμοκρασία, σιγά μην κράταγε σε αυτά τα λεφτά. Απλά είναι ένα εισαγωγικό εργαλειο και αν σου αρέσει η πυρογραφία πας για σωστό και φυσικά ακριβό.
Το ανέφερα για να πω ότι δεν διαλύθηκε... Όχι ότι αξίζει παραπάνω!
Το δικό σου πάντως δίνει την εντύπωση ότι υπερθερμανθηκε και κάηκε, μάλλον δεν υπάρχει θερμοστάτης για προστασία. Τα Weller του μαγαζιού που έβαλες είναι στην σωστή ποιότητα και τιμή.
Τελευταία τροποποίηση από JNP; 28/11/2021 στις 13:19.
Σορρυ, τώρα διαβασα για τι χρήση το θες.
Θεωρώ ότι το 40αρι θα είναι κομπλε, αν και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με δέρματα.
Για ξύλο (και για να κολλάω τα πλαστικά από τα μηχανακια) έχω ένα φτηνότερο 30αρι black & decker που είχε πακέτο καμία 10αρια μύτες.
Ούτε θυμάμαι από που το είχα πάρει...
Δεν λέει και πολλά. Έχω αρκετά μειονεκτηματα να πω, για αυτό και δεν το ανέφερα εξαρχής.
Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη μάρκα, σαν παράδειγμα είδους το αναφέρω.
Για πυρογραφία, δέρμα κλπ είναι μάλλον καλύτερα να πάρεις κάτι τέτοιο
https://www.amazon.de/-/en/Preciva-B...8101371&sr=8-4
Λογικά αυτό είναι βασικό εργαλείο για ξεκίνημα πυρογραφιας.
Όχι δεν είμαι. Τείνω προς 40 αλλά δεν είμαι σίγουρος γιατί έχω χρησιμοποιήσει μόνο αυτό το weller που είχα και μερικές φορές ένα πιστόλι που δεν ήταν δικό μου. Δεν έχω άλλη εμπειρία.
Κυρίως καλώδια 1.5 - 2.5mm (16 -14GA?). 4mm δεν έκανα γιατί δε τα ζέσταινε αυτό που είχα αλλά δε θυμάμαι και αν χρειάστηκε. Αυτό που είχα ήταν 30αρι. Αν ήθελες να την κάνεις σωστά τη δουλειά ήταν οριακό και ήθελε υπομονή, αλλά δε μπορώ να είμαι σίγουρος με τον τρόπο που δούλευε αυτό.
Και πλαστικό έχω κολλήσει. Σαν πυρογράφος δε με ενδιαφέρει και πολύ. Αν μπορεί να κάνει κάτι, ίσως προσπαθήσω καμιά φορά, διαφορετικά, κλάιν!
Σε πλακέτα μια φορά χρειάστηκε μια επιδιόρθωση σε ηλεκτρομοτέρ τιμονιού. Έπρεπε να ξεκολλήσω 6 καλώδια απ' τους μεταλλικούς τους πόλους για να αφαιρέσω την πλακέτα, να αλλάξω ένα ρελέ επάνω στην πλακέτα και να ξανακολλήσω τα καλώδια. Το 30αρι για την πλακέτα ήταν εντάξει. Για τα καλώδια στους πόλους μου έσπασε τα νεύρα.
Τις έχω σβήσει τις φωτό αλλά βρήκα αυτές στο νετ. Ακριβώς την ίδια δουλειά..
πίσω απ' τα ρελέ.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 28/11/2021 στις 14:35.
Έγραψα παραπάνω οτι το θέλω κυρίως για κανένα καλώδιο. Το weller το πήρα με έξτρα μύτες μήπως μπορεί να κάνει και πυρογραφία αλλά στην πρώτη προσπάθεια εγκατέλειψα. Χρησιμοποιούσα μόνο τη μυτερή μύτη και την πλακέ σε κανένα καλώδιο και σπάνια σε καμία πλακέτα για φρεσκάρισμα επαφών ή αλλαγή κανενός ρελέ. Δε ψάχνω για πυρογράφο. Thanks ..![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 28/11/2021 στις 14:35.
Αποστολε πάρε και μια τρομπιτσα αναρρόφησης άμα σου σκάνε πλακέτες για διορθωμα. Βοηθάει πάρα πολύ να μη τα κάνεις πουτανα όλα.
Παρακολουθω με ενδιαφέρον την κουβέντα, καθώς μου προκαλεί εντύπωση το πώς χαλάς κολλητηρια. Έχω τρία, τα δύο βέβαια αγνοείται η τύχη τους, κανένα εκ των οποίων δεν ήταν σε κόστος απνω από 10-15€. Το τελευταίο που πήρα μέσα στο έτος είναι ένα τοταλ στα 60w και κάνω δουλίτσα περιστασιακά κι εγώ μεν, απροβληματιστα δε.
Μέσα στο μήνα έφτιαξα ένα καινούριο τζιτζίκι με κόλληση στη μπαταρία την 9v , κάνα πενταρι αλλαγές μικροσουιτς σε πλακετακια και γενικώς δούλεψε υπερωρία για τη συνολική ετήσια χρήση που κάνω με το κολλητηρι.
Επίσης #2,έχω δει ότι στα καλώδια, βοηθάει πολύ και η πάστα.
Τελευταία τροποποίηση από o_gavros; 28/11/2021 στις 15:14.
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Εγώ πάντως έχω διαπιστώσει ότι οι ηλεκτρικές αντιστάσεις χαλάνε αν τις έχω στη ντουλάπα στο μπαλκόνι.
Αυτό αφορά και κολλητήρια και ηλεκτρικές ψησταριές,
Μάλλον πεθαίνουν από την υγρασία.
Η πάστα είναι μαστ ρε. Χωρις πάστα δε κολλάει καλώδιο σωστά. Ενώνεις τα καλώδια, βάζεις πάστα και ακουμπάς το κολλητήρι από κάτω και το σύρμα από πάνω. Καλό είναι να έχεις τσιμπίσεις και λίγο τη μύτη απ' το κολλητήρι με το συρματάκι πριν το βάλεις πάνω απ' το καλώδιο, αλλά ελάχιστα μόνο. Το σύρμα θα λιώσει απ' την επάνω μεριά και θα στεθεροποιηθεί μέσα στο καλώδιο. Αυτό χωρίς πάστα δε νομίζω οτι μπορεί να γίνει.
Βασικά σε όλα θέλει πάστα. Και στα ηλεκτρονικά. Και σφουγγαράκι θέλει για καθάρισμα της μύτης αλλιώς δε δουλεύει καλά.
Γιάννη η πιο χρονοβόρα διαδικασία που έχω κάνει είναι αυτή παραπάνω, στο ηλεκτρομοτέρ και η χρήση του ήταν λίγες φορές το χρόνο. Γι' αυτό τσιγκουνεύτηκα να πάρω καλό και ακόμα δε θέλω να διαθέσω πολλά και ψάχνω την οικονομικότερη επιλογή.
Αλλά δε γουστάρω να ρίξω πάλι ζαριά.
Από το 1987-88 ασχολούμαι (ως ερασιτέχνης) με κολλήσεις με καλάι και κολλητήρι, κυρίως σε πλακέτες ηλεκτρονικών, κάποιες φορές και καλώδια, σχετικά μικρής διατομής (όχι ισχυρών ρευμάτων).
Από το 1989 έχω ένα κολλητήρι Antex XS25 (25Watt) το οποίο έχει αντέξει τα πάνδεινα κι έχει επιβιώσει αλώβητο. Ούτε αντίσταση έχει κάψει και η μύτη του είναι ανέπαφη.
Καλά κατ' εμέ είναι και τα Ersa. Έχω ένα 15W 13 χρόνια τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δουλέψει πολύ συχνά. Δείχνει πάντως αρκετά ποιοτικό.
Έχω καλές συστάσεις από γνωστούς που τα δουλεύουν και για τα ισπανικά JBC.
Η Weller είναι μια πολύ καλή εταιρεία (Cooper Tools η μητρική αν θυμάμαι σωστά), ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει και κάποιες μάλλον φτηνές κι αμφιλεγόμενες σειρές, και μάλλον σε τέτοιο μοντέλο έπεσες.
Για τη χρήση που θέλεις, λογικά θέλεις τουλάχιστον 40W μοντέλο ή και μεγαλύτερο.
Ίσως κάτι τέτοιο:
https://www.skroutz.gr/s/10416945/An...CF%82-80W.html
https://www.skroutz.gr/s/2978511/Wel...F%82-120W.html