Σελίδα 3 από 8 ΠρώτοΠρώτο 12345678 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 31 έως 45 από 117

Θέμα: Κολλητήρι

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    laz για καλώδια μπορώ να χρησιμοποιήσω και πιστόλι, δεν έχουν ανάγκη. Αλλά αν χρειαστεί να ακουμπήσω καμιά πλακέτα θέλω στυλό.
    Και θέλω στυλό που να μπορεί να κάνει εργασίες σαν την απο πάνω που έβαλα.

Αν χρειαστώ μεγάλο, θα πάρω πιστόλι ή τσεκούρι σαν το δευτερο που έβαλες.

Τώρα ψάχνω να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα σε λεπτοδουλειές και να μπορώ να κολλάω και συρματα 1,5-2,5μμ που είναι αρκετά συνηθισμένο. Αν το 30άρι μπορεί να το κάνει, θα πάρω 30αρι.
    Sent from me using a computer.

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Κοιτα. Το 30αρι για τα 2.5μμ είναι οριακά μικρό.
    Το 40αρι όμως για ορισμένες περιπτώσεις με λεπτά καλώδια σε πλακέτα, είναι μεγάλο με κίνδυνο να ξηλώσεις τη πλακέτα.

Εγώ θα έλεγα να πάρεις το 30αρι. Μπορεί να ζοριστεις λίγο στα 2μισαρια σε πλακέτα, αλλά θα δεν θα κάνεις ζημιά σε πλακέτα πε 1 ή ενάμιση καλώδιο.

Παλαιό μέλος
    Εφόσον εκτιμάς ότι θα σε καλύψει ισχύς γύρω από τα 30W, μάλλον σε κάτι τέτοιο αξίζει να πας:
    https://www.stathisnet.gr/kollitiri-jbc-65s-230v
    ή, εναλλακτικά σε κάτι τέτοιο:
    https://www.pilianidis.gr/el/kolliti...ti-032kd-24479

Παλαιό μέλος Το avatar του/της silkman
    Σε τετοια γαμωεργαλεία όπως τα κολλητηρια τα παιρνεις παντα απο αμαζον κλπ, το δουλευεις, καιγεται και στο αλλαζουν με ενα εμαιλ.

Οι εδω που έχω παρει και ακριβά σου λένε παρε καινουργιο, ετσι ειναι αυτα καιγονται

EDIT: Ωραια τα λινκς που βαλατε, αυτό τί σας λέει (θελω και θερμο αερα και κολλητηρι)
    https://www.stathisnet.gr/stathmos-t...w-yh-852-yihua
    Τελευταία τροποποίηση από silkman; 28/11/2021 στις 21:09.

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από silkman Προβολή μηνύματος
    Σε τετοια γαμωεργαλεία όπως τα κολλητηρια τα παιρνεις παντα απο αμαζον κλπ, το δουλευεις, καιγεται και στο αλλαζουν με ενα εμαιλ.

Οι εδω που έχω παρει και ακριβά σου λένε παρε καινουργιο, ετσι ειναι αυτα καιγονται

EDIT: Ωραια τα λινκς που βαλατε, αυτό τί σας λέει (θελω και θερμο αερα και κολλητηρι)
    https://www.stathisnet.gr/stathmos-t...w-yh-852-yihua
    Ανοιξε θρεντ silk.. Μη τα μπλέκουμε όλα μαζί.

It seems to me that Το avatar του/της OldMan
    Moderator
    Μελανοφορε, δεν σΕ φταιει το κολλητηρι αλλα η μυτη..!!

Και 100W κολλητηρι να εχεις, αν η μυτη του ειναι κωνικη 0.8mm, ουτε εναμισάρι καλωδιο δεν θα καταφερεις να γανωσεις..

Υ.Γ.
    Αν εχεις ¨"ψυχολογικα" με τα Weller, παρε Antex και πορευσουν εν ειρηνη..
    Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από OldMan Προβολή μηνύματος
    Μελανοφορε, δεν σΕ φταιει το κολλητηρι αλλα η μυτη..!!

Και 100W κολλητηρι να εχεις, αν η μυτη του ειναι κωνικη 0.8mm, ουτε εναμισάρι καλωδιο δεν θα καταφερεις να γανωσεις..

Υ.Γ.
    Αν εχεις ¨"ψυχολογικα" με τα Weller, παρε Antex και πορευσουν εν ειρηνη..
    Πλακέ (κατσαβιδιου) 3.2χιλ χρησιμοποιούσα. Και ότι και να παρω, μύτες θα πάρω και την πλακέ και την μητερη. ersa jbc μου βγαίνει στα 63 με εξτρα μύτη και δε μπορώ να δικαιολογήσω την ποιότητα για τη χρήση που κάνω. Antex Weller πάνε τα μισα.

Κανένα πρόβλημα με τα Weller. Το ότι χάλασε αυτό που είχα δε σημαίνει ότι όλα τα Weller είναι μάπα. Αλλά θα κοιτάξω να πάρω με κεραμική αντίσταση.

It seems to me that Το avatar του/της OldMan
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    Αλλά θα κοιτάξω να πάρω με κεραμική αντίσταση.
    Καλα θα κανεις αλλα εχε υποψιν οτι οι θερμοστατες των κεραμικων αντιστασεων ειναι λιγο "ιδιορυθμοι"..
    (μπορουν να σε τρελανουν απο την πρωτη χρηση.. - ειδικα στα κολλητηρια με περαστη μυτη)
    Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Volpad Προβολή μηνύματος
    ... ή τα κίτρινα antex.
    Μάλλον εννοείς αυτή τη σειρά η οποία μάλλον δε μου κάνει. Δεν έχει μεγαλύτερο από 25w και οπως φαίνεται είναι κυρίως για ηλεκτρονικά. Πάντως έχει κεραμικές αντιστάσεις.

https://www.antex.co.uk/products/pre...ldering-irons/

Αυτή είναι για γενική χρήση, δεν ξέρω τι αντιστάσεις έχει αλλά είναι φθηνότερα.

https://www.antex.co.uk/products/lit...ldering-irons/

Με βλέπω να πηγαίνω σε κάτι τέτοιο

https://stokostos.gr/product/kolliti...v=2a4b9e2e4254

Με δευτερη μύτη θα πάει ένα 30αρι.

Η μλκια είναι οτι το 40αρι έχει την πλακέ μύτη και το 30αρι την μυτερή.

Moderator
    Weller 30w δε βρίσκω. Μονο 25 και 40. Αυτά δε νομίζω να έχουν καμια ουσιαστική διαφορά απ' τα μπλε antex.

https://www.vardakas-tools.gr/kollht...nRhZ3MiOiIifV0

https://www.vardakas-tools.gr/kollht...nRhZ3MiOiIifV0

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Daz σωστά. Αυτά εννοούσα.
    Προφανώς κάνω λάθος και δεν είναι 30αρι αυτό που έχω πάρει στη δουλειά, αλλά το xs25..

Εχω αλλάξει και τη μύτη γιατί η μαμά ήταν πολύ λεπτή.

Δεν ξέρω αν θα σου φτάνει το 25αρι...

Η διαφορά που έχουν τα wellers με τα μπλε antex για εμένα είναι πολύ βασική.
    Τα antex δεν έχουν λεντακια και μπλιμπλικια. Είναι απλό εργαλείο.
    Παρε το μπλε antex το 30αρι ή , αμα νοιώσεις μπρουκλης, το κίτρινο το 25αρι και ένα μπλε 40αρι και θα είσαι κομπλέ για όλες τις εφαρμογές...

νέος SOS Το avatar του/της νεοσσός
    Έχω κάνει κάμποσες κολλήσεις σε πλακέτες με σταθμούς Weller, μύτες συνήθως πλακέ 1mm, θερμοκρασία λειτουργίας περί τους 300°C και χρήση flux. Δεν θα έλεγα ότι είμαι έμπειρος, αλλά είχα την τύχη να συνεργάζομαι με πολύ έμπειρους τεχνικούς που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κολλήσεις στο βιογραφικό τους, σε πολύ ευαίσθητες πλακέτες. Αυτοί μου έδωσαν μερικές χρήσιμες συμβουλές, ενώ άλλες τις έμαθα διαβάζοντας, ώστε να μπορώ να κάνω βασικές εργασίες, με ανεκτό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, σε επαφές τροφοδοσίας, οι ανοχές στην αντίσταση είναι μεγάλες, ενώ σε επαφές διαμεταγωγής δεδομένων οι απαιτήσεις αυξάνονται. Εκεί θέλει και εμπειρία και ακριβό εξοπλισμό, διαφορετικό για κάθε εργασία. Αν μιλάμε και για διεπαφή USB type-c, πρέπει να είσαι γκουρού για να πετύχεις τις 24 επαφές με σωστή αγωγιμότητα και χωρίς βραχυκύκλωμα. Το flux βοηθάει πολύ στο να πάει η κόλληση στο μέταλλο, αλλά από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Μετράει και η ποσότητα της κόλλησης, η μύτη του κολλητηριού, η θερμοκρασία, πόσο θα έχεις καθαρίσει πριν τις επαφές, ενώ σε διαδοχικές προσπάθειες θα πρέπει να δίνεις χρόνο ψύξης, ώστε να μη χαλάσεις γειτονικά κυκλώματα στην πλακέτα.

Για την αφαίρεση υπολειμμάτων από καλάι από την πλακέτα, εκτός του θερμού αέρα και του απορροφητήρα, βοηθάει η χρήση απορροφητικού σύρματος κόλλησης, σε χρήση μαζί με το κολλητήρι.

Οι δουλειές που περιγράφει ο daz είναι σχετικά απλές, δεν χρειάζεται κολλητήρι των 50€ για να τις κάνει καλά. Απλά θέλει περισσότερη προσοχή και υπομονή. Προσοχή θέλει και στην επιλογή της διατομής του σύρματος της κόλλησης. Αν είναι μεγάλης διατομής, λιώνει δύσκολα, θέλει δυνατό κολλητήρι, ίσως χωρίς νόημα τέτοια επιλογή για τις περισσότερες δουλειές. Αν είναι μικρής διατομής η κόλληση, δεν θα βοηθήσει σε χοντροδουλειές ένωσης καλωδίων. Χρειάζεται κάτι ενδιάμεσο.

Παρακάτω, τα δικά μου κολλητήρια, για γενική, πολύ βασική χρήση. Έχω κολλήσει και πλακέτες, αλλά μόνο επαφές τροφοδοσίας, π.χ. σε φθηνές συσκευές που δεν με ένοιαζε ενδεχόμενη φθορά. Ήταν δίλημμα "την πετάω και παίρνω άλλη ή αποπειρώμαι να την επισκευάσω".

Το πρώτο μού δόθηκε από φίλο, με αρκετές φθορές σε σώμα και μύτη. Το χρησιμοποίησα μερικές φορές, αλλά με ταλαιπώρησε άσκοπα. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχω πετάξει ακόμα. Η λαβή τύπου πιστολιού δεν με βόλεψε. Είναι 30 Watt και κάνει να ζεσταθεί περί τα 6 λεπτά. Σκληρό καλώδιο, επίσης άβολο.

Το δεύτερο ήταν του πατέρα μου. Κατασκευή άλλης εποχής, ποιοτικό καλώδιο και πλαστικά. Είναι 100 Watt. Ογκώδες, με ισχύ που δεν μου χρειάζεται και μύτη για να ενώνεις αλυσίδες βαποριών. Το χρησιμοποίησα λίγο στα φοιτητικά μου χρόνια, χωρίς καλά αποτέλεσματα, αφού δεν ήταν κατάλληλο για τις εργασίες που το ήθελα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε αυτό στην αποθήκη μου.

Το τρίτο στα δεξιά, είναι 60 Watt. Αγοράστηκε φέτος 7€ και είναι αυτό που χρησιμοποιώ περιστασιακά. Ζεσταίνεται στα 3 λεπτά περίπου, η κωνική μύτη του είναι μέτρια, αλλά ανθεκτική. Δεν θα έλεγα ότι διατηρεί σταθερή θερμοκρασία εύκολα, αλλά κάνει τη δουλειά που θέλω για απλές ηλεκτρικές επαφές, χωρίς υψηλές απαιτήσεις στην απόκλιση της αντίστασης της επαφής. Το καλώδιο είναι θεόσκληρο, ενώ δεν έχει βάση. Αναγκάζομαι και βάζω πένσα να μου κρατάει το καλώδιο για να μη μου ασκεί ροπή όταν κολλάω. Θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος με την αγορά μου, δεδομένης της χαμηλής τιμής του. Οι εργασίες που κάνω δεν δικαιολογούν μεγάλη επένδυση, αλλά ίσως εξαιρούνται τα κολλητήρια των 30€ που προτείνατε παραπάνω με τις πλακέ μύτες. Αν ποτέ χαλάσει, θα σκεφθώ να πάρω κάτι καλύτερο, περισσότερο για την αίσθηση και όχι για το αποτέλεσμα.

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	kollitaria.jpg 
Προβολές:	77 
Μέγεθος:	72,4 KB 
ID:	432546

Στη θέση σου daz θα έδινα γύρω στα 30€ και θα πρόσεχα περισσότερη την επιλογή του σύρματος κόλλησης και το flux.
    Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 29/11/2021 στις 22:51.
    Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.

Ο πυγολαμπιδας! Το avatar του/της ΟΚΤΑΝΙΟ
    Από τα πρώτα μου κολλητήρια. Πρέπει να το έχω σχεδόν 30 χρονια

Όνομα:	20211129_095457.jpg 
Προβολές:	72 
Μέγεθος:	78,8 KB 
ID:	432547
    Οσο και να την τιναξεις, η τελευταια σταγονα θα μεινει στο σωβρακο.....

Αυτό το έχω μια 20ετια, σκυλι μαύρο. Το 90% της δουλειάς μου αυτό την έχει βγάλει

Όνομα:	20211129_095509.jpg 
Προβολές:	101 
Μέγεθος:	68,3 KB 
ID:	432548

Το τελευταίο μου απόκτημα. Το έχω κανα χρόνο, αρκετά καλό μπορώ να πω

Όνομα:	20211129_095536.jpg 
Προβολές:	74 
Μέγεθος:	78,7 KB 
ID:	432549

Σελίδα 3 από 8 ΠρώτοΠρώτο 12345678 ΤελευταίοΤελευταίο

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF