Έτσι μπράβο για απευθείας φόρτιση της μπαταρίας και από αυτή φόρτιση κινητού ή λαπτοπ.
Από μία μπαταρία δε θα φορτίσετε λάπτοπ.
Δε θα φορτίσετε ούτε τα περισσότερα απ' τα καινούρια κινητά με μπαταρίες των 5000mah.
Εχω powerbank που παίρνει 2 μπαταρίες και δε μπορεί να φορτίσει το κινητό μου. Στο παλιό μου κινητό κάτι έκανε.
Πρέπει να τσεκάρετε τι δίνει στην εξοδο. Κάτι έχει γράψει ο oldman λίγο πιο πίσω.
Επίσης αν η μπαταρία είναι πράγματι 3400mah μη περιμένετε ούτε κατα διάνοια να πάρετε τόσα.
Sent from me using a computer.
Προσωπικά δεν έχω τέτοια εμπειρία.
Αυτό ισχυρίζονταν...
Η θερμοκρασία παίζει ρόλο στα αμπέρ συνεχούς (ή μη) εκφόρτισης. Όχι τόσο στη χωρητικότητα.
Προφανώς και η χωρητικότητα δεν είναι ίδια για όλα τα αμπέρ εκφόρτισης. Όσο ανεβαίνουν τα αμπέρ, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, άρα τόσο περισσότερες απώλειες υπάρχουν.
Στην πραγματικότητα, μπορείς απο μία μπαταρία, να τραβήξεις όσα αμπέρ θές, αρκεί να μην περάσεις την θερμοκρασία που λέει ο κατασκευαστής οτι είναι ασφαλής.
Όμως, επειδή πρακτικά δεν μπορείς να ελέγχεις την θερμοκρασία, σου λέει ο κατασκευαστής ποια είναι τα max αμπέρ που μπορείς να τραβήξεις στιγμιαία και ποιά είναι τα max αμπέρ που μπορείς να τραβάς συνεχώς.
Οι κατασκευαστές προσπαθούν να βγάλουν την μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα που μπορούν.
Δεν σημαίνει όμως οτι 2 μπαταρίες ίδιας χωρητικότητας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στις εκφορτίσεις διάφορων αμπέρ.
Για παράδειγμα, έστω 2 μπαταρίες 3Αh, διαφορετικού κατασκευαστή.
Αν τους τραβάς 3A, θα φτάσουν στο κατώτατο όριο τάσης τους σε μία ώρα. Αυτό το όριο όμως δεν είναι ανάγκη να είναι ίδιο. Της μίας μπορεί να είναι τα 2.7V και της άλλης τα 3.2V.
Ακόμα, η πτώση τάσης ανα τον χρόνο δεν θα είναι ίδια. Η μία μπαταρία μπορεί να κάνει 20 λεπτά για να πάει απο τα 4,1V στα 3,9V, ενώ η άλλη να περνάει απο αυτές τις τάσεις σε 10 λεπτά.
Ας υποθέσουμε όμως οτι η κατώτατη τάση και στις 2 μπαταρίες, είναι 3V και η καμπύλη τάσης/χρόνου είναι ίδια.
Αν τραβήξουμε σταθερά 6A και απο τις 2 (δεδομένου οτι τα 6A εκτφόρτισης είναι εντός προδιαγραφών), δεν σημαίνει οτι θα φτάσουν την κατώτατη τάση τους (3V στο παράδειγμά μας) σε μισή ώρα.
Η μία μπορεί να φτάσει σε 20 λεπτά, η άλλη στα 5. Αυτό γιατι η 2η μπαταρία θα ανεβάζει υψηλότερες θερμοκρασίες (όμως εντός προδιαγραφών, μίας και ο κατασκευαστής μας έχει πεί οτι τα 6A είναι ασφαλή για συνεχή εκφόρτιση), άρα θα έχει μεγαλύτερες απώλειες.
Αντίστοιχα, αν τραβήξουμε 1A και απο τις 2, ο χρόνος που θα τους πάρει για να φτάσουν την κατώτατη τάση τους, πιθανό να είναι πάνω απο 3 ώρες.
Ο κάθε κατασκευαστής, εκτός της χωρητικότητας, των αμπέρ συνεχούς εκφόρτισης, της κατώτατης τάσης και της max θερμοκρασίας λειτουργίας (και συνήθως και τα αμπέρ στιγμιαίας εκφόρτισης), μας δίνει και τους κύκλους ζωής.
Αυτό θα πεί, οτι αν είμαστε πάντα εντός προδιαγραφών, η μπαταρία θα έχει τόσους κύκλους ζωής, χωρίς να χάσει τις ιδιότητές της (όπως τη χωρητικότητα).
Ας πάμε λίγο και στο κομμάτι της κατώτατης τάσης.
Άν οι 2 μπαταρίες έχουν ίδια χωρητικότητα, αλλα η μία μπαταρία έχει 2,7V κατώτατη τάση και η άλλη έχει 3,1V, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε μία συσκευή που έχει cut off στα 3,4V (cut off είναι το σημείο που η συσκευή σου δείχνει οτι η μπαταρία έχει τελειώσει και σταματάει να λειτουργεί), αν θεωρήσουμε πως οι καμπύλη τάσης/χρόνου είναι και στις 2 αντίστοιχη, τότε η ωφέλιμη χωρητικότητα της 2ης μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη απο αυτή της πρώτης.
Στην πράξη βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να ισχύει αυτό, γιατι μπορεί η καμπύλη τασης/χρόνου της δευτερης μπαταρίας να πέφτει στα 3,3V μέσα σε μισή ώρα και μετά να παίρνει άλλη μισή ώρα για να πάει απο τα 3,3 στα 3,1V, ενώ η πρώτη, μετά απο μισή ώρα να είναι ακόμα στα 3,7V.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι οτι οι κατασκευαστές φτιάχνουν τις μπαταρίες για συγκεκριμένες χρήσεις. Ένα laptop, δεν χρειάζεται πολλά αμπέρ εκφόρτισης απο ένα κελί, οπότε θα χρησιμοποιηθεί μία μπατααρία που αποδίδει περισσότερα Αh σε λίγα αμπέρ εκφόρτισης, ενώ ένας φακός, που χρειάζεται αρκετά αμπέρ, θα χρησιμοποιήσει μία μπαταρία με τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Οι μπαταρίες λιθίου είναι απρόβλεπτες εκτός προδιαγραφών.
Άν βγούν εκτός, μπορεί απλά να χάνουν χωρητικότητα. Μπορεί όμως και να κάνουν και μπάμ.
Καλό είναι λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τις αντίστοιχες μπαταρίες για κάθε χρήση και όχι να βάζουμε ότι βρούμε, όπου βρούμε.
Και εντος προδιαγραφων, παλι απρόβλεπτες ειναι..
(γι αυτο και εχουν βγει ενα καρο συστηματα "διαχειρισης" κύκλων και σημειων(εκ)φορτισης..)
Υ.Γ.
Σχετικα με την παραπανω περίπτωση της ταυτοχρονης φορτισης και παροχής ρευματος καταναλωσης, καλο θα ειναι να παιρνουμε υποψη και την δυνατοτητα της πηγης (τοσο αυτονοητο που κατανταει να αγνοειται..)
Εαν π.χ., φορτιζουμε την μπαταρια, η οποια συγχρονως φορτιζει(*) και μια συσκευη απο μια θυρα USB που εχει max παροχή 500mΑ, ΔΕΝ μπορουμε να ξερουμε ποσο ρευμα θα "κρατηθει" απο την μπαταρία (ωστε να φορτισει) και ποσο θα παει στην συσκευη..
(θα μπορουσαμε να το μαθουμε αν καναμε καποιες μετρησεις σχετικά με την αρχικη εμπεδηση της μπαταρίας και της συσκευής αλλα θα αφορούσε μονο στο αρχικο ρευμα φορτισης γιατι ο αλγοριθμος φορτισης ειναι διαφορετικός σε καθε περίπτωση..)
Κοινως, υπαρχει περίπτωση να αρχισει να φορτίζει η συσκευη μας ΜΟΝΟ αφου η μπαταρία εχει φορτίσει πληρως(almost) ή το ακριβως αντιθετο..
(*)Ατυχης όρος, γιατι η μπαταρία απλα αποτελει μια παθητικη "συνδεση" μεταξύ της πηγης ρευματος και της υπο φορτισην συσκευης..
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
Το πως θα συμπεριφερθει η κάθε μπαταρία εξαρτάται απ την σύσταση της. Ρυθμός αποφορτισης, θερμοκρασία κτλ.
Όλες είναι διαφορετικές και συμπεριφερονται όπως περιγράφει ο κατασκευαστής τους.
Και όλες οι συσκευές είναι διαφορετικές και οι απαιτήσεις τους πρέπει επίσης να περιγράφονται απ τον κατασκευαστή τους.
Οι μπαταρίες αυτές δεν είναι ΑΑ. Αν αποσταθεροποιθουν θα εκραγούν.
Και αυτο μπορεί να γίνει κυριως από δυο πραγματα. Απο θερμοκρασία και από χτύπημα.
Μια μπαταρία που μπορεί να δώσει Μαξ 3.5 Α αν τη χρησιμοποιούμε στα 5 θα ζεσταθεί πέρα απ τις προδιαγραφές της, θα αποσταθεροποιθει και θα εκραγεί. Τόσο απλά.
Βάζω μια μπαταρία με μέγιστο ρυθμό αποφορτησης 3.5Α σε ένα φακό. Το 3.5 είναι το μέγιστο που δίνει ο κατασκευαστής. Την βάζω σε ένα φακό με 1000 λιουμενς. Μετά από μισή ώρα ο φακός μου πέφτει απ τα χέρια. Σκύβω να τον πιάσω και την επόμενη στιγμη ξυπνάω με τα μούτρα φασκιωμένα.
Εγώ όμως ξέρω τι κάνω. Βάζω τη μπαταρία στο φακό χωρίς να βιδώσω το κουμπί πίσω. Παίρνω ένα πολυμετρο κοτσαρω τον ένα ακροδέκτη στη μπαταρία και τον άλλον στις γυμνές βόλτες του φακού (ή αν έχουν ανοδιωση, στο σώμα του φακού απ την μέσα μεριά). Ανάβω τον φακό στη μεγάλα σκάλα παίζοντας με τον ακροδέκτη που έχω στην μπαταρία σα να ήταν το κουμπί του και διαβάζω τα αμπέρ στο πολυμετρο. 3.2 καλά είμαστε.
3.2Α όσο η μπαταρία έχει 4.2ν μπορεί να είναι πολύ πάνω από 3.5Α όταν η μπαταρία έχει κάτω από 3.6ν. Τα αμπέρ δεν παραμένουν σταθερά. Αυξάνονται όσο πέφτει η ταση της μπαταρίας.
Μετά από μισή ώρα είμαι πάλι υποψήφιος για τα απο πάνω σενάρια και αναρωτιέμαι τι πήγε στραβά.
Τώρα όμως που το ξερω και αυτό αποκλειται να την πατησω. Βάζω την ίδια μπαταρία σε ένα φακό που στα 600λμ δε ζητάει πάνω από 1.5Α. Ε του πουστη και πάνω απ τα διπλάσια να ανέβουν καθώς πέφτει η ταση, είμαι εντός ορίων. Ο φακός μου μέχρι τα 3.4ν δουλεύει με εξισορρόπηση, δλδ κρατάει 600 λιουμενς ανεξαρτήτως φορτίου μπαταρίας. Απ τα 3.4 και κάτω δουλεύει direct drive για να μη σβησει αποτομα και μεινω χωρις φως. Που σημαίνει, οτι παίρνει απ τη μπαταρία οτι μπορεί αυτη να δώσει, βγάζοντας ομως λιγότερα λιουμενς τα οποία όσο πέφτει η τάση μειώνονται κι άλλο, φτάνοντας την μπαταρία σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ο κατασκευαστής του φακού δε περιγράφει τέτοιες συμπεριφορές, απλά προτείνει δύο cr123.
Αν οι γνώσεις μας δεν είναι αρκετές η μόνη λύση είναι να παίξουμε εκ του ασφαλούς.
Επώνυμες μπαταρίες με χαρακτηριστικά που υπέρ καλύπτουν τις απαιτήσεις της συσκευής μας.
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).