Πράττεις πολύ ορθά.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Δικτυακών συνέχεια:
Λοιπόν έχω ένα Asus RT-AX86U router, μαζί με το ΖΤΕ που δίνει ο πάροχος. Στον παλιό χώρο, θέλοντας να έχω το ΖΤΕ μόνο ως modem ουσιαστικά, είχα κλείσει εντελώς το wifi του, το είχα συνδέσει πάνω στο Asus (στη WAN του τελευταίου), και από το Asus έπαιρνα τόσο wifi όσο και wired απευθείας για τους υπολογιστές μου. Και όλα λειτουργούσαν τέλεια.
Εδώ, όμως... Επειδή θέλω να έχω το Asus σε άλλο δωμάτιο από το ΖΤΕ, είναι συνδεδεμένα και τα 2 router πάνω στο switch (το ΖΤΕ μέσω μιας LAN, το Asus μέσω της WAN). To ZTE με 192.168.2.1 και το Asus με 192.168.1.1. Πώς μπορώ να έχω όλες τις συσκευές που συνδέονται, είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα, να παίρνουν αυτόματα ip 192.168.1.xxx και gateway 192.168.1.1 και ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση στο web interface και των 2 ρούτερ; Χρειάζεται, προφανώς, να απενεργοποιήσω τον DHCP στο ΖΤΕ, αλλά νομίζω ότι κάτι χάνω και δεν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω όπως ακριβώς θέλω: είτε έχω πρόσβαση στη μια router ip, είτε στην άλλη. ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΠΑΣΩ;! Ή απλά είναι τεχνικώς αδύνατο και άδικα παλεύω;
Γενικά αν έχετε καμιά καλύτερη ιδέα για το πώς να τα στήσω, πολύ ευχαρίστως.
ΥΓ: Θα ήθελα να αποφύγω να χρησιμοποιήσω το Asus σαν AP μόνο, γιατί είναι εξαιρετικό με πάμπολλες χρήσιμες λειτουργίες.
Life begins at 45°.
όπως έρχεται η wan του asus στο patch panel, συνέδεσέ την στο zte όπως είχες κάνει πριν.
Μην τα βάλεις και τα 2 στο switch.
Το σκέφτηκα, αλλά μετά πώς θα δίνω ενσύρματο δίκτυο στο σπίτι από το Asus; Θα χρειαστώ και 2η πρίζα στο Asus (που δεν παίζει).
Life begins at 45°.
Γίνεται νομίζω. Πρέπει να ορίσεις όμως static IP και gateway (τη LAN IP του ZTE) στο Asus. Κατόπιν να κλείσεις τον DHCP server του ZTE.
Στα Windows μπορείς να ορίσεις από τα advanced IPv4 settings της κάρτας δικτύου του υπολογιστή σου, να έχει δύο IP. Η μία στο εύρος του Asus και η άλλη στο εύρος του ZTE, ώστε να είναι προσβάσιμα αμφότερα σε επίπεδο LAN.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος να δεις το ZTE, ορίζοντας static route στο Asus, ώστε να μη βάλεις δύο IP στο pc σου, αλλά νομίζω ότι θα σε βολέψει το παραπάνω.
Έχοντας πει όλα αυτά, οφείλω να πω ότι 29 κατασκευαστές μοτοσυκλετών συνιστούν bridge mode στο ZTE κι όχι αυτό που κάνεις τόσα χρόνια. Έτσι κάνεις dump modem το ZTE και όλο το routing γίνεται μόνο από το Asus. Πιο απλό port forwarding.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο ποτέ και υπάρχουν καλύτεροι απο εμένα στο να σου απαντήσουν.
ZTE DHCP off με gateway 192.168.2.1 lan στο switch
Asus DHCP on με gateway 192.168.1.1 wan στο switch
Κάνεις ipconfig /renew σε όλους τους clients... Αλλιώς περιμένεις να λήξει το lease...
Δε νομίζω ότι έχει επιλογή bridge mode το ρούτερ του παρόχου (ZXHN H267A).
Life begins at 45°.
Στο ZTE πήγαινε Management & Diagnosis και κάνε κάπου copy το Device Serial No.
Μετά πήγαινε System management και πήγαινε στην tab User Configuration Management.
πάρε backup το configuration.
κατέβασε αυτό .
τρέξε το exe, πάτα F9 και βάλε το serial του ρουτερ σου.
πάτα ctrl + o και άνοιξε το configuration backup που πήρες πριν λίγο.
ctrl + f "root", μέχρι να δείς να λέει <DM name="User" val="root"/>
Απο κάτω γράφει το password του root account.
με αυτό το account:
![]()
Στην περίπτωση που έχεις τηλεφωνία VoIP, ενδέχεται να χρειάζεται PPoE pass through για να δουλέψει η τηλεφωνία, αντί για bridge mode. Αντιθέτως, σε τηλεφωνία POTS με τάση και τόνο, δεν έχεις θέμα.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Δε θα το σκαλίσω πάρα πολύ γιατί δεν είναι αυτό το πρόβλημα (ευχαριστώ, όμως, πολύ τον Volpad για τα χαξ, ίσως φανούν χρήσιμα κάποτε). Το πρόβλημα είναι, υποθέτω, ότι δεν μπορώ να οδηγήσω 2ο ethernet καλώδιο από το Asus πίσω στο switch. Παίζει όπως ακριβώς θέλω ασύρματα, αλλά όχι ενσύρματα. Oh well... ίσως πρέπει να ακολουθήσω την εποχή και να αγκαλιάσω το wifi κι εγώ. Ή να το βάλω μεταξύ 2 πριζών.
![]()
Life begins at 45°.