Αυτό είπα κι εγώ και για αυτό κάνω τα συγκεκριμένα βήματα ενώ έχω entry level εξοπλισμό.
Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν είναι σωστή τακτική να πας να "σώσεις", για παράδειγμα, μία εκχύλιση πατώντας σαν τρελός τον καφέ με όλη σου τη δύναμη με το τάμπερ (το έχω δει να συμβαίνει).
Παίζουν το ρόλο τους ανεξαρτήτως μηχανής, ενοείται οτι δεν κάνουν μια μηχανή καλύτερη αλλά αν δεν τα κάνεις σωστά δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις και σε μια πολύ καλή μηχανή...
... ε, τότε συμφωνούμε.
Νέα παραγγελία σήμερα, για να βγει η χρονιά
Για εσπρέσο Granitos De Ortiz Esperanza - Costa Rica:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/singl...osta-rica.html
Με μέθοδο επεξεργασίας black honey, χαρακτηριστική της περιοχής:
https://perfectdailygrind.com/2017/0...he-difference/
Και για καπουτσίνο και λοιπά γιορτινά ροφήματα, Competition Espresso Blend:
https://cafetaf.gr/shop/coffee/espre...sso-blend.html
Εξαιρετικό χαρμάνι arabica που παρά την ονομασία δίνει απίθανα αποτελέσματα σε παράγωγα ροφήματα λόγω έντασης και δυναμικής
Τον προτιμώ χρόνια τώρα και δεν έχω καν δοκιμάσει το αντίστοιχο χαρμάνι Rosebud γιατί με καλύπτει απόλυτα. Σε καπουτσίνο ή flat white αναδεικνύονται υπέροχα και έντονα αρώματα σοκολάτας και μπισκότου που "ακούγονται" δυνατά και σε συνδυασμό με γιορτινού τύπου ροφήματα με κακάο, κανέλα κλπ.
Ωραίες επιλογές!!!
Το αρνητικό γεγονός πάντως είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον 30%!! (Ο Granitos De Oriz κόστιζε περίπου 7,5€).
Επίσης και ο Ταλούμης (taf) στάματησε να αναγράφει το Roast Date στη συσκευασία, που σημαίναι ότι ουσιαστικά δεν ξέρεις πότε ψήθηκε ο καφές που ακριβοπληρώνεις. Μπορεί να τον έχει στην αποθήκη του 1-2-3 μήνες. Χωρίς να ξέρω το λόγο κυκλοφορεί πλέον φουλ μπαγιατίλα στην πιάτσα και θέλει πολύ αγώνα να βρεις αξιόλογους φρέσκους καφέδες.
Οι τιμές έχουν όντως ανέβει αρκετά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω παραλάβει καφέ από τον Ταλούμη χωρίς Roast Date. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που τον προτιμώ. Αν δεις στην πρώτη σελίδα του θέματος έχω βάλει φωτό του Organic Peru που παρέλαβα πριν μερικές εβδομάδες με ημερομηνία ψησίματος και μάλιστα μόλις δύο εβδομάδων. Δεν έχω κάποια σχέση με τον συγκεκριμένο έμπορο εννοείται, απλώς γράφω για τους καφέδες που προτιμώ.
Ο καφές που κλείνεται σε δοχείο αεροστεγός μετά το καβούρδισμα είναι οκ ή μπαγιατεύει και αυτός;
πως διακρίνω ότι έχει μπαγιατέψει ο καφές;
Η καταλληλότερη συσκευασία, μαλακή ή σκληρή, φέρει βαλβίδα μονής κατεύθυνσης. Η Taf στέλνει τον καφέ σε μαλακή συσκευασία με βαλβίδα.
Με το δοχείο CoffeeGator στην πρώτη σελίδα υπάρχει επιλογή ανταλλακτικής βαλβίδας για καφέ σε κόκκους.
Γενικά ο καφές μετά το ψήσιμο θέλει τουλάχιστον δύο εβδομάδες "ξεκούραση" (degassing) ώστε να είναι έτοιμος να αποδώσει τα μέγιστα, μία περίοδος που κρατάει το πολύ τρεις εβδομάδες αν μιλάμε για καφέδες με ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτα προφίλ. Όσο περνάει ο καιρός πέφτει και η απόδοση του καφέ και μένουν σταδιακά μόνο τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά του.
Ο πολυκαιρισμένος καφές δεν έχει "ζωντάνια" στην όψη και στο άρωμα και το αποτέλεσμα που δίνει είναι φλατ, αδιάφορο και χωρίς εκλάμψεις.
Όπως είπε και ο Παντελής απο πάνω, ο καφές οξειδώνεται μετά το καβούρδισμα.
Στη πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι οτι τα υγρά που υπάρχουν μέσα στο κόκκο του καφέ, αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα και μετατρέπονται σε αέριο. Τις πρώτες μέρες μετά το καβούρδισμα, αυτή η διαδικασία είναι επιθυμητή, ωστε να "ξεκουραστεί" ο καφές. Οι μονόδρομες βαλβίδες μπαίνουν για αυτό το λόγο, για να επιτρέπουν τον αέρα που παράγεται απο την αντίδραση των υγρών του καφέ με το οξυγόνο να βγεί έξω απο τη σακούλα, χωρίς να επιτρέπουν στον εξωτερικό αέρα να περάσει μέσα. Αν δεν υπάρχει βαλβίδα, η σακούλα θα σκάσει.
Αν δεν υπάρχει βαλβίδα και η σακούλα δε σκάει, τότε ο καφές ήταν ήδη πολικαιρισμένος, πριν συσκευαστεί.
Το ίδιο ισχύει και για τις σκληρές συσκευασίες, είτε ο καφές είναι σε κόκκους είτε σε σκόνη.
Κατα το καβούρδισμα, ο κόκκος του καφέ "ραγίζει" και δίνει τη δυνατότητα στον αέρα να εισχωρήσει μέσα του, οπότε και ξεκινάει η διαδικασία της οξείδωσης. Πριν το καβούρδισμα δεν υπάρχουν ρωγμές, οπότε τα υγρά είναι ασφαλώς κλεισμένα μέσα στο κόκκο.
Προφανώς λοιπόν, μετά το κόψιμο του καφέ (εννοώ μετά το μύλο), τα υγρά είναι πλήρως εκτεθειμένα στον αέρα και η οξείδωση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα (άν όχι σε λεπτά, σε ώρες). Σε αντίθεση, ο καφές σε κόκκους, χάνει τα αρώματά του μετά απο μερικές εβδομάδες (2 ή 3 μετά την ξεκούραση), αν είναι κλεισμένος σε σωστό δοχείο.
Ωραία!! Λάθος μου τότε. Εγώ εδώ Κρήτη αγοράζω από τον αντιπρόσωπό του που έχει καφετέριες και την τελευταία φορά που κοίταξα τους καφέδες στο ράφι μου φάνηκε ότι δεν είχε Roast date.
(η απάντηση απευθύνεται στον Tsber για τους καφέδες του Taf.
Όπως καταλάβατε λοιπόν, ο καλός καφές είναι σαν το καλό δίχρονο - θέλει βαλβίδα reed