Dowidat και gedore είναι το ίδιο πράγμα. Δυο αδελφοί ήταν και λέγονταν dowidat. To do μέσα στο gedore σημαίνει dowidat και όσο ζούσαν και τα δυο αδέλφια, τα εργαλεία έμοιαζαν πολύ ακόμα και σχεδιαστικά.
H dako μπήκε στον όμιλο gedore και συνέχιζε να φτιάχνει εργαλεία σαν dako για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, επειδή στον ίδιο όμιλο ήταν αρκετές μάρκες όπως η habero που έφτιαχνε σφυριά και η rahsol που εξειδικεύονταν στα δυναμόκλειδα, αποφάσισαν όλα πλέον να γράφουν επάνω gedore. Τα σφυριά και οι τσιμπίδες gedore σήμερα είναι τα παλιά habero και dako. Οι γκαζοτανάλιες και τα πενσικά δεν έχουν κάποια σχέση. Φτιάχνονται στην Αυστρία και ξεκίνησαν αρκετά αργότερα νομίζω.
Το μόνο που έχω από dako (gedore) είναι μια τσιμπίδα υδραυλικού που την έχω ξεσκίσει σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Από βαμμένους χοντρούς πίρους και άξονες, μέχρι χαλασμένες βίδες (και που και που καμιά σωλήνα). Δεν είμαι υδραυλικός για να αξιολογήσω το εργαλείο επάνω στην καθημερινή δουλειά, αλλά δε βλέπω κάτι αρνητικό. Τα δόντια της έχουν απίστευτη αντοχή και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα.
Για μένα σε τσιμπίδες υδραυλικού η αφρόκρεμα είναι gedore, rothenberger και vbw (όχι με αυτή τη σειρά, δε ξεχωρίζω κάποια).
Τελευταία τροποποίηση από daz; 19/03/2023 στις 01:04.
Sent from me using a computer.
Κορυφαίες ειναι και οι Bahco που το γκρουπ τις πουλάει σαν Snapon στο Αμερικα.
https://www.skroutz.gr/c/4556/kavoyr...B4%CE%B5%CF%82
Κορυφαίες είναι και οι bahco ridgid, knipex, alarm κ.α. Απλά δε νομίζω οτι φτάνουν τις 3 που ανέφερα παραπάνω.
Το ίδιο πιστεύω κιγω Αποστολη.![]()
Αγόρασα την πρώτη μου Knipex, 70 02 140.
Ήθελα έναν μεσαίο πλαγιοκόφτη, διότι είχαν χαλάσει τρεις παλιοί 160mm που χρησιμοποιούσα και είχα καταλήξει να κόβω καλώδια είτε με τον κόφτη της πένσας, είτε τα κάπως πιο μικρά με το Piergiacomi TR-30 και σκεφτόμουν ότι θα το χαλάσω στο τέλος. Γενικά μου αρέσουν τα μικρά εργαλεία και συνήθως τέτοια μου χρειάζονται, οπότε προτίμησα τον κόφτη των 140mm, αντί των περιέργως οικονομικότερων 160mm και 180mm.
Τον αγόρασα περισσότερο από περιέργεια για να δω αν σε βάθος χρόνου θα δείξει ότι αξίζει τα χρήματά του και για την αίσθηση. Οι noname κοστίζουν το 1/5 των χρημάτων, αλλά δεν θα έπαιρνα τέτοιον, ενώ οι οικονομικοί επώνυμοι τα μισά χρήματα.
Σε πρώτη φάση η κοπή είναι μια χαρά, οι λαβές έχουν ωραία αίσθηση, αλλά η τριβή στο άνοιγμα μού κάνει αρνητική εντύπωση. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να κριθεί. Όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, είχα αγοράσει πολύ μικρό πλαγιοκόφτη με 4€ που είχε άψογη αίσθηση τον πρώτο μήνα και μετά ήταν κυριολεκτικά για πέταμα, οπότε και είχα καταλήξει στον καλό και δοκιμασμένο Piergiacomi TR-30. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα πήρα και δεύτερο TR-30, διότι θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα εργαλεία που έχουν περάσει από τα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.
Τώρα έχω βάλει στο μάτι τον Knipex 7861125, ενώ έχω περιέργεια κατά πόσο αξίζουν τα χρήματά τους τα μοντέλα των 125mm με τα 65€. Θα ήθελα κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω κάποιον, για να δω τι αποτέλεσμα δίνει.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Αυτός που πήρες είναι μεγάλου υπομοχλίου (ο πίρος είναι πιο κοντά στις κοπτικές ακμές) και σχεδιαστικά έχει λεπτότερη κεφαλή (αναλογικά με το μέγεθος του). Δλδ δεν είναι απλά ένας 160αρης σε σμίκρυνση όπως ισχύει με τα μοντέλα 160 και 180μμ.
Έχω έναν 125 νομίζω. Δε θυμάμαι μοντέλο. Τον έχω πολλά χρόνια σε μια μικρή εργαλειοθήκη ρολό. Τις περισσότερες φορές ήταν το μοναδικό κοφτάκι που είχα στη διάθεσή μου και έχει κόψει και ελάσματα, μικρά ελατήρια κ.α. Δεν έχω ασελγήσει σε ένα κοφτάκι 125μμ αλλά δεν τον νταντεύω κιόλας. Ακόμα είναι σα καινούριος. Ούτε συρματάκι από καλώδιο δε μασάει.Τον αγόρασα περισσότερο από περιέργεια για να δω αν σε βάθος χρόνου θα δείξει ότι αξίζει τα χρήματά του και για την αίσθηση.
Φωτό αύριο.
Δε νομίζω να είναι νωρίς. Ίσως μάλιστα να είναι και αργά. Τον δοκίμασες πριν τον πάρεις ή έκανες παραγγελία? Η εμπειρία μου λέει οτι δυσκολα θα στρώσει (εξαρτάται και σε τι βαθμό είναι σφιχτός). Συνήθως αυτό δεν αλλάζει, όπως είναι την πρώτη μέρα έτσι παραμένουν. Τώρα αν πρόκειται για κάποιο επιφανειακό γρέζι κατά το πρεσάρισμα, με μερικές φορές ανοιξε-κλείσε θα στρώσει. Διαφορετικά, δε θα δεις μεγάλη διαφορά. Ελπίζω να κάνω λάθος!αλλά η τριβή στο άνοιγμα μού κάνει αρνητική εντύπωση. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να κριθεί.
Αν προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία πάντως, τον επιστρέφεις. Αν κολλάει έστω και ελάχιστα, είναι λόγος εγγύησης.
Στο θρεντ του bowleno νομίζω είχα γράψει τι είναι αυτό που αγοράζεις με 65 ευρώ. Αν δε σου χρειάζεται αυτό που σου προσφέρει, δε θα το εκτιμήσεις και δε θα δεις διαφορά από ένα μοντέλο των 25ευρώ.Τώρα έχω βάλει στο μάτι τον Knipex 7861125, ενώ έχω περιέργεια κατά πόσο αξίζουν τα χρήματά τους τα μοντέλα των 125mm με τα 65€. Θα ήθελα κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω κάποιον, για να δω τι αποτέλεσμα δίνει.
Καλοδούλευτο το εργαλειάκι! Ελπίζω να στρώσει.
Και μένα μου αρέσουν τα μικρά!![]()
Σωστός για ακόμα μια φορά
Τα πενσάκια που πήρα για την γυναίκα, της τάξης των 10-12 ευρώ, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες που έχει.
Μόνο τον πλαγιοκόφτη Knipex 78 03 140 πήρα στα 24 ευρώ περίπου αν θυμάμαι καλά διότι είχε ανάγκη να κόβει υπέρλεπτα σύρματα (φτιάχνει διάφορα μπιζού από χόμπι και μόνο) χωρίς να τα μασάει η "στραβώνει" και έπαθε πλάκα με τον συγκεκριμένο...
Εαν το έκανε επαγγελματικά, ΙΣΩΣ της έπαιρνα κάποιο των 65 ευρώ, που αναφέρθηκαν πιο πάνω καθώς τα θεωρώ overkill και δεν θα της έκανε καμία διαφορά σε σχέση με αυτό που πήρα.
Σε κάποιο άλλο πεδίο, η διαφορά πιθανότατα θα εκτιμηθεί, όχι όμως σε αυτό που ασχολείται.
Εγώ έχω τον 74 02 180 για γενική χρήση στο σπίτι εδώ και 2 περίπου χρόνια και τα έχει πάει περίφημα σε ότι κλήθηκε να διαχειριστεί.
Αρα καταλήγουμε στο ότι αγοράζουμε πάντα με γνώμονα τις ανάγκες μας όπως λες.... βεβαίως υπάρχουν και οι "εργαλειόπληκτοι" αλλά αυτοί είναι μια ξεχωριστή, ανίατη περίπτωση
Και όχι, παρά την έντονη φημολογία, δεν έχω ούτε ΕΝΑ εργαλείο stanley![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Άλλο να είσαι εργαλειοληκτος και να θες το καλύτερο και άλλο αυτό που λέω εγώ.
Έστω ότι κάποιος είναι ανάμεσα σε ένα τέτοιο κοφτακι των 25ευρω και σε ένα των 65.
Αποφασίζει να τα αγοράσει και τα δύο να χρησιμοποιήσει για να φτιάχνει κοσμήματα και να τα αξιολογήσει.
Αν το κάνει θα διαπιστώσει ότι και τα δύο κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουν την ίδια αντοχή άριστη εργονομία κτλ κτλ και το ακριβότερο ήταν πεταμένα.
Αν όμως πήγαινε να κόψει κάτι σε μια ηλεκτρονική πλακέτα γεμάτη τσιπακια και πυκνωτές μπορεί να διαπιστωνε η μικρότερη κεφαλή που έχει το ακριβό με τα πολύ λεπτότερα άκρα κάνει ευκολότερα και σωστότερα τη δουλειά. Χωράει σε περισσότερα σημεία και κόβει με μεγαλύτερη ευκολία με την άκρη της κόψης.
Το ένα λοιπόν με πολύ λεπτότερη κεφαλή μπορεί να κόβει ότι και το άλλο που είναι πιο μπαμπατσικο.
Αν δε σου χρειάζεται το παραπάνω που σου προσφέρει, τοτε δε θα το εκτιμήσεις.
Υπάρχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε αυτά τα κοφτακια. Πολλά μοντέλα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους αλλά με μεγάλη διαφορά στην τιμή.
Κάποια έχουν άλλο τροχισμα, μικρότερες κεφαλές, κόβουν μεγαλύτερης διατομής σύρμα, κάποια μπορούν να κόβουν πιο σκληρά σύρματα έχοντας κεφαλές μινιατούρες κτλ.
Το ακριβότερο δεν είναι καλύτερο απ' το φθηνότερο.
Είναι καλύτερο σε κάποιες εργασίες.
[
Υγ. Δε ξεχνάμε τη σχέση σου με τα Stanley. Εξ άλλου και αυτό που πήρες απ' τον ίδιο όμιλο είναι..
Τελευταία τροποποίηση από daz; 13/04/2023 στις 08:04.
Daz, είσαι σίγουρος για τη διαφορά στο υπομόχλιο;
Διαβάζω κωδικούς:
70 02 140
70 02 160
70 02 180
Αυτό με κάνει να υποψιάζομαι ότι αλλάζει μόνο το μήκος των λαβών τους.
Ως προς την τριβή ανοίγματος, δεν είναι υπερβολική, αλλά θα περίμενα με τη ροπή που ασκεί το ίδιο το βάρος του να μπορεί να ανοίγει. Μπορείς να το δουλέψεις σπρώχνοντας με τον μέσο, αλλά δεν είναι ό,τι βολικότερο.
Έχω καλομάθει με τα Piergiacomi TR-30 που έχουν ελατήριο ανοίγματος που βολεύει πολύ. Δυστυχώς τα ελατήρια μπαίνουν συνήθως μόνο στους μικρούς πλαγιοκόφτες και πένσες.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.