Τα καρυδάκια της wera δεν έχουν εγκοπή αλλά τρυπα. Ή μάλλον έχουν 3 εγκοπές και μια τρύπα. Είναι άλλο πρότυπο για χρήση με ηλεκτρικά εργαλεία που αντί για μπίλια έχουν πίρο.
Τα καρυδάκια έχουν τον ίδιο τζόγο αλλά αν το ελατήριο της μπίλιας στο καρέ της καστάνιας, πιέζει τα τοιχώματα της εγκοπής που έχει εσωτερικά το καρυδάκι, τότε αυτό δε κουνιέται. Αν το κουνήσεις με το χέρι καταλαβαίνεις τον τζόγο αλλά αν κουνήσεις την καστάνια δεν κουνιέται τίποτα λόγο του ελατηρίου.
Αν η εγκοπή είναι μεγάλη και βαθιά όμως ή βάλεις την μπίλια απ' τη μεριά που είναι η τρύπα, τότε το ελατήριο δεν πιέζει το καρυδάκι και καθώς κουνάς την καστάνια το καρυδάκι παίζει. Εχει ακριβώς τις ίδιες ανοχές και τους ίδιους τζόγους, απλά τώρα φαίνονται. Αυτό είναι πολύ κοινό σε καρυδάκια με μεγάλες εγκοπές, σε καρυδάκια με τρύπες και σε καστάνιες με quick release. (κουμπί απασφάλισης).
Η κάθε μάρκα έχει και λίγο διαφορετικές ανοχές. Προσωπικά δε βρίσκω μεγάλες διαφορές με εξαίρεση την hazet που κατα παράδοση έχει τις μικρότερες ανοχές στο καρέ. Facom, koken, gedore κτλ, μου φαίνονται λίγο πολύ ίδια (ειδικά σε 3/8 και 1/2). Ακόμα και αν κάποιο φαίνεται να έχει πιο σφιχτές ανοχές, αν βάλεις το ίδιο καρυδάκι από διαφορετική πλευρά, μπορεί να φανεί οτι είναι χειρότερο. Είναι η διαφορά στις εγκοπές. Τα koken zeal δε ξέρω τι ανοχές έχουν αλλά η μαγκιά εδώ είναι οτι η εγκοπή μέσα στο καρυδάκι είναι φάλτση. Βαθαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα η μπίλια να ακουμπάει συνέχεια στα τοιχώματα και να θέλει να κάτσει όλο και πιο βαθιά (πιεζόμενη απ' το ελατήριο), με αποτέλεσμα να πιέζει το καρυδάκι επάνω στο καρέ και να το σταθεροποιεί.
Τα καρυδάκια zeal σε οποιαδήποτε καστάνια θα είναι πιο σταθερά. Ενα καρυδάκι άλλης μάρκας επάνω σε μια wera επίσης μπορεί να είναι πιο σταθερό απ' ότι είναι το δικό της.
Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, με τις οποίες δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία. Το ζευγάρι καστάνια και καρυδάκια της wera έχουν λιγο πολύ τις ίδιες ανοχές απλά η μπίλια δεν πιέζει με δύναμη τα τοιχώματα του καρυδιού (ειδικά αν κάτσει στην τρύπα) με αποτέλεσμα να κουνιέται. Με άλλα καρυδάκια ισχύει λίγο πολύ ότι και με όλες τις άλλες καστάνιες).
Τέτοια τρύπα έχουν και κάποια καρυδάκια της stahlwille.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 02/05/2023 στις 23:50.
Sent from me using a computer.
Όσο αφορά την αντοχή του διακόπτη που κλειδώνει την κεφαλή.
Όλες οι καστάνιες με αρθρωτή κεφαλή που κλειδώνει μπορεί να φθαρούν στο σημείο αυτό. Όλες!
Αλλες πιο εύκολα άλλες πιο δύσκολα, αλλά μπορούν να το πάθουν όλες. Φυσικά θα το πάθουν μετά από πολύ δουλειά, σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Σε περιστασιακή lite χρήση good luck! Ακόμα και να προσπαθήσεις, δε θα καταφέρεις να τη χαλάσεις.
Όταν την κλειδώνεις και τραβάς με δύναμη, πάντα μα πάντα ασκείς και οριζόντια τάση στον άξονα της καστάνιας εκτός από κάθετη. Άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγάλη και άλλοτε πολύ μεγάλη. Μετά από κάποια χρόνια, και ανάλογα την κατάχρηση, μπορεί να υπάρχει φθορά στο σημείο ασφάλισης της κεφαλής.
Η κοκέν για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έχει έναν μηχανισμό κλειδώματος, που όταν ασκήσεις χωρίς να το θέλεις μεγάλη οριζόντια τάση, πηδάει ένα δόντι στο σύστημα ασφάλισης της κεφαλής. Τα δόντια είναι στρογγυλεμένα και όχι με γωνίες. Έτσι ο πίρος που ασφαλίζει την κεφαλή, δεν φθείρεται και δεν σπάει. Η κεαφαλή ασφαλίζει και είναι σταθερή όταν τη θέλεις αλλά αν την πιέσεις πολύ, μπορεί να μετακινηθεί και χωρίς να πατήσεις το κουμπί, ώστε να προστατέψει το μηχανισμό της.
Η κοκέν είναι η μόνη που το κάνει αυτό αλλά σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αυτό το σύστημα. Κανείς όμως δε θα ζητήσει εγγύηση επειδή έσπασε τον πίρο.
Η κάθε καστάνια είναι διαφορετική. Βάζεις μεγάλο πίρο κάποιος θα παραπονεθεί γιατί η κεφαή κλειδώνει σε μόνο 4 θέσεις. Βάζει μικρό πίρο, κάποιος θα παραπονεθεί οτι δεν είναι αρκετά ανθεκτικός. Βάζεις μικρά δόντια με πίρους που έχουν και αυτοί δυο και 3 δόντια, κάποιος θα παραπονεθεί οτι το σύστημα ασφάλισης είναι ογκώδες.
Μια χαρά είναι η καστάνια!
Edit. νομίζω ο πίρος ακόμα και αν φθαρεί η σπάσει, μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και φθηνά.
Τελευταία τροποποίηση από daz; 02/05/2023 στις 23:21.
Sent from me using a computer.
Όσο αφορά τα υπόλοιπα..
Ναι λερώνεται και δεν καθαρίζεται εύκολα. Αστη λερωμένη. Είναι πιο όμορφη!
Όλα τα εργαλεία με λαβές δυο συστατικών λερώνονται με τη σκέψη και δε καθαρίζουν εύκολα. Και τα κατσαβίδια το ίδιο.
Ο μηχανισμός της είναι ίδιος με τον μηχανισμό της facom. Δε μπορείς να τον χαλάσεις.
Το περιστρεφόμενο δαχτυλίδι θα χαλάσει όταν πιάσεις δουλειά σε συνεργείο και κόβεις τα χέρια σου κρεμασμένος μέσα σε κανένα αμάξι, με την καστάνια να χτυπάει σε αιχμές και γωνίες κατά τη χρήση, αλλά να μη σε νοιάζει γιατί πρέπει να τελειώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα είναι εκεί για πάντα. Και αν φύγει, χαλάσει, φθαρεί, κλάιν. και χωρίς αυτό δε χάνει τίποτα απ' τη λειτουργία της. Αυτό το quick spin, που κρατάς αυτό το δαχτυλίδι και την αφήνεις να γυρίσει τρελά, είναι μόνο για βίδες καθαρές και χωρίς καμια αντίσταση.
Το αν θα πάρεις αυτή ή μια νορμάλ καστάνια είναι δικο σου θέμα.
Για μένα το Νο1 είναι η στανταρ καστάνια.
Νο2 είναι μια μακριά αρθωτή καστάνια αλλά δε χρειάζεται σε όλους οπότε πάμε στο Νο 3 που είναι αυτή.
(αυτή δε θεωρείται αρθρωτή, αλλά roto ratchet. Περιστρεφόμενης κεφαλής δλδ).
Τελευταία τροποποίηση από daz; 02/05/2023 στις 23:53.
Sent from me using a computer.
Δε ξέρω τι σώβρακο φορούσε αυτός που την έφτιαξε, αλλά αυτός που την ξέχασε μάλλον φορούσε χεσμένο.
Δε βρίσκω άλλο λόγο να ξεχάσεις την καστάνια επάνω στη βίδα της δαγκάνας! Δε ξέρω μόνο αν πρόλαβε να σφίξει τη βίδα ή του έφυγαν επάνω στο ζόρι. Γιατί αυτές οι βίδες, θέλουν κάμποσο!
![]()
Sent from me using a computer.
O Project Farm εβγαλε τεστ με τις περισσότερες ευρωπαικες καστάνιες αλλα και γιαπωνέζικες. Koken Nepros Facom Hazet Stahlwille όλα ειναι μέσα.
Αξίζει να το δείτε.
SPOILER για bowleno: Μια Stanley βγαινει τελευταία σε αντοχή, καθόλου περίεργο που είχε δόντια στο μηχανισμό απο χώμα...![]()
Πάμε άλλη μια: ΔΕΝ έχω ούτε ένα εργαλείο Stanley!
Μια 1/2 της force έχω και μια χαρά έβαλε και έβγαλε δεκάδες πίσω προφυλακτήρες Isuzu επί 8 ολόκληρα χρόνια... Και ναι, την "κατάσχεσα" όταν έφυγα από την εταιρία.
Ένα μελανοφόρο μαλάκιο που τριγυρνάει εδώ μέσα έβγαλε την βρώμα περί Stanley....![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Βασικά δεν αξίζει. Όλες οι μετρήσεις αντοχής είναι ότι να 'ναι! Καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Κανένα συμπέρασμα, ούτε σαν ποσοστό επί της πραγματικής αντοχής ούτε για σύγκριση της μιας μάρκας με την άλλη.
Μια χαρά ήταν. Αν πάρουμε την τιμή μέτρησης σαν πραγματική, τότε σε συνάρτηση με την τιμή της, μπορούμε να πούμε οτι πρόκειται για τεχνολογικό επίτευγμα. Αν της κόψουμε 100nm αντοχής έτσι γιατί γουστάρουμε, είναι και πάλι μια χαρά. Ούτε τα δόντια είναι από χώμα ούτε τίποτα.SPOILER για bowleno: Μια Stanley βγαινει τελευταία σε αντοχή, καθόλου περίεργο που είχε δόντια στο μηχανισμό απο χώμα...![]()
Αυτός ο τύπος είναι ειδικός να συγκρίνει και να τεστάρει ανόμοια πράγματα και συνήθως με λάθος τρόπο. Άσε που αν τον ακούς για 3 λεπτά συνεχόμενα θέλεις να χώσεις ένα κουτάλι στο αυτί σου και να σκαλίσεις τον εγκέφαλό σου!Πχ, για την stahl λέει οτι είναι καλή αλλά δεν αντέχει όσο κάποιες άλλες. Μόνο που αυτή είχε κουμπί απασφάλιση που μειώνει σημαντικά την αντοχή του καρέ.
Δεύτερον, πολλές από αυτές, έχουν "χαλάσει" πριν σπάσουν και κάποιες πολύ πριν σπάσουν. Αλλες μπορεί να μην είχαν πάθει τίποτα πριν σπάσει ο μηχανισμός ή το καρέ. Είτε αυτό λέγεται πιο τραχιά λειτουργία, είτε θα αλλάζει ο μοχλός κατεύθυνσης μόνος του.
Μια καστάνια 3/8 πρέπει να αντέχει 200nm. Οτιδήποτε περισσότερο είναι υπερβολή. Οτιδήποτε πάνω από 300nm είναι overkill.
200nm δε μπορείς να τα εφαρμόσεις με τίποτα στο μήκος της καστάνιας. Ακόμα και αν βάλεις προέκταση θα ζοριστείς για να τα φτάσεις. Τι νόημα έχει να συζητάμε αν αντέχει 300nm ή 320 και αν έσπασε πρώτα το καρέ ή τα δόντια και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε αν ο μηχανισμός έχει αστοχήσει σε μικρότερη ροπή ή όχι.
Βάση iso μια καστάνια πρέπει να αντέχει 200 nm.
Έπειτα να εφαρμόσεις 60 ή 70 nm για 50.000 φορές.
Και μετά να αντέξει πάλι 200 nm.
Μια καστάνια που δεν πληρεί το παραπάνω μπορεί άνετα να σπάει στα 300nm αλλά μετά από ένα χρόνο χρήσης να μην αντέχει ούτε 200.
Όλες οι ακριβές καστάνιες είναι φτιαγμένες για να μη χαλάνε σε εντατική και σκληρή χρήση για πολλά χρόνια. Η διαφορά στις τιμές έχει να κάνει με τις πατέντες, την τεχνολογία, χαρακτηριστικά, εμφάνιση, χώρα κατασκευής κτλ. Πχ η κοκεν έφαγε 4 χρόνια (απ' ότι λέει) δοκιμών για να φτιάξει την καινούρια της καστάνια? Το κόστος του r n d θα το ενσωματώσει στην τιμή?
Είναι λάθος να θεωρούμε οτι το ακριβότερο έχει μεγαλύτερη αντοχη. Όχι, έχει αντοχή περισσότερη απ' όσο χρειάζεται, ανθεκτικότητα στην εντατική χρήση και χαρακτηριστικά που κοστίζουν! Πχ, λεπτότερες διαστάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η αντοχή ή πιο oμαλή λειτουργία κτλ.
Σήμερα όλες οι μεσαίου κόστους καστάνιες που αντιγράφουν ταιβανέζικους μηχανισμούς είναι και γμ τα εργαλεία. Και στα χέρια του περιστασιακού χρήστη θα δουλεύει για μια ζωή.
Sent from me using a computer.
Βλέπουν καλά τα ματάκια μου;;; Έγραψε η σουπιά καλά λόγια για Stanley;;;
![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Δημήτρη μαλλον μπέρδεψε τα Stanley με τα Stallwill!
Ο Αμερικανός κύριος πάντως είναι άψογος γιατί έθαψε τις καστάνιες των γειτόνων, αλλά είπε καλά λόγια για την δικη μου αγαπημένη φακομ! Θα του κάνω λαικάσχετα που σπάει καρύδια!