Γκάιζ χελπ ε λιτλ!
Θέλω να πάρω έναν ssd NVMe M.2 για αντικατάσταση ενός αντίσοιχου ελαττωματικού.
Η ερώτιξις είναι, αυτά που διαβάζω για Gen 3 και Gen 4 είναι τα PCI express III και IV αντίστοιχα,
ή απλώς δεν ξέρω τι μου γίνεται;
Ναι αυτό είναι. Επιπλέον η PCI express διακρίνεται και στην ταχύτητα κάθε έκδοσης. Για παράδειγμα υπάρχει PCI express GEN 4.0 x4. Συνήθως υπάρχει συμβατότητα μεταξύ τους, απλά δεν αξίζει να πάρεις πολύ καλό δίσκο αν δεν υποστηρίζει την ταχύτητά του η μητρική σου πλακέτα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να δεις τι φυσική διαστάση δίσκου NVMe M.2 χωράει στην πλακέτα σου, διότι βγαίνουν σε διάφορα μήκη.
Καλή περίπτωση είναι οι Samsung 980 & 990.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 30/06/2023 στις 17:34.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Εχω την εντυπωση οτι οι καινουργοι Μ2 GEN 4 ,δεν παιζουν σε μητρικες πχ 6/7GEN.
H μπορει να γινει το αναποδο: οι 3 gen να μην μπουταρουν σε καινουριες μητρικες πχ 10/11/12 gen
Μου εχει συμβει,δεν το λεω αοριστα.
Ποια μητρικη εχεις;
Συνηθως στο σαιτ της μητρικης γραφει αν υποστηριζει 3 η 4 gen.
Mιλαω για ΙΝΤΕΛ μητρικες,αλλα και κατι αντιστοιχο παιζει με AMD (αν και οι AMD ειναι πιο συμβατες)
Ευχαριστώ! Κατατοπιστικότατος!
Για αυτόν θα πάρω :
https://laptopmedia.com/laptop-specs...gion-y520-124/
Νομίζω δηλαδή ότι μου κάνει π.χ. αυτός, σωστά; https://www.skroutz.gr/s/23036360/Crucial-P2-SSD-250GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-CT250P2SSD8.html
ή αυτός (ευκαιρία; ) https://www.facebook.com/marketplace/item/173333315532316/?ref=saved&referral_code=null
Για Samsung έχω ακούσει ότι χαλάνε, δεν ισχύει;
Εγω θα επαιρνα αυτον https://www.e-shop.gr/ssd-western-di...4-p-PER.323621
Τα 250 gb ειναι λιγα
του ''εκανε νερα;''
Τοτε ,για να μη σου κανει και σενα νερα,πες του'' να βαλω τον δικο μου Μ2'' και αν παιζει ,τοτε προχωρα.
Τους εχω δουλεψει τους WD και μεχρι τωρα μηδεν προβλημα
Πράγματι, τα 256 GByte είναι λίγα. 500GByte τουλάχιστον.
Για να σιγουρευτεις,βαλε εναν αλλονΜ2 να δεις τι θα σου κανει.
αν εχει προβλημα η μητρικη....τρεξε και μην κοιτας πισω.
Καλησπέρα ένας φίλος έχει πρόβλημα με το internet. Στον δρόμο που μένει η γραμμή είναι ψιλοαρχαια και φτάνει μόν.ο adsl 24mbps. Στο router όμως α έρχεται 2,5-3 mbps το πολύ. Σκεφτήκαμε λοιπόν να αλλάξουμε το καλώδιο που έρχεται στο σπίτι του (μένει σε μονοκατοικία). Το θέμα είναι το εξής:αρκεί να αλλάξουμε το καλώδιο μέχρι εκεί που έρχεται από τον ΟΤΕ ή πρεπει να αλλάξει κ αυτό που πάει μέχρι το καφαω? Και αν πρέπει να αλλαχτεί κ αυτό ποιον πρέπει να καλέσει?
Πάτα το 0
Οι γραμμές στον δρόμο μπορούν να αλλαχθούν από συνεργείο υπεργολάβων με εντολή του διαχειριστή δικτύου, ήτοι του ΟΤΕ, αλλά αυτό πλέον γίνεται σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις, ειδικά απ' όταν δόθηκε προτεραιότητα στις οπτικές ίνες.
Αυτό που μπορεί να κάνει ο φίλος σου είναι να περάσει καινούριο ποιοτικό καλώδιο, χωρίς διακλαδώσεις, από το σημείο εισόδου της γραμμής τηλεφώνου στη μονοκατοικία του, μέχρι το modem/router. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μεγάλο κομμάτι εξασθένισης σε αυτό το τμήμα της γραμμής (κάθετη και οριζόντια κτιρίου). Μπορεί να επιβεβαιώσει την εξασθένιση, πριν προβεί στην εργασία, αν ζητήσει από τον παροχό του να έρθει τεχνικός που θα πάρει μετρήσεις σε χώρο πελάτη και σε είσοδο κτιρίου. Ο τεχνικός θα του πει πόσο περίπου θα κερδίσει αν αλλάξει οριζόντια και κάθετη γραμμή στο κτίριό του.
Επιπλέον θα του πει πόση ταχύτητα φθάνει στην είσοδο του κτιρίου. Αν η απόσταση από το Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ είναι πολύ μεγάλη, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Στην περίπτωση όμως που έχει πάροχο την Cosmote, ενδέχεται να του δώσουν άλλο ζευγάρι καλωδίων που να είναι πιο ποιοτικό και να βελτιωθεί κάπως η ταχύτητα με την αλλαγή απερχομένου καλωδίου.
--------------------------
Επίσης πρέπει να δει ποιες ενσύρματες εναλλακτικές προσφέρει η περιοχή του. Είστε βέβαιοι ότι παρέχεται μόνο απλό ADSL; Μπορεί το ADSL να μην μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω λόγω απόστασης, αλλά να παρέχεται VDSL2 με πολύ καλύτερες ταχύτητες λόγω παροχής από γειτονικά KV και διαφορά τιμής λίγων ευρώ. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχει υποδομή οπτικών ινών, όπου έχεις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Τα έχει δει αυτά;
--------------------------
Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, θα πρέπει να δει τι εναλλακτικές έχει για ασύρματη πρόσβαση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G ή 5G. Για παράδειγμα η Cosmote δίνει υβριδική πρόσβαση με την υπηρεσία Cosmote Home Speed Booster, όπου η ταχύτητά σου εκτοξεύεται αν έχεις καλό σήμα κινητής, με 7€/μήνα επιπλέον πάγιο. Πολλοί έχουν σωθεί με αυτό, σε περιοχές όπου το καλωδιακό internet σέρνεται. Αν δεν έχει καλό σήμα Cosmote, μπορεί να δει πακέτα mobile internet Vodafone και Nova. Κάποια δίνουν μπόλικα δεδομένα.
Στην περίπτωση της κινητής, αν δεν έχει καλό σήμα, μπορεί να το βελτιώσει πολύ, αν βάλει στην ταράτσα του κεραία Poynting για σήμα κινητής τηλεφωνίας. Το έχει κάνει γνωστός μου και από 12 Mbps σε περιοχή με κακό σήμα κινητής, ανέβηκε στα 50 Mbps downstream, ώστε να έχει εφεδρική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 02/07/2023 στις 20:49.
Δεν είναι θέμα χρημάτων. Μου είπε ότι πήρε τηλ για να το κάνει vdsl 50-100 και του είπαν ότι υποστηρίζει μόνο 24 mbps εκεί. Αύριο θα πάει από κάποιο κατάστημα μήπως έκαναν λάθος στο τηλ που πήρε. Θα του πω πως αν δεν υποστηρίζει μεγαλύτερη ταχύτητα να ζητήσει τεχνικό να να μετρήσει τη γραμμή στο σπίτι του. Το καλώδιο δεν είναι και μεγάλος κόπος να αλλαχτεί μέχρι μέσα στο σπίτι γιατί είναι εξωτερικό και φαίνεται εύκολα από πρόσβαση. Επίσης με μια γραμμή στο ρούτερ δουλεύει δεν κάνει πουθενά διακλαδώσεις. Ζήτημα να είναι δλδ 20m να τραβήξουμε για να το πάμε γύρω γύρω. Δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τώρα γτ έμενε ο πατέρας του εκεί και μόνο τηλ είχε.
Πάτα το 0
Οι γραμμές εντός των σπιτιών συνήθως έχουν μεγάλη εξασθένιση. Οπότε βάζοντας νέο ποιοτικό καλώδιο και καταργώντας όλες τις διακλαδώσεις, συνήθως αυξάνεται η ταχύτητα και η σταθερότητα της γραμμής. Απλά, για να έχει μία εικόνα του τι φθάνει μέχρι την είσοδο του σπιτιού και πόσο χάνει με την παλαιά καλωδίωση, καλό είναι να μετρηθεί από τεχνικό. Σε φίλη μου είχαν μετρήσει 18 Mbps στην είσοδο της μονοκατοικίας και 10 Mbps στην πρίζα κοντά στο router, οπότε άξιζε να τραβήξει νέο καλώδιο, αφού θα κέρδιζε τουλάχιστον 6 Mbps.
Ποιον πάροχο έχει; Αν έχει Cosmote και έχει καλό σήμα κινητής τηλεφωνίας στο σπίτι του, θα δει τεράστια διαφορά με το Home Speed Booster.