Καλό να είσαι μέτριος αρκεί να είσαι Καφές
Αν μπορούσα δεν θα το συζητάγαμε εδώ. Τα ενοίκια στην Λάρισα είναι στο Θεο για χειρότερα σπίτια από αυτό που μένω. Όσο για αγορά μετά την φούσκα της κυβέρνησης με τα δάνεια το μόνο που κατάφεραν είναι να πουλούν κοτέτσια 20-30 χρόνων 150+χιλιάρικα.
Πάτα το 0
Αυτό ακριβώς περιέγραψα και το επιβεβαιωσες.
Σκεψου τώρα στον χώρο σου να είχες άλλο ένα μηχάνημα πχ 12αρι στην άλλη πλευρά του σαλονιού και τα 2 inverter. Θα έπιανες θερμοκρασία σε 5 λεπτά(ιδανική ρύθμιση 22-23 βαθμούς και auto ο ανεμιστήρας) και θα στο συντηρουσαν για πλάκα και με χαμηλή κατανάλωση.
Αλλα οι απώλειες είναι το σημαντικό θέμα και τα τζάμια δεν αρκεί να είναι απλά δίπλα, αλλά ενεργειακά και το κούφωμα με θερμοδιακοπη. Από εκεί να ξέρουν πάσχουν τα παλιά. Αγγίζεις το αλουμίνιο και είναι σαν ανοιχτό παράθυρο!
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Στα πολλά κρύα όταν θες να ζεσταθείς ομοιορφα το σπίτι ανάβεις σε όλα τα δωμάτια σε χαμηλή θερμοκρασία και ένταση ώστε να έχεις ομοιορφο αποτέλεσμα. Όπως αν αναβες καλοριφέρ όπου θα αναβαν σε όλα τα δωμάτια. Αυτά τα 'λαθάκια' μας αφήνουν με την αίσθηση ότι το ac δεν επαρκεί. Η χρήση που κάνουμε είναι αυτή που καθορίζει. Στα μπάνια βάζεις ηλεκτρική πετσετοκρεμαστρα και το συνδέεις με το φως αν θες και όταν μπεις αμέσως ζεσταινεσαι.
Το τελευταίο εξάμηνο εχω μιλήσει με πολλούς μηχανολόγους και διάφορες εταιρίες για να καταλήξω τι θα κάνω στο σπίτι που φτιάχνω. Όλοι έχουν και μια διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικό γούστο θέρμανσης-ψύξης (μιλάμε πάντα και για τα 2)
Τελικά πρέπει να καταλάβεις τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, τα υπέρ και τα κατά κάθε μίας και να επιλέξεις με το προσωπικό σου γούστο.
Υπάρχει η τέλεια λύση. Αλλά μπορεί να διπλασιάζει το κόστος όλου του σπιτιού(υπερβάλλω αλλά είναι τεράστιο νούμερο).
Τελευταία τροποποίηση από peterTHErider; 15/01/2024 στις 15:05.
Συμφωνώ,χρειάζεται κανονική μελέτη και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις.Περιπτώσεις που χρειάζεται πολλές αλλαγές-επενδύσεις για να έχεις αποτέλεσμα.
Αν π.χ είσαι το διαμέρισμα πάνω από πυλωτή πολυκατοικίας το πάτωμα σου θα είναι παγωμένο/καυτό ανάλογα με την εποχή.
Για αυτό είναι πλέον υποχρεωτικές κάποιες εργασίες από την κατασκευή για να μην υπάρχουν μελλοντικά κτίρια που μπάζουν από παντού.
Εγώ να πω την αλήθεια με το a/c βολεύτηκα ,αυτή την στιγμή σε ενιαίο χώρο 50-55 τ.μ έχω 19.8c και 48% υγρασία στο γραφείο μου, τα παράθυρα είναι μονά
και έξω βρέχει με κρύο.Φυσικά 10-12 βαθμούς δεν το λες και παγωνιά.
Το a/c το έχω στους 26c.
when life gets complicated... i ride.
Να πούμε καμία μαλακία να περάσει η ώρα;
1. Την Α/Θ τηβ ανοίγεις τον Νοέμβριο και την κλείνεις τον Μάρτιο.
2. Το λέβητα υγραερίου τον ανοίγεις τον Νοέμβριο και τον κλείνεις τον Μάρτιο.
3. Το λέβητα πετρελαίου τον ανοίγεις τον Νοέμβριο και τον κλείνεις τον Μάρτιο.
4. Κλπ.
5. Κλπ
Τον θερμοστάτη χώρου ρυθμίστε τον στους 20 βαθμούς μόνιμα (18 το διάστημα απουσίας της ημέρας από το σπίτι, εφόσον είναι μεγάλο) και 18-19 το βραδάκι που κοιμάστε (για καλύτερο ύπνο λένε, δεν μπορώ να το τεκμηριώσω).
Ps. Γνωμούλα μου προς τον "εκκινητή" του θέματος, βάλε τα a/c εφόσον είναι inverter σοβαρής εταιρίας και θα ξενοιάσεις. Μην τα ανοιγοκλείνεις και να τα καθαρίζεις τακτικά.
Στην τελική, κάνε ένα πείραμα να τα δουλέψεις μια εβδομάδα να δεις τι κατανάλωσες.
Γενικά ναι, έτσι πρέπει να κάνουμε. Αλλά εμάς στην Κρήτη είναι ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα. Καθώς για πολλούς μήνες έχουμε μέσα στη μέρα 22-25 βαθμούς και το βράδυ 12-15.ακομα και Δεκέμβρη και Ιανουαρίο.
Οπότε η δική μου προσέγγιση είναι πως θέλω πηγές θέρμανσης άμεσης απόδοσης. Για αυτό δεν πάω σε ενδοδαπεδια που γενικά είναι η κορυφή.
Ρε άνθρωπε πες από την αρχή ότι είσαι από Κρήτη. Αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα τώρα. Δεν σημαίνει επειδή έτσι δουλεύει και είναι αποδοτικό στην Κρήτη θα είναι και στην Λάρισα. Και εγώ στην Κρήτη που ήμουν μετάθεση 2 χρόνια μια χαρά την έβγαλα μόνο με a/c. Άνετα και οικονομικά. Δεν είναι βέβαια όλες οι περιοχές της Κρήτης ίδιες αλλά μιλάμε για μέσο όρο. Να πω ότι έχω κάνει και Λάρισα για 6 μήνες χειμώνα.
Ρε αδερφέ είπα πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως μοναδικη.
Από κει και πέρα στη βόρεια Ελλάδα δεν θα συζητούσα τίποτα άλλο από ενδοδαπεδια με αντλία θερμότητας. Από την Κομοτηνή είμαι και ξέρω από κρύο.τα τελευταία χρονιά είμαι στην Κρήτη.
Αλλα και πάλι αυτό που θα άλλαζα δραματικά θα ήταν η μόνωση του σπιτιού που κάνει την μεγάλη διαφορά. Από 5αρα θερμοπροσωψη θα πήγαινα σε 10αρα και κουφώματα 3πλα.και φυσικά δεν θα έκανα τα τεράστια ανοίγματα που κάνω τώρα.
Οπότε μην νομίζεις πως και με κεντρικό σύστημα air-condition δεν θα είχε πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν μιλάω για splitακια.
Αν καταφέρεις να μηδενίσεις τις απώλειες(θεωρητικά) και με κεράκι ζεσταίνεσαι.
Ένα νούμερο χρειάζεσαι που θα σου βγάλει ένας μηχανολόγος και αυτό είναι τα btu απωλειών. Μετά υπολογίζει το κλίμα και υψομέτρο της κατοικίας και σου λέει τι απόδοση χρειάζεσαι.
Είτε την πάρεις από καλοριφέρ ή από fancoil ή από ενδοδαπεδια ή από air-condition δεν τον νοιάζει.
Και αυτό που είναι δεδομένο είναι πως οι αντλίες είναι ο οικονομικότερος τρόπος.επίσης δεδομένο είναι πως το χειρότερο πάντρεμα για αντλία είναι τα καλοριφέρ νερού που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Είτε είσαι στη Σιβηρία είτε στην Αίγυπτο.
Τελευταία τροποποίηση από peterTHErider; 15/01/2024 στις 19:03.
Ισχύει. Καταργείς όλη την οικονομική λειτουργία της αντλιας που είναι να χρησιμοποιεί την ενέργεια του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η ιδανική θερμοκρασία της αντλιας είναι να ζεσταίνει νερό έως 40 το πολύ 45 βαθμούς. Δηλαδή για ενδοδαπεδια ή για fancoils.ειδικά για σώματα τύπου φέτες αντενδεικνυται. σε αυτά τα νούμερα είναι τρομερά οικονομική. Από εκεί και πάνω καταναλώνει λιγο λιγότερα από καυστήρα πετρελαίου. Ρώτα κάποιον μηχανολόγο να σου πει αν κάνω λάθος.
Μηχανολόγος δεν είμαι αλλά έχω κολλητό και έχω μιλήσει με 3-4 για το θέμα το τελευταίο 6μηνο.
Τελευταία τροποποίηση από peterTHErider; 15/01/2024 στις 21:27.