Δεν ισχύει. Η Α/Θ μια χαρά δουλεύει με θερμαντικά σώματα και στους βαθμούς που αναφέρεις. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι ζεσταίνει μεγαλύτερη ποσότητα νερού γιατί απαιτεί μεγαλύτερο σε μέγεθος θερμαντικό σώμα. Παρόλο όμως την αύξηση μεγέθους, συνεχίζει να καταναλώνει πολύ λιγότερο από έναν λέβητα πετρελαίου, λιγότερο από έναν λέβητα συμπύκνωσης, και λιγότερο από αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών.
Ps1. Στα παραπάνω για να μην σε μπερδέψω, αγνοούμε εντελώς την δυνατότητα αντιστάθμισης που παρέχει η Α/Θ, δοχεία αδράνειας, τόπο εγκατάστασης και μερικές άλλες λεπτομέρειες που ανεβάζουν/κατεβάζουν την κατανάλωση.
Ps2. Μηχανολόγος που θα μου αποδείξει τα λεγόμενα του, εγώ τον σέβομαι. Οι περισσότεροι όμως δυστυχώς είναι της θεωρίας.
θα πρεπει να καταλαβουμε οτι η αντλια θερμοτητας δεν μετατρεπει ενεργεια (ηλεκτρικη χημικη κλπ) σε θερμοτητα με βαθμο αποδοσης λιγο κατω απο 1 αλλα μεταφερει θερμοτητα απο θερμο σε ψυχρο δοχειο καταναλωνοντας στη χειροτερη το 1/4 σε σχεση με αυτη που μεταφερει
χοντρα χοντρα στην πρωτη περιπτωση πληρωνω 1 και παιρνω 0,90 σε θερμοτητα ενω στη δευτερη πληρωνω 1 και μεταφερω τουλαχιστον 4 σε θερμοτητα
Δεν διαφωνώ σε κάτι,
Συμφωνώ πως οι αντλίες θερμότητας είναι η αποδοτικοτερη λύση. Αλλά, αυτό που λέω είναι πως η καλύτερη λύση είναι αντλία αέρος-αέρος. Και αν πάμε σε αέρος-νερού θα αντικαταστησουμε τα απλά σώματα με Fancoils.να έχουμε την μέγιστη οικονομία και ψύξη μαζί.
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Να πω κι εγώ την άποψη μου. Δεν είναι επιστημονικως αποδεδειγμένη αλλά από εμπειρία και μόνο. Στο σπίτι στην Αθήνα 60τμ έχω δίπλα τζάμια με εξοικονομω σε 2αρι σπίτι με ενα 12αρι και δυο 9αρια daikin sensira. 3 στους 4 τοιχους δεν εχω κανεναν και απο πανω κατω δεν εχουν θερμανση. Στο εξοχικό στην Λεσβο 70τμ διορωφη μεζονέτα με ξυλινα κουφωματα και διπλα τζαμια. Μπαζουν γαμησετα γιατι προοριζοταν για καλοκαιρινη κατοικια. Μια σομπα πελλετ αλλά είμαι πάνω στο μάτι του βόρια σε ακρωτήρι και δεν κάνει τίποτα 2 χειμώνες που έμεινα. Τώρα σε 2αρι στο Μόναχο με γεωθερμία και ησύχασα. Για το κρύο της Αθήνας και νοτιοτερα η αντλία αέρα-αέρα σίγουρα σε καλύπτει από θέμα οικονομίας. Πιο βόρια είσαι η αντλία αέρα-αέρα θα παίζει στα ανώτατα όρια της και πρέπει να αλλάξεις το μέσο σε νερό. Επίσης όταν λέμε ότι η ποιότητα ζέστης του καλοριφέρ είναι καλύτερη δεν λέμε απλά τί μας αρέσει. Το καλοριφέρ έχει μέσα νερό και δεν το πίνω το νερό ούτε έρχομαι σε επαφή. Τα μικρόβια και μικροσωματιδια όμως που βγάζουν όλα αυτά που φυσάνε αέρα τα κάνω γαργάρα και τα καταπίνω. Και το πιο καθαρό να ειναι εφόσον δημιουργεί ρεύμα αέρα σίγουρα θα σηκώνει ότι υπάρχει στο πάτωμα. Οπότε καλό είναι να μην μιλάμε για ποιότητα σε αυτά τα μέσα που φυσάνε όσο καινούρια και αν είναι τα φίλτρα τους. Το ότι βολεύουν εσένα και έκανες την καλύτερη επιλογή για σένα δεν σημαίνει ότι έτσι είναι στην πραγματικότητα. Δεξου και την γνωμη των αλλων ότι μπορεί κάπου να έχουν δίκιο. Μην την κάνουμε και αυτή την κουβέντα όπως με τα μηχανάκια. "Τα κτμ είναι μπούρδες γιατί ο κολλητός μου είχε και ο μάστορας του, του είπε ότι σπανε".
Αυτά που περιγράφετε είναι όλα λύσεις στο πρόβλημα της θέρμανσης.
Το ότι κάποιοι θεωρούμε κάποιες από αυτές πετυχημένες και κάποιες αποτυχημένες οφείλεται στο γεγονός ότι έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό των αναγκών μας.
Το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος λειτουργίας και εγκατάστασης.
Βέβαια το κόστος λειτουργίας όπως καταντήσαμε δεν μπορούμε να το προβλέψουμε γιατί εξαρτάται από άλλους ευμετάβλητους παράγοντες (αγορά).
Από εκεί και πέρα ΟΠΟΙΑ λύση καλύπτει τις απώλειες θερμότητας του σπιτιού μας θα λειτουργήσει.
Το ότι κάποια συστήματα (πχ αντλίες ) έχουν καλύτερη απόδοση από άλλα δεν σημαίνει ότι είναι οικονομικότερα στην λειτουργία τους,
σημαίνει ότι είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
Οικονομικότερα είναι αυτά που έχουν το μικρότερο κόστος αρχικής εγκατάστασης και το μικρότερο κόστος λειτουργίας.
Το οποίο σε κάποια περιοχή μπορεί να είναι οι ξυλόσομπες και σε κάποια άλλη οι πετρελαιοκίνητες αντλίες θερμότητας ή δεν ξέρω τι άλλο.
Και βέβαια υπάρχουν και τα πολλοί συνδυασμοί των παραπάνω συστημάτων σε ένα σύστημα.
Το μόνο σίγουρο και αμετάβλητο είναι το γεγονός ότι η μόνωση και η μείωση των απωλειών είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για χαμηλό κόστος.
Ότι λέει ο Stefanos.
Φίλε nauagios η φυσική δεν αλλάζει από βορρά σε νότο. Τα όρια που λες που θα φτάσεις βόρεια με μια αέρος αέρος θα τα φτάσεις αν βάλεις την ίδια που θα έβαζες νότια. Δεν θα βάλεις τα ίδια φυσικά. Ούτε. Btu ούτε σε όγκο αέρα ανά ώρα ούτε σε μήκος στομίων. Όλα είναι θέμα μελέτης όλων των παραγόντων.
Να καταλάβεις εγώ τώρα σε σάλοκουζινα 80τμ με μόνωση τούμπανο έχω συνολικά 40000 btu σε 2 μηχανήματα που το invertarisma τους για συντήρηση θα κατεβαίνει πάτο και συνολικά 4 μέτρα στομια προσαγωγής σε 3 σημεία.
Αν αυτό σου θυμίζει τυπικό σύστημα αέρος-αέρος πες μου...
Το σωστό συστήματα αέρος-αέρος δεν έχει καμία σχέση με το βάζω ένα splitακι και καθάρισα. Έχει σημασία η στατιστική πίεση και το που θα πηγαίνει ο αέρας.
Ο αέρας να ξέρεις από το γραμμικά στομια κατευθύνεται προς μεγάλες επιφανείες(τοιχους-υαλοπινακες) πρώτα για να πάρει τα φορτία απωλειών αλλά και να κατέβει και να γυρίσει γλυκά χωρίς να νιώσεις ποτέ ρεύμα αέρα.ο αέρας έχει την τάση να ακολουθεί σε όποια επιφάνεια τον κατευθυνεις. Οπότε πάει τζάμι, πάτωμα, και σιγά σιγά ανεβαίνει λόγο της πυκνότητας.
Στα λέω αυτά γιατί έχουμε σαν χώρα παρεξηγήσει το air-condition γιατί απλά μάθαμε έναν τύπο του που το δουλεύουμε μόνο για περιστασιακο δροσισμο το καλοκαίρι. Ο τρόπος που το έχουμε συνηθίσει λοιπόν δεν είναι ο ενδεδειγμένος για σωστή θέρμανση.
Τέλος, η καλύτερη λύση που δίνει την μέγιστη θερμική άνεση είναι η ενδοδαπεδια.
Ανάμεσα σε αυτά τα 2 ήμουν και εκανα την επιλογή βάση κλίματος και αναγκών.
Το να βάλω αντιαισθητικα καλορίφερ που πιάνουν χώρο και να βάλω και εξτρα split να κρέμονται για δροσισμο για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη είναι ένα σενάριο αλλά το απέρριψα άμεσα.
Τελευταία τροποποίηση από peterTHErider; 18/01/2024 στις 14:32.
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Αλλιως ξεκινησε η κουβεντα και αλλιως κατεληξε.
Εβαλε το θεμα ο ανθρωπος για το σπιτι που κατοικουσε και φτασαμε να λεμε για το πως ΘΑ το καναμε ΑΝ φτιαχναμε το σπιτι μας απο την αρχη. Και ολα αυτα σε συνδυασμο με την καλυτερη αποδοση στο καλυτερα μονωμενο σπιτι.
Κοινως καμια σχεση.
Μένω σε οροφόδιαμέρισμα με δικό μου λέβητα και δική μου δεξαμενή πετρελαίου, αλλά το νοικιάζω οπότε δεν μπορώ να παρέμβω για να αλλάξω το καύσιμο της θέρμανσης στα καλοριφέρ (και ούτε θα καταφέρω να πείσω τον ιδιοκτήτη να επωμιστεί το κόστος για εγκατάσταση αερίου ας πούμε). Ένα ακόμα δεδομένο είναι ότι από όσο ξέρω το σπίτι δεν έχει καλή θερμομόνωση και τα παράθυρα είναι μεν καινούρια αλουμινίου αλλά τα τζάμια δεν είναι διπλά. Επίσης γύρο γύρο δεν υπάρχει τπτ και από πάνω είναι πλάκα.
Στο ζητούμενο λοιπόν. Μάλλον θα πρέπει να στραφώ σε κάτι που να καίει ρεύμα. Αλλά σε τι? Υπάρχει 18αρι aircondition inverter στο σπίτι και ένα 12αρι απλό που και με τα 2 μαζί το σπίτι ζεστάνει. Απλά σκέφτομαι αν θα μπορούσα να πετύχω καλύτερη (και πιο οικονομική) απόδοση σε σχέση με αυτά. Έχει κάποιος κτ δοκιμασμένο?
(Υ.Γ.: Έχω δοκιμάσει σόμπα κεροσαν και μυρίζει πολύ και έχω και μια σόμπα υγραερίου που όμως δεν φτάνει να καλύψει όλο το σπίτι)
Εχετε να προτεινεται κατι πανω σε αυτο...?
Παντα θα κρεμομαστε απο κατι...ρευμα θα ειναι αυτο? Αεριο? Πετρελαιο? Ξυλα? Και ολα αυτα σε συνδυασμο με την τρεχουσα κατασταση στον κοσμο.
Ενα μπραφ εγινε με κορωνα και Ουκρανια και εγινε το μαλλιοκουβαρο στις τιμες.
Ride(s) the wind of change...
Πάντως και εγώ προσανατολίζομαι σε κλιματιστικό τελικά. Κυρίως γτ όταν φύγω θα μπορώ να το πάρω μαζί μου (τα κλιματιστικά που υπάρχουν στο σπίτι είναι του ιδιοκτήτη). Και είναι μια επένδυση που δεν θα πάει χαμένη (και να αλλάξω σπίτι θα χρειαστώ ένα καλό κλιματιστικό). Θα κοιτάξω να φέρω έναν μηχανικό να μου πει με βάση και των κλιματιστικών που υπάρχουν τι θα πρέπει να βάλω για να ζεσταθεί το σπίτι και ελπίζω να τα γλυτώσω από το πετρέλαιο που δεν βγαίνει με 1,30 το λίτρο.
Ήδη χρησιμοποιώ κυρίως τα κλιματιστικά και έχω αφήσει καμία 100λτ για τις μέρες που θα είναι πολύ χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος (για την άλλη εβδομάδα λέει για κάτω από 0 στη Λάρισα).
Αν ειναι για υπνοδωματιο παρε απο τις σοβαρες μαρκες να γλιτώσεις τα κρακ κρουκ των πλαστικων.
Είναι εντελώς φυσικό γιατί εάν δεν αναλυθεί το θέμα δεν καταλαβαίνει κάποιος ότι με τιμή ρεύματος 13 λεπτά το ρεύμα μπορεί να σε συμφέρει να έχεις κλιματιστικό ενώ με 23 λεπτά που ήταν πέρσι να σε συμφέρει το πετρέλαιο.
Και αυτή την ανάλυση πρέπει να την κάνεις με κάποιον εντελώς ειδικό, και με μεγάλη επιφύλαξη για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.