Δοκίμασε αυτό https://sequremall.com/products/sequ...dering-pen-60w
Δοκίμασε αυτό https://sequremall.com/products/sequ...dering-pen-60w
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ήδη ψάχνω για κολλητηρι με ανταλλαξιμες μύτες και ιδανικά μαζί με βαλιτσακι ή κουτάκι ή θήκη.
MM#93
Το απο πανω δουλευει και με μυτες της σειρας c210 της jbc.
Βεβαια αμφιβάλλω αν θα σου χρειαστούν ποτε ανταλλακτικες με την χρήση για χόμπι εκτος αν τις κακομεταχείριζεσαι χωρις λογο.
Χρησιμοποιείτε πάστα κόλλησης (flux);
Έχω ακούσει και δει τα δύο άκρα. Μεγάλη ομάδα πολύ έμπειρων τεχνικών με την οποία συνεργαζόμουν παλιότερα δεν διανοείται να κάνει κόλληση χωρίς πρόσθετο flux. Αναφέρομαι σε άτομα που κάνουν δεκάδες κολλήσεις τη μέρα για περισσότερα από 10 χρόνια.
Από την άλλη μεριά έχω ακούσει άλλους να λένε ότι δεν χρησιμοποιούν διότι:
1) Το flux είναι καρκινογόνο.
2) Το flux που βρίσκεις στο εμπόριο τις περισσότερες φορές δεν είναι το κατάλληλο για κολλήσεις και καταστρέφει τις μύτες των κολλητηριών, οξειδώνοντάς τις.
3) Αρκεί το flux που εμπεριέχεται στο καλάι.
Η δική μου εμπειρία είναι ότι με flux η κόλληση γίνεται με περισσότερη ακρίβεια, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το σωστό και ποιο το ακατάλληλο, αν πράγματι υφίσταται τέτοια διαφοροποίηση στα προϊόντα του εμπορίου.
Η χρήση που κάνω είναι περιστασιακή, οπότε με καλύπτει ένα απλό κολλητήρι των 10€ σαν εκείνο που προτάθηκε παραπάνω. Έχω δουλέψει και με σταθμούς των 400€, αλλά δεν αξίζει να επενδύσεις τόσα χρήματα αν δεν κάνεις συστηματική επαγγελματική χρήση σε ηλεκτρονικά, όπου η ακρίβεια είναι απαραίτητη. Αν αγόραζα τώρα, όπως ειπώθηκε παραπάνω, θα βασιζόμουν στις κριτικές. Για παράδειγμα βλέπω ότι αυτό έχει μπόλικες και καλές, ενώ η τιμή είναι σχετικά χαμηλή, σε επίπεδο που δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της εγγύησης και της υποστήριξης.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 27/10/2024 στις 09:01.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Είναι αδύνατον να θεωρήσει κάποιος ασφαλή κόλληση χωρίς έλεγχο της επιφάνειας απο βρωμιές και προστασία
του υλικού από το οξυγόνο για λίγο.
Αυτό κάνει το flux. Δημιουργεί ροή στο σημείο που εφαρμόζεται δίνοντας μας έλεγχο, κρατά καθαρά τα μέταλλα από ότι
εμφανιστεί στην θερμοκρασία κόλλησης και δίνει καλύτερα χαρακτηριστικά αντοχής στην οξείδωση της κόλλησης.
Προφανώς οι κολλήσεις κυκλωμάτων κ.λπ. έχουν ελάχιστες μηχανικές απαιτήσεις και μας ενδιαφέρει περισσότερο
η ακρίβεια, η καθαριότητα, η ομογένεια κ.λπ. Δεν τρέχει τίποτα αν σε εργαστήριο κάποιος κολλά καθαρές επαφές
με ελάχιστο ή καθόλου flux.
Tο θέμα απο εκεί και πέρα είναι, ποσο ακριβής θα είναι, αν χρειάζεται να επιβαρύνει τα υλικά περισσότερο (πχ να πρέπει να πιέσει παραπάνω στο σημείο) για να έχει έλεγχο, σε τι συνθήκες θα εκτίθενται οι κολλήσεις (ένα κουδούνι είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένο σε σχέση με ένα κύκλωμα μιας μηχανής που λειτουργεί πάντα σε εσωτερικό χώρο).
Για πολλά χρόνια το flux που υπήρχε για κολλήσεις με κράματα ασημιού ήταν καρκινογόνο.
Από τις αρχές του '00 είδαμε flux με σήμανση "νεα σύνθεση", "μη καρκινογόνο" κ.λπ.
Μετά το '06 νομίζω όλα τα καταστήματα έχουν υπόψιν αυτές τις προδιαγραφές και πλέον είναι δύσκολο
να βρεις flux με την παλιά σύνθεση.
Καλά θα κάνουμε να ρωτάμε στο κατάστημα γι' αυτές, δεν χαλάει κανέναν.
Οι μύτες που οξειδώνονται είναι γιατί δεν πλένονται.
Οι οδηγίες καθαρισμού του flux μετά την κόλληση είναι σε κάθε συσκευασία και αρκετά μπελάς αν πρόκειται για κράματα ατσαλιού.
Η λεξη flux δεν αναφέρεται σε μια ουσία. Ειναι ονοματοδοσία σε μια κατηγορία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα το υλικό, την δραστικότητα και φυσικά την εφαρμογή.
Μπορείς να πάρεις μια ιδεα για το θέμα απο το παρακατω λινκ που ειναι μια περίληψη της κατηγοριοποίησης που κανει η ipc για τα flux :
https://www.almit.de/export-reports/...-J-STD-004.pdf
Ένα κολλητήρι με σταθμό parkside που είχα πάρει κάποια στιγμή από τα lidl αυτοαναφλέχθηκε μόνο του πάνω στην χρήση.
Μάλλον ήταν τυχαίο γεγονός γιατί εντάξει παρ'όλο που είναι οικονομικά και χαμηλής ποιότητας τα εργαλεία parkside για τα χρήματα τους είναι αποδεκτά και κάνεις την δουλειά σου, έχω μπόλικα και δεν είχα ποτέ σοβαρά προβλήματα από αυτά. Αυτό ήταν σοβαρό πρόβλημα γιατί το εργαλείο πήρε στην κυριολεξία φωτιά, και ναι μεν μπορεί να με κάλυψαν μέσω της εγγύησης αλλά δεν αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε προκληθεί ατύχημα και πιθανός τραυματισμός.
Απλά το αναφέρω να το λάβεις υπόψιν σου.
Εγώ με ερασιτεχνική χρήση πήρα ένα των 10 ευρώ και 30watt
Αυτό που έχω καταλάβει ότι μετράει είναι η δυνατότητα αλλαγής μύτης
Επίσης θα ήθελα από κάποιους πιο ειδικούς να μας περιγράψουν τη σωστή διαδικασία καθαρισμου-συντηρησης
Mε ισοπροπυλική αλκοόλη και βουρτσάκι.
Στα μεγάλα κομμάτια που κολλάς ώρα και μένει σαν βερνίκι στο κομμάτι δεν με βολεύει και τα βάζω σε βραστό νερό με σκόνη απορρυπαντικό και Vim.
Άλλες φορές το διαλύει τελείως και βλέπεις αμέσως σημάδια στο μέταλλο από το βούρτσισμα, άλλες κάνει μόνο ρωγμές και φεύγει αρχικά με κάτι αιχμηρό.
ειδικός όμως ούτε κατα διάνοια![]()
Εγω απο παλια, που κολουσα ποιο συχνα, χρησιμοποιω κοματια απο ρετσινι πευκου! Καθαρες κολησεις με υπεροχο αρωμα !!!![]()
Πουλαω συννεφα
Τελειώνεις την κόλληση, χτυπάς το χέρι σου στον πάγκο μες το κολλητήρι να φύγουν τυχών κομμάτια από την μύτη, προσοχή μην χτυπήσεις το κολλητήρι. Απαλό βούρτσισμα σε συρμάτινο σφουγγάρι (υπάρχουν και ειδικά με μεγαλύτερη πλέξη, με το απλό της κουζίνα είσαι οκ) βάζεις καλάι στην μύτη, επαναλαμβάνεις το πρώτο βήμα, ξαναβάζεις καλάι το αφήνεις να κρυώσει, μην αφήνεις την μύτη εκτεθειμένη.
υ.γ. για οικιακή χρίση τα κολλητήρια του δεκάρικου εικοσάρικου είναι μια χαρά, στην εργαλειοθήκη μου έχω ένα τέτοιο κοντά 10 χρόνια μια χαρά κάνει την δουλειά του στα ηλεκτρονικά και σε βασικά ηλεκτρολογικά, και έχει φάει πολύ ξύλο από καμμένα πλαστικά, μια φορά έχω αλλάξει μύτη.
υ.γ.2 στις χείριστες περιπτώσεις που έχει κολλήσει πάνω στην μύτη κάτι κακό, ξύνεις απαλά με φαλτσέτα υπό γωνία από την βάση προς την μύτη, ξαναλέω απαλά!
υ.γ.3 τα φτηνά κολλητήρια που πιάνουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, όταν φτάσει πάνω από επιθυμητό τα βγάζουμε από την πρίζα, βολεύει πάρα πολύ να βάλεις απλό διακόπτη όπως του πορτατίφ. (ένα τιπ που είχα μάθει στην σχολή, προφανώς εκτός μαθήματος)
Μονο εγώ πηγαινω και μπλέκω;
Για μια δουλεια χρειαστηκα οχι μονο κολλητηρι-σταθμό εργασίας αλλά και κολλητηρι θερμού αερα.
Ευτυχως ειχε και τα δυο ενας φίλος μου και δεν ξεφραγκιάστηκα.
Με ενα λιντλοεργαλείο που προσπαθησα να αλλαξω τις μπαταριες ΑΑ στη στηλη του, τελικα τα εκανα σκ*&% και εργαλειο και καινουριες μπαταριες πηγαν στα σκουπιδια.
Ενδιαφερον φαινεται το sequremall στο λινκ πιο πανω...
Silkman, αν κατάλαβα, εννοείς ότι προσπάθησες με κολλητήρι να ενώσεις συστοιχία επαναφορτιζόμενων μπαταριών που ήθελαν αντικατάσταση σε εργαλείο Parkside; Αν ναι, προφανώς ήθελες ηλεκτροπόντα μπαταριών.
Είναι δύσκολο να κολλήσεις μπαταρίες με κολλητήρι. Έχω προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία και σταμάτησα πριν κάνω ζημιά, επειδή είδα ότι ανέβαινε η θερμοκρασία της μπαταρίας.
Άλλοι λένε ότι το καταφέρνουν, αλλά όλοι θα σου πουν ότι με ηλεκτροπόντα θα κάνεις σωστή και γρήγορη δουλειά. Απλά θέλει καλή ηλεκτροπόντα, διότι στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποιες σχετικά αδύναμες που δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Οπότε καταλήγεις ότι συμφέρει να πληρώσεις επαγγελματία που έχει το εργαλείο, για τις λίγες φορές που θα σου χρειαστεί, παρά να επενδύσεις σε αυτό. Εκτός αν είσαι συλλέκτης εργαλείων και εξοπλισμού, οπότε βάζεις και μία τέτοια στη συλλογή σου και πετυχαίνεις την ικανοποίηση της επισκευής.
Ορθολογιστικά σκεπτόμενοι, ενδέχεται να σου έρθει πιο φθηνό να πάρεις καινούριο εργαλείο από το Lidl, παρά να επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά για την επισκευή του. Θα έχεις καινούριο εργαλείο, αντί ένα επισκευασμένο που μπορεί χαλάσει σε άλλο σημείο, με τη χρήση.
Ο vaskaς ακούει;
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 02/11/2024 στις 15:19.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.