moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Καλημέρα στην παρέα, παρελήφθησαν κανονικά οι καφέδες από την Κρήτη
Καλή συσκευασία σε ποιοτικό πλαστικό σακουλάκι, προσωπικά προτιμώ το χαρτόνι με εσωτερική επένδυση αλουμινόφυλλου αλλά όταν παίζεις κοντά στις ημερομηνίες ψησίματος η διαφορά είναι ελάχιστη, και με βαλβίδα μονόδρομη, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο κλειστή είναι σε όλες τις συσκευασίες - ακόμα και όταν ζουλάω το σακουλάκι!
Φίλε Αποστόλη την επόμενη φορά που θα περάσεις κάνε μου τη χάρη και ρώτα σχετικά αν ευκαιρήσεις, οι βαλβίδες πάντως είναι άψογα τοποθετημένες στα πακέτα
Φρεσκοψημένοι και οι δύο όπως βλέπετε και από τις ημερομηνίες, άρχισα με τον Κοσταρικανό καθώς είναι στο ιδανικό σημείο και μάλλον θα παίξω την επόμενη εβδομάδα με τον Βραζιλιάνο στις 14 με 18 ημέρες!
Είχα κάποιες ρυθμίσεις για καφέ από την περιοχή Ταραζού στο αρχείο μου οπότε ξεκίνησα με 19,1γρ και 25sec για 38γρ στο φλυτζάνι και δούλεψε άψογα με ελάχιστη δυσκολία στην αρχή της εκχύλισης και υπέροχη ροή σαν μέλι μετά
Οπότε κατέβηκα στα 19γρ για άψογη οπτικά εκχύλιση και γεμάτο, ισορροπημένο φλυτζάνι με γήινες νότες ξηρών καρπών αρχικά, άνω του μετρίου οξύτητα και τα φρουτάκια της περιγραφής στο τέλος.
Τελικά, για να εκνευρίσω και τον bowleno, δοκίμασα και τρία δευτερόλεπτα preinfusion καθώς η περιγραφή αναφέρει απαλή οξύτητα, μήπως και ισορροπήσει ακόμα καλύτερα, αλλά τελικά επέστρεψα στις αρχικές ρυθμίσεις.
Εξαιρετικός καφές λοιπόν, καλοψημένος και στρογγυλός, που με την ιδιαίτερη οξύτητα και σώμα του ακούγεται ωραία και σε καπουτσίνο - flat white![]()
Ωραία πράγματα Παντελή,καλή απόλαυση!
ΥΓ ο πρώτος έχει ημ/νία ψησίματος 25/11/2025,πολύ μπροστά οι Βραζιλιάνοι ρε παιδί μου!
Καλημέρες με εσπρέσο μακιάτο αμάρετο - όταν ο καφές μας χαρακτηρίζεται από νότες ξηρών καρπών μπορούμε να παρασκευάσουμε εύκολα ένα υπέροχα αρωματικό παράγωγο ρόφημα για μετά το φαγητό αλλά και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!
Εγώ έχω διαθέσιμο ένα εξαιρετικό, χειροποίητο λικέρ πικραμύγδαλου amaro, πιο αρωματικό και με βαθύτερο χρώμα καραμέλας, που μου έκαναν δώρο οι καλοί άνθρωποι στο agriturismo που έμεινα στο Κολεσάνο κατά τη διάρκεια του μοτοτάξιδου μου στη Σικελία και τη Μάλτα
Αν έχετε το κλασικό Disaronno Originale στο ντουλάπι σας ή ακόμα καλύτερα λικεράκι πικραμύγδαλο της γιαγιάς, θα κάνει μια χαρά δουλειά πάντως!
Αρχικά βάλτε μία κουταλιά της σούπας λικέρ σε ένα φλυτζάνι για διπλό – αν βάζετε ζάχαρη βάλτε τη μισή γιατί το λικέρ είναι γλυκόπικρο, ή και καθόλου:
Αυτό που θα απογειώσει το ρόφημα είναι η κρέμα γάλακτος με την οποία παντρεύεται μοναδικά η γεύση από τα αμυγδαλάκια των κουκουτσιών, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο γάλα πριν ετοιμάσετε το αφρόγαλο για τον μακιάτο μαζί με δυο – τρεις σταγόνες λικέρ, συνδυάστε και απολαύστε ένα διαφορετικό και πολύ ξεχωριστό φλυτζάνι
![]()
Μετά το πρώτο πακέτο Costa Rica άνοιξα και τον Peaberry και όντως οι μικρούληδες κόκκοι του μοιάζουν με αρακά (pea)
Επίσης στη περιγραφή του Costa Rica έγραφε ότι διακρίνεται από τον πράσινο κόκκο με μπλε αποχρώσεις, κάτι που δεν πρόσεξα στον συγκεκριμένο, αλλά φαίνεται πολύ έντονα στον Peaberry - επειδή έχω ελαφρά δυσχρωματοψία όμως το αφήνω στην κρίση σας
Στη φωτό δεν φαίνεται ο ιριδισμός γιατί το φως πέφτει κάθετα!
Μέχρι στιγμής είμαι στα 18γρ - 28sec - 42γρ στο φλυτζάνι και βγαίνει σωστά αλλά θέλει λίγο fine tuning, θα γράψω πλήρεις εντυπώσεις από Δευτέρα.
Y.Γ. Σχετικά με τις βαλβίδες των συσκευασιών, πιστεύω ότι έχουνε μπει κατά λάθος βαλβίδες για αλεσμένο καφέ και όχι για κόκκους καθώς τα σακουλάκια είχαν τουμπανιάσει και η βαλβίδα λειτούργησε μόνο όταν τα ζούληξα στο όριο του σκασίματος!
Μετά οι καφέδες "ανέπνευσαν" και με το degassing ξαναφούσκωσαν τα σακουλάκια και έπρεπε να τα ζουλάω καθημερινά για δυο - τρεις μέρες μέχρι να ηρεμήσουν.