Αρχικά δημιουργήθηκε από Ingenius
...![]()
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ingenius
...![]()
Ξέθαψα λίγο, μιας και ο τίτλος φαίνεται ταιριαστός με αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω.
Θέλω να αλλάξω πάροχο για τους γονεις μου.
Ο ανταγωνιστής πάροχος μου προτείνει 2 τρόπους σύνδεσης ένας είναι ο κλασικός με τον χαλκό ως το σπίτι(η περιοχή διαθέτει μόνο αργό ίντερνετ μέχρι 24Mbps).
Και ο δεύτερος ασύρματο internet 4G υποστηρίζοντας ταχύτητα στην περιοχή μέχρι 30Mdps με όριο 200GB / μήνα
Έχει εμπειρία κάποιος από ασύρματο ίντερνετ;
Μπορεί να είναι αξιόπιστο όσο το καλώδιο ή θα υπάρχουν μεταπτώσεις στην διάρκεια της χρήσης του;
Εγώ χρησιμοποιώ για οικιακή χρήση. Οι ταχύτητες δεν είναι σταθερές, εξαρτώνται από το πόσο φορτωμένη είναι η κυψέλη σου. Έχω 5G, όχι 4G. Τέτοια εποχή έχω ταχύτητα πάνω από 120/20 MBPS. Το καλοκαίρι πέφτει στα 80 με 60. Με 4G η ταχύτητα είναι αισθητά χαμηλότερη, αλλά για απλή χρήση θα είναι εντάξει. Ερωτηματικό είναι τα 200 GB όριο, εξαρτάται από την χρήση που θα κάνουν, αν και εγώ που είμαι όλη μέρα online, σε ένα μήνα δύσκολα τα ξεπερνάω.
Αν οι γονείς σου δεν παίζουν online σε competitive επίπεδο, να επιλέξουν το 4G.
Starlink.
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Παρεμπιπτόντως, σήμερα ανακοίνωσε η ΔΕΗ τα νέα πιλοτικά προγράμματα FTTH.
https://www.dei.gr/el/gia-to-spiti/myfiber/
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Εδώ ακόμα δεν μπορούν να παρέχουν 50 Mbps εντός πρωτεύουσας, τα FTTH τους έλειπαν.
Life begins at 45°.
Στη περίπτωση μου, για τους παππούδες δεν υπάρχει κάποια ειδική χρήση για έξτρα κατανάλωση.
Επίσης ο πωλητής είπε ότι αν μαζευτούνε παράδειγμα 30 (τυχαίο νούμερο) συμβόλαια 4G στην περιοχή κλείνει την διάθεση για να μην επηρεαστεί η ταχύτητα.
Δεν ξέρω αν θα τηρηθεί. Θα δείξει
Πάντως τείνω προς να δοκιμάσω, γιατί η 24 τους με καλώδιο πιάνει δε πιάνει 9 download
/ 0.4 up. Αφετέρου δίνουν απεριόριστα σταθερά αλλά και κινητά που χρειάζονται
Τελευταία τροποποίηση από doctoras; 23/12/2024 στις 23:16.
Λάβε υπόψιν σου, ότι εκεί που θα βάλουν το 4g modem, π.χ. στο σαλόνι, αυτό θα επικοινωνεί ΣΥΝΕΧΕΙΑ με ραδιοκύματα με την κεραία της κυψέλης, ισοδύναμα, σαν να είναι ένα κινητό τηλέφωνο σε συνεχή κλήση.
Εγώ δεν θα ήθελα στον χώρο μου τέτοιο πράγμα.
Τα 200gb ανά μήνα είναι πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλα αν αρχίσουν να κατεβάζουν την μια ταινία μετά την άλλη, ή βλέπουν όλη μέρα τηλεόραση μέσω streaming, παίζει και να τα τελειώσουν.
Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό
Στο γραφείο που δουλεύω (επαγγελματικός χώρος, στην περιφερειακή οδό μιας επαρχιακής πόλης) όλοι οι πάροχοι δεν μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες μεγαλύτερες από (κρατηθείτε) 8 Mbps (λόγω της υφιστάμενης καλωδίωσης της περιοχής)
Εξαίρεση αποτελεί ο OTE που με τα χίλια ζόρια, και μόνο για περιορισμένο αριθμό συνδέσεων σε συνδυασμό με τηλεφωνία VoIP μπορούσε να προσφέρει VDSL 30Mbps.
Επειδή και αυτή η ταχύτητα είναι.. αστρονομικά μικρά για τις ανάγκες του γραφείου (οι οποίες βασικά χρειάζονται καλό upload speed, και όχι τόσο download) κάναμε τα εξής τα τελευταία χρόνια:
1) Εγκατάσταση γραμμής VDSL 100Mbps σε άλλο χώρο (που υποστήριζε αυτή την ταχύτητα) και ασύρματη μεταφορά της σύνδεσης με αντίστοιχη εγκατάσταση κεραιών στο κτήριο της εταιρείας. Πέρα από το κόστος υλοποίησης, κατά μέσο όρο λαμβάναμε το 60% της σύνδεσης. Δηλαδή 60Mbps down και 6Mbps up.
Τις καλές μέρες χτυπούσαμε και 85-90% της ταχύτητας, αλλά τις μέρες με πολύ κακό καιρό, η ταχύτητα έπεφτε στο 30%.. Οπότε περάσαμε στο 2..
2) Εγκατάσταση 5G industrial router με εξωτερική κεραία στην ταράτσα του κτηρίου. Αυτή την λύση την χρησιμοποιούμε μερικούς μήνες τώρα (5/6) και γενικά είναι πολύ πιο αξιόπιστη απ' οτι περιμέναμε.
Γενικά οι ταχύτητες είναι της τάξης των 300-350Mbps παρότι το router γκρινιάζει οτι έχει "μέτρια" λήψη σήματος 5G.
Παιχνίδια στο γραφείο δεν παίζουμε για να μετρήσουμε ping και lag, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι ενοχλητικό στη λειτουργία του συστήματος.
Το μόνο κακό, είναι οτι τα δεδομένα τελειώνουν εύκολα. Όταν κάναμε το 5G πακέτο νομίσαμε στην αρχή οτι έχουμε "απεριόριστο" όριο GB.
Χωρίς λοιπόν να κατεβάζουμε ταινίες ή να παίζουμε on-line ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορεί να κάνει ένας οικιακός χρήστης, φτάσαμε πολύ γρήγορα να καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 40GB την ημέρα, και μετά από μερικές μέρες το internet απλά σταμάτησε να δουλεύει.
Τελικά αλλάξαμε πακέτο σε full απεριόριστο, και από τότε ησυχάσαμε.
Αυτά, με δίκτυο 5G που θεωρητικά μπορεί να δώσει ταχύτητες μέχρι 10Gbps (πρακτικά 500Mbps)
Θεωρητικά το 4G LTE μπορεί να δώσει 1Gbps ταχύτητα (πρακτικά 100Mbps), αλλά θα πρέπει να πιάνει "καμπάνα". Βέβαια εσένα σου ξεκαθάρισαν ήδη μέσες ταχύτητες στα 30Mbps..
Και τα 200GB για κεντρική σύνδεση σε ένα σπίτι δεν είναι καθόλου "πολλά". 2 ώρες YouTube την ημέρα σε FullHD και τα έκαψες. Χωρίς τίποτα άλλο.. Θες να δεις ταινίες 4Κ στο Netflix ? 200GB είναι περίπου 28 ώρες 4K βίντεο.
Ξαναγράφω.starlink.
40e το μήνα(που θα πέσει)
Απεριόριστο ίντερνετ και ταχύτητες 250-350 ανάλογα την θέση των δορυφόρων.
Το λέω καθώς το έβαλα.σε νεόδμητη μονοκατοικία μου ζήτησε ο ΟΤΕ 900ε να μου 'φερει' την γραμμή με άγνωστη μέγιστη ταχύτητα.από εκεί που έφυγα είχα 200αρα και όλες μου οι τηλεοράσεις παίζουν μόνο μέσω ίντερνετ οπότε δεν το συζήτησα καν.σε μισή ώρα συνέδεσα το starlink και γεια σας.
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
NdGT: "A great challenge of life: Knowing enough to think you're doing it right, but not enough to know you're doing it wrong"Το'χω πάθει και στις Σέρρες
riding coach του πληκτρολογίου
Phantom, ποιο industrial 5G router χρησιμοποιείτε; Έχω κάνει πολλές δοκιμές με Teltonika RUTX50 και έχω εντυπωσιαστεί από την απόδοσή του. Τόσο με τις δικές του κεραίες, όσο κι αν βάλεις εξωτερική κεραία στην ταράτσα, για παράδειγμα Poynting που είχα δοκιμάσει.
Στην πράξη έχω μετρήσει ταχύτητα 5G με το κινητό μου σε οπτική επαφή με κεραία κινητής, εντός Αθήνας, 720Mbps download και 115Mbps upload. Αλλά εξαρτάται από τον φόρτο της ώρας. Σε ώρες αιχμής δεν επαρκεί το bandwidth της κεραίας για να δώσει τέτοιες ταχύτητες σε κάθε χρήστη.
Συνεργάτης μου ανέφερε ότι έχει πετύχει Gbps ταχύτητα σε 5G στο εξωτερικό με το GL.iNet GL-X3000.
Το υβριδικό της Cosmote με το home speed booster (ADSL& 4G) είναι καλή λύση, αλλά το Starlink είναι ακόμα καλύτερη. Για εταιρεία όμως καλό είναι να πάρεις το εταιρικό πακέτο (50€/μήνα έως 450€/μήνα) με τον κατάλληλο εξοπλισμό (900€), public IP και μεγαλύτερο μήκος καλωδίου. Στην εταιρεία σου με τους 50 χρήστες τέτοια επένδυση δεν θεωρείται μεγάλη. Πάντως οι ταχύτητες που αναφέρει ο Πέτρος είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες του Starlink. Μάλλον τον ευνοεί η τοποθεσία της Κρήτης.
Οι λύσεις με τις απλές ασύρματες ζεύξεις (δεν εννοώ τις μικροκυματικές) είναι πλέον παρωχημένες και δεν συμφέρουν όταν πληρώνεις διπλά πάγια. Αυτές τις έκαναν παλιότερα κυρίως για να μοιράζονται ένα πάγιο (π.χ. μισθωμένη γραμμή που είναι ~400€/μήνα) σε δύο ή περισσότερα εταιρικά κτίρια.
Όσοι τυχεροί έχουν κάλυψη FTTH, εδώ και μερικές εβδομάδες που 5πλασιάστηκε το upstream, έχουν λύσει το θέμα του bandwidth. Ακόμα και με την ακριβότερη λύση της Cosmote με 50€/μήνα έχουν 1Gbps download και 500Mbps upload. Οι λίγοι που έχουν κάλυψη Inalan έχουν συμμετρικό Gbps (εδώ και χρόνια) που ενίοτε βγαίνει σε προσφορές των 25€/μήνα. Χάνεται σταδιακά η έννοια του "περιμένω να ανέβει κάτι στο internet". Σαν να κάνεις μεταφορά στο τοπικό σου δίκτυο. Cloud backups γίνονται γρήγορα, αρχεία video εκατοντάδων GByte ανεβαίνουν σε λιγότερο από μία ώρα.
Τελευταία τροποποίηση από νεοσσός; 25/12/2024 στις 11:17.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν.
Έχω βάλει κι εγώ Starlink στο χωριό, μιας και οι επίγειες γραμμές ήταν μόνο μέχρι ADSL και ιδιαίτερα προβληματικές. Ο εξοπλισμός κόστισε 250€ (βγαίνει ανα περιόδους σε προσφορά χαμηλής τιμής).
Οι ταχύτητες είναι εξαιρετικές και με χαμηλό ping (~50ms), νούμερα τα οποία θα βελτιωθούν και περαιτέρω. Εδώ και ένα 8 μηνο που το έχω, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα θέμα, ακόμα και με κακό καιρό, όπως δυνατές καταιγίδες.
Επίσης, θετικό είναι οτι δεν δεσμεύεσαι απο συμβόλαιο, και το ενεργοποιείς/διακόπτεις όποτε θέλεις.