Τσέκαρέ το αλλά με το portafilter ζεστό δεν θα έχεις θέμα να κάνεις καφέ ανά 3 λεπτά με ένα purge μερικών δευτερολέπτων, αφού περάσεις δηλαδή λίγο νερό από την κεφαλή.
Αν είναι 15 λεπτά όντως μάλλον είναι το όριο για να είναι η μηχανή στο 100%, όπως λένε για τις μηχανές με μπόιλερ ότι πρέπει να είναι αναμμένες για κανά μισάωρο αναλόγως υλικού κατασκευής για να είναι στο απόλυτο 100% τους.
Προσωπικά το βρίσκω χαμένο χρόνο και ενέργεια αυτό καθώς ούτως ή άλλως ο entry level εξοπλισμός γενικά δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ.
Το πρόβλημα κατα την άποψή μου δεν είναι οτι ο entry level εξοπλισμός δεν μπορεί να πάρει το 100% του εκάστοτε καφέ, αλλα οτι ο entry level εξοπλισμός δεν έχει σταθερότητα στην επανάληψη.
Στις μηχανές καφέ, το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα της θερμοκρασίας του νερού, και απο εκχύλιση σε εκχύλιση, αλλα και κατα τη διάρκεια της ίδιας της εκχύλισης.
Το ιδανικό λοιπόν σε μία entry level, είναι κάθε καφές να βγαίνει με το ίδιο εύρος θερμοκρασίας απο την αρχή μέχρι το τέλος της εκχύλισης.
Αν χρειάζονται 15 λεπτά ανα καφέ για τη συγκεκριμένη μηχανή, τότε πρέπει να περιμένεις 15 λεπτά για να έχεις τις ίδιες συνθήκες.
Σωστή είναι η άποψή σου και τη συμμερίζομαι Ανδρέα, αυτό που λέω είναι ότι το να ψάχνεις την τελειότητα όταν δεν έχεις τον ανάλογο εξοπλισμό, και δεν εννοώ μόνο καφετιέρα, είναι δώρο άδωρο και πραγματικά χαμένος χρόνος και ενέργεια.
Αυτό ισχύει τόσο για εμένα και τον δικό μου μύλο και μηχανή όσο και για τον φίλο grinderx που δεν έχει καν μύλο και φρέσκο καφέ.
Ούτε εγώ πρόκειται να βγάλω τον καφέ που βγάζει πχ ο Ταλούμης όταν γράφει τη συνταγή του με την ίδια συνταγή, ούτε ο Illy του σουπερμάρκετ θα γίνει Blue Mountain αν ο φίλος grinderx περιμένει 10 λεπτά παραπάνω.
Ας μας πει και ο Γιώργος αν όντως δει διαφορά με την όρεξη που ανοίγει για πειραματισμό μία νέα καφετιέρα!
Κοίτα, καταλαβαίνω αυτό που λές, αλλα γενικά δεν έχω αυτή τη λογική.
Όταν ασχολούμαι με κάτι, προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με αυτά που έχω...
Είναι σα να μη προσπαθείς να γίνεις καλύτερος οδηγός, γιατι έχεις Vstrom και όχι Panigale
Λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημά μου σχετικά με τα 15 λεπτά είναι η εξής: Αναφέρεται στη λειτουργία «κρύου» εσπρέσσο. Δηλαδή αν έχεις φτιάξει ζεστό ρόφημα και μετά θες να φτιάξεις «κρύο» εσπρέσσο με την αντίστοιχη λειτουργία, σου λέει περίμενε κάνα τεταρτάκι να κρυώσει το νερό. Όλα καλά![]()
Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο - Γιαννάκης
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion - Jordan
Έτσι φαίνεται![]()
Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο - Γιαννάκης
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion - Jordan
Πεσκέσι από τη Γερμανία, το καμάρι του Μονάχου - Dallmayr Prodomo φρεσκοψημένος κατευθείαν από τα κλασικά πορσελάνινα βάζα της εταιρείας και
άψογα πακεταρισμένος σε βαρβάτη συσκευασία με βαλβίδα
Χαρμάνι 100% Arabica, medium roast, γεμάτο σώμα με καλή οξύτητα σύμφωνα με το site - we are gonna test that!
https://www.dallmayr.com/deen/coffee...-filter-coffee
Dallmayr Prodomo λοιπόν, με το ωραίο του tiger striping:
Απολαυστικά γεμάτο και σοκολατένιο φλυτζάνι με μια ιδέα απαλή οξύτητα λεμονόχορτου στο βάθος
Οι ημι-εμπορικοί καφέδες είναι συνήθως καρβουνιασμένοι στο ψήσιμο και τα πολύπλοκα χαρμάνια φλύαρα αλλά αυτός βγήκε σωστός στα 17.5γρ και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του σχηματίζουν ένα απολύτως ισορροπημένο προφίλ χωρίς εξάρσεις και μπαλώματα.
Βγάζει άψογη, μεταξένια κρέμα οπότε η εναλλακτική του Prodomo Crema, στον οποίο έχουν απλώς προσθέσει robusta, απορρίπτεται πανηγυρικά
Το βασικό βέβαια είναι να τον βρείτε φρεσκοψημένο, ο δικός μου ήρθε κατευθείαν από την πηγή, αλλά πιστεύω ότι θα τον εκτιμήσουν και όσοι είναι συνηθισμένοι σε εμπορικούς, συσκευασμένους καφέδες![]()