Για περιστασιακή χρήση (πχ για να λύνεις μπουλόνια σε ιχ) νομίζω ότι είναι καλή αγορά. Σκέψου ότι με 60 ευρώ παίρνεις και την μπαταρία 4ΑΗ με το φορτιστή. Ουσιαστικά 30 ευρώ πουλάνε το εργαλείο. Στη Γερμανία το ίδιο σετ πωλείται στα 90 ευρώ...
https://www.lidl.de/p/parkside-20v-a...-c4/p100383168
Το εχω καιρο, οταν το ειχαν 79 ευρω. (μπορει και 89, δε θυμαμαι)
Η αληθεια ειαι οτι, μπουλονια αυτοκινητου ΔΕ ξεβιδωνει. Ακομα και αν δεν ειναι τερμα σφιχτα.
Με καστανια τα χαλαρωνω μιση βολτα (χωρις ιδιεταιρη δυναμη μπορω να πω) και μετα με αυτο τις βγαζω τελειως.
Για τα λ7 του καλο ειναι. Αλλα θα προτιμουσα το αντιστοιχο performance. Αν τα βαλεις διπλα διπλα, το ενα ειναι διπλασιο απο το αλλο
Οσο και να την τιναξεις, η τελευταια σταγονα θα μεινει στο σωβρακο.....
Αγόρασα το συγκεκριμένο εργαλείο πέρυσι.
Επειδή τον χειμώνα βάζω ζανταρισμένα τα χειμερινά ελαστικά , άρα κάνω 2 αλλαγές 4 ελαστικών τον χρόνο κ επειδή βαρέθηκα να κόβω μπουζόνια με την μανέλα φορτηγών που έχω, αποφάσισα να το αγοράσω.
Πριν βέβαια είχα δοκιμάσει σε βουλκανιζατέρ ένα παρόμοιο εργαλείο, κινέζικης μάρκας, που το είχαν εκεί για ελαφρές δουλειές.
Στην πράξη, το parkside ξεβιδώνει μια χαρά τα μπουλόνια 21 mm στο δικό μου αμάξι, αλλά χρειάζεται να θέσεις την ένδειξη στα 400 Nm κ να επιμείνεις μερικά δευτερόλεπτα .
Μέχρι τώρα, δεν έχει κωλώσει πουθενά.
Στο βιδωμα χρειάζεται περισσότερη προσοχή, για να μην χαλάσεις τις βόλτες.
Ξεκίνα με 150 Nm κ στο τέλος βιδωσε στα 300 για μερικά δευτερόλεπτα.
Προτείνω να αγοράσεις κ μια μανέλα για επιπλέον σφίξιμο με το χέρι, πολύ προσεκτικά όμως.
Σε αυτή την τιμή, μαζί με μπαταρία, θα το έλεγα κ ευκαιρία.
Πάρτο κ αν δεν σου κάνει το επιστρέφεις κ το δέχονται χωρίς τι κ πώς.
Τελευταία τροποποίηση από Panos760; 27/03/2025 στις 21:22.
Αυτή είναι ενδείξεις στο εργαλείο.
Μόνο με δυναμόκλειδο μπορείς να ξέρεις ακριβώς την ροπή που σφίγγεις.
Από φίλο που έχει Volvo xc 60 είχα διαβάσει το manual για τους τροχούς και έγραφε ροπή 140 Nm.
Σίγουρα είναι λάθος πάντως που στα βουλκανιζατέρ σφίγγουν ανεξέλεγκτα με αερόκλειδα, γιατί όταν έρθει η ώρα για ξεβιδωμα οι βίδες κόβονται πανεύκολα.
Ενα μόνο:
Όποτε πάω το αυτοκίνητο για αλλαγή ελαστικών (σπάνια πια μια και το χρησιμοποιώ μόνο το καλοκαίρι για τουρισμό) , μετά την τοποθέτηση, το πάω σπίτι, βγάζω έναν-έναν τους τροχούς, και τους σφίγγω με το χέρι και ισομερώς. Καμία εμπιστοσύνη σε σφιξιμο με το αερόκλειδο και μονομερώς ένα-ένα τα μπουλόνια.
Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό
Τα μπουλόνια πρέπει να βιδώνονται με δυναμόκλειδο γιατί οι βίδες που έχουν τη λιγότερη μπορεί να ξεβιδώσουν. Και να μη ξεβιδώσουν, το ζόρι πέφτει σε αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ροπή.
Από δύναμη δε χρειάζονται πολύ. Τα περισσότερα μικρά και μεσαία επιβατικά θέλουν 90 έως 110. Κάποια θέλουν 80 και κάποια λίγο πάνω από 110.
Από 140 και πάνω θέλουν μόνο μεγάλα και δυνατά αυτοκίνητα και όχι πάντα.
Οπότε υπο ΚΣ οποιοδήποτε αερόκλειδο μισής ίντσας μπορεί να ξεβιδώσει τα πάντα εκτός και αν...
-τα έχουν σφίξει δίχως αύριο
-το αερόκλειδο δε δίνει ούτε τα μισά απ' όσα λέει.
Αν τα μπουλόνια κόβονται στο ξεβίδωμα, τα έχουμε σφίξει περισσότερο απ' όσο έπρεπε. Πηγαίνοντας σταυρωτά μπορούμε με λίγη δύναμη να τα σφίξουμε πολύ. Στο ξεβίδωμα αφού βγάλουμε μια δυο βίδες, είναι εύκολο να κοψουμε τις υπόλοιπες.
Sent from me using a computer.