Η συμπεριφορά της μηχανής μπορεί να αλλάξει θεωρητικά μόνο για τους εξής 4 λόγους:
1) Αλλαγή του κέντρου βάρους. Το κέντρο βάρος γενικά σηκώνεται λίγο πιο πάνω και μετατοπίζεται λίγο προς τα πίσω. Σε γενικές γραμμές αυτή η μεταβολή μπορεί να είναι μετρήσημη σε μικρά παπιά και σκούτερ, αλλά είναι συνήθως αμελητέα σε μεγαλύτερες μοτοσικλέτες (εκτός κι αν φορτώσεις στη μπαγκαζιέρα ένα σακί τσιμέντο ξέρω γω)
2) Αλλαγή του ίδιου του βάρους της μηχανής. Κι αυτό συνήθως είναι αμελητέο για μεγαλύτερες μοτοσικλέτες, ανάλογα φυσικά και με το τι έχεις βάλει μέσα..
3) Αλλαγή του "όγκου" της μηχανής. Αυτό είναι λίγο πιο σοβαρό όταν η μπαγκαζιέρα αρχίζει και προεξέχει σημαντικά από το κυρίως σώμα της μηχανής. Επιρρεάζει κυρίως τη δυνατότητα κλειστών ελιγμών και ελιγμών σε στενούς χώρους. Παίζει επίσης ρόλο και στο 4:
4) Αλλαγή των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών της μοτοσικλέτας. Αυτή η αλλαγή είναι το αντίστροφο από όλες τις άλλες, υπό την έννοια οτι δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο σε μικρά παπιά/σκούτερ αλλά παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε μεγαλύτερες μοτοσικλέτες.
Δυστυχώς η επίδραση στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά εξάρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες για να εξάγει κάποιος "εύκολα και γρήγορα" συμπεράσματα. Ακόμα κι ο σωματότυπος του αναβάτη παίζει ρόλο στο πόση επίδραση θα έχει η μπαγκαζιέρα στην αεροδυναμική αντίσταση της μοτοσυκλέτας.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε οτι οι μοτοσικλέτες (όπως όλα τα οχήματα) δεν δέχονται δυνάμεις μόνο κατά την κινήση προς τα εμπρός και μόνο κατά τον άξονα κίνησης.
Μια μεγάλη μπαγκαζιέρα έχει και μεγαλύτερες επιφάνειες που με τη σειρά τους δέχονται και μεγαλύτερες δυνάμεις σε πλευρικούς ανέμους.
Το κατά πόσο αυτά επιρρεάζουν η όχι την "συμπεριφορά" μιας μοτοσυκλέτας εξαρτάται από τον αναβάτη και την χρήση που κάνει στη μοτοσυκλέτα του.
Οι περισσότερες 8κ-120Χλ/Ω. γράφουν, του Taz είναι Ευρωπαϊκή![]()
Ρε τραβάτε να ανοίξετε άλλο θέμα για τις μπαγκαζιέρες, εδώ μιλάμε για το μΕκανάκι που θέλω να πάρω!![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου
Πάντως άργησε μπορώ να πω να μπει στη κουβέντα το ποσό επηρεάζει η μπαγκαζιερα την συμπεριφορά.
Στο δικό μου μηχανάκι πάντως που στρίβω με 240+ σε παρατεταμένες και πολύ γρήγορα με μεγάλες κλίσεις σε ταχύτητες 130-190 ανοιχτούς επαρχιακούς,με αλλά και χωρίς μπαγκαζιερα δεν έχω νιώσει καμία διαφορά.ισως μόνο ότι μπορεί να μου κόβει ελάχιστα στην τελική.
Και δεν είναι καμία μικρή,νομίζω 47 λίτρα είναι.
Βέβαια ίσως παίζει ρόλο που από εργοστάσιο οι βάσεις και της τοπ αλλά και τον πλαϊνών είναι πλευστες και δεν μεταφέρουν εύκολα κίνηση στο πλαίσιο.
Υγ.bowleno να η λύση,θα πάρεις ντουκατι να μην έχει πρόβλημα!
Λύθηκε!
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Γνώμη μου, μεταξύ Kawasaki 650 και Suzuki 800 πάρε το δεύτερο. Αν μιλάγαμε για το Ζ900RS θα σου έλεγα να πάρεις οπωσδήποτε το 900 (που στη θέση σου θα το σκεφτόμουν για μεταχειρισμένο γιατί το 900 είναι αλλού). Υπάρχουν κάποια παράπονα με τη βαφή του κινητήρα στο Z650RS.
Μηχανάρα
NdGT: "A great challenge of life: Knowing enough to think you're doing it right, but not enough to know you're doing it wrong"Το'χω πάθει και στις Σέρρες
riding coach του πληκτρολογίου
Έχω χαθεί λίγο με τόσες απαντήσεις στο θέμα αλλά θα σου πω τούτο:
Μην πάρεις 650 κυβικά,έρχεσαι ήδη από 500 και η διαφορά δεν θα σου φανεί καν,πήγαινε κατευθείαν στα 800 ή 900.