Σελίδα 12 από 13 ΠρώτοΠρώτο ... 278910111213 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 166 έως 180 από 184

Θέμα: Τύποι βιδών και λόγος ύπαρξής των

Παλαιό μέλος Το avatar του/της sanctusan
    Γιατί;
    arvala παν στην εκκλησιά arvala προσκυνάνε.......

Ο πρώην Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από silkman Προβολή μηνύματος
    Νομίζατε οτι επειδη μπήκατε στο μοτο τζι αρ, διαβάσατε τον daz και πήρατε δυο σετ καρυδάκια θα κάνετε δουλειά ε;

Συνημμένο 464328

Ω, ρε, θα πήγε η αγιαστούρα σύννεφο φαντάζομαι....

Ρε τι πάνε και βάζουνε;;;; προφανώς για να μην βάζεις εσύ χέρι....
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από stefanos Προβολή μηνύματος
    Βαριοπουλα κοπίδι.
    Είχαμε εργαλεία και προ daz εποχές
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από sanctusan Προβολή μηνύματος
    Γιατί;

Γιατί όχι; άμα είναι μόνο μια,σιγά μην ψάχνει καρυδάκι μόνο για αυτό....αλλάζεις τα φώτα στο παξιμάδι, βάζεις ένα "ορθόδοξο" ασφαλείας και τέλος

Παλαιό μέλος Το avatar του/της sanctusan
    Συγνώμη, δε διευκρίνισα.

Γιατί; τέτοιο παξιμάδι
    arvala παν στην εκκλησιά arvala προσκυνάνε.......

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από sanctusan Προβολή μηνύματος
    Συγνώμη, δε διευκρίνισα.

Γιατί; τέτοιο παξιμάδι

Απάντησα και σε αυτό....για να μην βάζεις εσύ χέρι και να κονομάνε τα συνεργεία....

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Απάντησα και σε αυτό....για να μην βάζεις εσύ χέρι και να κονομάνε τα συνεργεία....
    Αυτό το παξιμάδι δεν έχει νόημα να είναι ασφαλείας (εννοω tamper proof, που να μην μπαινει χερι), είναι παξιμάδι που ρυθμίζει την ευθυγράμμιση και πιο συγκεκριμένα το camber. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή πρέπει να πειραχτεί και μάλιστα από μη εξειδικευμένο συνεργείο. Δεν είναι καμιά πεταλούδα γκαζιού η κάτι πολύ ευαίσθητο ηλεκτρομηχανικο. Απλώς είναι να μη πω αυτοί που το επέλεξαν. Από περιέργεια, τι μάρκα είναι το αμαξι;Mercedes?
    Τελευταία τροποποίηση από HannibalLecter; 20/08/2025 στις 16:18.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της toyar
    μηπως δεν ειναι για συσφιξη αλλα για μικρορυθμιση;
    ξεσφιγγεις αλλου ρυθμιζεις εδω ξανασφιγγεις αλλου;

Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Δε θα σας γκρινιάξω που μου ανοίγετε δουλειές γραφοντας σε λάθος θέμα γιατί σας έχω αδυναμία. Τα μετέφερα για να γράφουμε όσο θέλουμε.

Το είχατε ξεχάσει αυτό το θεματάκι? Εχουμε γράψει πολλά για τις βίδες.

Φωτορομάτζο με κανα δυο λογάκια βρήκα στα γρήγορα σε αυτά τα δυο ποστ.

https://www.moto.gr/forums/showthrea...=1#post3088440

https://www.moto.gr/forums/showthrea...=1#post3088649
    Sent from me using a computer.

Moderator
    Δε θα κάνω παράθεση στον καθένα, δεν υπάρχει λόγος.

Αυτό το παξιμάδι ή μια τέτοια βίδα δε χρησιμοποιούνται για να μη βάζει χέρι ο bowleno ούτε για να τα παίρνουν τα συνεργεία.
    Συνήθως χρησιμοποιούνται όταν χρειάζονται μεγάλες ροπές με μικρή κεφαλή. Οι βίδες torx είναι πολύ συνηθισμένες σε όλα πλέον (τα γερμανικά έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στις 12γωνες (εσωτερικές και εξωτερικές) ή αλλιώς sp line ή τριπλό τετράγωνο). Παρ' όλα αυτά όλοι χρησιμοποιούν τορξ.
    Εκεί που δε θέλει ο κατασκευαστής να βάλεις χέρι θα σου το δέσει κανονικά. Πχ η toyota αντί να σου βάλει 12γωνη βίδα που είναι στανταράκι τριπλό τετράγωνο σου βάζει 12γωνη που είναι διπλό εξάγωνο. Εκεί να δεις χαρούλες που θα κάνεις όταν προσπαθόντας να λύσεις την πρώτη χαλάσεις τις γωνίες. Αυτές οι δύο έχουν γωνίες με διαφορετικές μοίρες. Το διπλό εξάγωνο έχει 120 μοίρες και το τριπλό τετράγωνο 90 μοίρες.

Συνημμένο 464430

Χρησιμοποιόντας spline σε bi hex είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα μπλέξεις άσχημα.

Συνημμένο 464431

Σήμερα μια χαρά βρίσκεις κλειδιά τορξ ή ακόμα και μακριά καρυδάκια (θηλυκά) για να δουλέψεις με τέτοιες βίδες. Παρ' όλα αυτά ένα σετ με καρυδάκια spline συνήθως δουλεύουν αρκετά καλά και με τορξ και με εξάγωνες.

https://ergaliothiki.gr/product/forc...ia-spline-3-8/

Όσοι είναι φίλοι της γκαζοτανάλιας και του σφυροκάλεμου καλύτερα να το ξανασκευτούν γιατί τους βλέπω να ανοίγουν θέμα που βρίσκω παξιμάδι Μ10 χ 1.25. Όποιος νομίζει οτι θα καταστρέψει μια τέτοια βίδα και θα την αντικαταστήσει απ' το χρωματοπωλείο της γειτονιάς είτε είναι πολύ φιλόδοξος είτε του αρέσουν οι επικινδυνες αποστολές.

Αυτό το παξιμάδι είναι για ευθυγράμμιση, Αν δείτε που πατάει, πρέπει να είναι μικρό και να αντέχει μεγάλη ροπή. Μια χαρά είναι τα E torx.

Μέλος
    Αυτή η βίδα για το μέγεθος της κανονικές ροπές παίρνει, δε χρειαζόταν τέτοιο παξιμάδι και μάλιστα μου φαινεται οτι αυτό είναι e torx plus, όχι e torx. Όσο για το μέγεθος του παξιμαδιου έχεις δίκιο, συνήθως είναι fine thread και μάλιστα σκληρότητας 10.9 και τέτοιες δε βρίσκεις στη γειτονιά σου

Παλαιό μέλος
    Αυτό πρέπει ναναι κουτι με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση.
    Ο κοχλίας πιθανόν ναναι εκκεντρος για να ρυθμίζει τη παραλληλοτητα των τροχων,το σχήμα του περικοχλιου ειναι για να μην το "πειράζεις"

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από HannibalLecter Προβολή μηνύματος
    Αυτή η βίδα για το μέγεθος της κανονικές ροπές παίρνει, δε χρειαζόταν τέτοιο παξιμάδι και μάλιστα μου φαινεται οτι αυτό είναι e torx plus, όχι e torx. Όσο για το μέγεθος του παξιμαδιου έχεις δίκιο, συνήθως είναι fine thread και μάλιστα σκληρότητας 10.9 και τέτοιες δε βρίσκεις στη γειτονιά σου
    Σε μια Μ12 το εξάγωνο κεφάλι είναι 19μμ.
    Σε μια Μ12 με κεφάλι τορξ, το τορξ θα είχε περίπου το μέγεθος ενός εξαγώνου 14μμ περίπου.

Μια χαρά κανονικές ροπές παίρνει, απλά όπως σχεδιασμένο το σύστημα ρύθμισης, απαιτεί μικρό παξιμάδι.

Λέγοντας μεγάλες ροπές εννοώ τις ροπές μιας βίδας πχ Μ12 ενώ έχει μικρότερο μέγεθος από ένα 19αρι εξάγωνο.

Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Tallyban Προβολή μηνύματος
    Ο κοχλίας πιθανόν ναναι εκκεντρος για να ρυθμίζει τη παραλληλοτητα των τροχων,το σχήμα του περικοχλιου ειναι για να μην το "πειράζεις"
    Το έκκεντρο από κάτω είναι ρυθμιστικό.

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Tallyban Προβολή μηνύματος
    Είναι παξιμάδι εκκεντρης βιδας ρύθμισης camber από audi A4 του 2017-2022 ή κάπου εκεί. Αλλά δεν μπορώ να βρω ακριβώς το νούμερο ανταλλακτικου. Το να μη το πειράζουν δε βλέπω να έχει εφαρμογή διότι αυτή η βίδα είναι μια από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι σίγουρο ότι θα πειραχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτοκινήτου

Μέλος
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από daz Προβολή μηνύματος
    Σε μια Μ12 το εξάγωνο κεφάλι είναι 19μμ.
    Σε μια Μ12 με κεφάλι τορξ, το τορξ θα είχε περίπου το μέγεθος ενός εξαγώνου 14μμ περίπου.

Μια χαρά κανονικές ροπές παίρνει, απλά όπως σχεδιασμένο το σύστημα ρύθμισης, απαιτεί μικρό παξιμάδι.

Λέγοντας μεγάλες ροπές εννοώ τις ροπές μιας βίδας πχ Μ12 ενώ έχει μικρότερο μέγεθος από ένα 19αρι εξάγωνο.
    Σ αυτό σύμφωνοι και προτιμώ e torx από εξαγωνες για τους λόγους που παρέθεσες (αν και σε μικρά νούμερα έχω την εμπειρία ότι οι torx χαλάνε πιο εύκολα από τις εξαγωνες και κάποιοι ισχυρίζονται ότι φταίει η ποιότητα των βιδων που έχει πάρει την κάτω βόλτα)
    Όμως, το αστείο σ αυτό το αμάξι είναι ότι η άλλη πλευρά είναι κανονική εξαγωνη, όχι torx ! Επίσης, αυτό το παξιμάδι δεν το βρίσκω πουθενά (σαν αριθμό ανταλλακτικου μου βγάζει κανονικο εξαγωνο παξιμάδι). Βέβαια η ίδια φωτογραφία που παρέθεσε ο φίλος μας υπάρχει στο reddit εδώ κ ένα χρόνο που από κει την ψαρέψε κιόλας χαχαχα, οπότε δεν υπάρχει και πραγματική ανάγκη να το ψάξουμε ενδελεχεστερα. Πάντως αν είναι όντως e torx plus οι άνθρωποι είναι για φάπες (δεν παίρνω κ όρκο, αλλά το κάθε lobe-πτερυγιο εμένα μ φαίνεται πιο χοντρό από κανονικό external torx)

Σελίδα 12 από 13 ΠρώτοΠρώτο ... 278910111213 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Οξειδωση βιδων και σκελετου.
    από edmarios στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 29/04/2014, 14:49
  2. Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 25/03/2013, 11:47
  3. Απαντήσεις: 27
    Τελευταίο μήνυμα: 15/07/2010, 15:59
  4. Απαντήσεις: 6
    Τελευταίο μήνυμα: 18/01/2007, 12:29