Χρειάζομαι κάθετο δράπανο με λίγες στροφές και ικανότητα να πιάσει 1.2mm τρυπάνι. Νομίζω είναι λίγο πιο φαρδύ το πιάσιμο σε μερικά.
Αν έχετε καμία ιδέα πείτε μου γιατί τείνω στο δράπανο χειρός με βάση.
Φοβάμαι πως δεν θα είναι όσο σταθερό χρειάζεται για να κάνω τις τρύπες που θέλω σε 4mm ανοξείδωτο.
Αφού χρειάζεσαι τόσο συγκεκριμένα πράγματα και κολωνατο δραπανο καλύτερα να αγγαρέψεις κάποιο μηχανουργείο.
Πρόσφατα διαπίστωσα ότι δεν έχω κανένα δράπανο που το τσόκ του να παίρνει 1.2 mm.
Ναί τώρα που αναφέρθηκε η proxxon ... https://www.toolstore.gr/proxxon-281...no-p-5766.html
Νόμιζα πως παίρνουν μόνο μεγάλα, ωραία λύση είναι, θα ρίξω μια ματιά.
Ότι μου πεις κάνω!
χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα για να μην προλαβαίνει να στρεβλώνει το τρυπάνι; έχεις δίκιο δεν το είχα σκεφτεί.
Συνήθισα με τα γαϊδουρια και το είχα δεδομένο.
Καμία αντίρρηση, αν ξέρεις κάποιον πμ.
Έχω ένα μικρό τσοκ που δίνει σπείρωμα (συνήθως έχουν φωλιά που βιδώνει άξονας από το δράπανο) και του βρήκα ένα μακρύ παξιμάδι για να το πιάνω με μεγαλύτερα τσοκ.
Είναι καλή λύση για τα άλλα υλικά, για χοντρό ανοξείδωτο με μεγάλη λεπτομέρεια δεν..
Θα δοκίμαζα στο κάθετο αυτό που λέει ο MIskin, το έχω "γραναζωμένο" για να κόβω σωλήνες και δεν περνά τις 500...
Τελευταία τροποποίηση από doctor_john; 04/10/2025 στις 07:10.
Η μικρή διάμετρος έχει και μικρή γραμμική ταχύτητα, άρα για να πιάσεις τη σωστή κοπτική ικανότητα του τρυπανιού, θες πολλές στροφές.... Περίπου 6000στρ/λ σε ατσάλι. Φυσικά αυτές τις στροφές θα τις βρεις μόνο σε cnc, οπότε θα πρέπει να ρίξεις πολύ τη πρόωση. Αυτό σημαίνει ότι με 2000 στρ/λ που έχει ένα τυπικό δραπανοκατσάβιδο, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός, να μη βιάζεσαι και να κόβει το τρυπάνι. Όταν λέω να κόβει εννοώ να βγάζει το γρέζι όσο πιο "μονοκόμματο" γίνεται και όχι να σπάει σε μικρά μικρά γρεζάκια, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να σου σπάσει.
Dream with the feathers of angels stuffed beneath your head.
Εννοεί για να μη του τρέμουν τα χέρια με το τρυπάνι![]()