Σελίδα 5 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345
Προβολή αποτελεσμάτων 61 έως 73 από 73

Θέμα: F 800 Ευαισθησία Abs τέλος!!!!!!!!

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από taisteal Προβολή μηνύματος
    Ξεθάβω γιατί έχω το ίδιο θέμα,σε μικρές ταχύτητες με ανωμαλίες στο οδόστρωμα επεμβαίνει το abs για πλάκα.
    Τι πιθανότητες υπάρχουν σταθεροποιώντας το ποτηράκι του φρένου να καλυτερέψει;
    Κουλό μου φαίνεται

Ως πρώην κάτοχος F800ST, θα σου πώ να διαβάσεις αυτό το post:

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Dr.KC Προβολή μηνύματος
    Πέδες ότι γράφω, το γράφω καθαρά φιλικά…μη ξεσπάσει WWIII….

Γράφω χρόνια σε forums του εξωτερικού αλλά μου κάνει τρελή εντύπωση ρε πέδες πως είναι δυνατό μέσα σε τρία postαρίσματα να γ***θεί η κουβέντα όταν είσαι σε ελληνικό forum.

Το φαινόμενο είναι γενικό πάντως σε όλα τα ελληνικά forum είτε αυτά είναι για αμάξια, είτε για μηχανές είτε για τις βελόνες πλεξίματος της κυρά Καλλιόπης.

Καταρχάς άποψη για το θέμα μπορούν να έχουν μόνο όσοι έχουν νιώσει τη συμπεριφορά του ABS που έχουν τα F650GS Twin και τα F800S/ST/GS/R.

Με λύγα λόγια λοιπόν:

Τα φρένα που έχουν αυτά τα μοντέλα είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας, αν όχι τα καλύτερα. Η αίσθηση είναι τρομερή και η ουσιαστική ικανότητα φρεναρίσματος πραγματικά τρομερή…πάντα για την κατηγορία μιλάμε, μη αρχίσει κανένας τις κουλές συγκρίσεις με SS και άλλα τέτοια. (Το F800S/ST είναι κατηγορίας CBF και TDM και όχι CBR/GSXR/YZR….1000cc κτλ)

Το πρόβλημα αρχίζει (όπως και σε όλα τα μηχανάκια με ABS) όταν κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος πέσεις σε λακκούβα η σε σαμαράκια. Το ABS κάτω (και μόνο) από αυτές τις συνθήκες γίνετε περισσότερο ευαίσθητο από όσο θα περίμενε ο αναβάτης…και ενεργοποιείτε σε φάση που δεν το περιμένεις. Εγώ προσωπικά το έχω συνηθίσει και πλέον το προβλέπω, αλλά στην αρχή με τρόμαζε στο ST μου και αρκετές φορές πήγα να φιλήσω τον μπροστινό. Πρακτικά αυτό το φαινόμενο παρατηρείτε σε πολύ μικρές ταχύτητες και μόνο όταν ο πίσω τροχός φτάσει στα όρια της αναπήδησης.

Το θέμα έχει αναπτυχθεί εκτενέστερα σε πολλά forums του εξωτερικού και όλοι καταλήξαμε ότι πρέπει να προσέχουμε λίγο παραπάνω όταν περνάμε ανωμαλίες. Από ότι καταλάβαμε, το ABS δε θέλει να νιώθει τον πίσω τροχό χωρίς πρόσφυση. Το πρόβλημα στα S και ST λύνετε με ελαφρός σκληρότερα ελατήρια εμπρός και πίσω.

Για κάποιο περίεργο λόγω πάντως, και αυτό που έγραψε ο Άκης με το F800GS δείχνει να κάνει δουλειά. Τι εννοώ με αυτό, πρακτικά το πάκτωμα του reservoir των φρένων πάνω στη μπάρα του τιμονιού έκανε το ABS πολύ λιγότερο ευαίσθητο κάτω από τις συνθήκες που προανέφερα.

Από εκεί και πέρα το ABS είναι υποδειγματικό ειδικά σε φρενάρισμα από πολλαααά…χλμ!!!

Επίσης, μεταξύ αντλίας υγρών φρένων (με ή χωρίς ABS) και reservoir δεν υπάρχει καθόλου πίεση. Όπως επίσης και στο υπόλοιπο κύκλωμα. Την πίεση την δημιουργούν τα έμβολα (μηχανικά ή υδραυλικά) όταν το θελήσουμε. Πρακτικά επειδή το σύστημα θα «πρέπει κατά από ιδανικές συνθήκες» να είναι ασυμπίεστο γι’ αυτό κάνουμε και την εξαέρωση αλλά αλλάζουμε κιόλας και τα υγρά…που πλέον όταν το ιξώδες τους χάση τις αρχικές του ιδιότητες (λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας και κύκλων υπερθέρμανσης) γίνετε «μερικός» συμπιεστό. Η αντλία του ABS απλά δουλεύει σα μια βαλβίδα αντεπιστροφής που σε εμάς καταλήγει ως παλμός στ χέρι και στο πόδι…απλά για να μας ΞΥΠΝΗΣΕΙ.

Ελπίζω σε περίπου 2-3 χρόνια να μην υπάρχει μηχανή ή μηχανάκι χωρίς ABS.

Α, με την ευκαιρία, μη κάνετε συγκρίσεις μεταξύ F800GS και Transalp/Vstrom/Tenerre….είναι άδικο για όλες τις μηχανές. Κάθε μια τους είναι τίμια γι’ αυτό που έχει προβλεφθεί να κάνει. Όπως το F800GS δεν μπορεί να κάνει όσα κάνει το ΚΤΜ 990, έτσι και τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν επάξια σε αυτά που μπορεί να κάνει το F800GS. Απορώ πραγματικά και με τα περιοδικά που είχαν κάνει τέτοιες ηλίθιες συγκρίσεις.

Φιλικά Κώστας.

Και μετά θα σου πώ οτι ότι και να κάνεις, δεν θα δείς βελτίωση.
    Τράκαρα μέσα στη πόλη, εξαιτίας αυτής της μαλακίας του ABS.
    Θέλει απλά, πολύ προσοχή. Δεν βελτιώνεται με τίποτα.

Αυτό δεν έχει πλευστες δισκοπλακες αν θυμάμαι καλά η δαγκάνες..?
    Κάτι από τα δύο..
    Μήπως παίζει κ αυτο ρολο..?
    ''Εμείς τις βόλτες τις κάνουμε ταξίδια..!!

Παλαιό μέλος
    Το πίσω δεν απενεργοποιήται;

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από azar41 Προβολή μηνύματος
    Το πίσω δεν απενεργοποιήται;
    Οχι αλλα το θέμα το εχει στο μπροστά φρένο κυρίως
    Ευχαριστώ Ανδρέα!

Παλαιό μέλος Το avatar του/της telegonos
    Αυτό το ''λύγα λόγια'' με πέθανε.

Μετά κάνει και κάτι υποθέσεις ότι το ιξώδες ενός υγρού έχει σχέση με την συμπιεσιμότητά του (όχι), και ότι τα υγρά τα αλλάζουμε γιατί ''γινονται μερικώς συμπιέσιμα'' και όχι γιατί έχουν γεμίσει μούργα και εμποδίζει η μούργα τα κινούμενα μέρη ας πούμε.

Ντάξει γενικά και επί της αρχής καλά τα λέει, αλλά πετάει και κάτι πατατούλες.

BTW , ΟΛΑ τα abs απενεργοποιούνται αν βγάλεις την ηλεκτρική ασφάλειά τους. Κι αν κάποιον τόσο πολύ τον ενοχλεί το ABS του, ε, ας τραβήξει ένα σωληνάκι απευθείας από την τρόμπα στην δαγκάνα, και το ABS δεν θα τον ξαναπασχολήσει. Κάτι που εμένα, μου φαίνεται χαζό, δλδ να απενεργοποιείς ένα σύστημα ασφαλείας στην μηχανή σου, αλλά τέλος πάντων.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ασχέτως ABS: Μια στο τόσο, στα δυο χρόνια, στο ένα, ΛΥΣΤΕ τις δαγκάνες, ειδικά αν η μηχανή χρησιμοποιείται καθημερινά και σε όλες τις καιρικές συνθήκες και όλα τα τερέν. Βγάλτε τα πιστόνια έξω, γυαλίστε τα, και ΜΕΣΑ στο αυλάκι του έχει τις τσιμούχες το χυτό της δαγκάνας, ξύστε-καθαρίστε ότι υλικά μαζεύονται (άλατα-βρωμιές). Θα δείτε άλλο φρένο μετά. Για δαγκάνες με γλύστρες, δεν το συζητάμε, καθάρισμα-γράσσωμα οι γλυστρες ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΑ!
    Τελευταία τροποποίηση από telegonos; 21/10/2025 στις 22:54. Αιτία: λαθη πληκτρολόγησης-συμπληρώματα
    Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
    παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό

Τα φρένα του είναι άψογα δυνατά και με ωραία αίσθηση και σίγουρα δεν θα έβγαζα οφ το abs.
    Το θέμα είναι ότι με πολύ μικρή ταχύτητα επεμβαίνει το abs,φάση 10 χλμ την ώρα και μονο όταν ο δρόμος έχει ανωμαλίες.
    Πάει για φρεσκάρισμα μπροστινό και άλλα ελατήρια που θα το έκανα ουτως ή άλλως μαζι με σέρβις πίσω ανάρτηση+ελατηριο μήπως καλυτερέψει

Συντονιστής Το avatar του/της Volpad
    Moderator
    Το κανει και σε περισσότερα χλμ/ώρα. Απλά δεν σου εχει τύχει ακόμα.
    Παίδες για να καταλάβετε εσείς που δεν το έχετε νοιώσει, πατάς λακκούβα φρεναριστός και χάνεις τα φρενα για μισό δευτερόλεπτο.

Εγώ το έπαθα με 50-60 και να να μη πέσω πάνω σε άνθρωπο το έριξα πάνω σε αμάξι.

Κοντεύω τα 20Κ χλμ ήδη,σε μένα το κάνει μόνο όταν πηγαίνω πολύ σιγά,τσεκαρισμένο.
    Τα έχω χρειαστεί δυο τρεις φορές και πλέον φυλάγομαι

Η δική εξηγηση στο πρόβλημα , γιατι το κανει και σε μενα το σκουτερ, είναι ότι στην ανωμαλία χάνεται στιγμιαία η επαφή με το οδοστρωμα και "μπλοκαρει" μηδενίζεται η ταχυτητα του τροχου η οποία ανακταται ακαριαια μόλις ανακτηθει η επαφή με το οδοστρωμα επεμβαινει το abs εκεινη την στιγμή το οποιο όμως έχει μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης γιαυτο νιώθεις ξαφνικά να "αμολάει" το φρένο , τωρα το γιατι δεν συμβαινει σε αυτοκίνητα το αποδιδω στην μεγαλύτερη μάζα του συστήματος ζαντα ελαστικο *2 άρα λόγω αδράνειας ο τροχος στο στιγμιαίο χάσιμο επαφης , αν υπαρχει, δεν προλαβαινει να μηδενισει ταχύτητα
    Sekundu s`agapune n`agapisi

Παλαιό μέλος
    Ίσως επειδή η μηχανή διαβάζει ταχύτητα απο τον συγκεκριμένο τροχό ενώ το αυτοκίνητο όχι.

custom freak Το avatar του/της doctor_john
    Το F800 δεν έχει enduro mode που επιτρέπει μπλοκαρίσματα στον πίσω τροχό;
    Μήπως διορθώνει κάτι αν και αυτό που περιγράφετε ακούγεται πιθανότερα μηχανικό.

μου έφτιαξε το παρακάτω ΑΙ, ελπίζω να μην κάνει λάθος

| Έτος | Τύπος ABS | Κωδικός (ενδεικτικός) | Σχόλια |
    | --------- | ------------------------------------- | ------------------------- | ------------------------------------------------------------- |
    | 2008–2012 | **Continental-Teves ABS II (ABS 8M)** | 34517715109 / 34517715110 | Κλασική μονάδα, χωρίς CAN προσαρμογές. |
    | 2013–2016 | **Bosch ABS 9M / 9ME** | 34518556214 / 34518556216 | Νεότερη, μικρότερη και ελαφρύτερη, υποστηρίζει "Enduro Mode". |
    | 2017–2018 | **Bosch ABS Pro (με cornering)** | 34518562103 | Πιο εξελιγμένη, σε μοντέλα με ride modes Pro. |

Ένας τυπικός έλεγχος για εμένα, θα αντικαθιστούσε τμήματα του συστήματος (όπως η μπροστινή τρόμπα) για να βεβαιωθώ πως δεν "φταίει" κάτι περιφερειακό πριν προσπαθήσω την αλλαγή ABS ή και ECU με νεώτερα.

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από azar41 Προβολή μηνύματος
    Ίσως επειδή η μηχανή διαβάζει ταχύτητα απο τον συγκεκριμένο τροχό ενώ το αυτοκίνητο όχι.
    και από που διαβάζει?
    Sekundu s`agapune n`agapisi

Παλαιό μέλος Το avatar του/της kostaskk
    Όταν πέφτεις σε λακούβα καμιά ρόδα δεν μπλοκάρει, ο τροχός συνεχίζει να γυρίζει όπως πριν.
    Κάποια πατάτα έχει κάνει η bmw. 2-3 άτομα τρακαρανε η κοντεψανε λόγο του abs.

Σελίδα 5 από 5 ΠρώτοΠρώτο 12345

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF