Για την ακρίβεια, η γραμμική ταχύτητα ισούται με τη γωνιακή ΕΠΙ την ακτίνα κι όχι ΠΡΟΣ της ακτίνα.Αρχικά δημιουργήθηκε από sonic22
i ajwniki (grammiki) einai i gwniaki pros tin aktina tou troxou.
sto deutero den katalavenw ti akrivos thes na peis...![]()
idika to [.αλλά αφορούσε επιφάνειες που δεν παραμορφώνονται από την επίδραση της τριβής.]. les oti telika exei or den exei epidrasi i epifaneia epafis? ejartate apo to iliko?
sto trito i anartisi (elatiria kai proodeutikotita) paramenei ida alla...
an exoume metavoli sto varos tou troxou exoume alles dinameis ara kai alles anages anartisis?
Η επιφάνεια επαφής στην πράξη επηρεάζει τα όρια της πρόσφυσης (οριακή τριβή), αλλά όχι δραματικά. Φυσικά και εξαρτάται από το υλικό, αφού αυτό επηρεάζει άμεσα το συντελεστή τριβής.
Πιστεύω ότι η μικρή μεταβολή του βάρους του τροχού όταν τον κάνεις 17άρη δεν επηρεάζει τη λειτουργία της ανάρτησης στο φρενάρισμα. Επηρεάζει όμως το κέντρο βάρους και τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ανάρτησης. Επιπλέον, ένα πιο μπροστάβαρο στήσιμο πιέζει τον μπροστινό τροχό περισσότερο στο δρόμο, αυξάνοντας την οριακή τιμή της τριβής του, δηλαδή την μέγιστη πρόσφυσή του.
Τίθεται επίσης το θέμα της διαφορετικής στροφορμής ενός τροχού μικρότερης διαμέτρου (17''), παρεμφερούς μάζας (βάρους), αλλά ταχύτερα περιστρεφόμενου (λόγω της μικρότερης ακτίνας του). Λογικά οι παράγοντες αυτοί κάπου θα αντισταθμίζουν ο ένας τον άλλον κι έτσι η στροφορμή ενός 19άρη τροχού δεν πρέπει να απέχει πολύ από εκείνη ενός 17άρη, δεδομένου ότι η μηχανή κινείται με την ίδια ταχύτητα.
Για να παίξει ρόλο η στροφορμή του μπροστινού τροχού στην ευκολία μπλοκαρίσματος, πιστεύω ότι θα πρέπει να κινείσαι με μεγάλες ταχύτητες.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η πρόσφυση του εμπρός τροχού ενός μοτάρ, που δεν έχουν πειραχτεί οι αναρτήσεις του, βελτιώνεται στο βαθμό που το επιτρέπουν η μεταβολή της κατανομής του βάρους του (πιο μπροστόβαρο) και το φαρδύτερο και στριτάδικο λάστιχό του. Πιθανότατα η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη που να απαιτείται σώνει και καλά μεγαλύτερο δισκόφρενο, αλλά αν σκεφτείς ότι τα μοτάρ προορίζονται για πιο "τραμπούκικη" χρήση, είναι λογικό ο αναβάτης τους να απαιτεί ένα καλύτερο σύστημα φρένων.