Με το συμπάθιο
Κατόπιν προσεκτικής και άκρως ενδιαφέρουσας και καθ’ όλα αξιόλογης διάγνωσης που μου έγινε από τον πάνσοφο, ψυχολόγο, ψυχίατρο και ψυχοερευνητή του forum
Αποφάσισα να πάρω μια δεύτερη γνώμη από ένα επίσης ιδικό για να ησυχάσω προσωπικά εγώ η ιδία αλλά και να
Επιβεβαιώσω στον πάνσοφο για την ακρίβεια της διάγνωσης του.
Η φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσω στηρίζεται καθαρά σε φυτικά φάρμακα και πρέπει για 3 ημέρες να σας γράφω εδώ μέσα για ένα φυτό
Ο Μαϊντανός
Καρύκευμα που προέρχεται από τα φυτά Petroselinum Sativum Petroselinum Crispum γνωστό και ως Περσέμολο ή Μακεδονίσι. Διετές φυτό το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις μεσογειακές χώρες, αν και υπάρχουν ποικιλίες που αντέχουν και σε ψυχρότερα κλίματα. Τον πρώτο χρόνο ζωής εμφανίζονται τα βαθυπράσινα κατσαρά ή πολύπτυχα φύλλα του που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, φρέσκα ή αποξηραμένα. Τον άλλο χρόνο το καλοκαίρι εμφανίζονται τα κιτρινοπράσινα άνθη που διατάσσονται στις κορυφές των βλαστών. Ακολουθεί η καρποφορία.
Από τα καλύτερα καρυκεύματα για τις σαλάτες, τις σούπες και τα ψάρια. Στην Ευρώπη είναι από τα πιο αγαπητά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά.
Στην αρχαία Ελλάδα δεν τον προτιμούσαν πολύ, σε αντίθεση με τη Ρώμη που τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Στις γιορτές φορούσαν στεφάνια από μαϊντανό για να αποφύγουν το μεθύσι!
Υπάρχει μία ποικιλία του, το Ρ crispum var. tuberosum, το οποίο καλλιεργείται για την ρίζα του (μεγάλη λευκή διογκωμένη ρίζα) η οποία τρώγεται βραστή σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μπορεί κανείς για οικιακή χρήση να αποξηράνει μαϊντανό (συλλέγεται τους καλοκαιρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες) και να τον φυλάξει σε καλά σφραγισμένα γυάλινα βαζάκια. ή μπορούμε ακόμη να βάλουμε ένα ματσάκι μαϊντανό σε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο για να το χρησιμοποιούμε για ψητά ψάρια. Η φρεσκάδα του εξαλείφει την μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.
Πρακτικοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ένα πυκνό αφέψημα του για διακοπή της κύησης. Το φυτό θεωρείται θανατηφόρο για τα μικρά πουλιά και τα πτηνά αλλά οι λαγοί και τα κουνέλια το αγαπούν ιδιαίτερα. Θεωρείται ότι τον χρησιμοποίησαν οι μάγισσες σας ένα από τα υλικά για την παρασκευή του μαγικού φίλτρου. Υπάρχουν κείμενα που αναφέρουν ότι έφτιαχναν μία κρέμα με μαϊντανό με την οποία άλειφαν ερωτογενείς περιοχές του σώματός του για να προκαλούν ερωτική επιθυμία.
Τελικά
Ποιό από τα δύο είναι ο μαϊντανός και ποιό ο άνηθος; (η απάντηση είναι από έναν άντρα).
Ααα, αν κι εργένης αυτό το ξέρω ακόμα κι εγώ. Μια φορά που είχα λάβει αντίστοιχη "εντολή" να αγοράσω μαϊντανό τόλμησα και ρώτησα:¨"Ποιό είναι ποιό;"
Η απάντηση που έλαβα ήταν: " Ο μαιντανός είναι σαν το σέληνο (do you know selino?), μόνο που είναι πιο "λεπτεπίλεπτος"."
Από τότε όλες οι απορίες μου λύθηκαν. Ο μαιντανός είναι σέληνο αδερφή. Ο άνηθος είναι το άλλο.
![]()