Μια χαρά διαβάζουμε τα προηγούμενα.Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Το λεω για μια ακομα και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορα, γιατι μΕ φαινεται οτι δεν διαβαζετε τα προηγουμενα!
Η "Φυγοκεντρος" υπαρχει στην βιβλιογραφια ΜΟΝΟ σαν "φανατστικη" και "ως προς παρατηρητη" δυναμη.
Ειναι μονο μια δυναμη "ερμηνειας" για καποιον που ΔΕΝ μπορει να δει τις πραγματικες δυναμεις που ασκουνται σε σωμα που εκτελει κυκλικη κινηση !!!
Δεν μου χρειαζεται η Βικυ-παιδεια.
Ειχα στο Πανεπιστημιο καθηγητη Φυσικης τον Βαρωτσο και κανα με το βιβλιο του Αλεξοπουλου.
Ελειπε μονο ο τριτος (ο Νικολακοπουλος) για να συμπληρωθει η τριαδα του γνωστου συστηματος Β.Α.Ν. (απο τ' αρχικα τους)!
:rotflmao:
![]()
Δεν ξέρω ποιούς είχες καθηγητές στο πανεπιστήμιο, όπως επίσης δεν ξέρεις και εσύ ποιούς μπορεί να είχα εγώ.
Η φυγόκεντρος είναι όντως μια φανταστική δύναμη για έναν παρατηρητή στο κυκλικά κινούμενο σύστημα, που όντως δεν μπορεί να "δει" τις πραγματικές δυνάμεις (δεν βρίσκεται σε αδρανιακό σύστημα αναφοράς).
Ένας εξωτερικός παρατηρητής σε ακίνητο σύστημα αναφοράς μπορεί να δει τις δυνάμεις που ασκούνται και η μόνη που χρειάζεται για να ερμηνεύσει την κίνηση είναι η κεντρομόλος. Τώρα σύμφωνα με τον 2ο νόμο του νεύτωνα υπάρχει μια αντίδραση στην κεντρομόλο που λέγεται φυγόκεντρη και είναι πραγματική, αλλά δεν ασκείται στο κυκλικά κινούμενο σώμα.
Όταν στρίβουμε (με κάποια ταχύτητα και όχι πηγένοντας με 5) βασικά η ρόδα της μηχανής δεν στρίβει και η δύναμη τριβής (κατά τη διεύθηνση την ακτινική) δεν υπάρχει παρά μόνο με τη μηχανή σε κλίση.