Ο λόρδος Βύρων θα είχε το δικαίωμα να σηκώσει την ελληνική σημαία; Σύμφωνα με τα κριτήρια κάποιας μαχητικής μερίδας γονιών και μαθητών, ασφαλώς όχι. Ηταν ξένος, αλλόθρησκος και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ήταν επιπλέον και γκέι. Αναφέρομαι στα τρία τελευταία ρατσιστικά κρούσματα, ισάριθμων σχολείων, που καταπάτησαν το νόμο και αρνήθηκαν σε τρεις αριστούχες μαθήτριες να γίνουν σημαιοφόροι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ετσι, η Σονίλα Μετούσι από την Αλβανία, η Αλίνα Γκουλότσκοβα από τη Ρωσία και η Ειρήνη Τζίμο, και αυτή εξ Αλβανίας, στερήθηκαν αυτού του επάθλου, γιατί φαίνεται πως το αξίωμα «Αλβανέ, Αλβανέ, δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ» εδώ βρήκε την πλήρη εφαρμογή του. Είναι σε όλους μας γνωστό πως εκτός από θαυματουργές εικόνες υπάρχουν και θαυματουργές σημαίες, που όποιος τις κρατήσει μπορεί να γίνει αυτομάτως -θαύμα κι αυτό- Ελληνας. (Ελληνίδα, εν προκειμένω. Ας μη μιλήσουμε εδώ για «ρατσισμό», γιατί πέρυσι είχε την ίδια τύχη και ο Οδυσσέας Τσενάι).
Αν πάρουμε ως δείγμα της κοινής γνώμης τους εκλεκτούς προσκεκλημένους (αυτή είναι επίσημη ορολογία της TV) στα διάφορα «πρωινάδικα» ή «βραδάδικα» της τηλεόρασης, το έθνος μας βρίσκεται για άλλη μια φορά διχασμένο. Αλλοι είναι υπέρ, άλλοι είναι κατά. Αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η ελληνική σημαία είναι ένα δώρο Θεού που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τους Ελληνες και κατά προτίμηση Ελληνοχριστιανούς (στο κοντάρι απάνω έχει ένα σταυρό, πράγμα που αποκλείει έναν αλλόθρησκο Ελληνα, π.χ. εβραίο ή μουσουλμάνο, να κρατήσει τη σημαία, που γίνεται και θρησκευτικό σύμβολο). Οσοι ήταν υπέρ των αριστούχων μαθητών χαρακτήρισαν αυτή τη συμπεριφορά ρατσιστική, ξενοφοβική ή ακόμα φασιστική. Οσοι ήταν κατά, αρνήθηκαν αυτούς τους χαρακτηρισμούς και υποστήριξαν πως είναι απλά Ελληνες.
Και αυτό το «Ελληνας» ενδιαφέρει να εξετάσουμε, που συνοδεύεται κατά κανόνα από μια καραμπινάτη ημιμάθεια που είναι συνώνυμο της βλακείας (ο αμαθής μπορεί να μάθει, ο ημιμαθής νομίζει πως τα ξέρει όλα και επιμένει μέχρι τέλους με ύψιστο επιχείρημα τον τσαμπουκά). Και νομίζω αυτή τη νοοτροπία την έχουν κατασκευάσει διάφορα ιδεολογήματα και μυθοπλασίες που στο παρελθόν ήταν και κρατική ιδεολογία.
Λέμε πως ανήκουμε στον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Τέτοιος πολιτισμός δεν υπήρξε ποτέ. Είναι το γνωστό «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» της χούντας ή ο τρίτος ελληνικός πολιτισμός της δικτατορίας του Μεταξά. Για χίλια χρόνια στο Βυζάντιο η λέξη Ελληνας ήταν συνώνυμο του ειδωλολάτρη και του εθνικού και ουδείς τη χρησιμοποιούσε. Γι' αυτό και επικράτησε μέχρι τις μέρες το Ρωμιός, που προέρχεται από το Ρωμαίος. Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν υπήρχε, αυτό μας το κόλλησαν οι Φράγκοι, που ήθελαν να εξουδετερώσουν την ονομασία «Ρωμαίοι» και «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», που ήταν και το επίσημο όνομα, ο δε αυτοκράτωρ γραφόταν στα λατινικά IMPERATOR ROMANORUM.
Ακόμα, στην επίσημη θρησκεία μας δεν υπάρχει στο όνομά της η λέξη Ελληνας (το GREEK ORTHODOX προέρχεται από τη Δύση, και είναι μάλλον υποτιμητικό για μια οικουμενική θρησκεία). Το επίσημο όνομα είναι Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να τηρεί τις διατάξεις του Πατριαρχικού Τόμου (1850) και της Συνοδικής Πράξης (1928). Δηλαδή, δεν είναι και τόσο αυτόνομη και «ελληνική», όπως παρουσιάζεται, γιατί αυτό εμπίπτει στην αίρεση του εθνοφυλετισμού. Οι μαθητικές παρελάσεις στην Ελλάδα είναι ένας μιλιταρισμός που καθιερώθηκε επί Μεταξά και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας. Μόνο στα ολοκληρωτικά κράτη γίνονται αυτά τα πράγματα και σίγουρα κάποια μέρα θα καταργηθούν γιατί πια θέλουμε ευρωπαϊκό πρόσωπο.
Αλλά και ο ίδιος ο νόμος, που προβλέπει αριστούχο σημαιοφόρο, είναι ρατσιστικός και αντισυνταγματικός. Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης δεν απονέμονται σε Ελληνες πολίτες. Ο αριστούχος δεν παίρνει ως έπαθλο και ανταμοιβή τη σημαία; Και αυτό δεν είναι μια διάκριση; Η σημαία δεν ανήκει σε όλους και όποιος θέλει μπορεί να την ανεμίσει; Γι' αυτό δεν μοιράζονται και τα σημαιάκια σε όλους, ανεξαρτήτως μορφώσεως ή βαθμολογίας;
Και τελευταία απορία: Ξέρει κανείς τον Εθνικό μας Υμνο; Ισως ελάχιστοι φιλόμουσοι. Κυκλοφόρησε σε cd όπως ακριβώς γράφτηκε, το 1991, από το Εργαστήρι της Παλιάς Μουσικής (διευθυντής Γιώργος Κωστάντζος), εκατόν εξήντα τρία χρόνια από τη μελοποίησή του και εκατόν είκοσι έξι μετά την καθιέρωσή του ως Εθνικού Υμνου. Η χρηματοδότηση έγινε από την ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ. Κατά τα άλλα, είμαστε καλοί Ελληνες και καλοί χριστιανοί.
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
korovessisp@acisgroup.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2004