Αρχικά δημιουργήθηκε από Georg_
5 χρόνια φορούσα φακούς επαφής και ξέρω. Με ένα ζευγάρι καλά γυαλλιά βλέπεις μια χαρά. Οι φακοί μπορούν να προκαλέσουν απο μόλυνσση μέχρι και μεγαλύτερα προβλήματα. Τα έχει δείξει και η τηλεόραση άλλωστε. Όπως και να έχει πάντως ο λόγος που έγραψα σε αυτό το θέμα είναι για να προειδοποιήσω όσους θέλουν να κάνουν εγχείρηση laser να μην την κάνουν γιατί η εγχείρηση αυτή είναι πολύ πιθανό να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Λοιπόν, αν θες άκου από ένα πιο "έμπειρο" μερικά πράγματα.
Έχω 8 βαθμούς μυωπίας και στα 2 μάτια. Φόραγα γυαλιά από τα 10. Φοράω φακούς επαφής απ'τα 18, δηλαδή 12 χρόνια! (και είμαι καλά!)
1) Η όραση με τους φακούς επαφής είναι εφάμιλλη με την κανονική χωρίς μυωπία! Αντίθετα η όραση με τα γυαλιά είναι υποδεέστερη γιατί α) δεν έχεις ορατότητα σε όλο το οπτικό πεδίο του ματιού αλλά όση είναι η επιφάνεια του γυαλιού!, β) ακόμα και στην επιφάνεια του γυαλιού δεν έχεις καλή όραση γιατί στις άκρες έχεις σίγουρα παραμορφώσεις, ότι κρύσταλο και να βάλεις, όσο λεπτό και να είναι. γ) τα αντικείμενα φαίνονται μικρότερα απ'ότι είναι στην πραγματικότητα και πιο μακρυά. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην ενοχλούν ιδιαίτερα όταν κοιτας κοντά ή σταθερά αντικείμενα. Όταν όμως χρειάζεται να οδηγήσεις, και η μικρότερη παραμόρφωση μπορεί να παίξει πολύ σοβαρό αρνητικό ρόλο...
2) Η χρήση των γυαλιών με το κράνος, αν και απαραίτητη, είναι πολύ επικίνδυνη σε περίπτωση τρακαρίσματος. Αν σπάσει το κρύσταλλο και μπει στα μάτια σου την έβαψες! Πιθανον να χάσεις τελείως την όρασή σου.
3) Το μειονέκτημα των φακών επαφής είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα! Αν χρησιμοποιείς καλό καθαριστικό και αλλάζεις τους φακούς μόλις δεις στίγματα και οπωσδήποτε πριν την ημερομηνία λήξης τότε σε γενικές γραμμές δεν έχεις πρόβλημα. Ορισμένοι χρειάζονται και κολύρια για προστατεύουν τα μάτια από ερεθισμό. Ορισμένα μάτια βέβαια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν δεχονται φακούς οπότε εκεί η μόνη λύση είναι τα γυαλιά.