Aς μου επιτραπεί να αναφέρω ότι τα άνευ φέρινγκ μηχανάκια που συζητάτε παρόλη τη ροπή από χαμηλά που συζητάτε είναι επιεικώς άχρηστα σε ταχύτητες πάνω από τα 140 χλμ/ώρα και για να τα φτάσουν εκτός από τα εκατομύρια μυγάκια που τρώς ολόσωμα, μετράς διπλάσια δεύτερα. Άν προτιμάς δικάβαλο φορτωμένος και ταξίδια δες κάνα sport-touring -αν είσαι συνέχεια στη πόλη ή μη κυκλοφορείς, ή πάρε κάνα παπί, απλά πράγματα.
Επειδή ακόμα έχω και ένα διακοσάκιλο ονόφ με μισό φέρινγκ, ακόμα και αυτό σε γρήγορους ρυθμούς σου δείχνει ότι δεν είναι και ότι καλύτερο για γρήγορο γυροσκοπικό, ακόμα και χέρια να έχεις, και γόνατο για να πιέζεις στις στροφές, και το σώμα έξω να είναι, πάλι βαρύ είναι. Το ίδιο είναι και τα τερατάκια που αναφέρετε παραπάνω. Το ότι σου δίνει τη ψευδαίσθηση το βάρος τους ότι είσαι ασφαλής δε σημαίνει ότι είσαι.
Από ένα σημείο και μετά είναι προσωπική επιλογή του καθένα.
Η αίσθηση της ροπής πχ εμένα δε μου λέει τίποτα, ειδικά όταν στα 200+ (όταν τα πιάσει), ο αέρας με ένα τέτοιο μηχανάκι θα σου στέλνει τα πόδια πίσω (σά κάτι κόμικ ένα πράμα)...![]()
Φυσικά, κατά βάθος όλα στρίβουνε -αλλά καλό θα ήταν πριν καταλήξεις σε μια μηχανή να κάνεις αρκετά test ride και να περάσεις κάποια χρόνια με κάμποσες μηχανές μπας και καταλήξεις στο τι μηχανή ακριβώς θέλεις να οδηγάς και που. Το ύψος δεν έχει να κάνει, εγώ είμαι ψηλότερος από τον nnones (άλλο ένα + για τη suzuki).
nnones, το υπέροχο που είπες ότι λείπει ένα XJR 1300 στη παρέα ξαναπές το, είναι η χαρακτηριστική μαλακία ενός αναβάτη που δεν έχει ιδέα τί καβαλάει, αλλά το προσπερνάω, και προτείνω να μπείς σε καμιά σχολή για αναβάτες πρώτα (πάτα την υπογραφή μου για να δεις μερικές), και μετά από κάνα δύο χρόνια εξοικείωσης και σταδιακής εξάσκησης μου ξαναλές.
Οι βασικές παρανοήσεις σε σύγκριση με ένα supersport είναι ότι το ss α) είναι χαμηλά αδύναμο, β) είναι κουραστικό στην οδήγηση, γ) δεν έχει καλό ρεπρίζ...
α) Μια χαρά αδύναμο είναι για μέσα στη πόλη χαμηλά, ενώ όταν το πηγαίνεις σε ΕΟ, επίσης μια χαρά το δουλεύεις με ψηλές στροφές. Όταν μάθεις να δουλεύεις τη πρώτη, οι επόμενες κουμπώνουν σε άριστες στροφές, από λανθασμένα συμπεράσματα μιας βόλτας πολλοί νομίζουν ότι τα ss είναι κούφια -εκεί που δεν τα δουλεύει κανείς. Θέλει πιο πολύ μυαλό, και εξάσκηση από άλλες μηχανές για δρόμο (και τεχνικές που σε άλλες μηχανές, μπορείς και να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου χωρίς κανένα τίμημα). Άν ο μέσος όρος ταχύτητάς σου όμως είναι χαμηλός για χ λόγους, μάλλον το αγόρασες τσάμπα.
β) Άμα συνηθίσεις να καμπουριάζεις ή/και να δίνεις βάρος στα χέρια όταν οδηγάς, είναι κουραστικό, αλλά από την άλλη αν δε καμπουριάζεις, όσο μεγαλύτερη κλίση έχει η πλάτη σου παράλληλα με το έδαφος τόσο λιγότερο κουράζεσαι.
γ) Ο μέσος όρος οδήγησης ενός ss είναι λιγουλάκι ανεβασμένος σε σχέση με τα υπόλοιπα μηχανάκια, μπορεί σε ένα 600άρι να σου φαίνεται ανύπαρκτο το ρεπρίζ (πχ τη πέμπτη όμως με πόσα χιλιόμετρα τη πήγαινες, και στη τελική τί περίμενες από ένα ss; ), αλλά σε ένα 750 είναι μια χαρά -και τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να γίνουν μέτριοι έως καλοί οι δρόμοι στην Ελλάδα ώστε να είμαστε και ασφαλείς σε αυτά τα χιλιόμετρα (μή φας).