Και επειδή ΚΑΘΕ φορά που ανοίγουμε σχετικό θέμα πρέπει να ξαναλέω τα ίδια πράγματα (σα να ειμαι σε loop συνέχεια), πάμει άλλη μία.
Δεν είμαι κατα των συμβολισμών, όπως ημερομηνία έναρξης επανάστασης, τελετή Αγ. Λαύρας, κρυφό σχολείο κλπ.
Άλλωστε, όλες οι επαναστάσεις, μολονότι είναι γεγονότα με μεγάλη χρονική διάρκεια, επιλέγουν μια μέρα σαν σύμβολο έναρξης.
Οι γάλλοι πχ έχουν την 14/7 παρόλο που το μοναδικό γεγονός εκείνης της μέρας ήταν η πτώση της Βαστίλλης... ενώ η εξέγερση των "πολιτών" έχει μια διάρκεια ετών.
Έτσι και στα καθ' ημάς. Δέχομαι οτι πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία-σύμβολο για να υπάρχει η γιορτή/επέτειος κλπ. Να δεχτώ ακόμα και τη θεώρηση ενός συμβολικού (και ισχυρού για τα θρησκευτικά δεδομένα της εποχής) γεγονότος - την ευλογία των όπλων και των σημαιών
(παρόλο που ποτέ δεν κατάλαβα πως γίνεται ένας θεός να ευλογεί όπλα που σκοτώνουν άλλους αλλα τέλος πάντων).
Αυτό, όμως που ΔΕΝ μπορώ να δεχτώ, ειναι να παρουσιάζεται ένα τέτοιο γεγονός, έξω απο τα όρια του - ωραίου - μύθου και να μπαίνει σε ιστορικά πλαίσια. Εκεί είναι το μπέρδεμα. Αν διδάσκουμε ιστορία, πρέπει να διδάσκουμε ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι μύθους.
Ναι, έχω πάει στην Αγ. Λάυρα. Μπαίνοντας, προσπάθησα να αναπολήσω την εικόνα και, παρόλο που ήξερα οτι είναι μύθος, δεν σημαίνει οτι δε με συγκίνησε.
Ναι, έχω δει τον πίνακα του Γύζη "Κρυφό Σχολειό". Ξέρω οτι δεν υπήρξε κάτι τέτοιο (τουλάχιστον στη διάσταση που του έδωσε η εκκλησία) αλλά δε σημαίνει οτι ο πίνακας (και το αντίστοιχο σκηνικό στο μουσείο ομοιωμάτων του Βρέλλη) δεν είναι συγκινητικά.
Απλά, ο μύθος, μύθος και η ιστορία, ιστορία.
![]()
![]()
![]()
![]()
κωλόγερε:rotflmao:
![]()