Γιατί...
- Οδηγός της μηχανής μου είμαι εγώ και όχι καποιο μονο- ή πολυ-υπόστατο ον.
Αν χτυπήσω ή σκοτωθώ θα έχω κάνει κακή εκτίμηση του δρόμου, κακή πρόβλεψη των κινήσεων των άλλων οχημάτων, λάθος χειρισμό της μηχανής, υπερεκτίμηση των οδηγικών μου ικανοτήτων, απροσεξία της στιγμής, κακή οδική εκπαίδευση ή (μοναδική περίπτωση που θα φταίει άλλος εκτός από εμένα) κάποιος μαλάκας θα "επέτρεψε" στο όχημά του να χάνει λάδια ή/και πετρέλαια.- Η μόνη πίστη που έχω είναι στον εαυτό μου και στην ποιότητα των ανθρώπων που είναι κοντά μου.
Οι μόνες εντολές ζωής -πρέπει να- είναι αυτόβουλες, με βάση την ένταξή μας στο κοινωνικό σύνολο είτε το ευρύτερο είτε το εγγύτερο. Προσαρμοστικότητα, υποχωρήσεις, αλληλοσεβασμός και αλληλοβοήθεια είναι αρχές μιας αρχέγονης αγελαίας κοινωνίας και συμβατικοί κανόνες της συνύπαρξης με άλλα παρόμοια ομοειδή "ζώα". Μόνοι μας δε τα καταφέρνουμε σε κανένα φυσικό ή τεχνητό περιβάλλον.- Οι αρρώστιες δε με "χτυπάνε", "βρίσκουν", "τις δίνει ο θεός".
Οταν αρρωστήσω (HIV, καρκίνος, γρίπη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια κλπ.) δεν είναι ούτε αποτέλεσμα των αμαρτιών μου, ούτε θεϊκή παρέμβαση/επιλογή. Το περιβάλλον που έχω αποφασίσει να ζω και επιβαρύνω κι εγώ μαζί με άλλους ηλίθιους Ή τα γονίδιά μου καθορισμένα ή επηρεασμένα από τη φυσική εξέλιξη Ή ο τρόπος ζωής μου (διατροφή, αγυμνασιά, τσιγάρο, άγχος) Ή η κακή ανατροφή/σχέσεις, λάθη προγόνων
είναι υπεύθυνα για την ψυχική ή/και σωματική μου υγεία και προκαλούν τις αρρώστιες.- Διαβάλλω την ανάγκη ένταξης σε ομάδα οπαδών πίστης και θαυμάτων.
Το θαύμα είναι η εξέλιξη του εαυτού μου. Ιπτάμενα κεφάλια, ακαείς φωτιές, ενοράσεις και οπτασίες , υδροβασίες, εξωσωματικές εμπειρίες, αυταναφλέξεις, τηλεπάθειες κ.ά. είναι καταστάσεις που η χρήση μόλις του ~10% των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου μου δε μπορούν να εξηγήσουν/επαναλάβουν/επαληθεύσουν. Ακόμα και η προσαρμοσμένη (στην ανθρώπινη κατανόηση) φυσική επιστήμη δε μπορεί. Αντί να θεοποιήσω ότι δε καταλαβαίνω είναι προτιμότερο να γίνω κρίκος (1ου, 2ου, Νιοστού βαθμού) στη διαδικασία επεξήγησης των.- Αρνούμαι την προβατοποίηση.
Για να κάνει ουσιώδες ερευνητικό έργο ένας επιστήμονας χρειάζονται περίπου 5 με 10 χιλιάδες παραγωγικοί άνθρωποι για υποστήριξη. Από τον σκουπιδιάρη της γειτονιάς του και τον αγελαδοτρόφο για να μπορεί να πίνει γάλα μέχρι τον τελευταίο βοηθό του που του καθαρίζει τα όργανα έρευνας. Ολοι (ή οι περισσότεροι) προηγούμενοι από αυτόν επειδή αδυνατούν την κατανόηση του κόσμου τους θεοποιούν (απ' ανέκαθεν) και χειραγωγούνται (ενίοτε) ώστε να μην ψάχνονται (θρησκείες, πολιτική, αθλητισμός, τέχνες). Πρόβατα λοιπόν. Είμαι κι εγώ ίσως αλλά εγώ το ξέρω πως είμαι. Εσύ?- Κυνικός ή μηδενιστής?
Τίποτα από τα δύο. Σκωπτικός ή/και σκεπτικός έναντι του όλου και των όλων. Συνειδητοποίηση της βιολογικής εφημερίας μας. Ανακάλυψη και εξέλιξη των ευαρεσκειών μου και των κοινωνικών ελευθεριών μου. Γνώση και γνώσεις, επαφή με την πραγματικότητα, το γίγνεσθαι, το είναι και το φαίνεσθαι σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Δεν είναι όλοι έτοιμοι και πολλοί αδυνατούν να ξυπνήσουν. Η μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου-ζώου να ανήκει κάπου οδηγεί στην αυτοένταξη σε ιδέες, θρησκείες, κανόνες, δομές για να αισθάνεται μέρος του κοντινού του όλου.- Ορθοδοξία ή βουδισμός ή δωδεκαθεϊσμός ή ινδουισμός ή .... κλπ.
Τίποτα. Ολες οι θρησκείες δημιουργήθηκαν, συν- και δια-τηρούνται και εξελίσσονται για τους ίδιους λόγους. Τη χειραγώγηση, έλεγχο, κανονιστική των ανθρώπων που δε πρέπει (και δε βολεύει) να ψάχνονται. Αλλά ακόμα και αυτοί που ψάχνονται (ή ψάχτηκαν στο παρελθόν) κάνουν το ίδιο λάθος. Δημιουργούν μια καινούρια θρησκεία. Δεν έχω ανάγκη να πιστεύω κάπου για να είμαι κάποιος. Δημιουργός είμαι εγώ, αν μπορέσω και αν μου επιτραπεί. Τυχαία γεννήθηκα σε τόπο που όλοι (σχεδόν) τώρα είναι ορθόδοξοι. Η διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι σαράντα πόντοι μπετόν. Τόση είναι και η διαφορά από το να ήμουν μουσουλμάνος ή εβραίος ή ότιδήποτε άλλο.- Προσηλυτισμός ή αποχή.
Μάλλον το δεύτερο. Ας πιστεύει ο καθείς ότι τον βολεύει χωρίς να προσπαθεί να πείσει τον άλλον. Οποιος έχει μυαλό ας σκεφτεί μόνος του τί αντιπροσωπεύει η κάθε άποψη και πως έχει εξελιχθεί. Απέχω από την αφύπνιση των πιστευόντων εκτός κι αν απλά το συζητάμε οπότε εκφράζω τη θέση μου αλλά δε μπορώ κιόλας να ανεχτώ τον φανατισμό, οπαδισμό και την παρωπιδική τύφλωση των άλλων γιατί πολύ απλά επηρεάζει και τη δική μου ζωή.- Εκφοβιστικοί κανόνες, εντολές.
Ολες οι θρησκείες παίζουν με την ψυχολογία των πιστών τους. κόλαση-παράδεισος, αρετή-αμαρτία, γιν-γιαν κλπ. Ας είναι. Εγώ δε φοβάμαι και δε διαχωρίζω το μαύρο από το άσπρο. Το σημείο 2 θα κανονίσει αν είμαι καλά ή όχι και όχι το αν θα φάω κότα τη μεγάλη εβδομάδα ή ζητήσω χοιρινή μπριζόλα στην Αγκυρα μαζί με κρασί ή αν θα κάνω έρωτα μέσα στο ραμαζάνι. Αν σέβομαι τον κοινωνικό μου περίγυρο και με σέβεται και αυτός δε χρειάζονται ούτε 10 εντολές ούτε οι μακιαβελικές σκηνές της αποκάλυψης του Γιάννη του βουτηχτή.
Αναπτύξτε τη σκέψη σας, αναθεωρήστε τη θέση σας και το τί θα κάνετε τα 50 με 100 (σχετικοί αριθμοί) χρόνια της ζωής σας με την υπάρχουσα μορφή σας και αφήστε τα οπαδιλίκια.
Εγκέφαλο έχετε. Χρησιμοποιήστε τον παραπάνω από όσο περιμένουν οι άλλοι.
Φιλικά.
* όπου θεός = Βούδας, Jesus, Αγία Τριάδα, Αλλάχ, Σατανάς, Οσιρις, Δίας Μωυσής κ.ά.